Új hozzászólás Aktív témák

  • Patice

    nagyúr

    Sziasztok!

    Lehet, hogy ez a kérdés már nem a Linux kezdőknek való topikba illik, de annyira alap problémára keresek választ, hogy inkább először ide vések.

    Szóval, tegnap éjszaka összelegóztam egy házi NAS/szerver célra egy gépet, és Debian Jessie alapokra akarok építkezni, amire raknék OMV-t (Open Media Vault).

    A Debian telepítés pendrive-ról meg is volt, root-nak adtam jelszót, létrehoztam egy saját usert, annak is beállítottam a jelszavát, aztán a telepítés végén reboot és próbáltam folytatni másik gépról SSH-n belépve.

    SSH-n root-tal nem sikerült belépnem, pedig ugye előtte adtam neki saját jelszót, viszont az új saját userrel sikerült. Próbáltam su paranccsal felhasználót váltani, sudo -i is megvolt, de egyik sem sikerült, mert kiírta, hogy nem ismeri a sudo parancsot. Próbáltam telepíteni, de ugye a root beállított jelszavát nem fogadja el.

    Lehet csak user error, és elgépeltem telepítésnél a root jelszót, de nekem fura, hogy a sudo-t nem ismerte, nem volt telepítve. Létezik ilyen, hogy egy alap telepítésnél ez nem települ föl?

    Sima Debian 8 netinstall-t használtam, az előtelepítési lehetőségeknél csak az SSH-t választottam ki. Mit ronthattam el a jelszó elgépelésen kívül szerintetek?

    Ma, vagy holnap egy újratelepítéssel még megpróbálkozom, de hátha addig tudtok valami hasznos tanácsot adni még, amit előre is köszönök! :R

    Eladó: Apple iPad mini 1 (2db)

Új hozzászólás Aktív témák