-
GAMEPOD.hu
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
qvik27
tag
válasz Zen42 #118451 üzenetére
Az enyémben is van.
2 őrlés után bekapcsol. ...pedig egy 350W-os aszinkron motornak 2x5 mp után még biztosan nem kell maga miatt hűtés. Nem a motor védelmére van van beállítva. Mire a motornak elkezdfájni a magas hőmérséklet, már rég tönkreteszi a kávét.10 féle ember létezik: aki érti a digitális világot és aki nem.
-
#69379456
törölt tag
válasz Zen42 #118512 üzenetére
Az első 2-3 hétben tényleg azt és olyan őrleményt adott, mint amit írsz, bár halk sosem volt, nálam a Silenzio-t váltotta. Aztán nem tudom, hogy mi történt, elkezdett folyamatosan egyre rosszabb lenni az őrlemény, a kész kávé, stb, már sokszor leírtam a kálváriámat itt. Most egy Comandante C40 MK4-et vettem, kb életem kávéi készülnek vele.
-
icm
tag
válasz Zen42 #118519 üzenetére
Ne csökkentsd, növeld a dózist. 15g-ről indulj, és akár tized akár két tized emeléssel nézd meg mennyinél nem tapad fel.
Puckscreen is lehet segítene, de talán egy ipari felsőszűrőt próbálj ki. Nekem a gyári Gaggia sima felületű felsőszűrőre szinte mindig feltapadt, a 35 mikronos vagy utóbbi időben az "olcsó" ipari felsőszűrővel nem volt tapadásom."Simplicity is the ultimate sophistication." Leonardo da Vinci
-
qvik27
tag
válasz Zen42 #118513 üzenetére
Bocs, hogy csak most!
F64 evo-m van. Szét nem szedtem még azt a részt, de én is olyasmire gondolok, amit Te írsz. A késeket direktben hűteni szerintem is elég komplikált lehet, de pl. az alumínium blokk elég jó hővezető, és ha még bordázott is, akkor fújkálással elég jól lehet hűteni.10 féle ember létezik: aki érti a digitális világot és aki nem.
-
qvik27
tag
válasz Zen42 #118541 üzenetére
Igen, elvezetik a késtartók. Hova?
Az egészet a környezetnek fogják majd leadni, és ha ez passzív módon nem tudja a kávé szempontjából elég alacsonyan tartani a hőmérsékletüket, akkor kell aktív hűtés, pl. légáramoltatás.
Nem tudom, mit értesz normál üzemen most: otthoni, vagy vendéglátói normált.
Bár ez egy meddő párbeszédnek hat nekem: kávézóban nagy valószínűséggel szükséges az aktív hűtés, otthon meg nem.A felvetés nem is ez volt, hanem az, hogy az őrlés során fel tud-e melegedni olyan hirtelen az őrlemény, hogy az már befolyásolja végső soron az ízt. Erre nem volt meggyőző mondás, számomra legalábbis nem. No, pedig ez segíthetne egy picit abban, hogy érdemes-e foglalkozni otthon is a bevonatolt késekkel IMHO.
10 féle ember létezik: aki érti a digitális világot és aki nem.
-
qvik27
tag
válasz Zen42 #118561 üzenetére
Nem kizárt, hogy nincs gyakorlati jelentősége a felvetésnek.
Mondjuk a Kony - NZ összehasonlítás engem is érdekelne, de esetükben 420 vs 330 rpm-ről van szó.
Ha volna olyan, hogy egy motoros meg egy kézi őrlő ugyanolyan késsel, az mondjuk jobban mutatná, ha van különbség. (...és persze komoly kézi örlöre gondolok.)10 féle ember létezik: aki érti a digitális világot és aki nem.
-
Cathfaern
nagyúr
válasz Zen42 #118561 üzenetére
FB-n jött szembe a reklám, rögtön eszembe jutott ez a témakör:
Lehet kapni olyan őrlőt, ahol 30-60 fok között állítható az őrlési hőmérséklet, azzal lehet kísérletezni [Victoria Arduino MYTHOS] -
konzumpro
senior tag
válasz Zen42 #120394 üzenetére
Az automata még nyomásfokozós is. Nagy szemcsemérettel ki tud emelni virágos illatokat, de tényleg 1:3-1:4 arányokkal. A turbo shothoz hasonlít amit az automaták csinálnak, lehet érdemes megpróbálni.
1:2-nél nem biztos hogy megkapod a virágos aromákat, automatán olyankor még csak savak jönnek, emiatt fel szokás húzni a hőfokot és olyankor már csak sós a végeredmény, totál tévút. -
Bazsee71
őstag
válasz Zen42 #120394 üzenetére
Száraz tételeknél néha befigyel egy kis extra fermentáció, amit a termelők időnként elfelejtenek megemlíteni.
Nálunk most tipikusan ilyen a száraz kolumbiai (Squid). Nagyon finom őrleménnyel megy, 1:3 aránnyal húzom 24-26 s alatt. Így frankó balanszos és gyümis, esetleg egy próbát megér a kávéddal is.
