-
GAMEPOD.hu
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
WiZARD
addikt
válasz fragola.6035 #83552 üzenetére
Köszi, ezt nem tudtam, hogy abból fejlődött ki. Végre tanultam valami újat...
Vigyázz, nehogy téged is elérjen a népharag, hogy az olasz eszpresszót fejletlennek tartod
Tisztelem a kőtáblát is, végső soron abból fejlődött ki az internet, ettől még nem hiányzik, hogy arra véssek.Ezúton elnézést kérek minden jelenlévőtől akit megbántottam, akinek tiszteletlenségnek tűnt a 83532 sorszámú postom.
Mérhetetlenül bánom, hogy egy barátom postjára gúnyosan válaszolva viccet csináltam eme rendkívül komoly témából, mindennek a gyökeréből és utalni mertem arra, hogy én nem szeretem a hagyományos olasz kávét.[ Szerkesztve ]
Soha ne vitatkozz idiótákkal! Lesüllyedsz az ő szintjükre és legyőznek a rutinjukkal. **** www.PhenomeNato.com ****
-
WiZARD
addikt
15-16g kávé, 250ml víz, 3 perc
(50g víz kezdésnek, megkeverni, majd 30 másodpercenként további 50g víz)de rakás különböző receptet és varázslatot találni, érdemes lehet próbálgatni mást is, hogy a neked ízlőt megtaláld
[ Szerkesztve ]
Soha ne vitatkozz idiótákkal! Lesüllyedsz az ő szintjükre és legyőznek a rutinjukkal. **** www.PhenomeNato.com ****
-
WiZARD
addikt
Próbálgasd magadnak, hogy mi ízlik jobban
Szerintem az áztatási idő nem változik a mennyiséggel. (de ettől még az összkép változhat, mint presszónál is a dupla-szimpla szűrő esetén)köszi béla, korrekt volt...
Soha ne vitatkozz idiótákkal! Lesüllyedsz az ő szintjükre és legyőznek a rutinjukkal. **** www.PhenomeNato.com ****
-
WiZARD
addikt
válasz Gery0505 #83606 üzenetére
Jól elkészített világos pörkölésű eszpresszóba nem, filterbe végképp nem. (mást meg nem iszom)
Pár napja kipróbáltam kíváncsiságból, majdnem kiköptem olyan rossz volt, kiöntöttem. (Pedig elég édesszájú vagyok.)
[ Szerkesztve ]
Soha ne vitatkozz idiótákkal! Lesüllyedsz az ő szintjükre és legyőznek a rutinjukkal. **** www.PhenomeNato.com ****
-
WiZARD
addikt
válasz soldier2 #83890 üzenetére
EK szabályozásra is biznisz épült már. Az se az olcsó kategória, mégse foglalkozik vele a gyártó... Erre az se magyarázat, hogy ez nem specialty kávédarálónak született 35 éve, hanem fűszer őrlőnek. Nyilván tisztában van vele a Mahlkönig, hogy az elmúlt 9 évben hirtelen megjelenő vásárlók kávéhoz veszik.
EK43 szabályzás csiszolópapírral by Scott Rao
Soha ne vitatkozz idiótákkal! Lesüllyedsz az ő szintjükre és legyőznek a rutinjukkal. **** www.PhenomeNato.com ****
-
WiZARD
addikt
Espro-nak nem látom értelmét.
A "The force tamper" nevű alkotáson gondolkoztam egy darabig, de végül maroktamper lett, és teljesen elégedett vagyok vele. Többen használjuk, és végre mindenkinél egyforma a tamperelés eredménye (mind a tömörítés "mélysége", na meg tuti nem ferde)Soha ne vitatkozz idiótákkal! Lesüllyedsz az ő szintjükre és legyőznek a rutinjukkal. **** www.PhenomeNato.com ****
-
WiZARD
addikt
Ha már kávézók és személyzet:
Próbálunk felvenni +1 baristát. Az egy dolog, hogy alig van 1-2 érdeklődő. Speciality tapasztalatról már le is mondtam, annak is örülök, ha már hallott róla az illető, de ez se jellemző.
