Új hozzászólás Aktív témák

  • csubuka

    addikt

    válasz Matska #87904 üzenetére

    Nem akarok butaságot mondani. Nem az én területem ez, csak most bele kellett mennem egy 30 éves engedélyezett, de használatba vételit sosem kapott épület átépítése kapcsán saját magam/szüleim miatt. (Nekünk legalább már 10 év bőven letelt, szóval a hatóság elvesztette a bírságolási és tortúráztatási jogát, ettől függetlenül akadályozzák az épület bővítését)

    Az, hogy nincs befalazva az kb mindegy, atótl még illegális, bár jelen esetben valóban szerencsés. Akkor "előtető"-nek minősül felteszem. Minden 1m-nél magasabb épületrész beépítésnek számít. Ez meg éppen egy be nem jelentett épületrész, mely mindenképpen beépítésbe számít, akkor meg fel kell, hogy legyen töntetve a vázrajzon a jog szerint.

    Ha van ismerősük a hivatalban, akkor barátilag, informatíve, nem hivatali fogadási időpontban egy sör mellett kérdezzenek tőle. "Van egy ismerősünk, nála ez a helyzet, mi ilyenkor a teendő..."

    Nehogy beépítsék vagy folytassák azt a részt, amíg jogilag nincs letisztázva.

    Itt részletezik a bírságokat. Jelenleg, mint előtető feltehetően jóval kisebb bírságra számíthatnak, mint lakóház lakórészeinél, illetve előtetőknél nincsenek energetikai követelmények, amiknek meg kéne felelni, márpedig már a lakórészbe beépített falnak az U-értéke is hatóságilag szabályozott volna, azt meg ha nem teljesíti, akkor még bírsággal sem kaphat fennmaradásit átépítés nélkül.

    Nézzen rá egy építész az illegális "50nm-es előtető"-re, ha minden helyi szabálynak megfelel és "csak" illegális építés, akkor jogásszal/építésszel egyeztessen, hogy ugye tuti, hogy az előtetőre/teraszra vonatkozó bírságot kapná. Utána esetleg lehet a hivatalhoz fordulni... Az 50nm-re barátok között attól függően, hogy terasz vagy előtető 1-2 M Ft a bírság minimum (ugye, ha nem fogaják el előtetőnek/terasznak, az anyagi csőd... akkor kb az építéssel megegyező a bírság összege).

    Persze ha már úgyis áll az egész, akkor leginkább várjon. Várjon a 10 éves elévülési határidőre, de ezt is építésszel/jogi szakival egyeztetni kéne, hogy ezen esetben ez fennáll-e. Szakival mindenképp kell egyeztetni, hogy mik a következmények és lehetőségek!!!

    *Lehet, hogy a bírság ugyanakkora, akkor is, ha maga hívja fel a figyelmet az illegális beépítésre - holott jószándékúan saját maga szeretné legalizálni - és akkor is, ha a hatóság öntevékenyen találja meg az illegális beépítést, netán szomszédi segítséggel, feljelentés alapján. Szakival egyeztetés után látható, hogy van-e vesztenivalója, hogyha vár. Meg remélni kell, hogy nincsenek rosszakarói a faluban.

    Szerintem önmaga által is csak fennmaradási eljárással tudná legalizálni a bejelentetlen és engedélyezetlen (nem ugyanaz, nem tudom itt melyik kellett volna. Van egyszerű bejelentés és engedélyezési eljárás is... gondolom 300nm alatti lakóépületként "csak" "egyszerűsített" bejelentés és e-naplós kivitelezés (ehhez hivatalos tervek megléte amúgy kell)) épületrészt, ami 10 évnél fiatalabban lett építve. Akkor meg úgyis jönne a bírság lehetséges...

    Persze hogyha nem csak illegális építés, hanem ezen felül még a helyi építési szabályzatnak sem felel meg, meg OTÉK előírásoknak bla-bla, akkor szélsőséges helyzetben csak bontás várhat rá (remélhetőleg bontáskor már nem találnak okot az azon felüli bírságra is). Azért ez nagyon szélsőséges helyzet volna, hogyha pl. (tippre) ezáltal a ház átlépi a helyi beépítési százalékot, nem vezsi figyelembe az oldalkertet/előkertet/hátső kertet (úgy általában az adott övezetben és telekre vonatkoztatott építési területről kilóg), telepítési távolságot vagy semmilyen módon sem lehet átépíteni úgy, hogy ilyen olyan szabályoknak, műszaki követelményeknek megfeleljen.

    Ha mondjuk ennyire gázos volna az "okosba" hozzáépítés, akkor aztán tényleg kontraproduktív a hivatalnak felhívni erre a figyelmét, a kezük meg van kötve, hogy mit engedhetnek és mit nem.

    Ha volt 6 millió az okosba bővítésre, akkor egy 100k-ból, csak lesz helyi jogász és építész, aki erről a helyzetről a felelőssége tudatában ad precíz felvilágosítást. Mert én felelősséget aztán végképp nem tudok vállalni a fentebb leírtakért.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák