Új hozzászólás Aktív témák

  • IMGM6

    tag

    válasz Dudee #23202 üzenetére

    Ez így konkrétan nincs benne a KRESZ-ben, de (!!!!) tulajdonképpen (majdnem) teljes mértékben helytálló.

    [a) * Jármű: közúti szállító- vagy vontató eszköz, ideértve az önjáró vagy vontatott munkagépet is. A mozgáskorlátozottak közlekedésére szolgáló, emberi erővel tolt vagy hajtott kerekes szék és a gépi meghajtású kerekes szék - ha sík úton önerejéből 10 km/óra sebességnél gyorsabban haladni nem képes, továbbá a gyermekkocsi és a talicska - azonban nem minősül járműnek. Az ilyen eszközökkel közlekedő személyek gyalogosoknak minősülnek.
    r/1. * Kerékpár: olyan, legalább kétkerekű jármű, amelyet emberi erő hajt, és ezt legfeljebb 300 W teljesítményű motor segíti. A kerékpáron a kerékpárt nem hajtó személy is szállítható erre alkalmas ülésen. A kerékpáron utánfutó vontatására alkalmas berendezés helyezhető el.
    r) * Segédmotoros kerékpár: a külön jogszabályban L1e járműkategóriába sorolt kétkerekű, ...........
    A 5/1990. (IV. 12.) KöHÉM rendeletben a két- és háromkerekű gépjárművek típus-jóváhagyási eljárása vonatkozó 1. cikk (2) bekezdése a segédmotoros kerékpárokat két alcsoportba sorolja, azaz kétkerekű járművekre (L1e kategória), vagy háromkerekű járművekre (L2e kategória), melyek legfeljebb 45 km/ó tervezési sebességgel és az alábbi jellemzőkkel rendelkeznek:
    Kétkerekű típus (L1e):
    – belsőégésű motor esetén a hengerűrtartalma legfeljebb 50 cm3,
    – elektromos motor esetén a legnagyobb folyamatos névleges teljesítménye legfeljebb 4 kW.]

    Ezek alapján az 1. állítás igaz! (és nyilván a második is)
    A 3. állítás már nem olyan egyértelmű, mivel az elektromos roller nincs nevesítve mint jármű, de a jármű fogalmába - a szokásos használat alapján - elég egyértelműen besorolható (gyerek játéknak azért már elég nehezen nevezhető), ha viszont jármű akkor, csak L1e lehet, vagyis segéd motoros kerékpár, és tulajdonképpen az összes (!!!), nem csak a 25 km/h feletti sebességű!!! Az már más kérdés, hogy a rendőri gyakorlat hogyan kezeli.

    [ Szerkesztve ]

    "És kit szeretsz jobban? Aput vagy anyut? A leges-leges-legjobban Orbán elvtársat!”

Új hozzászólás Aktív témák