Amin viszont kiakadtam, hogy most jött 1 csaj, ezer éve pultosként dolgozik, elmúlt 2+2 évben kávézóban dolgozott, saját bevallása szerint baristaként.
Ezek után közölte hogy ő nem iszik kávét, és nem is érdekli a kávékészítés, ő csak a vendégeket/vendéglátó részét szereti.Nem csodálkozom, hogy szar a kávé sok helyen...
[ Szerkesztve ]
Soha ne vitatkozz idiótákkal! Lesüllyedsz az ő szintjükre és legyőznek a rutinjukkal. **** www.PhenomeNato.com ****
-
WiZARD
addikt
válasz Sic.Transit #85123 üzenetére
igen
koxx thx
Soha ne vitatkozz idiótákkal! Lesüllyedsz az ő szintjükre és legyőznek a rutinjukkal. **** www.PhenomeNato.com ****
-
WiZARD
addikt
válasz Sic.Transit #85127 üzenetére
igen
Soha ne vitatkozz idiótákkal! Lesüllyedsz az ő szintjükre és legyőznek a rutinjukkal. **** www.PhenomeNato.com ****
-
WiZARD
addikt
válasz SierraFox #85130 üzenetére
A pénz kérdésig el se jutunk, ha nem is jelentkeznek...
Amúgy helyileg merre van ez? (elég ha várost/megyét írsz)
(Bérekről lehetne sokat beszélni, de itt elég offtopic lenne. Bp-n minisztériumban egy jogász keres 150-180 körül, közben meg aldi pénztáros 2x ennyit, vagy szomszéd utcában lévő Espresso Embassy is nettó 250ért keresett baristát...)
Közben meg van aki az árakon panaszkodik, még itt a topikban is, akkor mit várhatunk az átlag embertől, aki azt se tudja mi a specialty, és a 150 forintos automatás kávé árából indul ki.
[ Szerkesztve ]
Soha ne vitatkozz idiótákkal! Lesüllyedsz az ő szintjükre és legyőznek a rutinjukkal. **** www.PhenomeNato.com ****
-
WiZARD
addikt
válasz Peti...(16v) #85135 üzenetére
Középen a Decent mellett az milyen daráló?
(EK43-nak nézném, csak a talpa nem stimmel, és még nem láttam ilyen modot se...)szerk: megvan
[ Szerkesztve ]
Soha ne vitatkozz idiótákkal! Lesüllyedsz az ő szintjükre és legyőznek a rutinjukkal. **** www.PhenomeNato.com ****
-
WiZARD
addikt
pid-es gépen +-1 fok nagyon érezhető ízben (nem szoktam kisebb lépcsőben állítani)
Flair-rel ugyan bevallom, hogy semmi tapasztalatom, de erősen kétlem hogy lehet egymás után 3x egyforma hőmérsékleten kávét készíteni, vagy csak extra odafigyeléssel és szabályzott körülmények közt.
Arról nem is beszélve, ha azon akarunk "állítani"Soha ne vitatkozz idiótákkal! Lesüllyedsz az ő szintjükre és legyőznek a rutinjukkal. **** www.PhenomeNato.com ****
-
WiZARD
addikt
válasz Bazsee71 #85161 üzenetére
Ugyanezt tapasztaltam én is. Itthon GC-vel évek alatt sose lett olyan a kávé, mint a Linea-val "bármikor, elsőre"
A La Marzocconál 1 fokot nagyon érezni, nem emléxem, hogy a Gaggia-nál ennyire érezhető lett volna, sőt...
Soha ne vitatkozz idiótákkal! Lesüllyedsz az ő szintjükre és legyőznek a rutinjukkal. **** www.PhenomeNato.com ****
-
WiZARD
addikt
Én se hiszek a varázslatban, egyszer kiváncsiságból kipróbálnék egy fullos GC-t. Érdekelne hol áll a kettő közt.
