Új hozzászólás Aktív témák

  • Tim82

    nagyúr

    Sziasztok!

    A családon belül, az egyik családtag részéről felmerült az igény egy strapatelefonra, pontosabban olyan okostelefonra, amelyiknek a tulajdonságai közül első helyen a strapabíróság (leginkább ütés-, karc- és porállóság, valamint valamilyen mértékű folyadékállóság) szerepel.

    Látom, hogy gyakran szerepel ilyen igényekre a "normál okostelefon + strapatok" opció ajánlása, itt ez most nem valószínű, hogy megfelelne: a telefon egy CAT B30-at váltana ki, aminél "okosabb" kell a leendő tulajnak, műhelyben, tanyán stb. lenne használva, valószínűleg gyakran kitéve a leejtés, megkarcolódás veszélyeinek. Fontos, hogy legyen lehetőség arra is, hogy nyakba akasztható legyen.

    A leendő tulajnak nincs tapasztalata okostelefonokkal, így különösebb igénye sem (kb. annyit tudok, hogy készítsen jobb fényképeket a CAT B30-nál, amit azért nem nehéz megugrani), de gondolom, 2/16 GB háttértár, illetve egy elfogadható, alap teljesítményt nyújtó 4 magos SoC alá nem kellene adni. Jó lenne, ha lenne rá nem nagyon elavult Android vagy valamilyen közösségi támogatású főzött ROM (pl. LineageOS), természetesen magyar nyelvvel.

    A keret 50-60k maximum, gondolom, hogy ezen kereten belül leginkább kínai gyártók készülékei jöhetnek szóba - lehetőleg új telefonként, de a külföldi beszerzés nem akadály. Én személy szerint fázom az MTK SoC-os kínai telefonoktól (mert nem nagyon élnek meg az ilyen telefonok egy Android főverzió frissítésnél többet, utána kb. megszűnik a support, gondolom, pont azért, mert az MTK nem igazán ad ki a hardverre vonatkozó információt, drivereket egy idő után). A másik, hogy jó pár ilyen telefon topikjának (Blackview és Nomu modellek) olvasgatása alapján néha előfordul, hogy ezek a kínai ROM-ok elkezdenek "kissé" önálló életre kelni, ld. mindenféle gyanús app telepítése magától, böngészőben kezdőlap url-jének eltávolíthatatlan átírása valamilyen kínai oldalcímre - persze lehet, hogy a probléma felhasználói oldalról van és vírus okozza, nem tudom...

    Amiket én eddig nézegettem, mint modellek (elviekben a strapabíróság kritériumainak mindegyik megfelel):

    - AGM A8: gyengébb, de használható Qualcomm Snapdragon 410 SoC, van rá közösségi támogatás (hivatalosan is támogatják, bátorítják a LineageOS-fejlesztést erre a modellre).
    - Blackview BV4000, BV5000, BV6000: sajnos MTK SoC, pl. a BV5000 megállt Android 6.0-n, a BV6000-re se jön valószínűleg a jelenlegi Android 7.0 után semmi - BV5000-nél olvastam a topikjában érdekes anomáliákról, mint maguktól települő app-ok stb.
    - Nomu S10-S20-S30-S30 és ezek különféle változatai: szintén MTK SoC, ráadásul a cég több modellje érintett (volt?) valamilyen, a gyári szoftverben "felejtett" trójai körüli balhéban.

    Az itthon is kapható B brand-ekről (Evolveo, Homtom strapamodelljei) viszont még ennyire jókat sem olvastam.

    Egyelőre az AGM A8 felé hajlok (a Qualcomm SoC és a LineageOS, mint opció nagyon nagy előny), de hátha tudtok olyan modellt, ami jobb a fenti kritériumokat figyelembe véve, csak elkerülte a figyelmemet.

    (Elképzelhető, hogy az Android dual SIM-es topikba jobban illik a kérdésem, de alapvetően a dual SIM önmagában nem szükséges, így először itt tenném fel a kérdést.)

    Előre is köszönöm az input-ot. :R

    "You're going to negotiate with a girl, who thinks she's a space station? - When you put it like that, it does kinda sound crazy." - Audio-GD NFB-11.32 DAC/fejeserősítő eladó - https://tinyurl.com/Tim82HA

Új hozzászólás Aktív témák