Hirdetés
-
GAMEPOD.hu
Mikrotik routerekkel foglalkozó téma. Mikrotik router típusok, hardverek, router beállítások, programozás (scriptek írása), frissítés, és minden Mikrotik routerrel kapcsolatos beszélgetés helye.
Új hozzászólás Aktív témák
-
törölt tag
Kis segítség kellene.
Szükségem volna egy kisebb területet erősebb 5GHz wifi-vel megtámogatni. Jelenleg egy rt-n66u router küzd a feladattal, de kevés ehhez. Arra gondoltam, hogy egy MikroTik mANTBox 19s esetleg megfelelne a feladatra. Ehhez tudnának lalptopok, telefonok kapcsolódni közvetlenül? Azaz egy működik normál wifi AP-ként?
Csak azért kérdem, mert vettem egy Ubiquiti LiteBeam LBE-5AC-16-120-at, de ehhez nem tudnak normál wifi kliensek kapcsolódni.
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
válasz bambano #4947 üzenetére
Aha, valószínűleg az airmax okozhatott akkor gondot. Például nem látszódott az SSID bárhogy próbáltam. Nem, nem volt hidden bekapcsolva. Próbáltam több eszközzel kapcsolódni, de nem lehetett. Mindegy most már, nincs nálam az eszköz.
Maradnék a mikrotik-nél. Alkalmas lehet a fentebb említett eszköz arra, hogy egy épület előtti park (füves, ritkán álló fákkal) wifi lefedettségén javítson? A 120 fok pont megfelelő, mondjuk nem tudom mennyire lehet zavaró, hogy falra kerülne felszerelésre. Nagyjából 100-150m sugarú lehet a körív amit használnánk. Tehát a cél nem az hogy csak legyen valami net, az van egy ablakba kirakott routerrel is, hanem az, hogy gyors legyen, mivel a parkban lévők munkára használnák az eszközeiket jó idő esetén.
Sajnos az 5GHZ-es csatornák is foglaltak a környezetből érkező gyenge intenzitású jelekkel, de szerencsére nem abból a 120fokos irányból érkeznek, amerre az antenna nézne.
Természetesen a jelenleg használt router ebben az esetben csak vezetékes útvonalválasztó lenne és egy lan portra rá lenne kötve az ap.
Bacus:
Az ubi leírásából az AP mód infója:
Wireless Mode Specify the Wireless Mode of the device.
The mode depends on the product model and network
topology requirements. airOS 8 supports the following
modes:• Access Point PTP If you have a single device to act
as an access point (AP) in a Point-to-Point (PtP) link,
configure it as Access Point PTP mode. The device
functions as an AP that connects a single client device
(the client device must be in Station PTP mode).• Access Point PTMP AirMax AC If you have a single
device to act as an AP in a Point-to-MultiPoint (PtMP)
link, and if your network contains only airMAX AC
devices, configure it as Access Point PTMP mode. The
device functions as an AP that connects multiple client
devices (client devices must be in Station PTMP mode).• Access Point PTMP AirMax Mixed If you have a
single device to act as an AP in a Point-to-MultiPoint
(PtMP) link, and if your network contains both airMAX
ac and airMAX M Series devices, configure it as Access
Point PTMP mode. The device functions as an AP that
connects multiple client devices (client devices must be
in Station PTMP mode).[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
-
törölt tag
Nézd, amit leírtál, hogy mindkét oldalon (AP - kliens) változtatni kellene, ez abban az esetben lenne így, ha az antenna fix faktor lenne a képletben. Egy nagyobb nyereségű antenna (2dBi -> 15dBi) nem csak a leadott teljesítményt növeli meg, hanem az érzékenységet is számottevően.
Elég kell hogy legyen 150méterre, tehát ilyen jellegű aggodalmam nincs. Alapozom mindezt arra, hogy jelenleg egy soho router (2dBi antennával) az ablakban (vasbeton fal) a kívánt távolságra a telefonon még mindig képes netet szolgáltatni, bár inkább bosszantó, mint használható minőségben. Tehát, ha ezen javít az eszköz (miért ne tenné) akkor az elég lesz.
Természetesen majd a teszt rakja fel az "i"-re a pontot, de bizakodom.
A túl sok kliens viszont valóban okozhat gondot, de ha ilyen jellegű probléma lesz majd ráérek megoldást keresni rá akkor. Várhatóan max. 15 kliens lesz egyidejüleg az AP-n.
"egyik kliens közel másik távol" - ezt nem érzem igazán problémának, mert jelenleg is működik egy soho router esetében
Mindezekkel együtt, köszönöm szépen, hogy néhány lehetséges problémát felvázoltál, mert ha mégis gond adódna (de nem, nem szabad, nem engedem... ) több szempont alapján tudom majd vizsgálni.
Amúgy a több AP elhelyezése problémás lenne, mert gyakorlatilag egymás mellé tudnám csak tenni őket, aminek csekély haszna volna szerintem.