Főleg hogy a Linea azért sok csodát nem tud, se előáztatás, se bármiféle nyomás/átfolyás profil...
Soha ne vitatkozz idiótákkal! Lesüllyedsz az ő szintjükre és legyőznek a rutinjukkal. **** www.PhenomeNato.com ****
-
WiZARD
addikt
válasz fragola.6035 #85170 üzenetére
Azt tud, bár 4-5x nekifutottam már ennek, de sose tudtam jobb kávét csinálni, mint előáztatás nélkül.
(gyári állapotú Linea PB)Soha ne vitatkozz idiótákkal! Lesüllyedsz az ő szintjükre és legyőznek a rutinjukkal. **** www.PhenomeNato.com ****
-
WiZARD
addikt
válasz Bazsee71 #85254 üzenetére
Öröm lehet az őrlőállítás a dózeres őrlőn...
Bár ahol nem állítanak őrlőt, ott nincs ilyen gond.
Pár napja lement itt egy barista verseny is előre beállított őrlővel, amihez a versenyző ne is nyúljon, majd pontozták a kávé ízét isSoha ne vitatkozz idiótákkal! Lesüllyedsz az ő szintjükre és legyőznek a rutinjukkal. **** www.PhenomeNato.com ****
-
WiZARD
addikt
Ez nem latte art verseny volt, hanem 1.Hungarian Barista Challenge Győr
"A zsűri az alábbi szempontok alapján értékel:
-Tisztaság
-Idő (15 perc után leléptetés,ha idő előtt elkészülsz az plusz pont)
-Összkép( showmanship,kommunikáció,szakszerűség)
-íz
-Az öntött minta komplexitása,kinézete a tejhab minősége "[ Szerkesztve ]
Soha ne vitatkozz idiótákkal! Lesüllyedsz az ő szintjükre és legyőznek a rutinjukkal. **** www.PhenomeNato.com ****
-
WiZARD
addikt
válasz zolnagy #85172 üzenetére
Köszi még1x a lehetőséget.
Ez ismét csak megerősített abban, hogy a LM tud valami csodát, ami a GC-ből hiányzik, és nekem itthon mindig is pont ez hiányzott belőle.Soha ne vitatkozz idiótákkal! Lesüllyedsz az ő szintjükre és legyőznek a rutinjukkal. **** www.PhenomeNato.com ****
-
WiZARD
addikt
válasz grizlisandor #85379 üzenetére
Te kérdezted hogy jó-e PY Choco Madness filterbe, e helyett ajánlották hogy inkább valami világosabb, kifejezetten filter pörivel próbálkozz és mondták a Casino Moccát (meg Square Mile-t).
Majd amikor kapucziner cascarát néztél kávénak, akkor ajánlották ismét a CM-et.[ Szerkesztve ]
Soha ne vitatkozz idiótákkal! Lesüllyedsz az ő szintjükre és legyőznek a rutinjukkal. **** www.PhenomeNato.com ****
-
WiZARD
addikt
válasz phranxinatra #85378 üzenetére
Gyors teszt - LM Linea PB vs fulltuning GC.
Teljesen egyforma körítéssel, beállítással (CM Biftu Gudina/Mythos One/BWT Bestmax premium/VST 18g szűrő/~90 fok/6 bar/19g őrlemény>>41g kávé/~33 másodperc)Hasonló, egymáshoz nagyon közeli kávé készült mindkét gépen, de a LM kávéja egyértelműen testesebb volt.
(arról lehet vitázni, hogy mennyire kellene géphez "állítani" bármely paramétert, de ízre azt mondom hogy a Gaggianál is rendben volt, nem hiszem hogy túl sokat lehetne változtatni/javítani)
Soha ne vitatkozz idiótákkal! Lesüllyedsz az ő szintjükre és legyőznek a rutinjukkal. **** www.PhenomeNato.com ****
-
WiZARD
addikt
-
WiZARD
addikt
válasz SoundON #85393 üzenetére
GC: rézcső, rézbojler, tágulási tartály, omron pid, állítható nyomás (zolnagy majd kiegészíti ha valamit kihagytam)
LM: gyári állapotú Linea PB (IMS felsőszűrővel)3 shotot mértem refraktométerrel, de rájöttünk hogy jóval többet kellene mérni, hogy legyen értelme róla beszélni, így ennyiben maradt a mérés. Maradt az ízlelés.
