-
GAMEPOD.hu
Kerti grill és bográcsozó házilag (BBQ, tervek, ötletek, receptek)
Új hozzászólás Aktív témák
-
Essejó
Topikgazda
Grill akciók inkább a szezon végén, ősszel szoktak kezdődni. És egy jó gömbgrill még megfelelő setuppal még bbq készítésre is jó, egy ilyen 57 centis meg főleg.
Az emberiséget ősidők óta két dolog foglalkoztatja: 1. Ki találta fel a munkát? 2. A többiek miért nem verték agyon?
-
Én nem szeretnék külön foglalkozni vele, megveszem és utána használni szeretném. Mivel az esetek 99%-ban csak grillezésre szeretném használni, ezért nem tudom hogy a fent linkelt grillen kívül mivel lehetne még felturbózni ha én csináltatnám valakivel?
Mivel igazából csak grillezni akarok, ezért egy faszén/brikket rácson kívül, illetve egy másik rács amin a kaja van, nem tudom hogy mire lehet szükség.
Illetve azért ide is lehet csinálni olyat hogy veszek 2 kisebb tartót amibe megy a brikett, középre meg egy vizes tál, de mint említettem én csak grillezni szeretnék rajta.(#293) Essejó
A Master Touch széria az drágább, 100 fölött van, ez a normál gömbje a Weber-nek, azért csak ennyi szerintem.
Ha veszek már jobbat mint a mostani akkor mindenképp maradok a 57cm-es verziónál, mert arra legalább fér anyag bőven.
Jó ha mondjuk áldoznék rá jóval többet akkor lehet hogy egy Kamado-t vennék, de nem akarom több százezret kiadni érte. Bár Metro-ba lehet kapni aránylag jó áron "utánzatot" de az is 100 fölött van bőven.iPhone 13 Pro Max
-
-
Essejó
Topikgazda
A fenti az úgynevezett melegen tartó rács
A pác anyagnak ellenjavallt az hogy ha meg ég akkor kellemetlen szaga lehet, tegyél bele simán vizet és valami zöld fűszer ágat.
Az jó, ha a szabályozható levegő bevezetés a parázs alatt van.
Aztán elkövetheted azt is, hogy csak az egyik végébe rakod a tüzet, a tűz fölé teszel egy vizes edényt, az edény mellé rakod a húst, a hús alá meg a tűz mellé egy csepptálcát. Aztán ha a parázsra teszel némi füstölőfát, és a levegő szabályozóddal belövöd a rácshőfokot olyan 110-125°C-ra akkor kb utánozhatod azt ami egy smokerben készül.Az emberiséget ősidők óta két dolog foglalkoztatja: 1. Ki találta fel a munkát? 2. A többiek miért nem verték agyon?
-
tzimash
őstag
Először megépítem az UDS-t, aztán ha tetszik a téma, meg van némi tapasztalat akkor megpróbálkozom az offset-tel.
Szóval első körben az UDS-ben fog grillrácsként szolgálni az expandált lemez. Alakjából kifolyólag kicsit macerásabb lesz rá keretet tennem. Meglátom mennyire merev a kivágott lemezdarab.(#301) Essejó
Ha 5-6 főre elég lesz, az nekem jó, max majd beizzítom az UDS-t is, ha többen lennénk.[ Szerkesztve ]
-
Precorus
tag
Yakitori néven fut maga a grillezés, Binchotan a faszén neve. A lényeg hogy ez egy csak japánban megtalálható fa, valami speckó módon készül belőle a faszén, így kb füstmentes.
Most hirtelen csak angol linket találtam , de ezek alapján már tudsz keresni mást/többet ha gondolod.Könyvtár == Old-school Netflix
-
Essejó
Topikgazda
Sőt néha még benzinkútnál is kapható. 1x már használtam ilyet, végül is ha más nincs akkor használható, begyújtását követően kb két órán keresztül elég jól lehet grillezni vele.
Csak nem értem mi köze van a fedeles, konyhai sütőben is használható "füstölőhöz"? Ezt ne próbáld meg zárt térben használni, míg amazt akár a tűzhelyen, vagy bent a sütőben is lehet..Az emberiséget ősidők óta két dolog foglalkoztatja: 1. Ki találta fel a munkát? 2. A többiek miért nem verték agyon?
-
Essejó
Topikgazda
Érdekes elképzelés, azért pár megjegyzést fűznék a kivitelezéshez.
Mondjuk le esett volna az ujjáról a gyűrű ha minimum fél méterrel vagy akár többel is elemeli a talajtól, hogy ne hason fekve kelljen tüzelni meg bevetni a dolgokat? Aztán az a féltéglányi falvastagság is aggaszt, még a hőszigetelő paplannal együtt is keveslem. Aztán ugye lekente egy agyagréteggel kívülről, azzal csak az a bajom, hogy száradás közben össze vissza repedezett, ha valaki olvasgatott már a témában az tudja, hogy azért mert túl zsíros volt az agyag, amin némi homok hozzá keverésével lehetett volna javítani, meg valami szálas anyag, össze vágott szalma, pelyva, sőt szoktak szalma nélküli lótrágyát is bele keverni a tapasztó agyagba. A hazai parasztkemencéket, felhígított tapasztó agyagba áztatott zsákvászonnal takarták körbe, két réteg tapasztás között.
Aztán hiányoltam a belső tapasztást is, hasonló anyagból, mint amit kívülre kellett volna. Az egy dolog hogy a hőszigetelésre rabic hálót rakott, és arra tán betont? De azon is ott voltak a pókháló szerű repedések, ott is az arányokkal volt a gond, amit a festés tán elfedett.
Aztán hiányoltam róla az ajtót és a tévőt is, mert így csak egy nyitott katlan, urambocsá kandalló és nem kemence.[ Szerkesztve ]
Az emberiséget ősidők óta két dolog foglalkoztatja: 1. Ki találta fel a munkát? 2. A többiek miért nem verték agyon?
-
hegegabi80
addikt
Na majd akkor mehet az eszme csere köztünk.
Azért én még nem állok ilyen jól, mert még előtte sok minden más dolgot kell megcsinálnom.
De mivel a kert most újra lesz füvesítve, szétbontom az ideiglenes tűzrakót (bontott téglából 3 oldalról körbefalazva), és kell a mobil a fű miatt. Aztán még van egy kis régi fal szakasz, azt el kell bontani és abból a téglából lesz.
Egyébként ezt a vaslapos és nyitott faszenes grill-t nem lehetne egyesíteni? Mert nekem helyhiány miatt egybe lenne, pl vaslap vagy rács kerül rá, sőt akár sima tűzrakóként is funkcionálna bogrács is mehetne felé.
Tehát nem tenném túl magasra az egészet, hogy ezek mid tudjanak funkcionálni. A mobil tűzrakó inkább szalonna sütéshez kell vagy a nagy 50L bográcshoz. A többi megoldható lenne a kemence mellett.
Méh telepre még nem jutottam el, de mindenképp jövök majd képekkel és tervekkel.[ Szerkesztve ]
-
hegegabi80
addikt
Valóban nagyon hasonló az elképzelés, csak nekem még sajnos nem sok minden van meg hozzá.
Igen ha az egyik ágát levesszük a te elképzelésednek és csak egy a kemence mellett csak egy sütőhely van. De azért még átgondolom, mert lehet a kemence mellett még 2 dolog is elfér. Ez majd attól is függ mennyi a hely. A kemence kéménybe bekötés jó dolog ám.
Valami vaslap nekem is van otthon. Megy egy régi vas lábtörlő, amit a kertben szoktak használni direkt grillezés miatt hagytam meg.Aztán ha készen vagyunk majd meglátogatjuk egymást.
Csak egy kicsivel több szabadidőm lenne rá, bár végül is nem sürget annyira az idő.
Az egyik ismerősöm is kb 4-5 készített magának egy kemencét (ne mai gyerek már 60 fölött van). Néha még a vasárnapi húslevest is a kemencébe főzik meg.
[ Szerkesztve ]
-
Essejó
Topikgazda
Hát kérlek itt egy Spártai teszt. Azért Spártai mert a fotók valahol a Mátrixban elmaradtak. Illetve volt egy
vitámbeszélgetésem a készítővel melynek során kiderült, hogy a létező legbelépőbb szintű, legolcsóbb pellet grillel készült a teszt. Egyéni meglátásom, illetve egy vendéglátással foglalkozó ismerős tapasztalata alapján, egy komolyabb, némileg drágább készülék, tán jobb teszt alany lett volna.Az emberiséget ősidők óta két dolog foglalkoztatja: 1. Ki találta fel a munkát? 2. A többiek miért nem verték agyon?
-
Precorus
tag
Hmm. Nekünk van fenyő, eddig voltak kis ágak, most aprítottam egy vödörnyit, várja hogy használatba kerüljön. Elég könnyen begyullad vele akármi, szóval csak valami kb formában odarakom, tetejére keményfa, és hadd szóljon
Mondjuk a tied logikus, levegős elrendezés. Boszorkányokat is így égették régen nem? Szóval ősi tudás birtokában vagyKönyvtár == Old-school Netflix
-
tzimash
őstag
Kisajtónak nem mertem nekiállni
így utólag már bánom, de tervezési fázisban túl macerásnak ítéltem az elkészítését. Majd megpróbálok fölélőni a faszénnel, ill. mellőzöm a nagyon hosszú sütéseket, amíg nincs elég tapasztalat a szerkezettel.
Köszi, én sem gondoltam, hogy így egyben lesz a végén
[ Szerkesztve ]
-
Essejó
Topikgazda
A rács krómozott, nem kell olajozni, pláne nem ráégetni az olajat, elég mosogatószeres vízzel a rácsot elmosni. Max grillezés alkalmával a hús rácsra rakása előtt kenjük meg a rácsot olajjal. A sterimobos rácstakarítás majd egy egy 6-9 órás bbq sütés után jön elő, bár én szárazon fém szivaccsal (dörzsi) szoktam a rácsot takarítani.
Légyszi Write only ból kapcsolj olvasásra isA hordó alaposan ki van égetve, tehát égetni már nem kell, (csak majd a seasoning) de égetés után, nem is értem miért de még nem lett kitakarítva a koromtól, ám de már vannak benne csavarok, ami a takarítás szempontjából súlyosbító tényező. Kézfej leverése a csavarvégekkel. Kormot szerintem tisztességgel a sterimob nem szed le, vagyis igen de lerakódik a vízzel az alján aztán kiöntéskor kiül az oldalára. Ha már vizes takarítás akkor nyeles kefe, vödör mosogatószeres víz, bár a hordó alját vicces elérni kefével, esetleg seprűvel, ha az asszony épp nem megy vele valahova.
Aztán többszöri öblítés majd fejre fordítás, hogy kicsurogjon. Hát nem 1xűbb 15 perc drótkorong?
Aztán fejre fordítom megütögetem az alját, és már kint is van aminek ki kell jönnie.[ Szerkesztve ]
Az emberiséget ősidők óta két dolog foglalkoztatja: 1. Ki találta fel a munkát? 2. A többiek miért nem verték agyon?
-
Essejó
Topikgazda
A kolléga a javaslatomra a Seasoningot tervezi a tényleges sütés előtt, csak mivel még a kiégetés óta kormos a belseje, azt előbb le kéne takarítani, erre mondtam , hogy korong, mire te mondod, a sterimobot. A képen amit feltett látszik a krómozott rács, erre ezt írtad: de előtte azért takarítsd meg alaposan a rácsot mielőtt olajoznád. Persze mosogassa el, más tisztítást első használat előtt nem igényel, még a seasoninghoz sem kell betennie.
Szekrény szmókerben rozsdamentest? Ez izgalmas, mennyibe fájhat egy kb 4mm-es rozsdamentesből készített füstölőtér, nem azért de azt rozsdamentesből készíteni erőst óverkil, meg felesleges is. Max le van homokozva és attól olyan fényes. Arról nem beszélve ha odamegyek és ráégetve találom akkor használtat akar eladni? Ha meg nem égeti rá az olajat, akkor az pár hét alatt megavasodik. Max valami konzerváló felületi kenőcsöt alkalmaz, amit ki kell takarítani belőle, használat előtt. Szerintem.Az emberiséget ősidők óta két dolog foglalkoztatja: 1. Ki találta fel a munkát? 2. A többiek miért nem verték agyon?
-
tzimash
őstag
Én is filózok egy jobban kinéző, "maszek" rácson. van még az expandált lemezből is, meg 8-as köracél is van itthon vagy 8-10 méter. Ha ez utóbbiból csinálnám mennyi rést hagyjak egy-egy rácselem között? Szerintem úgy lenne esztétikus, ha 8mm-t vagyis annyit amennyi a köracél vastagsága.
-
Essejó
Topikgazda
Ha Web Shopban veszed akkor igen. Füstölőfának mondhatni bármilyen gyümölcsfa jó, meg általában a keményfák. A fenyő és tujafélék a gyanta miatt nem javallottak, bár németben meg pár skandináv országban néha egy kis fenyő is játszik, bár nem tudom melyik fajta. Házi kerti gyümölcsfák esetén főleg ha tudott hogy rendszeresen permetezték, akkor jobb a békesség alapon kéregteleníteni kell. Igen az 5-7 centis darab az jó lehet. A szomszéd cseresznye fája is jó csak a vastagabb ágaknak pláne a törzsnek, felhasogatva, széljárta helyen akár két évet is illik száradnia mire használható lesz, a karnyi vastag felvágott ágak, egy év alatt is jók. Akár a pár ujjnyi vastag ágdarabok. Kökénnyel nincs tapasztalatom, de levágsz egy darab ágat és megszimatolod, ha érzel rajta valami gyümölcsös illatot, akkor kiszárítva miért ne. Nagyon jókat hallottam a birs és a füge füstölőfákról is.
Az emberiséget ősidők óta két dolog foglalkoztatja: 1. Ki találta fel a munkát? 2. A többiek miért nem verték agyon?
-
Ferike81
senior tag
Köszönöm.
De mielőtt azt hinnétek, hogy az egészet én csináltam elmondom a készítését.
Adott volt egy selejt ipari vasaló.Erről lebontottam a felesleges dolgokat. Ami még plusz ebben az asztalban, hogy állítható a magassága. Volt nekem megmaradva darabokban 45x35x5-ös szögacél, lapos acél darabok. Mivel ezzel a karanténhelyzettel felszaporodott a szabadidőm ezért utánaolvastam a hegesztésnek, és egy gyenge pillanatomban vettem egy inverteres gépet. Másfél hete nekikezdtem az összeállításnak. Van pár dolog amit elsiettem. Pl van egy 610x610-as méretű inox sütőlapom, de természetesen a rácsot tartó sínek belső mérete 600mm lett. A szögacél falvastagságát kihagytam a matekból.
A rácsot már 590-es méretre csináltam. 8mm-es átmérőjű szénacél pálcákból csináltam a rácsot 14mm-es közökkel (majd kiderül hogy viselkedik a meleg hatására), 20x30-as zártszelvényből a keretet. A keret egyik vége 45 fokban van hegesztve, a másik vége szabadon hagyva, hogy ha meleg akkor is ki tudjam venni egy beledugható fogantyúval. 3 szögacél magasságban csináltam a síneket, hogy állítani lehessen a magasságot, de ha ez kevés, akkor még egy sort tudok rátenni. A parázstartó alján van egy 70x250mm-es huzatszabályzó. A parázstartó mérete 590x600mm, és a parázstartó rácstól mérve az első sínig 70mm. Ez lehet kevés lesz, de akkor teszem eggyel feljebb a grillrácsot. Ma tesztüzem lesz. Még emiatt nincs rajta a teteje. A sínek kívülről vannak festve hőállóval. A grillező két oldalát először fával akartam fedni, de a festék leégetésekor rájöttem, hogy elégne a fa, így tettem bele 5 centis Ytongot, amit leburkoltam a konyhából kimaradt mészkődarabokkal. Jahh és még raktam fel két kereket a grillező hátuljára, hogy ha megemelem az elejét csak akkor ér le a kerék, amúgy a négy lábon áll. Na és a legfontosabb. A fogantyú készítéséhez egy cirokseprű nyele lett felcsiszolva.
