Hirdetés
-
GAMEPOD.hu
A ledek energiahatékonyságuk és a tömeggyártás miatti egyre alacsonyabb árukkal mind népszerűbb fényforrások. A legelterjedtebb foglalatok (pl E14, E27) mellett a sokat használt foglalatokon (pl GU 10, GU 4, MR 16) át ma már a ritkán használt, speciális foglalatok (pl R7s) számára is van ledes alternatíva. A ledes fényforrások a fogyasztók megszokásainak megfelelően formájukat tekintve is igazodnak a korábbi technológiákon alapuló fényforrásokhoz, így találunk kompatibilis ledes alternatívákat pl halogén izzóink helyére is.
Új hozzászólás Aktív témák
-
veterán
válasz radi8tor #3847 üzenetére
Akkor lehet halogen lesz. Neztem ilyen 2000 feletti lumeneseket. Pl ezt[link]
Bar igaz fogaszt mint az allat de legalabb lesz fenye. Tenyleg 116w-ot vesz fel a halozatbol? Ergo 116x3x43x31~450 havonta, ha 3 orat eg? Nem tudom h mikor terulne meg emellet egy led...[ Szerkesztve ]
Addig gyorsítottuk a világot míg mi magunk maradtunk le...
-
Morris
veterán
De ha annak nincs hely, akkor marad az alternatív (E27) megoldás.
adamssss: A legfontosabb az, hogy tudd, mennyi a fényigényed. Ha van mondjuk egy álmennyezeted, és spotokkal tervezel, akkor a LED spot tökéletes lesz fővilágításnak. Egy 10nm-es szoba esetén kb 5 LED spot-tal (COB) el lehet érni egy nagyon kellemes, viszonylag erős fényű fővilágítást. Ezesetben egy kicsit magasabb ára lesz a világításodnak - mint bekerülési költség, de az összfogyasztás megáll 35W-ból.
Ha szintén fővilágításnak kellene valami és sűrűn lesz kapcsolgatva rövidebb időre, de csak egy pontból jövő fényt szeretnél/tudnál alkalmazni, akkor a megoldás a halogén körte.
Nálunk pl az összes egypontos E27-es fővilágításunkat 105wattos halogén izzók biztosítják. A bekerülési költség alacsony, rövidebb időre vannak felkapcsolva mindig de akkor nagy fényt ad.
A konyhai pultvilágításunk LED szalagból áll. Sokat világít, kell a fényerő is és fontos szempont a helytakarékosság. (5630 COB Led szalag - természetes fehér)
A fürdőszobában 5db 3W-os LED spot világít (fővilágításként álmennyezetben) Sokat világít, keveset fogyaszt, megfelelő fényt ad és érzéketlen a kapcsolgatásra)
Az előszobában, kamrában, wc-ben csak halogén körték vannak.
Mindkét szobában vannak energiatakarékos 23W-os kompakt fénycsöves (E27-es vagy E14) armatúrák is. Ha hosszabb időre kell a fény (és egy pontból) akkor ezeket használjuk. De a mennyezeti egypontos fővilágítás itt is E27-es 105W-os halogén.Nem mindegy, hogy milyen helységről van szó, és nem mindegy a felhasználás sem.
Ha akarsz, akkor tehetsz mindenhova LED-et, de annak baromira semmi értelme. Vagy a bekerülés költség lesz a csillagos ég (mert akárki akármit mond, még mindig drága a LED fényforrás) és nagyon sokára hozza vissza az árát, vagy idő előtt megdöglik és akkor csak ráfizetés van. - sőt még a fényerő is csökkenni fog az idő előrehaladtával.
PS: A mennyezetbe nálunk például nincs értelme semmit rakni halogénen kívül. 1 héten max 10 percet világít. Ha 10 órát menne egy hónapban akkor az 40.-FT lenne. 1 óra 4.- Ft Azt hiszem kibírható.
[ Szerkesztve ]
-
ArGab
őstag
válasz adamssss #3853 üzenetére
3 órával 116x3x43x31~450/hó => ~5400/év
Ledessel ilyen fényerőt vsz csak 2 körtével (2*1000 lumen) lehet összehozni, az akkor olyan 26-28W körül lenne:
3 órával 26x3x43x31~100/hó => ~1200/évTehát ha halogén esetén:
1. év: 5400+690 = 6090
2. év: 5400
3. év: 5400+690 (ha kibírta a 2000 órát mostanra meghalt)
Szumma 3 évre: ~17500
4. év: 5400
5. év: 5400+690
Szumma 5 évre: ~29000A ledes esetén 2400 a fogyasztás 2 évre, 3600 3 évre, 6000 5 évre. Itt feltételezhető hogy nem kell újat venned. Tehát ha 9000-ért veszed, akkor 2 év, ha 14000-ért veszed, akkor 3 év esetén már megtérült, ha 23000-ért akkor 5 év esetén.
[ Szerkesztve ]
-
veterán
Egyelőre csak az én szobámban lenne egy kísérlet. Oda vennék, két 3600 Ft-os LED körtét. Sokat kapcsolgatom a lámpát, és a napi átlag simán megvan a 4 óra, ami elég sok (az az "irodám" is, szóval lehet még több is.)
Namármost ha igaz a ktg számítás amit a kolléga végzett, akkor nagyon is megéri LED-et venni, de Morris-nak meg más jön ki. Akkor most hol van az igazság? (ja bár ő csak 10 órával számol/ hónap)[ Szerkesztve ]
Addig gyorsítottuk a világot míg mi magunk maradtunk le...
-
nagyúr
Morris: utána néztem, lehet kapni, nincs betiltva, csak egyes boltosok nem rendelnek belőle, mert keverik a hagyományossal, vagy nem éri meg tartanikülönben nekem vannak otthon, mert amikor családi esemény van és fényképezni kell, ekkor automatikusan a 105w-os izzók kerülnek a lámpákba
javaslom a led használóknak is, hogy néha próbálják ki, a led helyére betekernek egy halogént, hogy lássák a különbséget
"Mindig is első szerettem volna lenni!" - II. János Pál pápa
-
radi8tor
MODERÁTOR
válasz Dluinet #3863 üzenetére
Javaslom a LED használóknak, hogy ne az 1 dolláros kukorica LED-ek alapján alkossanak véleményt, hanem próbáljanak ki egy minőségi darabot is. Én nem látok fényerő-béli különbséget itthon a 60W-nak megfelelő halogén és a 60W-nak megfelelő LG LED körte között.
adamssss: ja, ok csak leírva nem úgy van.
Persze, LED ennyivel kevesebbet fogyaszt.[ Szerkesztve ]
⭐ Stella
-
Morris
veterán
válasz Dluinet #3863 üzenetére
Na azér!
radi: Nekem nem is ezzel van a gondom, hanem, hogy egy 60W-os fényerő számomra félhomály! Azt meg utálom pláne ha munkához kell és csak fővilágításom van. A jelenlegi LED körték pedig nem tudnak legalább 100W-mak megfelelő fényerőt alacsony fogyasztással.
Szóval ez a dolog erősen szubjektív. Azért is írtam, hogy kinek mi...[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
-
radi8tor
MODERÁTOR
válasz Dluinet #3869 üzenetére
Attól függ milyen szobába szeretnéd, milyen lámpatestbe, stb.
Dolgozó szobába is lehet LED-et tenni, de nagyobb teljesítményű és vibrálás mentes kell. Az már nem az 1 dolláros-5000 Ft-os kategória.Nálunk, ahol a 11W-os LED van, ott még néha sok is, mivel félig a szemünkbe világít (kis szoba).
14W-os a sötét konyhában van, megspékelve LED szalaggal. Oda áprilisban megy még 1 LED szalag a szekrény tetejére, hogy adjon egy kis derítő fényt a plafon irányába.Morris egy ilyet azért megnéznék működés közben, hogy valóban megéri-e az árát.
[ Szerkesztve ]
⭐ Stella
-
mexel
veterán
Nincs jobb a régi 100-as égőnél nekem maradt vagy 100db, csak nem tudom mit csináljak velük. Lehet feldobom a vaterára, talán még keres valaki olyat. Ha jól tudom már nem is lehet kapni olyat. (mondjuk nem értem miért, bár sejtéseim vannak)
-
Anubis_9
őstag
Sziasztok!
5 db E14-es LED-es izzóra lenne szükségem az új csilláromhoz. Amit tudok, hogy semmiképp sem szeretnék hideg színeket, mert itt töltöm az időm döntő többségét, ebben a helységben. Világos szobát szeretnék, mert alkalomadtán sokat olvasok esténként.
Mit ajánlanátok? Mennyiért lehetne venni ilyen izzókat? Kb. 1000 Ft-ért már van használható? Ezek jók?Köszi!
"Bocs, hogy késtem, nem volt kedvem jönni!"
-
mzso
veterán
válasz adamssss #3853 üzenetére
2000 lumen egy 30 wattos Osram fénycső is És az nem csinál szalonnasütőt a lámpából.
Egyébként a normálisabb kompakt fénycsövekre rá van írva mind, hogy hány lumenes.
Én nem pocsékolnék halogénnel. Így ránézésre kb egy év amíg megtérülneLedesben max ilyen ebay-es jöhet szóba ilyen fényteljesítményre. Az meg olyan lesz amilyenre sikerül. Meg ráz is ha kívülről megfogod
Elméletileg az ilyen szokványos 5050-es 102-ledes is közel 2000 lument tud.
De van nagyobb is: 26w 132 leds 2350LUM 21*6.5 260g, 35w 165 leds 2800LUM 21*7.3 320g http://www.ebay.com/itm/121157590243A megtérülés itt meg attól függ, hogy kibír-e annyit.
[ Szerkesztve ]
-
mexel
veterán
Ja, hogy akkor a meglévő kondik alapján írtad az új értéket? Akkor a kisebb helyére megy az 1,5uF-os, a másik nagyobb helyett pedig a 2,2uF-os. Mondjuk most néztem, hogy 500ft körül van egy ilyen kondi, talán meg sem éri vesződni vele hiszen nem sokkal többért rendelek komplett ilyen kukorica égőt.
Majd megnézem mennyi van sorba kötve.[ Szerkesztve ]
-
Atomgeszi
veterán
Nem tudjátok,hogy ki árult olyan (elsősorban konyhai felhasználás céljából) ledsort amihez adott tápegységet, meg mozgásérzékelőt?
Az istenért sem találom az apróba most!Eladó gyönyörű, kitűnő állapotú audiophile hangfalszett https://hardverapro.hu/apro/elac_carina_audiophile_5_0_szett/hsz_1-50.html
-
kaliber
aktív tag
-
Yany
addikt
Nem két fillér, de minőségi darab. Szóval a helyedben azért lehet, hogy megnéznék egy ilyet, hogy tényleg igazad van-e:
LED kukoricaÉpíts kötélhidat - https://u3d.as/3078
Új hozzászólás Aktív témák
HÁZIREND, kérem megszívlelni.
- Hardcore café
- Már 70 millióan nézik a Netflix reklámos csomagját
- Assetto Corsa Competizione
- DIGI kábel TV
- Dolce Gusto
- Milyen alaplapot vegyek?
- Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Black Friday november 29. / Cyber Monday december 2.
- Milyen légkondit a lakásba?
- eBay-es kütyük kis pénzért
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest