-
GAMEPOD.hu
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
soldier2
őstag
válasz Bazsee71 #75446 üzenetére
Az elrontott olaszt ihatóvá tehet egy kis tej/cukor de a világos pörkölésű kávét szerintem csak tovább rontja. Főleg a cukor olyan szinten idegen (számomra) attól az ízvilágtól, hogy csak "életveszély" esetén próbálkozok vele))
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
qvik27
tag
válasz Bazsee71 #75586 üzenetére
Nos. szerintem ne bánkódjon, aki valamiért kihagyta ezt az eseményt.
A legjellemzőbbek: tömeg, túlzott hangerő, sorok, várakozás. ...esetlen műsorvezetők és riporterek - szerintem kifejezetten szánalmas, ha egy műsorvezető tapsolásra szólítja fel vagy buzdítja a közönséget, ahelyett, hogy olyasmi történne, amitől a közönség tapsolni kezd.
Volt valami rögtönzöttnek ható barista verseny, aminél -bevallom- nem annyira értettem, hogy mennyire szól a barista tudásról: a versenyzők kalapból húzták, hogy milyen újhullámos kávét kell készíteniük, milyen filterrel, milyen őrlésfinomsággal, és hány fokon - mondom: midegyiket cetlin húzták ki. Szóval, ha valaki szerencsétlen konstellációt húzgált magának, az ugye az "így járás klasszikus esete". Aztán a Zsűri szürcsölgetés után "bökött" a legfinomabbra, és senki semmit nem mondott az italról, ami készült (se a barista, se a zsűritagok), viszont nagy átéléssel hangosan bemondta a nevet a speaker, és persze nagy tapsot kért.
Elnézést: bazmeg. Ezeknek a baristáknak és az italoknak, amiket hozzáértéssel igyekeznek -a keretek engedte lehetőségeken belül- minél jobbnak elkészíteni, nem ez a színvonal jár. ...mint ahogy azoknak sem, akik odamentek, és kifizették a belépőt. Legalább két helyen nem tudtam venni abból a kávéból, amit megkóstoltam, és ízlett. Ez vajon hogy lehet? Talán nem mondták a résztvevőknek, hogy itt akár vásárolni is akarnak majd?? Hál'isten, én hamar oda-visszaértem, így nem ment el túl sok időm vele.
Ezzel együtt (5 helyett) két kávét hoztam is, majd beszámolok, ha valakit érdekel.
1.: Le Piantagioni Harenna wild coffee - city körüli,
2.: Impresso Sweet collection -semi washed- brazil, city körüli.
Kóstoltam Bányai Costa ricai kávét, az nekem nagyon savas volt. Nem rossz, csak nekem nem a kedvencem.
Nna. Bocs a hosszúért, csak gondoltam, megosztom.[ Szerkesztve ]
10 féle ember létezik: aki érti a digitális világot és aki nem.
-
fragola.6035
aktív tag
válasz Bazsee71 #75586 üzenetére
6 órát töltöttem a rendezvényen plusz oda-vissza 3 óra utazás. Én jól éreztem magam. Beszélgettem barátokkal, ismerősökkel, ittam kiváló kávékat és kevésbé jókat. Ha kevés a kiállító és sok a vendég, akkor sor van. Sokat tanultam okosabbaktól, nekem jó volt.
https://caffe35.webnode.hu/
-
fahrii
őstag
válasz Bazsee71 #75723 üzenetére
Eddig kétszer főztem vele (Lavazza), mindkétszer nem várt eredménnyel zárult.
1. víz jelzésig, kávé tele nem sűrítve, kevesebb mint 1 perc alatt lefőtt, eredmény egy rendkívül savas valami, éppen iható kategória, nulla "crema"
2. víz jelzésig, kávé itt csak szolidan betöltve gondolván nem akarok fejre fordulni mint tegnap, fél perc alatt "lefőtt", eredmény egy langyos mosogatólé, ráadásul a tartályban maradt a víz fele barnára színezveMi lehet a gond?
-
Nibiru
tag
válasz Bazsee71 #75723 üzenetére
Most, hogy említetted, igazad lehet. Volt olyan tégla a kezemben amin egy kávéfőző kar volt (már nem tudom melyik volt) amelyet úgy sejtem, hogy nyomifokis gépekhez őröltek. Na az lehet, hogy túl finomra lett őrölve. Csak arra emlékszem, hogy nehezebben főtt le egy kicsit. Már épp kezdtem aggódni amikor megindult.
Amik anno hozzám kerültek ajándékba, nem fullasztották beegyszer sem a kávéfőzőmet. Szerintem a fulladás, esetleges robbanás akkor következhet be, ha valaki az ilyen finomra őrölt kávét még jól le is nyomkodja. Merthogy láttam olyat is. Úgy menekültem ki az illető konyhájából, hogy ha szétmegy a kávéfőző, ne legyek a közelben. XD -
Nibiru
tag
válasz Bazsee71 #75959 üzenetére
A Decent egy remek cucc lehetett volna, ahhoz képest amit tudott, az ára sem volt magas. Nagyon kár érte, de elcseszték a dolgot. Csak valami egészen új dologgal lehetne sikeresen kijönni azon az áron amit egy DE1-ért kértek. A Teslát megvették, mert tele volt újdonságokkal. Most meg már lehet olcsóbban is gyártani.
Ha mondjuk napenergiával működő kávéfőzőt fejlesztettek volna ki, akkor a Decent is beindult volna azonnal. De egy kis szabályozási játékszerrel felszerelt kávéfőző, az nem egyéb mint egy következő és ismeretlen szereplője a felső kategóriának. Marketing nélkül az ilyesmi nem képes a piacon maradni.[ Szerkesztve ]
-
Nibiru
tag
válasz Bazsee71 #75965 üzenetére
Mindent tud amit ígértek, nem azzal van a baj, hanem bizonytalan a cég jövője. Nagyon kicsi a gyártókapacitásuk és előjegyzésre gyártanak. Az ilyesmit, már hogy kifizessék előre a teljes árat, és majd valamikor szállítanak, igen kevesen kockáztatják meg. Ráadásul nem megoldott a gép javítása ha gond akad, szóval több sebből is vérzik a dolog.
Való igaz, hogy egyedülálló módon minden mérhető és szabályozható benne ezen felül pedig számos igazi újdonságot is tartalmaz ami más gépeken még nem létezik, de nagyon kérdéses a cég piacon maradása. Ha még megvannak egyáltalán. A facebook oldaluk aktivitása és a webhelyük 2016-os copyright-ja nem sok jót ígér. -
Nibiru
tag
válasz Bazsee71 #75988 üzenetére
Nem temetni akarom őket, sőt kifejezetten szurkolok nekik, de napi 4 db gép az igencsak minimális mennyiség.
Ráadásul egy ideje feltűnt, hogy az eredeti DE1+ már régóta nem rendelhető, csak a két drágábbik változat.
Te mire következtetnél ebből?Mikor és mennyi ideig lesz a Flow-ban?
-
weinmaker
őstag
válasz Bazsee71 #75995 üzenetére
Srácok, nekem ez inkább parasztvakítás, mint akkora csoda. A dizájn letisztult, meg high-tech, de én csak egy jó kávét szeretnék inni, és nem tableteken meg telefonokon állítgatni mindent. Egyik videón sem láttam olyan lefolyást, hogy sírva fakadnék a gyönyörtől, pedig az ár 3000 euró felett van.
Www. Kavekorzo.hu - Gyanús vagy nekem, mint a krematórium büféjében a hamubasült pogácsa!
-
Nibiru
tag
válasz Bazsee71 #76067 üzenetére
Az első kérdésed nem értem. Fel kell helyezni a kart. Ha nincs benyomódás a pogácsában akkor túl messze van, ha van benyomódás, de nem merül el az érme az a jó, ha pedig elmerül akkor túl van töltve a kosár, ennyi.
A másodikra a válaszom, hogy amcsi oldalakon olvastam ilyeneket, meg youtube-on is láttam, de nem könyvjelzőztem be. De közben eszembe jutott, hogy nem 10, hanem 5 centes volt.
Amit viszont könyvjelzőztem, az ez volt. Ezt a rizses alternatívát máshol nem láttam és szerintem jobb mint az érmés. -
Nibiru
tag
válasz Bazsee71 #76078 üzenetére
Na, már értem, hogy mi volt a gondod a pénzérmés teszt-tel. Elnézést, ha félreérthető voltam. Nem a pénzérmével együtt csapol, annak úgy tényleg nem volna értelme.
Az érme csak beállítási mankó ahhoz, hogy megtanulja valaki az optimális töltést, hogy ne feszüljön neki a pogácsa a diffúzornak, maradjon egy minimális hézag, de ne túl sok. Ez a hézag aztán kitöltődik magától amikor a pogácsa megduzzad. -
qvik27
tag
válasz Bazsee71 #76078 üzenetére
Hadd reagáljak hármótok reakcióira egyben!
@Bazsee: szétnyomni semmiképpen, épp csak elérni, vagy olyan pici rést hagyni, hogy néhány sec alatt a duzzadástól elérje a szűrőt. Igaz, hogy nagyon gondos és hozzáértő előkészítéssel jelentősen csökkentesz nem kívánt eseményeket, sőt, tán így lesz több előny, mintha a felső szűrő moderálná az áramlást, de "repedések" jönnének létre a pogácsában az említett szétnyomódás következtében. Itt a homogén áramlást igyekszünk elérni, legalábbis elérni a lehető legkevésbé inhomogén állapotot a csapolás idejére. Ha valamit elrontunk, kevés lesz, hogy a többit elég jól csináljuk.
@sz.zs.: a hit meg a bizalom kérdésében nem szeretnék vitatkozni. Én csupán alkalmazom a korábban tanultakat. (Bevallom, nagyon sok próbálkozástól és bosszúságtól kíméltem meg magam ezzel.) Az -ugye- gyakran kiderül, hogy ki mit választott gépnek stb., de az, hogy miket vett figyelembe a döntésnél, már ritkábban, az pedig, hogy miket dobott el mint lehetőségeket, és ezeket milyen döntési érvek alapján, már nagyon ritkán.
@Parci: "felszínes": Zseniális
Komolyra: azért elég sok minden valószínűsíthető a kép alapján, amellett, hogy egyetértek abban, hogy csupán a felszín képéből nem lehet következtetéseket levonni. Pl. ha csak a kép volna, és nem lenne Rush77 által jelzett jelenség, nem írná, hogy csatornásodás van. Itt azonban nem következtetünk, hanem okokat keresünk: a csatornásodás van. A Rush77 által leírt előkészítések nem árulnak el semmi olyat, ami kiváltó ok lehetne, nem így a pogácsa felső felszíni képe. Abban viszont lehet magyarázat, jelesül az, amit írtam. Az, hogy a háromjáratú, vagy bármilyen izé, ami elveszi a vizet egyszercsak, hagy egy kis ráfolyást a kar levételekor, szvsz. nem léhyeges kérdés, de a kép nem is az ilyen hatás jegyeit mutatja.
A teljesség igénye és magyarázat nélkül:
A szélesebb, sima felületű "teknők" azt mutatják, hogy az áramlás ott gyorsabban indult, a finom szemcsék ("hordalék") arra sodródott, aztán kvázi eldugult a könnyebb áramlás csatornája, és a hordalék megült a teknő felszínén. A keskenyebb, durvábbban szemcsézett felületű gödröcskék viszont arról tanúskodak, hogy a finom hordalék ott könnyebben áthaladt - ott tehát nagy valószínűséggel kialakult egy csatorna, ami tipikusan pontosan úgy viselkedik, ahogy Rush77 leírta a jelenséget: amikor a hordalék nagyrészt kiment a csatornából, a folyadék szuszpenzió sokkal könnyebben áramlik --> spriccel.
Ha ilyenkor meg tudjuk vizsgálni a pogácsa feletti áramlásokat, kb. azt tapasztaljuk, hogy a felsznnel párhuzamos összetevők a kis csatornabejáratok irányába megnőnek -persze visznek némi finom hordalékot-, ettől a teknők melletti kiemelkedések felszíne durvább -- szóval a a kivonatolás nagyon nem lesz egyelnetes. Ezt a jelenséget tudja moderálni egy apró lyukú felső szűrő.
Aki akarja, gondolja át, akár próbálja ki - persze jól, pogácsaroncsolás nélkül-, én ezzel zártam a kérdést.
És egy kis reklám: a Keresztapper féle "puck perfecter" elég nagy előrelépés tud lenni pl. WDT-hez képest is.10 féle ember létezik: aki érti a digitális világot és aki nem.
-
Nibiru
tag
válasz Bazsee71 #76079 üzenetére
Elképzelhető, hogy létezik olyan acél kés ami tovább bírja, de hogy könnyebben törne mint egy kerámia, az fizikai képtelenség. Az acél kés profilja károsodhat vmennyire egy kőtől, vagy kavicstől, ennek mértéke a kő és a kés anyagától függ. A lényeg, hogy az esetek többségében még ezt is túléli az acél, míg a kerámia túl rideg ahhoz.
Egyébként meg otthonra tök mindegy szerintem, hogy ki mit választ. Bármilyen kés is van az őrlőben az egy igen tartós alkatrész, ráadásul nem is drága, ha pótolni kell. De azért alapszabály hogy olcsó vacak kávébabot ne vegyen az ember, mert nem csak kavics lehet benne, de az íze is csapnivaló lesz.
A melegedés a kerámiánál meg azért nem probléma, mert otthon az ember nem őröl le egyszerre annyit, hogy ez gondot jelentsen. -
#25510592
törölt tag
válasz Bazsee71 #76112 üzenetére
Nálam nem laposabb a dupla, meg aztán vannak tripla kosarak amik kilógnak a naked alján és elég jókat főznek vele. (Alulkivonatolt a divat?)
Nincsenek itt nagy igazságok, de érdekes, hogy a legmagasabb szimplával lehet hasonlót elérni mint egy ugyanolyan magas duplával, ha minden más összejön, persze csak feleannyi jár a jóból. Túl sok paramétert nem érdemes egyszerre változtatni.
Viszont ki kéne próbálni egy hipermagas szimpla kosarat akkor már... Dupla adaggal. -
#25510592
törölt tag
válasz Bazsee71 #76114 üzenetére
Komolyan véve csakis így lenne érdemes, valamiféle tudományos igényességre való törekvéssel. Ha csak annyi haszna van a dolognak hogy könnyebb előkészíteni, mert hosszúkás csőben mondjuk kisebb a csatornásodás hatása, már megérné. Aztán lehet hogy más arányokkal a tömörítés nem lenne konzisztens.
Nakedbe hegeszt valaki egy csővel megtoldott LM 7g-ost hogy 14g beleférjen a 41mm-es részbe? -
Milu_PH
csendes tag
válasz Bazsee71 #76141 üzenetére
Attól függ Ez általában ion cserélő gyanta, de éppen meg is köthet. De ha változtat valamin akkor az az ionok aránya alapvetően. Viszont annyit ez nem számít hogy eltolja ilyen szinten a PH-t. Egy nagyon egyszerű példát hozok fel, ha konyhasót szórok a vízbe /NaCl/, akkor ionok lesznek Na+ és Cl-, az egyensúlyban levő H3O+ és OH- ionok mellett. Nem pedig NaOH és HCl lesz. Nem tudom elég világos e így
-
qvik27
tag
válasz Bazsee71 #76326 üzenetére
senki nem nyilaz le azert, mert nem tudsz ilyenrol
Egyebkent talan nem az volna a lenyeg, hogy bonyolult mintazatu legyen. Inkabb az, h az orlomalomba kerult szemet minel kevesebb csiszatolassal apritsa a kivant mereture, a leheto legegyenletesebben. ezt pedig nem a ciradak szamanak es sokfelesegenek latvanya fogja eldonteni.10 féle ember létezik: aki érti a digitális világot és aki nem.
-
qvik27
tag
válasz Bazsee71 #76375 üzenetére
Igen, az őrlőkre vonatkozóan teljesen egyetértek azzal, amit írsz. Valami hasonlót vélek én is, nyilván kevesebb tapasztalattal. Abban is jókora találgatás megy, hogy milyen összetételű (nagyságra homogén pl.) őrleményből jönnek ki jobban a kívánt ízek, abban is, hogy milyen mintájú és típusú késekkel lehet ilyen őrleményt legjobban előállítani.
Persze vannak mindenféle mondások, hogy a nagyobb jobb, meg hogy a síktárcsás jobb, és azt is tudjuk, hogy a komolyabb gyártők több kutatást végeznek, többet próbálkoznak, és precízebbek, és komolyabb a minőségbiztosítás is náluk, de nincs tudomásom arról, hogy valaki komolyabb összefüggéseket tárt volna föl. Nyilván vannak okosságok, de ezeket szerintem még csak ökölszabályoknak sem lehet nevezni.
Tiszteletben tartom mindenkinek a tapasztalatait, de nem gondolom, hogy ebben a kérdésben érdemben ki lehetne matekolni a komoly válaszokat, még ha a peremfeltételek nagy részét elég jól meg is lehet mondani.10 féle ember létezik: aki érti a digitális világot és aki nem.
-
HÁZIGAZDA
válasz Bazsee71 #76375 üzenetére
így van, ez csak a legutóbbi komment, amin hat és fél órán képtelen voltam abbahagyni a szemeim könnyesre kacagását, de előtte is folyamatosan mentek a hasonlók, és valljuk be, ami ennyire vicces, az századszorra is vicces. próbáltam én is felérni a humorkolosszushoz, de belátom, hogy ehhez kevés vagyok.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Nem szavazza meg Musk 56 milliárd dolláros csomagját a norvég állami vagyonalap
- Filmvilág
- iPhone topik
- Külpolitika
- Rekordokat döntöget a Gigabyte új SSD-jének terhelhetősége
- Kínai, és egyéb olcsó órák topikja
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Google Pixel 8 Pro - mestersége(s) az intelligencia
- Kávé kezdőknek - amatőr koffeinisták anonim klubja
- Belsős dokumentum az Intel CPU-k stabilitási gondjairól
- További aktív témák...