Ez amúgy korrelál a Gagné előadáson hallottakkal is. A sok fine-t nehéz "leoldani", ezért kezdtem el 1:3 körül próbálkozni. Az idő pedig kóstolásból jött, egyszerűen eltűnt belőle minden, ha lassítottam.Szerk.: saját tapasztalat, hogy a hőfok amihez utoljára nyúlok, de inkább nem is nyúlok. Szerintem kár azzal bonyolítani egy kávé beállítását, csak bevisz az erdőbe, és közel nem számít annyit, mint az arány és az idő.
[ Szerkesztve ]
-
konzumpro
senior tag
válasz Zen42 #120414 üzenetére
Amikor egyszerre túl- és alulextraktált, valahogy nem "nyílik", átfed a savas és a keserű, az okait nem tudom, de presszó őrlemény beállításnál ez az a fázis, amikor már csak egy pici hiányzik, finomabbra kell állítani az őrlőt. Turbo shotnál meg durvábbra kéne, vagy hosszabbra engedni, hogy ki tudjon bontakozni.
-
őstag
válasz Zen42 #120432 üzenetére
Nekem szerintem ugyanolyan etióp van mint neked - picit túlkivonatoltnak érzem még mindig ilyen 10s előáztatás (3bar) +35s lefolyás (6-7bar), 91-92 fok körül (PID 98).
De nagyon egyértelmű barackos illatot már sikerült előhozni, sós beütéssel ízben, most én is a durvább őrlemény és a gyorsabb lefolyás (előáztatás nélkül) irányba indulok.
Egyébként nekem mindegyik ízlett, igazán 'rosszat' nem sikerült húzni :)
Holnap megpróbálom french pressnek és ír kávénak is"... and I hope you have a great day!"
-
Toobee
veterán
válasz Zen42 #120441 üzenetére
Nyomást ne nézz, csak a flowt. Nincs SEP-em, így az az adat nem áll rendelkezésre. Az a 6 baros valójában végig 9-9,5 bar volt, tök klasszik irány, ennek megfelelően nem is funkcionált túl jól CasMo kávéval. Ezt olyan kontextusban kell érteni, hogy mint kávé nagyon finom volt, de ki lehet hozni belőle jobbat is, Nagyon alacsony volt az átfolyás. Ízben a VST papírral és az uni elég közel voltak, de ez nem egy komplex kávé, nem ezzel kóstolnám őket össze, hanem valami filter cuccal. Majd mindjárt elhozom a Flowból a Caballero Geisha-t, azzal szeretnék pár kóstolót.
https://barbieripnk.hu/
-
#98690560
törölt tag
válasz Zen42 #120440 üzenetére
Egyébként mi ez a hőmérséklet, amit jónak éreztek például ennél a Casino Mocca tételnél? Találkoztam itt már a 90 foktól 96ig mindennel, és én is gyakran elveszek a hőfok állítgatásban, ezek szetint feleslegesen. Nálam most 92 a beállítás, ezekhez a kávékhoz.
[ Szerkesztve ]
-
őstag
válasz Zen42 #120637 üzenetére
nekem van egy ilyen (vagy hasonló, a magasabb) 3d nyomtatott magasítóm: [link]
ezt úgy teszem a tölcsér alá, hogy kicsit magam felé megdöntöm; így kb a kosár közepén lesz a "kupac"; a végén a wdt-vel csak a felszínt söprögetem el,hogy kb egy magas legyen mindenütt, majd tamperelés.
Magasító nélkül csak párszor próbáltam - szívás papír kávéspohárba szoktam még (levágtam a tetejéből pár mm-t, hogy pont beleférjen a kosárba), ott nyilván semmi gond és csak átöntöm az őrleményt (ahogy a Niche-nél szokás)."... and I hope you have a great day!"
-
senior tag
válasz Zen42 #120637 üzenetére
A munkahelyen én is egyenesen karba őrölök a C késes majorból egy szűrő magasító használatával, az égvilágon semmilyen macerál val nem jár, semmilyen hókuszpókusz nem kell hozzá utána még szűrőmagasítóval WDT, tamper és kész. screennel gyönyörű a lefolyás.
Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó
-
Mano66
senior tag
válasz Zen42 #120680 üzenetére
Neked is úgy emlékszem Silvia-d van. Nálam a napokban derült ki egy tisztítás alkalmával. Az IMS felsőszűrőt AP papír használat közben eldeformálódott egy kicsit. Szemmel alig észre vehetően, de volt benne egy kicsi vissza felé homorúság. Vissza egyengettem. Így már szép lefolyások vannak. Karban darálás magasítóval. Nekem is félre hord. Majd enyhe WDT. Maroktamperelés és megy rá a scren. Próba képpen hanyagolom a Puck Perfectert. Most minden HEPPY. Eddig vagy sikerült egy szép lefolyás vagy nem. Nem tudtam mi a hiba. Amikor már aszt hittem meg van, mert egymás után többször jó volt. Jött a meglepetés megint rossz lefolyások. Egy AP papíros túltöltés meg viccelt. A legbosszantóbb benne, hogy már az NZ alatt is meg volt a hiba, csak a Mazzer alatt látványosan többször elő jött.
