-
GAMEPOD.hu
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Clemi
veterán
Sziasztok,
Tudom ez nem pont a kávégép ajánló topic, de hátha ...
A lényeg tehát: Eddig, illetve tavaly novemberig a jó kávét nekem (nekünk) a jó kis 3 személyes olasz kotyogóból kifőzött kávé jelentette (na meg a spéci kávék néha a kávéházakban). November végén vettünk nagyon nagyon akciós áron egy Saeco Incanto HD8915 automata gépet. Megismertük és megszerettük az igazán jó ízű kávék világát (bár a csészéket minden alkalommal mikróban kellett forrósítani mert különben hideg lett a kávé mire inni akartam) és használtuk örömmel a gépet, amíg az első vízszűrőnek le nem járt az ideje (kb 5 hónap után). A gondok ekkor kezdődtek. A gép lekapcsolta a szűrő jelenlét kijelzést, de nem kért vízkőtelenítést. Először állandó levegősödést kezdett jelezni, (itt csináltam egy vízkő eltávolítást a gyári folyadékkal) majd egy idő után egyre nehezebben, végül egyáltalán nem tudta magát légteleníteni. Szervíz, víz érzékelő csere. Eltelt 2-3 hét és meghülyült az elektronika, vagyis szinte a neki tetsző folyadék mennyiséggel főzte le a kávét. Szervíz, vezérlő panel csere. Ismét eltelt 3-4 nap és megint levegősödést jelzett, majd egyik kávé főzés közben elakadt levegősödés üzenettel és soha többet nem futott le a légtelenítés folyamat. Szervíz, csere utalvány és most kellene egy másik gép, na de milyet?Milyen gépet ajánlanátok, amivel ízletes kávét tudunk főzni (napi 4-6 adag max) és megbízható cucc marad évekig akár. A manuális karos gépek közül melyik ami a most kapható újak közül ajánlott? Fontos szempont, hogy 1 adagot és akár egyszerre ennek a dupláját is le tudja főzni. Ha automata, akkor teljesen felesleges funkció a különféle spéci tejes kávék készítése, mert olyat nem iszunk soha.
Elkezdtem a témában olvasgatni, de csak nagyobb lett a zűrzavar és elbizonytalanodtam. Nem vagyunk nagy kávé ínyencek, csak finom legyen a reggeli kávé és amit ebéd után iszunk, a gép meg működjön és megbízható legyen, mint a jó öreg kotyogóm...
-
Clemi
veterán
válasz soldier2 #72261 üzenetére
Köszi az ajánlást... annyira nem vagyok vagyunk azért kávé ínyencek, mert a darálóval és amiket említettél presszó gépekkel elég húzós összegre jön ki a vége. 50-80e közötti árkategóriában van egyáltalán presszó gép ami ajánlott? A daráló az okés főleg a Graef 702 ára is elfogadható.
-
Clemi
veterán
válasz soldier2 #72281 üzenetére
Nem, abszolút nem vágyom semmi extrára, csak a finom kávéra és hogy hosszú ideig megbízható legyen a gép, ne úgy mint az automata ami 4 hónap után állandóan elromlott.
A most újonnan kapható Gaggia 50e körüli áron beszerezhető verziók (Viva Prestige, Gran Gaggia Deluxe, Gaggia Viva Deluxe) tényleg ennyire gagyik? A többi gyártó is (pl:Saeco HD8425, Delonghi EC820.B, Delonghi ECI341) ennyire hulladékot gyárt ennyiért? -
Clemi
veterán
Sziasztok,
Belekóstolok én is az espresso főzés világába, mondhatni szűz kézzel. Első lépésként beszereztem egy Gaggia Viva Prestige gépet. A kávé daráló még folyamatban van, de addig elhasználom legalább a meglévő darált kávémat, amit a kotyogóba használtam eddig. Tudom, hogy szentségtörés, de valahol csak el kell kezdeni
A kérdéseim (bocsi ha túl láma kérdések): Milyen erővel kell tamperolni? Akartam venni hozzá külön tamperolót, de a szaküzletben azt mondták, hogy ehhez nem kell, mert a sajátjával bőven elég lenyomni és csak gyengén, különben ha nagyon lenyomom nem megy át rajta a folyadék. Ennek nyomás fokozó karja van, azt mikor és meddig kell jobbra húzva tartani? Milyennek kell lenni főzés után a zaccnak? Elsőre nekem nedves, de kemény maradt, második próbára pedig, mikor a főzés alatt végig jobbra tartottam a nyomás fokozó kart, folyadék maradt a zacc tetején és az egész egy vizes trutyi lett. Ez miért volt vajon?
Ha megjön a darálóm, (Graef CM702) azon milyen finomságú darálást állítsak be ehhez a géphez? A szemes kávéból hogy derül ki, hogy azt milyen finomságúra daráljam?Köszi előre is és tényleg bocsi ha túl láma kérdéseket teszek fel, de ezen a téren nagyon kezdő vagyok.
-
Clemi
veterán
Nos megjött a darálóm (Graef CM702) és próbáltam a kávéfőzést a Gaggia-val. Először 10-es, majd 5-ös fokozaton daráltam, a darálékot kocogtatással eloszlattam a szűrőben és csak nagyon finoman lenyomtam a saját tamperével. A kávé erős aromás, tetején vékony hab, viszont vagy 15 mp alatt jött le a 30ml mennyiség mind a 10-es, mind az 5-ös finomságon. Mi lehet a gond, hogy ilyen gyorsan lejön? Ráadásul elég nedves, sőt inkább vizes marad a zacc.
Amit nem érzek, az a nyomásfokozó kar meghúzása. Meddig kell elforgatnom jobbra mikor a helyére teszem? Ha elengedem milyen állásban legyen? Velem pont szemben a jó mikor vissza rugózott? Vagy egy kicsit inkább balra? Lehet hogy túl húzom, vagy épp nem húzom meg rendesen? Mivel rugalmas, nem igazán érzem mikor és meddig.
-
Clemi
veterán
válasz kk831228 #72607 üzenetére
Megpróbálom az 1-es fokozatot hátha... a kávé persze lehet hogy döglött, meg nem is a legdrágább fajta, de az automata gépből jó ízű kávé jött le belőle, bár így a karos géppel meg olyan erős mint állat, még így is, hogy gyorsan lejön. A kávé egyébként Tchibo Family espresso. Amúgy néztem az 5-ös fokozaton ledarált kávét és szerintem olyan finomságú, mint a gyárilag darált ugyanilyen. Az a baj, hogy nem tudom mennyire kell finom porszerűnek lenni az őrleménynek.
(#72608) azigazimoris Eleve a dupla méretű szűrővel főzök, abban 1 kanállal 8g kávé és ezen a mennyiségen engedek át kb 60ml folyadékot.
-
Clemi
veterán
Köszi, ha az alátét kivételre gondolsz, annak megvan a leírása a forgalmazó oldaláról, de valószínű kiveszek egyet.
Jobban érdekel ez a nyomás fokozó kiszerelés, mert zavar, hogy ahányszor felteszem a kart, annyiszor máshogy szorítom meg (máshová rugózik vissza) így sose tudom aktiváltam-e a nyomás fokozást vagy nem. -
Clemi
veterán
válasz Koczó93 #72628 üzenetére
Már csak az a kérdés, hogy ilyen fél mm vastag alátétet honnan lehet szerezni....
(#72631) azigazimoris Lehet hogy az a baj, hogy csak egy kanál őrleményt teszek a 2 személyes szűrőbe? Most hogy így leírtam ez erősen user error lesz. Már ha két kanállal, vagyis 15-16g kell a nagyobb szűrőbe.
-
Clemi
veterán
válasz sz.zs. #72633 üzenetére
Valóban megtaláltam... van benne.
A darálót egyébként szétkaptam, összeraktam de hagyom azzal az egy alátéttel és 10-15-ös álláson elkezdem használni és meglátjuk.
Most kipróbáltam egy kicsit lehiggadva Kimértem 2 kanál őrleményt a dupla szűrőbe és 25 mp alatt habbal együtt jött le a kb 40-45 ml bivaly erős kávé. A szimplát sajna nem tudom kipróbálni, mert ha azt teszem bele a fejbe, bárhogy meghúzom orrán száján dől a kávé, úgyhogy azzal holnap megyek vissza a boltba.
Alakul ez, jó lesz ez, csak nekem kicsit lágyítani kell a kávé erősségét mindenképpen, mert így tényleg nagyon erős és szinte "lerugja a motor az ékszíjat" úgy megpörget. Teljesen más ízvilág mint a kotyógó és az automata kávé volt eddig. A nekem jó erősség szerintem a szimpla szűrőben a 10-es finomságon őrölt kávé kb 60-70ml vízzel leengedve. Ezt próbáltam valahogy elérni a dupla szűrőben, de már rájöttem az őrlemény fölött túl sok hely maradt ezért fellazult teljesen mikor leért a forró víz.Ma már nem kísérletezek, holnap a szűrő csere után folytatom
[ Szerkesztve ]
-
Clemi
veterán
válasz azigazimoris #72639 üzenetére
Az a baj, hogy még a pod-hoz se jó a szimpla szűrő Nem tudom mi a baja, de ha azt teszem bele a fejbe, még a sima víz is orrán száján ömlik, bárhogy teszem fel. Ha épphogy meghúzom akkor a foggantyú felől, ha meghúzom alaposan, akkor meg a túloldalon a víztartály felől.
-
Clemi
veterán
válasz qvik27 #72643 üzenetére
Igen van az a kis gumikorong, de a szimpla szűrő miatt holnap megyek vissza az üzletbe és csak utána tudom egyáltalán kipróbálni, mert még üresen se lehet feltenni a helyére vele a kart, mert mellette folyik ki a víz.
A nyomásfokozó kar szelepe mikor nyit ki? Ha tökig elcsavarom a kart, akkor nyit ki, ha meg csak épphogy a helyére csavarom, akkor meg zárva marad? Ezt a részét nagyon nem vágom.
A kávék amiket eddig főztem vele, egyébként tényleg elég savasak, viszont az is igaz, hogy egy kicsit lenyomtam a kávét. -
Clemi
veterán
Nos megint user error volt. Betettem a darált kávéhoz is a POD -os kávéhoz kitalált műanyag betétet az 1sz-es szűrő alá. Bele daráltam frissen a Tchibo family kávéból egy adagot 5-ös finomsággal a Graef darálóból kicsit erősebben lenyomtam és kb 50ml vizet engedtem át rajta. Mióta megvan a gép, ez lett a legjobb kávé amit ittam belőle.
A leírásban csak a nagy szűrőt említi és ott írják, hogy ha 1 adagot akarok főzni akkor 1-1,5 kanál kávét tegyek bele. Na ezen a módon próbálkoztam és lett a trutyis zacc és a keserű savas lötty a végeredmény, majd a jobb, de brutál erős kávé mikor teleraktam a kosarat. A kicsi szűrőt nem is említi csak mint kávépárnához való szűrőt.Most én tudok valamit rosszul és működnie kellene az 1 adagos főzésnek a nagy szűrőben is az aljára tömörített kávéval és lényegtelen, hogy akkor a felső szűrő nem nyomja le a tartóban lévő kávé tetejét, hisz fel sem ér odáig? Vagy valaki "hozzáértő" írta meg a használati utasítást és fórum nélkül ha vesz valaki egy ilyen gépet issza a szar kávékat?
-
Clemi
veterán
Hali,
Csak egy kérdés... A Segafredo Crema kávét a Graef darálón hányas finomságon ajánljátok darálni? Nem akarok kísérletezni, ha van valakinek tuti bevált receptje erre Meg amúgy a különféle kávé fajtákra van valami ajánlás a darálás finomságát illetően? -
Clemi
veterán
válasz qvik27 #72699 üzenetére
A nyomás fokozó kar, hogy enged nagyobb játékot? Vagy kevésbé lesz érzékeny a gép az őrlés finomságra úgy érted? Az OPV-t betenni (az lenne a hőmérséklet szabályzás?), nagyjából buknám vele a 2 év garit. Egy új Gaggia Viva Prestige gépem van alig egy hete, egy Graef 702 darálóval.
-
Clemi
veterán
Hali,
Valaki segítsen megfejteni a rejtvényt, hogy miért marad vizes nedves trutyi a zaccom, bármit csinálok.
A főzőm egy Gaggia Viva Prestige, a daráló egy Graef 702 és kb 5-ös fokozaton darálok, enyhén tömörítek a 2sz szűrő betétben, amit a darálóval egy kicsit a peremnél magasabbra töltök és azt nyomom le. -
Clemi
veterán
Na most ami nekem van, az 15 perc után lekapcsol automatikusan, már ha nem használom....
Más, ezzel a vizes zaccal nem jutok dűlőre. Próbáltam finomabb darálékkal, jobban és kevésbé tömöríteni az eredmény ugyanaz. Egy híg trutyi marad a szűrőben, de csak a nagy szűrőben. A kicsivel minden rendben, abban kemény és száraz zacc marad és még a kávé íze is más. Hol lehet a hiba?
-
Clemi
veterán
Sziasztok,
Ti mivel művelitek a vízkőtlenítést és milyen időközönként? Egy Gaggia Viva Deluxe gépem van, ami most lesz egy hónapos és napi 4-5 kávé készül rajta. Gondoltam itt az ideje egy műveletnek, és átküldtem rajta egy üveg 5%-os foszforsav tartalmú vízkőoldót. Ez olyan cucc, mint az Express vízkőoldó, amit a Philips kávégép szervízben ajánlott a szerelő, csak ez fele olyan erős.
Szerintetek is jó ez a folyadék ilyen célra? Elég fekete folyadék jött a gépből a vége felé. -
Clemi
veterán
A vízkőtlenítés kérdésem mellé (foszforsav használható-e és ha igen milyen töménységben) a PID ről lenne kérdésem.
Bebizonyosodott, hogy a Gaggia gépem túl forró vizet és lehet hogy túl nagy nyomással enged a kávéra, mert egyrészt bárhogy tömörítek, vagy szinte átzúdul a kávén a víz vagy nem akar folyni, másrészt nagyon sötét barna bőrösödő hab lesz a lefolyt kávé tetején és keserű, nagyon keserű.
Csak PID beépítéssel lehet visszább venni a víz hőmérsékletet, vagyszervízben ez állítható? Csak mert 1 hónapos a gép és a garancia miatt nem igazán szeretném átalakítani. -
Clemi
veterán
válasz soldier2 #73611 üzenetére
Ez egy Gaggia Viva Deluxe. Van Graef 702 darálóm, és már alátéteztem is, hogy finomabb legyen az őrlemény. Van sima nyomásfokozó nélküli fejem hozzá, a Cady-nál vettem és ugyanott egy fém tampert is, amit használok is (mérlegen próbáltam a tamperelés erősséget) még a nyomásfokozós karhoz is.
A bemutató teremben kaptam korrekt kis bemutatót és kóstolót is (mikor vettem a kart és a tampert) de egyszerűen nem tudok úgy és olyan kávét főzni ahogy ott. Azt a sárga cremát és azt az ízt nem tudom reprodukálni, pedig ugyanabból a kávéból főztem (már elfogyott) amiből ott a kóstolót kaptam. Nekem szinte átfolyik a nyomásfokozó nélküli karon is és sötétbarna lesz a crema is a kávé pedig brutál erős és keserű. -
Clemi
veterán
-
-
Clemi
veterán
válasz soldier2 #73641 üzenetére
Ha hazaértem, lefotózom a szűrőt.
A kávé mennyiségről meg annyit, hogy már darálás közben kicsit rázogatom és mondhatni puposan töltöm meg majd úgy tömörítem, addig, hogy a tömörítő pereme legyen egy magasságban a szűrő szélével és akkor érzem is legalább, hogy körben egyforma nyomással nyomtam le.
A szűrő nyoma szokott látszódni, viszont középen 3 sugárban jön a víz a szűrőn át és annak a nyoma is látszik a kávén. -
Clemi
veterán
Csak egy kérdés: Hideg zsíroldónak mit használtok? Ami nekünk itthon van, az a Well Done márka és az nagyon agresszív.