[ Szerkesztve ]
Soha ne vitatkozz idiótákkal! Lesüllyedsz az ő szintjükre és legyőznek a rutinjukkal. **** www.PhenomeNato.com ****
-
WiZARD
addikt
válasz WiZARD #85414 üzenetére
Lőttem is egy gyors videót 2 szűrő közötti különbségről...
[link]Az se mind1, hogy melyikben mennyire áll a víz. A La Marzocco szűrő először, szárazon sokkal szebb, aztán ha újra indítom úgy hogy áll benne a víz, akkor így egybeáll. Ha várok hogy kicsöpögjön, és száradjon akkor megint szebbnek tűnik.
Hogy ízben van-e különbség a 2 szűrő közt? Nincs, de az IMS-t könnyebb tisztítani
Nem hiszem hogy lényegi következtetést lehetne ebből levonni. Különben is az a lényeg, hogy nyomás alatt hogy viselkedik. Azt meg nem látjuk. Nem is vagyok biztos benne hogy nyomás alatt nagy eltérés van...
Soha ne vitatkozz idiótákkal! Lesüllyedsz az ő szintjükre és legyőznek a rutinjukkal. **** www.PhenomeNato.com ****
-
WiZARD
addikt
La Marzocco GS/3-at szeretnék bérelni, nem tudtok véletlen valakit, aki ad bérbe?
Soha ne vitatkozz idiótákkal! Lesüllyedsz az ő szintjükre és legyőznek a rutinjukkal. **** www.PhenomeNato.com ****
-
WiZARD
addikt
válasz fragola.6035 #85893 üzenetére
Közben pedig a nagy Mg patronra a BWT és a La Marzocco is azt mondja, hogy nem szabad LM géphez használni... (és elég sokan használják)
[ Szerkesztve ]
Soha ne vitatkozz idiótákkal! Lesüllyedsz az ő szintjükre és legyőznek a rutinjukkal. **** www.PhenomeNato.com ****
-
WiZARD
addikt
válasz fragola.6035 #85895 üzenetére
Jobb híján én is azt.
Soha ne vitatkozz idiótákkal! Lesüllyedsz az ő szintjükre és legyőznek a rutinjukkal. **** www.PhenomeNato.com ****
-
WiZARD
addikt
Lett 2 napra kistestvér, vakon nem hiszem hogy megmondanám, hogy melyikkel készült a kávé. Sajnos idő hiányában nem volt vakteszt meg hasonlók.
Ha este kihúzzák a számaim, akkor itthonra kell egy ilyen ;)Soha ne vitatkozz idiótákkal! Lesüllyedsz az ő szintjükre és legyőznek a rutinjukkal. **** www.PhenomeNato.com ****
-
WiZARD
addikt
válasz GAgyiXyXy #86608 üzenetére
Nekem továbbra is ez a kedvencem ebből:
" Íze is testes, és ez a kávé már alkalmas különféle ízjegyek (gyümölcsök, csokoládé, cappucino) és az alapízek (édes, savanyú, keserű) felfedezésére."
Soha ne vitatkozz idiótákkal! Lesüllyedsz az ő szintjükre és legyőznek a rutinjukkal. **** www.PhenomeNato.com ****
-
WiZARD
addikt
mérlegek
Én ez alapján csak Acaia-t vennék, vagy lemondanék a stopperről, és akkor valami olcsóbbat.Stopper nélkül ott a Beurer KS 36 elég pontos, gyors, érzékeny, árban se gáz. De portafilternek kicsi.
