Új hozzászólás Aktív témák

  • King Unique

    titán

    válasz mefistofeles #47508 üzenetére

    Az a lényeg, hogy az adott boot módban való telepítésnél mondhatni megkövetelt az ahhoz tartozó partícióstílus. Ha például eleve szűz és partícionálatlan a lemez, akkor annak megfelelően fogja majd beállítani a telepítő. Legalábbis a Windows esetén igen, de gondolom a Linuxnál is egy első opció szerinti telepítésnél. Ha meg pl. UEFI módban akarsz MBR lemezre telepíteni (kézi partícionálásnál), akkor rendszerint problémázni szokott miatta.

    A telepítő terén maga az ISO is fontos, hogy az mit tud. Egy fejlettebb W8.1/10 akár egy FAT32 | MBR formátumú pendrive-ról is bebootol UEFI módban —► [link]. De pl. egy 7-es már nem feltétlenül és ezért is van többféle beállítási opció a menüben. Amiknél eleve más fájlrendszerre formázza a pendrive-ot, egyiknél beállít aktív partíciót (boot flag), a másiknál nem. Az MBR / GPT állítgatása nem feltétlen létszükséglet, de egyes gépeken való bootoláshoz szükséges lehet még az is. Ezért lett kiemelve a biztosan szó.

    Linux ISO-k közül meg sok eleve hibrid és ezért írható képfájl / DD módban is egyaránt. A másik program a partícióstílust alapból nem piszkálja és DD módban kiírva ok lehet mindkét boot módnál. Lehet ez esetben akár a Rufus beállításainál az első opciót választva is. De UEFI-ben eleve a harmadik ajánlott és akkor GPT-re állítja, hogy biztos, ami biztos alapon minden gépen működjön.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák