Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • runner 125

    nagyúr

    válasz sanzi89 #21852 üzenetére

    Hasonló utat tavaly előtt nyáron én is végigjártam és be is szoptam pár dologgal. :D

    Igaz nekünk ásott a kút, de egy kb 40 éves ruszki Káma szivattyú hozza a vizet a belőle, szóval próbáltam mindent elkövetni, h a legkönnyebben hozza fel a vizet.
    Tanulságok:
    3/4" alatti slagot sztivattyúhoz felejtsd el! Olyan ellenállása lesz a szűk keresztmetszett miatt, h - pláne 30 méteren - alig fog csordogálni a viz. Nulla lesz a nyomás.
    Szóval minimum 3/4"-os slagot vegyél, és ha lehet _toldás nélkül_, egybe vedd meg!
    Sokat vaciláltam, h no name-be ruházzak be, vagy vegyek minőséget. Utóbbira esett a választás, két okból.
    Gardena-ból lehetett vásárolni méterre is (akkor kb 450FT volt métere a 3/4"-os narancssárga verziónak), így nem kellett toldani. Illetve forum infok alapján többet kibírnak.
    Gyorscsatlakozók:
    Azt gondoltam, ha már a Gardena jó minőségű slagot ad, akkor a klasszikus műanyag gyorscsatlakozóik is hasonlóan jók (csak nem szivattyúhoz). Be is ruháztam vagy 4-5 darabra, de még locsolófejet is vettem vagy 6k-ért.
    Ahogy összeraktam a rendszert, és ráindítottam ismét, iszonyatosan lecsökkent a nyomás. Nem másért, mint a gyorscsatlakozók miatt. Annyira leszűkített keresztmetszetűek voltak, h visszafogták az áramlást. El is adtam őket, a szórófejjel együtt.
    Következő - és azóta is működő - megoldásként ilyen réz-gumi csatlakozókat szereztem be. Ezek gyakorlatilag olyan elven működnek, mint a klasszikus tűzoltó tömlők. Nem szűkíti le az átmérőt, gyorsan oldható, ha elöregszik a gumi cserélhető, roppant egyszerű, és réz - időtálló.
    Tömlőköcsi:
    Ezeket a 10-15-20k-s Gardena-kat felejtsd el. Volt még a legelső 1/2"-os szettel nekem is, de 2 nap után eladtam. Szart sem érnek. Gyönge műanyagok, és a lehető legszarabbul van megoldva a vízátvezetés. Iszonyú kicsi (lemértem, kb 6mm!) átmérőjű, tekert-csavart műanyag rendszereken próbál a víz átfolyni, ami szintúgy nagyon visszafojtja a szivattyút... (Így még egy prosztatás nagyapó is erősebben vizel.)
    Ha, mindenképpen kell a tömlőkocsi, csináltass, vagy nézz használtan ipari felhasználásra gyártottat, amin nincsenek erős szűkítések.
    Ezzel tökéletes lett a rendszerem, így fele annyi idő alatt veszek ki annyit vizet, mint előtte 1/2"-os próbálkozásokkal.

    [ Szerkesztve ]

    "Kinek a pap, kinek a wlan" :-) • A forum arra hivatott, hogy a kérdéseiteket ott tegyétek fel, s ne privát üzenet formájában felém! Köszönöm!

Új hozzászólás Aktív témák