Soha ne vitatkozz idiótákkal! Lesüllyedsz az ő szintjükre és legyőznek a rutinjukkal. **** www.PhenomeNato.com ****
-
WiZARD
addikt
válasz Keresztapper #87327 üzenetére
Nem saját fotó, én 18ast használok 19-19.5g körül. (Bár van egy 25ös VST kosaram is, de elég ritkán használom)
Soha ne vitatkozz idiótákkal! Lesüllyedsz az ő szintjükre és legyőznek a rutinjukkal. **** www.PhenomeNato.com ****
-
WiZARD
addikt
válasz Bazsee71 #90213 üzenetére
Vajon miből állna egy ekkora rendezvényre szerezni/vinni egy mosogatógépet, ahol bárki lenyomhat egy 2-3 perces kört és nem a wcben kellene mosogatni?
Még talán nébih kompatibilis is lehetne...(Voltunk ősszel rendezvényen, ahol a szervező próbált győzködni hogy ne papírpoharazzunk, mert az nem üti meg szerinte a rendezvény színvonvalát. Azt mondta közel leszünk a wchez, ott tudunk mosogatni. Mondtam hogy az aztán színvonalas lenne)
(sorry a késői válaszért, most olvastam vissza kicsit)
Soha ne vitatkozz idiótákkal! Lesüllyedsz az ő szintjükre és legyőznek a rutinjukkal. **** www.PhenomeNato.com ****
-
WiZARD
addikt
válasz coxymaxi #90604 üzenetére
Vajon profibbak lettek mióta nálam voltak?
Hozzám azóta se jöttek vissza
Milyen kávézókban vannak?[ Szerkesztve ]
Soha ne vitatkozz idiótákkal! Lesüllyedsz az ő szintjükre és legyőznek a rutinjukkal. **** www.PhenomeNato.com ****
-
WiZARD
addikt
Pedig mennyien jelentkeznek baristának, úgy hogy nem érdekli a téma, nem iszik kávét, stb.
Épp most kerestünk új baristát, végül lett kettő, akit legalább van értelme tanítani, legalábbis remélem.
A többiről ne is beszéljünk, önbizalom megvolt, de ennyi. Esetleg valami barista iskolát elvégeztek, de nem sok látszott belőle... (és ezek nagy része eddig is baristaként dolgozott valahol, és ezek után is annak fogja mondani magát valahol )[ Szerkesztve ]
Soha ne vitatkozz idiótákkal! Lesüllyedsz az ő szintjükre és legyőznek a rutinjukkal. **** www.PhenomeNato.com ****
-
WiZARD
addikt
-
WiZARD
addikt
De sajnos fizetéstől függetlenül se hiszem, hogy lényegében más emberek jelentkeznének mondjuk dupla fizetésért.
Amikor kiírom, hogy specialty tapasztalattal rendeklező (szép álom ) baristát keresek, és 8ból 7 azt se tudja mi az a specialty kávé, de még csak rá se keres mielőtt jelentkezne.Meg amikor jön a Freies, aki tud mindent, és ne szóljunk bele mit csinál, hisz ő mióta csinálja már ezt és vérprofi. Ugyanúgy kiviszi a 27 és 42 másodperces eszpresszót (minden beállítás azonos, nyilván nem lehet mind a kettő jó, bár igazából itt mind a kettő az ihatatlan szar kategória volt), és különben is nem tamperel mert ő úgy tanulta hogy az tök felesleges.
Pedig tetkója is volt.(asszem nyugodtan írhatok róluk, nem kell félnem hogy bármelyik olvasná a topicot )
[ Szerkesztve ]
Soha ne vitatkozz idiótákkal! Lesüllyedsz az ő szintjükre és legyőznek a rutinjukkal. **** www.PhenomeNato.com ****
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Fujifilm X
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Elemlámpa, zseblámpa
- Konzolokról KULTURÁLT módon
- Azonnali processzoros kérdések órája
- Milyen okostelefont vegyek?
- Melyik tápegységet vegyem?
- Jogász topic
- Bestbuy játékok
- Kötelező BIOS frissítéssel orvosolná a Core CPU-k stabilitási gondját az Intel
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: Ozeki Kft.
Város: Debrecen