-
törölt tag
válasz bambano #4958 üzenetére
A kérdező egy mANTBox 15s-re váltott a soho router 5GHz-e helyett és a kérdéses helyen ahol eddig a routerrel (23dBm/2dBi) nagyjaból 4-6MB/s átvitelt mért, ott most összehasonlító mérés mellett (23dBm/15dBi) 12-15MB/s az átvitel. Szóval a fizikai elmélet érvényesül. AP oldalon a jobb antenna nagyobb sugárzási teljesítményt ad és a gyengébb kliens-t is jobban érzékeli
-
törölt tag
Asus RT-N66U router mellett, ami ugye N-es wifi, simán elérhető a 11-12MB/s jó vételi környezetben, mondjuk egy légtérben a routerrel. Tehát nem 50Mbit a valós átvitel.
Másrészt szükség van a parkban is a nagyobb sebességre, mert a szervert megfelelő sebességgel el kell érni a klienseknek a napi munka gördülékeny végzéséhez. Nem csak internetezés folyik, hanem belső hálón munka. Ezért a 4MB/s igen harmatos lenne.
-
törölt tag
Sziasztok.
Tudnátok ajánlani 1000mbit/s PPPOE kapcsolathoz vezetékes Mikrotik router+switch (4port) kombót?
Fontos lenne, hogy sok torrent szál esetén se melegedjen túl, induljon újra, stb.
AP funkciót egy Mikrotik AP adja már pár éve. -
törölt tag
Mi lehet az oka, hogy nem enged az mANT 15s AP más frekiket kiválasztani? Ez elég kevésnek tűnik szerintem.
[kép] -
törölt tag
Sziasztok.
Van egy mANT 15s antenna + rb921GS-5HPacD r2 routerboard.
Folyamatosan elmegy az wifi, ilyenkor áramtalanítok és újraindul. Ekkor visszajön.
Eredetileg poe megoldással kapta a tápot, de most kivezettem neki az adaptert is. Hátha a poe vacakol, de nem lett jobb. Van hogy 2-3 óra alatt 2-3 alkalommal is elmegy a net.
Szobahőmérsékleten, normál páratartalomnál van használva, tiszta környezetben.
Mi lehet a gond? Találkoztatok már ilyen problémával? -
törölt tag
válasz jerry311 #11651 üzenetére
Két okból nem gondolnám, hogy az lehet a probléma.
1. Ha jól tudom M.O.-n 5600-5650MHz között működnek a radarok, én pedig az 52-es csatornát használtam 80MHz szélességben. Ez nagyjából 5250-5330MHz között van. (Ha tévedek, elnézést.)
2. DFS szerint a csatorna elállítódna, nem pedig eltünne teljesen a spektrumból. Esetemben ugyanis utóbbi a jelenség. Teljesen használhatatlan lesz.
Kiszedtem a routerboard-ot, de látható elektronikai problémát nem találok. Esetleg megpróbálkozom egy másik táppal. PoE használathoz 12-28V, direkt csatlakozással 8-30V között fogad el tápfeszültséget. Eredetileg 28V adapterrel adták.
Létezhet az, hogy túlmelegszik talán az eszköz?
-
törölt tag
válasz Beniii06 #11662 üzenetére
jerry311, Beniii06:
Nem valószínű, hogy olyan csatornára váltana, amit nem lát másik eszközöm.
Egyrészt azért, mert egy darabig no_country módban volt, ami nagyon kevés frekit kínál, azokat gyakorlatilag minden eszköz látja. Azzal is megtörtént ugyanez. Most hungary van country-nak beállítva és ugyanez van. Itt persze már több csatorna érhető el.
Próbáltam más csatornákon is. A 100-ról valóban egyszer elváltott száz-valahányasra, (talán 132-re, nem tudom biztosan), de a 36 és 52 csatornák radar tekintetében nem problémásak Magyarországon. A 100 felettieket érinti viszont.Mindegy, most egyelőre üzemel az 52-esen, ha újra eltűnik nem indítom újra, hanem megpróbálok utánajárni, hogy milyen státuszban van. Más csatornára váltott, lefagyott, stb.
Gondolom a routeros-ben leolvasható lesz (már ha ilyenkor elérhető marad lan-ról) éppen melyik frekin dolgozik.
Jelenleg már a cpu-t is visszavettem 700MHz-ről 500MHz-re.
Olyan ~42fokot mutat hőmérsékletnek és 24V tápfeszt.Nekem van egy olyan érzésem, hogy a routerboard haldoklik, de ne legyen igazam.
Szóval egyelőre várok egy újabb hibáig.
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
- Hibátlan - Western Digital Blue SN580 1TB m.2 NVME SSD
- Samsung Galaxy S22 5G 128GB Független
- Hibátlan - GIGABYTE Aorus GeForce GTX 1080 Ti Waterforce Xtreme Edition 11GB GDDR5X 352bit VGA
- Goldshell Mini DOGE pro bányagép 205MH/s 220W Dogecoin LTC (LTC Doge Bells termelésre is jó) miner
- Hibátlan - BITFENIX Formula BF750G 750W 80 Plus GOLD ATX tápegység
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest