Aktív témák

  • PLaci58

    őstag

    válasz ludsimon #39546 üzenetére

    ludsimon!

    Plazma: a képpontokban (pixel) plazma állapotú gáz van, ezt gerjesztve UV (ultra ibolya) fényt bocsát ki, amit foszfor réteg segítségével látható fénnyé alakít.
    A képalkotás során a pixelek egyenként vannak vezérelve, ezért a TV "fogyasztása" a képtartalomtól függ. Működése alapján leginkább a régi képcsöves TV-khez hasonlítható.

    LCD: a képet folyadék kristályos panelekkel állítják elő, amelyek fényt nem bocsátanak ki, ezért ezekben a TV-ben fénycsövekkel vagy újabban LED-ekkel világítják át az LCD paneleket, amikoris a folyadékkristályok az átmenő fény mennyiségét szabályozzák. A háttérvilágítás szinte állandó fényerejű. Ezeknek a TV-knek a "fogyasztása" a képtartalomtól függetlenül szinte állandó.

    LED TV: ugyanúgy működik mint az LCD TV, de itt a háttérvilágítást a kijelző peremén vagy a hátulján elhelyezett LED-ek adják. Jelenleg ezek fogyasztása a legkisebb.

    Képtulajdonságok: A plazma lágyabb, melegebb színeket produkál, az LCD keményebb, ridegebb. A plazmát inkább sötétebb, otthoni használatra ajánlják, az LCD-t világosabb környezetbe. A plazmáknál még létezik a beégés, illetve ghost (szellem) jelenség, ami hosszabb ideig tartó kontraszos állóképnél jelentkezhet (csatorna logóknál nem!), ezért számítógépes felhasználáshoz (pl. játék, internet) inkább az LCD javasolt, de a plazma TV-knek is van játék üzemmódjuk, csak időnként érdemes szünetet tartani :)
    A fogyasztás tekintetében manapság már nincs nagy eltérés. A képernyő mérete viszont erősen befolyásolja a fogyasztást.

    Nagy vonalakban talán ennyi.

    "Nincs végzet, csak ha magad is bevégzed!"

Aktív témák