Új hozzászólás Aktív témák

  • ribarszki

    őstag

    Néhány gondolat a Daikin MCK55W és a Sharp FPJ40EUW légtisztítókról.

    Elöljáróban annyit, hogy eddig egy Xiaomi 2H légtisztítót használtunk itthon. Falun élünk, itt szinte mindenkinek van vegyes tüzelésű kazánja. Sajnos eddig is elviselhetetlen volt a levegő 15.00 után, de az idei télen ez hatványozottan rosszabb lesz. Sajnos már a reggeli/hajnali szellőztetéskor is jelentős mennyiségű füst, széngáz jön be a lakásba. Mire hazaérünk, akkor pedig teljesen esélytelen a szellőztetés.
    Van egy nagyobb egybenyitott nappali, illetve a lányiam szobája, ahol igazán indokolt volt a légtisztító beszerzése. A Xiaomi pedig ment a mi szobánkba. (Sajnos pollen allergiás vagyok, különösen tavasszal és augusztus közepétől október közepéig)

    Ezért került egy nagyobb Daikin a nappaliba, s egy párásító funkció nélküli Sharp a gyerekszobába.

    Daikin MCK55W: 290.000Ft akcióban 220.000Ft
    - Felépítésben nem sokkal nagyobb mint a Sharp. Magasabb nála, viszont keskenyebb is. Oszlopszerű. Nem csúnya, de nem is szép Kicsit olyan jellegtelen.
    - Az összeszelési minősége teljesen rendben van. A műanyag minősége, az illesztések, a reteszek, mind-mind kiváló. A Sharptól eltérően itt a beáramló nem levegőt nem a Hepa szűrőn szívja át, hanem a Hepa szűrőn fújja keresztül. Tehát a Sharpnál a készülék hátulján van a szűrő, amin keresztül szív a gép, itt pedig a ventillátor felett van a szűrő, amin áttolja a beszívott, még szennyezett levegőt.
    - A Daikin egy kicsit több információt jelenít meg, s összeségében egy picit finomabb szerkezetnek tűnik. Elképesztően gyorsan reagál a porra, pollenre, szagokra. Jól működik az auto mód, éjszaka is csendes, lehet mellett aludni. Auto módban nagyon finoman változtatja a fordulatszámot.
    - Kezelőszervek: Van auto mód, eco mód, pollenszűrő mód, párásító mód, ezen kívül 4 ventillátor sebesség, nagyon észszerűen elosztva. Kijelzi, hogy pollent, port, szagot érzékel-e, valamint milyen páratartalom.
    - Tetszik az a funkció is ami kimondottan pollenek ellen van. 5 percre nagyobb üzemmódra kapcsol, majd alacsonyabbra, majd megint fel, megint le, stb... így keveri meg a pollent a levegőben.
    - Ionizáló, és streamer is van a gépben. A szagokat tényleg hamar megszűnteti, megszűri. Az ionizálóról nem tudok semmit mondani.
    - A párásítás funkció is teljesen jól működik, alig van hangja. Ha eléri a beállított értéket, akkor leáll. Auto módban szinte mindent megcsinál magától. Egy-egy szellőztetés után rá szoktam tolni azért turbo módra is.
    - 10 év garancia

    Negatívum/kérdések:
    - Hiányzik egy olyan mód, hogy 15-20 perc turbó mód után visszaálljon auto módra. (A Sharp tud nagyon hasonlót)
    - Elképesztően drága a gyári szűrő... (60.000Ft)
    - Erősen marketing szagú a 10 év hepa élettartam. De ha 4 évet kibír, akkor már ugyan ott vagyok, mintha a Xioamiba évente csak 1db szűrőt vennék 15k-ért!
    - A Hepa szűrő gyakorlatilag fele méretű a Sharp hepa szűrőjének. Az igaz, hogy vastagabb is, tehát az össze szűrőfelület azért nem fele mennyiség, de jóval kisebb a hepaszűrő.
    - Nincs wifi kapcsolat, ha valakinek éppen ez hiányozna.

