Új hozzászólás Aktív témák

  • föccer

    nagyúr

    válasz runner 125 #80861 üzenetére

    Szarul volt megcsinálva. Ez persze mindig benne van a pakliban. :(

    Alapvetően a térburkolat építése:

    - talajvizsgálat
    - nem teherhordó réteg eltávolítása (humusz)
    - altalaj tömörítése
    - szivárogtató/fagyvédő réteg építése
    - teherelosztó réteg építése (Ckt, zúzottkő) (ez a zúzottkő esetében ez a szivarogtató/fagyvédő réteg is)
    - ágyazó réteg
    - burkolati rétegek (teherhordó/kopó ha kétrétegű)

    A lényege az, hogy a folyamatos rétegezés lefelé haladva mindig vastagabb és rugalmasabb (gyengébb). Ezzel megvalósul a "kúpos" teherátadás, amivel egy pontszerű terhet, egy felületi terhelésként adunk át annak az altalajnak, aminek már gyakorlatilag nincs, vagy elhanyagolható a teherbírása. Minden rétegen egyre nagyobb felületen oszlik meg a teher.

    Ha helyesen van megépítve a térburkolat, akkor megmarad a burkolat rugalmassága, ugyanakkor teherhordó is egyben. Ha nincs meg ez, akkor jönnek a gondok.

    Na, ehelyett szökött lenni az, hogy szintet kilapátolják, beraknak valami betont, homokot szórnak rá és rárakják a követ. Csakhogy a beton önmagában 10-15 cm. Hiába erősebb, mint a zúzott ágyazat, vagy a Ckt, önmagában nem rugalmas és ehhez a vastagsághoz nem elég erős. Tehát elveszíti a rugalmasságát (minden terheslé után van maradandó alakváltozás a szerkezetben, ezért könnyen törik)

    Azzal, hogy egy erősebb vasbetont raksz be azt akarod elérni, még mindig rugalmatlan a szerkezeted, de már nem szenved maradandó alakváltozást, így nem megy tönkre (mechanikailag).

    Ez így önmagában szép és jó, de nem csak mechanikai tönkremenetel van.

    A térburkolatnak vagy nagyon jó vízelvezetésének kell lennie (zúzottkő, Ckt), vagy anyagában fagyállónak. Lehet anyagában fagyálló betont is készíteni, de ezt "házilagosan" megcsinálni inkább szerencsejáték, mint sem.

    Szóval csekély terhelésre én inkább kellő vastagsűbú és kellően tömörített zúzottkövet ajánlok, természetesen megfelelően kivitelezve. Örök élet +1 nap.

    Vagy tényleg burkolati betont kell oda rakni, de Q drága és mezei kőmíves nem tudja (helyesen) megépíteni.

    üdv, föccer

    Építésztechnikus. Építőmérnök.

Új hozzászólás Aktív témák