Új hozzászólás Aktív témák

  • Donki Hóte

    veterán

    válasz Shokkolo #126191 üzenetére

    Csináltam már a családban jópár ilyet is, meg olyat is, szóval van pár jó és rossz tapasztalatom.

    A fal és a plafon sarkába rakott LED holker (díszléc) gyorsabban szerelhető, kisebb hozzáértéssel, gondossággal megcsinálva is szebb eredményt ad.

    A gipszkartonból készített részleges álmennyezet sokkal problémásabb, sokkal több gond van vele, persze ha szépen sikerül elkészíteni, akkor sokkal mutatósabb, mert ugye nemcsak felfelé világító LED szalagot, hanem lefelé világító spot lámpákat is lehet belerakni.

    Azt már elfogadtad, hogy a hosszabb élettartam érdekében a LED szalagot alu sínre kell szerelni. Ha viszont a LED szalag felfelé világít (tehát nem a konyhapult feletti szekrény aljára van szerelve, hogy lefelé világítson), akkor ilyen műanyag fedéllel ellátott sínbe kell rakni, mert a szoba levegőjében lévő elképesztő mennyiségű (és összetételű :O ) por lerakódik a profilba lévő LED szalag tetejére, először csak melegedést, aztán villogást, aztán meg egyes LED-ek kiégését okozva.

    Az is biztos, hogy egy érdemi fényű (tehát 10 W/méter feletti teljesítményű) LED szalagot 2-3 méterenként meg kell táplálni a tápfesszel. Persze, maga LED szalag is elvezeti az áramot, de a rajta lévő vékony fóliacsík nem arra van kitalálva, hogy 2-4 ampert vezessen, elbírja ugyan, de melegszik, ami már középtávon megint a LED szalag melegedését, az egyes LED-ek kipurcanását okozza.

    Ha hosszabb távon is élvezhető LED világítást szeretnél, akkor nem melegfényű (2500-3300 Kelvines) szalagot, hanem inkább a semlegesfehér (neutrális fehér) színű (4000-4200 kelvines) világítást javaslok. Az is lényeges, hogy a LED szalagok és ha teszel, akkor a spot lámpák színhőmérséklete közel hasonló legyen, 200 kelvinnél nagyobb eltérés ne legyen a színük között.

    Ha mindenkit le akarsz nyűgözni a munkád eredményével, akkor érdemes távirányítóval vezérelhető fokozatmentes fényerőszabályozási lehetőséget is beépíteni a rendszerbe.

    Ha pedig a fehér LED szalag mellé, kicsit beljebb raksz egy távirányítható RGB LED szalagot is, akkor az egész család a csodájára fog járni a munkádnak :R

    [ Szerkesztve ]

    Minden jó, ha a vége jó. Ha nem jó, akkor még nincs vége.

Új hozzászólás Aktív témák