    Sharp FPJ40EUW. 90.000Ft
    - Szintén érzékeny érzékelőkkel van ellátva a készülék. Jóval kevesebb infót jelenít meg mint a Daikin, s a beállítási lehetőség is kevesebb. Egy Led fény jelzi a levegő minőségét. (kék, narancs piros). Hogy mit érzékel éppen, szagot vagy pollent vagy port az nem derül ki. A Daikin ezeket kijelzi, hogy éppen mivel van gondja a levegőben.
    - Kezelőszervek: Nagyon le van egyszerűsítve. auto mód mellett 3 ventillátor fokozat. (Azért azt itt megjegyezném, hogy az éjszakai mód tényleg hihetetlenül csendes 15db. Igaz ilyenkor a légszállítás is kevesebb, de így is elegendő. Viszont a 2. fokozat már sokkal hangosabb. Amikor a gép auto módban állít, akkor viszont sokkal finomabban, tud lépdelni a fokozatok között. Jó lett volna 3 helyett 5 ventillátor fokozat, így kicsit nagy az ugrás. De az auto mód jól működik!) Illetve van egy olyan funkció amikor maxra pörög a ventillátor, majd 5-10 perc után visszaveszi a fordulatot, s visszaáll auto módra.
    - Hatalmas a levegő beszívó nyílása. Egyébként maga a készülék sem kicsi.. az egész hátuljám szívja a levegőt. A nyílásokon itt is van egy finom háló, mint a Daikinon. A Hepa szűrő is hatalmas, bőven van szűrőfelület.
    - Szebb mint a Daikin, de ez szubjektív..
    - Auto módban gyönyörűen eldolgozik. Nincs rajta sok állítási lehetőség, de nincs is rá szükség, tökéletesen végzi a dolgát.

    Kérdések/negatívum:
    - ventillátor elosztásról írtam
    - kicsit több infót el tudnék viselni a kijelzőn, de lehet nélküle élni.
    - hepa szűrőre itt is 10 évet írnak. Viszont fele árú mint a Daikin szűrője. (30.000Ft) Ha ez is csak 4 évet megy, akkor is sokkal olcsóbb a csere mint a Xiaomiba évente új szűrőt venni,
    - ionizátor hatásáról semmit nem tudok írni.
    - nincs wifi kapcsolat.

    +1 Xiaomi H2. 25.000Ft
    - Erről nem akarok sokat írni, ismeritek. 360fokban szívja a levegőt, hatalmas szűrőfelület. egyszerű kezelőszerv. Auto mód, illetve 3 ventillátor fokozat.
    - Alap modell, de a Daikinhoz és a Sahrhoz képest nagyon rossz az automata érzékelője. Igen komoly mennyiségű por/pollen kell ahhoz, hogy magasabb fokozatra kapcsoljon. Amikor a Daikinon minden pirosan világít, akkor a Xiaomi még vígan zöldet mutat. Sajnos az auto mód ebben a modellben legalábbis használhatatlan. Inkább kézi vezérlésre jó.. Én 2-es fokozatra rakom reggel, s hagyom úgy menni.
    - Drágul itt is a szűrő... Már 15.000Ft egy szűrőcsere..
    - Wifi kapcsolat, ahol a ventillátor sebesség sokkal finomabban állítható. (Ebben pont nincs wifi chip, de az előző xiaomimban volt)
    - célnak megfelel, de sokkal-sokkal egyszerűbb és érzéketlenebb szerkezet mint a japán társai.

    Összeségében a Daikin olyan tipikus japán termék. Nem szép, sok kijelző, gomb, de funkcióban és működésben nagyon egyben van. Nehéz elmondani, de kicsit finomabb szerkezet mint a Sharp.
    A Sharp ár/értékben szinte a legjobb. A párásítós modellek is fele árúak mint a Daikin MCK55W. Viszont egy kicsit egyszerűbbek, kicsit kevesebbet mutatnak, talán nem annyira finoman és gyorsan reagálnak mint a Daikin. De ez az árukon is látszik.
    A Xiaomi egy igásló, de nem egy ligában focizik a japán gépekkel.

    Még annyi, hogy a Daikin, Sharp és Xiaomi is kapott a hepa elé elektrosztatikus filtert az Aliról. Hátha ki tudom vele tolni egy kicsit a szűrők élettartamát.

    Nagyjából ennyi. 1 év múlva okosabb leszek :) Kérdésre szívesen válaszolok.

Új hozzászólás Aktív témák