Új hozzászólás Aktív témák

  • DeFranco

    nagyúr

    nos, akkor most szeretnék kérdezni klíma ügyben.

    a lakásunk egy második emeleti, erkély nélküli lakás, mutatom az elrendezést:

    felmerült, hogy felszereltetnénk egy klímát. az látható az elrendezésből, hogy áthűteni nem fogjuk tudni a lakást egy klímával, de valamit azért fog segíteni.

    a lakás tájolása délnyugati.

    alapvetően nem is biztos, hogy belevágunk, mert 1,5-2-3 éves távlatban tervezünk költözni, így nem biztos, hogy erre itt és most kell költeni, de mivel a klíma árának egy részét érvényesíteni lehet majd az eladási árban is (akár azért, mert alkualap, akár azért, mert kapósabb egy légkondicionált lakás) azért el nem vetettük az ötletet.

    a klíma kiválasztásánál és a kivitelezésnél viszont ez szempont lesz, mert így felesleges megvenni a legjobb hűtő-fűtő über cop értékkel ellátott antichemtrailes csúcsmodellt, elég valami egyszerűbb is. egy korrekt gépet szeretnék venni, de az ésszerű választásokból azt ahol az ár is kedvező.

    a ház homlokzata a következő képpen néz ki (nem ez az ház, ez csak minta):

    a bekeretezett rész a lakás, a szomszédos erkélyek már más a szomszéd lakásokhoz tartoznak

    felmerült pár kérdés, amiben szeretném kérni a véleményeteket, esetleges tapasztalatotokat:

    - az utcán járva nézelődve szinte minden lakásnál a bejelölt részre, az ablak alá, a parapet mellé teszik a kültéri egységeket, várhatóan nálunk is erre lehet számítani. mennyire vállalható megoldás ez? mennyire jelent ez problémát akár komfortfokozatban, akár szerelhetőségben?

    - mennyire kell ott akár a felfogatás akár a falátfúrás miatt hőhíddal, esetleg penészedéssel számolni télen? hogyan lehet ezt megakadályozni?

    - az alaprajzon is bejelöltem (K), hova kerülne a kültéri egység jelen állás szerint (ha tudtok jobb megoldást, persze átkerül). a beltérinek három helyet találtunk ki (A) (B) és (C).

    (A) lenne szerelési szempontból a legegyszerűbb, közel a kültérihez, így viszont csak a szobát hűtené, gyakorlatilag a beépített szekrény és a fejem felett fújna el. nagy huzatot nem csinál, de korlátozottan hatékony.

    (B) esetben a szobát lehűtené de a kanapéval szembe kerülne, tehát gyakorlatilag bárhol a szobában direktben kapnánk a hideg levegőt, ezt elkerülném

    (C) esetben kicsit ki tudnánk tolni a hideg levegőt az előszobába is, valamennyit kapna a légmozgással a többi helyiség is (tudom hogy nem sokat de ez is valami), viszont ez eléggé messze van a kültéritől, gyors méréssel kb. 8 métert kellene átcsövezni. (2+4 a fal, 2-2,5 a belmagasság) lehet / tanácsos ilyen messze tenni a beltérit a kültéritől?

Új hozzászólás Aktív témák