Képet teszek majd fel valahogyan, bár túl sokat nem csináltam.
Nem mindegy, hogy egy okos hülyéskedik, vagy egy H.Ü.L.Y.E. okoskodik.
-
Essejó
Topikgazda
-
Orlin
addikt
Köszönöm a kimerítő választ!
Akkor jól értelmezem,hogy az öntöttvas lenne a legjobb?
De én néha pörköltet csinálok majd benne,vagy gulyást...
Akkor ebből a kategóriából melyiket?
Én az állványoknál úgy gondoltam kinyitva annyi...
Mekkora akkor az ideáli magasság?Hát semmi extra tűz nincs max körbe rakjuk téglával majd egyelőre.
Olyant tartót nem tudok csinálni ,mint te...
Fedőben mennyire kell gondolkodni?
Ittnemaz!Akkor nem bántátok meg,vagy érezzem az iróniát?Köszi mindenkinek!Minden segítséget szívesen fogadok.
[ Szerkesztve ]
LENOVO IDEAPAD 5 Pro 16 - Ryzen 5 6600HS, 16, 1000 GB, 16GB, Radeon 660M Graphics, Win11
-
Ferike81
senior tag
Tegnap megvolt a felavatás. Jó lett. egyszerre 30 db csirkeszárny, vagy 25db alsócomb fér rá. Szuper volt.
A rácson azért hagytam meg nyitottra a zártszelvényt, mert valami fogantyút tervezek oda. Csináltam tegnap délelőtt egy ideiglenes kiszedőt. A képen az egyiket kihúztam kicsit, hogy látni lehessen. Ezzel a rácsot simán ki lehetett venni, és magasabbra tenni. Valami szebb dolgot kitalálok, de ez lesz az elv ami a képen látszik. Sörbontóra még nem is gondoltam, bár nagyobb részben fröccsözök, ha meg éppen sört iszok akkor a tekerős kupakosat iszom. Amúgy meg minden is sörbontó egy jó magyar dolgozónak.[ Szerkesztve ]
Nem mindegy, hogy egy okos hülyéskedik, vagy egy H.Ü.L.Y.E. okoskodik.
-
Precorus
tag
Nekünk is rozsdamentes van, elég picike, ~6 literes lehet, sztem pont azzal az állvánnyal, mint amit a kolléga feljebb linket. Vagy nagyon hasonlóval. Sosem éreztem vasas/fémes ízt rajta, vagy egyéb hátrányát. Évente 4-6 alkalommal készül benne hétvégi ebéd. Úgy hogy 5en vagyunk, ebből itthon általában 4 fő tanyázik, szokott maradni másnapra(/vacsorára) is, pedig 3 18 év feletti férfi van a lakásban
Elmosni is tényleg semmiség. Mondjuk mi semmi ilyen extra manővert nem szoktunk csinálni, csak elmosom kívűl-belül(5perc, ha van), megszárad, be zacskóba és mehet a szuterin melletti rakodós térbe, hogy várja a következő alkalmat. Elővételkor megint elmosom belül, és mehet bele a minden
Könyvtár == Old-school Netflix
-
ProdyG
senior tag
Jól nyomod
Tolok már én is egy fotót, ezt építettük nemrég:
Szerintem állvány problémám nem lesz, mivel 2 oldalas
A bogrács méreten vacillálok továbbra is. Ami most van, szerintem 6-8 literes lehet, ezért vennék kicsit nagyobbat, ha már veszek egy másodikat. Viszont a leírtak alapján a 16 literes inkább 20-30 embernek való, ha jól értem. Feleslegesen nagyot nem akarok venni, meg azért 15-nél többen nem nagyon leszünk szerintem, az is ritka lesz... ezek alapján nekem továbbra is egy olyan 10-12 literes lenne szimpi, ha már a számokra hagyatkozok.
-
Nerazim
őstag
Köszi szépen átolvasgattam. Arra esetleg van ötletetek, hogy egy sima egyszerű téglalap alakú körben zárt (nagyméretű téglából, alul szellőző nylással) sütőhelyiség ahol szalonnát is lehetne sütni, hogy tudék kialakítani grillezőrács fogadására alkalmas felfogatást? Milyen lehetőségek jöhetnek számításba, mert egyelőre tanácstalan vagyok. Esetleg magasság állítás is jó lenne.
Be my computer.. Baby I'm a user!!
-
kk831228
addikt
Igen , azokat is nézegettem...
Azok biztos vastagabbak...
Az a baj átmérőben azok áltatalában kisebbek...
[ Szerkesztve ]
"Legjobb lesz ha elverem egy kis csalánnal... Az lesz a legjobb... " by Dallas parody az örök klasszikus!! : ----> https://youtu.be/HL7Wp9ltweo?t=317
-
kk831228
addikt
Megnéztem ezeket a cserepeket az Obi-ba, vannak szép nagyok, viszont nem igazán könnyűek, szóval nekem hurcolászni felejtős, otthonra persze nem rossz, de akkor ott van a 200 - as USD is... Szóval elvetettem... 😬 Marad egyelőre a 120 - as hordó, ha lehet belőle venni 1 db - ot is... Na meg persze ha elpostázzák Zalából....
"Legjobb lesz ha elverem egy kis csalánnal... Az lesz a legjobb... " by Dallas parody az örök klasszikus!! : ----> https://youtu.be/HL7Wp9ltweo?t=317
-
kk831228
addikt
Igen, azert tettem le a cserepet sérülékeny is meg nehéz is, viszont otthonra szerintem pöpec... 👌
Hordóból 60 l - es lenne a legpraktikusabb, de ott már csak 34 cm rács megy bele... Írtam e-mail-t, elküldik de nekem kell intézni a futárt...
Majd beszélek velük holnap, hogy megoldható - e hogy a külseje se legyen lefestve, mert csak fölöslegesen sz..pás lesz nekem vele hogy leszedjem vagy leégessem...
[ Szerkesztve ]
"Legjobb lesz ha elverem egy kis csalánnal... Az lesz a legjobb... " by Dallas parody az örök klasszikus!! : ----> https://youtu.be/HL7Wp9ltweo?t=317
-
gu007
aktív tag
Köszi a linket! A belső átmérő 300 mm körül van, annak a negyede 75 mm ahova elméletileg a reverse plate kerülne. Erre a célra elég a 2-es lemez? Lemez fölé 30-40 milivel mehetne a rács? Mert akkor még viszonylag maradna hely a húsoknak. Kalkulátor szerint egy 300x300x300-as tűztér már 27%-al nagyobb mint az ajánlott. Lenne miben "tüzelni"
-
gu007
aktív tag
Kicsit felkerekítettem, azért írtam 300-as méretet. Online kalkulátorral számoltam az átváltást. Nagyjából kezd összeállni, hogy mit is szeretnék majd csinálni. Már csak hozzá kellene fogni beszerezni a hozzávaló anyagokat.
Leírást átnéztem amit linkeltél.
Az összefoglalóban is benne van.
[ Szerkesztve ]
-
ProdyG
senior tag
Sziasztok, kb 2 hete lefotóztam nektek az új bográcsozónkat, csak nagy kertépítésben vagyunk és nincs időm válaszolni se...