-
Clemi
veterán
válasz looser #73790 üzenetére
Oksa, tehát a kávézsír oldásra eltávolításra a Tersonet. A kazán vízkőtlenítésére a citromsav? Azt milyen arányban keverve? Nekem a Philips szervízben mondta egy ottani kávégép szerelő, hogy ők az "Express vízkőoldó"-t használják, abban a töménységben ahogy a palackban van. Csak betöltik a víztartályba indul a vízkő eltávolító program, utána öblítés és kész.
-
Clemi
veterán
Kérdés:
Gaggia Viva Prestige gépem van.
A vakszűrős tisztítószeres (tersonet?) elegendő, ha lecsavarom a felső szűrőt, arról és a szelepről ami ilyenkor kijön leoldom a szennyeződést?
Csak mert ezen az oldalon olvasottak kicsit nekem zavarosak, mármint ez a szöveg: "Helyezzen egy teáskanálnyit a tisztítószerből a vakszűrőbe. Indítsa be a főzést, majd kb. 10 másodperc után szakítsa meg. Ismételje meg a műveletet 20 másodpercenként, míg a kiürülő víz nem lesz tökéletesen tiszta. " Milyen víz honnan? Vegyem le a fejet a vakszűrővel és nyomassam a pumpával a vizet? A vakszűrőből a feloldott tisztítószer már régen kijött nem?
Valaki helyezzen képbe légyszi, hogy ezt pontosan hogy csináljam. Ja és a fenti linken látható tisztítószer jó erre?
[ Szerkesztve ]
-
Clemi
veterán
Sziasztok,
Egy Gaggia Viva Prestige géppel főzöm a kávét és mostanában azt vettem észre, hogy olyan savanykás a kávé. Először azt hittem a kávénak van ilyen aromája, de ma új másmilyen kávé került a daráló tartályba és ezzel is ugyanaz az íz.
Ez az íz lehet a túl forró víz miatt? Lehet ezt a főzőt kulturáltan átalakítani szabályozható hőfokúra? Mondjuk még garanciális de gondoltam utána. -
Clemi
veterán
válasz Szabász #81042 üzenetére
Igen azzal. Két havonta teljes tisztítást végzek a gépen, szétszedem a nyomásfokozó kart, zsírtalanítom hideg zsíroldóval, a felső szűrővel együtt, majd vízkőtelenítem.
Levettem a felső szűrőt és igaz elég retkes volt, de minden furaton átláttam. A nyomásfokozó kart szintén szétszedtem és kipucoltam, de nem volt kimondottan elzsírosodva, hisz minden este átöblítem, úgy hogy nagy nyomással bele locsolok a réseken és öbítem amíg tiszta víz folyik belőle.
-
Clemi
veterán
válasz Szabász #81045 üzenetére
Van normál karom, tamperem is. Azért gondoltam, hogy túl forró lehet, mert nemrég jött a háztartásba az a spéci duplafalú kávés pohár és ha abba főzöm le, égeti a nyelvem olyan forró, nem is tudom rögtön inni, hagyni kell hülni.
A savanykás íz... megnéztem amit most kezdtem el csomag, az 100% arabica és gyanítom az előző is az volt, bár annak már kidobtam a csomagolását nem néztem meg.
-
Clemi
veterán
Sziasztok,
Van egy Gaggia Viva Prestige gépem, aminek a nyomásfokozó karjából elhagytam egy rugót. A képen bekarikáztam ,de a videón is jól látszik kb 1:30-tól. Tudna valaki segíteni, hogy ilyen rugót honnan lehet beszerezni?
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Rezsicsökkentés, spórolás (fűtés, szigetelés, stb.)
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- Politika
- Autóápolás, karbantartás, fényezés
- Robogó, kismotor
- PlayStation 5
- Ford topik
- Huawei Mate 40 Pro - a csúcson kell abbahagyni?
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- VR topik (Oculus Rift, stb.)
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: Ozeki Kft.
Város: Debrecen