Új hozzászólás Aktív témák

  • Frawly

    veterán

    válasz lev258 #65889 üzenetére

    Az jó, hogy befejezted, de én még ragoznám egy kicsit a témát. Nem adok neked igazat. Az SSD van annyival gyorsabb és csendesebb, hogy megéri venni. Főleg, hogy a belépő szintű 120 gigások piszok olcsóak, kb. pendrive árában vannak már. Tényleg aki ennyire sajnálja a pénzt, annak lehet nem is érdemes PC-t, laptopot tartania. Nem egy nagy befektetés, de egész más dimenzióba tolja át a felhasználói élményt. Attól még a HDD-t is meg lehet tartani adatok tárolására, nem kell kidobni vagy ilyesmi, de a rendszert az SSD-re kell tenni.

    Egyébként a HDD sem tragédia, de akkor Linuxot kell használni valami sovány WM-mel, az nem töltöget sokat, meg minimalista progikkal, úgy az sem olyan lassú. De egy nagyobb, táposabb DE, pl. KDE vagy Gnome 3 Shell azért már elég komótos HDD-ről, a Win7 még lassabb, de még úgy-ahogy használható, Win10 alá meg egyenesen KÖTELEZŐ az SSD, HDD-vel tarkónlövés használni, annyira lemezintenzív OS.

    Ez nem hitvita, ezek tények. Persze nem írja elő senki, mit használj, de tényleg nagyon ajánlom, hogy upgrade-elj a közeljövőben, ha más nem, egy nagyon olcsó, 120 gigás SSD-re vagy valami használtra. Tudom, hogy tudod, hogy gyorsabb, de mikor magad tapasztalod meg a különbséget, akkor fogod látni, hogy nem hitted, hogy annyival gyorsabb és annyival jobb vele a gépet használni. Valahogy ezzel az ember nincs tisztában, amíg nem tapasztalja meg első kézből a saját gépén. Én is csak sokára váltottam SSD-re, mert nem volt rá pénzem, míg nagyon drágák voltak, aztán egy ideig még skótságból sajnáltam rá a pénzt, de mikor vettem végre úgy 2 éve, akkor megbántam, hogy nem váltottam sokkal hamarabb, azóta annyira rákaptam, hogy van 2 gépemben 3 SSD, meg még 2 külső SSD, nagyon nagy segítség tesztrendszerek telepítésére, OS-ek telepítésénél is, meggyorsítja a bootolási és telepítési folyamatot. Sokkal többet dob a gép sebességén, mint ez erősebb proci vagy a több RAM. Egy 10 éves gép is szinte szárnyakra kap tőle. Legalább olyan nagyságrendi ugrás, mint magnókazettáról a floppymeghajtó, floppyról a HDD, ODD-ről a pendrive váltás jelentett. Vagy mint a CRT-ről a LCD-re váltás Mintha nem is ugyanazt a gépet használnád. Nem is kell power userként használni a gépet, egy egyszerű OS bootkor, OS update-kor, böngészéskor kijön a különbség.

    Persze ettől még ha annyira a hitvilágodba ütközik, akkor használj HDD-t, tőlem azt használsz, amit akarsz, de itt fórumon ne beszélj le róla más embereket, hogy csak hype, meg felesleges.

    A HDD legnagyobb baja, hogy leggyengébb láncszemként lelassítja a gépet, visszafogja a gyorsabb hardvereket bottleneck hatással. Igazából az SSD nem egy csodavalami, de mivel memóriába ír/olvas nagyon alacsony elérési idővel, így megszünteti ezt a bottleneck hatást, így a többi hardver végre ki tudja futni azt, amit egyébként tud. Azzal, hogy valaki HDD-t használ, nem csak arra vár, hogy többet tölt a rendszer, hanem a saját gépének a meglévő teljesítményét degradálja le, meg pocsékolja el kihasználatlanul.

    A gép többi hardvere nagyon nagy ütemben fejlődött, ehhez képest a HDD-k a mechanikus működés miatt lemaradtak. Persze fejlődtek azok is sebességben, de nem olyan nagy mértékben, mint a többi hardver. Az SSD ezt a lemaradást szünteti meg.

Új hozzászólás Aktív témák