Kérdeztetek a bográcsozó felől, bevallom, kőművesek csináltak mindent, nekem nincs sok közöm a dologhozCsináltak több dolgot, térkövezést, kerti konyhát... majd a konyháról is készítek egy képet. Szóval a szakmai kérdéseitekre nem feltétlen tudok válaszolni.
lemmy: Említetted a nagy és kisméretű bontott téglát. Ezek itt mind 25 x 12 centis téglák, ezek a kicsik, nem?
Illetve, hogy régi fajta téglát keressek, mert sok benne az "új bontott tégla": hát nem tudom mit értesz ez alatt, de én ebben nem sok újszerű téglát látokugyanarról a helyről származik mind, eléggé patinás állapotban vannak.
Turbó tárcsa - "szépen könnyedén áttudod csiszolni és lenolajjal átkenheted vagy csak simán lesavazod a téglát" - ez miért is kellene nekem?
A tűztér alján van 3 lyuk, csak nem látszik a képen.
Köszi a jókívánságokat és az infókat -
Essejó
Topikgazda
Szóval annak a kosárnak van értelme. Egyszerűbb nagy mennyiségű faszenet abban berakni, mint felpúpozni a rácson, aztán utántöltéskor csak kihúzod, előre szeded a parazsat és mögé pakolod a szenet, a benne levő terelő lapok értelme az, hogy lassan ne egyszerre gyulladjon be az egész. Grillnél kell a sok parázs, de bbq esetében nem a gyorsaság a szempont hanem a kellő hő sok órán keresztüli biztosítása. Egy egybe 3-4 kg-os tarja akár 6-8 órát is tölt a piten, egy marhaszegy akár 12-14 órát, és ha azt egy töltéssel meg tudod csinálni (a szegy esetében ez tuti kizárt) az a legjobb. Akkor nincs jelentősége a kosárnak és elég egy sima rács ha nem faszenes hanem tisztán száraz hasábfás tüzelés a cél, akkor még igazából külön légbevezető sem kell, mert abban az esetben az ajtó nyílásával szokták szabályozni az égés intenzitását. Nem értem, hogy gondolod, hogy elöl hátul alulról, hogy engedjen be még levegőt, és az keveredjen. Minek? Az égés akkor a legjobb, ha az oxigént a rács alól kapja a tűz és az szépen felmelegszik. Egyébként is a kosár nélkül csak a rácsot tekintve hogy engedjen fel hideg levegőt alulról ami keveredne? Persze lehet második levegő bevezetést csinálni, a tervezett parázskupac magasságában kell még egy légbevezető az ajtón. Ezt másodlagos levegőbevezetésnek hívják, itt a friss hideg oxigén hatására megnő a hőmérséklet, viszont kevesebb lesz a füst, tehát bbq esetén felesleges, de ezzel már elérhető a grillező hőmérséklet. Viszont ebben az esetben kell egy terelő lemez ami megakadályozza hogy a tűztér hátsó felén a füst bebukjon a sütőtérbe, tehát azt előre vezeti.
A hőmérséklet tovább emelhető, ha a bevezetett másodlagos levegőt előmelegíted. Ekkor már mondhatni tiszta füstmentes égést kapsz kékes színű lángokkal és igen magas égéshővel. BBQ-hoz teljességgel alkalmatlan.[ Szerkesztve ]
Az emberiséget ősidők óta két dolog foglalkoztatja: 1. Ki találta fel a munkát? 2. A többiek miért nem verték agyon?
Új hozzászólás Aktív témák
- Riwall PRO RALM 4640 SPi,40V AKKUS ÖNJÁRÓ 46CM FŰNYÍRÓ, TÖLTŐVEL 4DB 4Ah AKKUVAL ELADÓ 2ÉV GARANCIA
- Üzleti és kirakat matricák a legjobb minőségben! PH tagoknak 30% kedvezmény!
- Eredeti Mazda alufelni-garnitúra
- Visszapillantó matricák a legjobb minőségben! PH tagoknak 30% kedvezménnyel!
- LeoVince LV10 carbon sportkipufogó