Rancilio Silvia, Mazzer Major (151C kés),Xiaomi Mi 10T 5G 6/128 , Synology DS218+,.
-
vendingo
veterán
-
icm
tag
válasz Zen42 #122718 üzenetére
Sprometheus-nak is most (1 hete talán) jött ki egy videója és pont mondja is, hogy Ő pl 6bar-on csapol. A videóban talán egy picivel a 7bar-os csapolás jött ki jobbnak mért értékek és ízlelés terén is. Egyszer próbáltam a 6.5bar-os opv rugót, de a flairrel egyszerűbb lesz 6bar-on csapolni. Hozzáteszem a 2bar -> 9bar -> 6bar kézi profillal is iszonyat jó (tejes) tesztpörit ittam tegnap.
Más: valami sárgaréz formaöntő helyet (értelmes árban) tud valaki? Van egy "etalonom" amit ki szeretnék öntetni (persze, hogy egy kávéfőző tartozéka lenne ) ..
"Simplicity is the ultimate sophistication." Leonardo da Vinci
-
RetepNyaraB
veterán
válasz Zen42 #122724 üzenetére
Nekem sosem volt ez világos. Persze ott a csésze a tetőn, de a GC nem valami melegítős fajta. A duplafalú üveget már nem is használom, mert percekig képtelenség belőle kortyolni, legfeljebb ha felnyomom kézmeleg tejjel. Kerámiacsésze is világos pöri esetén 2 percig túl forró. Mondjuk igazán sötét blendet rég ittam otthon, lehet ott mád a helyzet. De én kévézóban is azt szeretem, hogy kérem a duplát, hozzák a kapuccsínós bögrében, az alján lötyög és mire odaér, legfeljebb 40-45 fok. Nem kell fújkálni
"I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve."
-
beleriand72
tag
válasz Zen42 #123452 üzenetére
Szia. Én sem emlékszem milyen kv volt😁, de általában 110-114 PID állás között használtam. Remélem összebarátkoztatok, a Silvia remek gép, elpusztíthatatlan, minden fórumon mentem a becsületét. Most Bianca+NZ kombót használok, egyszerűbb az életem. Ja nyáron nagyon rákaptunk a V60-ra.
B. Ú. É. K.MI6 - Canon EOS 30D - Gaggia Classic - Mazzer Super Jolly - Klipsch R-28F - Yamaha RX A-670 - Scott Sub Cross10 - Sonder Camino Ti Rival 1x - Bianchi Oltre XR4 - Ricoh GRIIIx - Lelit Bianca PL162T-v3 - Mazzer Omega - Niche Zero
-
HÁZIGAZDA
-
Nertpaelg
tag
válasz Zen42 #123452 üzenetére
A korrózió sajnos több, mint pletyka, a 2017-ben vásárolt (v5) gépemen rendesen megtette a hatását. Ha a csepptálca egyszer felsérti a festést, onnan nincs megállás. Illetve (gondolom) van, ha az ember foglalkozik vele, de én nem voltam hajlandó, mert amúgy dühítő design error (az anyagválasztás és a csepptálca mérete/kialakítása is).
Viszont a v6-ból legjobb értelmezésem szerint már a "sima" is rozsdamentes vázzal készül (a pro biztosan).
Anno csak futólag néztem, de én nem fillérekért láttam a vázat (30-40K?).
Ettől függetlenül szerintem is jó gép a Silvia, én öt évet boldogan temp. szörföltem rajta.
-
Mano66
senior tag
válasz Zen42 #123452 üzenetére
Nálam is van egy full tuning Silvia. Most Omron PID van benne. 98-100 C˙-on működik rendesen. A régin 110-120 felett volt jó és folyamatosan kellet felfelé állítani az állandó kimenő víz hőfok megtartásához. Ezért is cseréltettem ki fragola-val. Az Omron stabil. Sajna nem olcsó.
"icm" : Ha én közelebb vagyok hozzád ide is jöhetsz próbára.
Rancilio Silvia, Mazzer Major (151C kés),Xiaomi Mi 10T 5G 6/128 , Synology DS218+,.
-
bbuffy
senior tag
válasz Zen42 #124345 üzenetére
K4/K6 mindkettő jó. Most azt mondom K6 kicsit jobb, de óriás difi nincs sztem. Kicsit másabbak az ízek, de ehhez már vacakolni kell hogy kijöjjön. Szóval Kingrinder.
Nem vákuumozom a kávét, simán gyári zacsiban fagyasztom, amennyi kell mindig veszek ki, kb 100 g, az megy a Fellow kézi levegő elelemináló tartályba, az a hűtőbe, és onnan adagolok.
Az engem is érdekel, van e erre valami tényekkel alátámasztott dolog, hogy árt a kávénak a vákuum. Halmazállapota és szerkezete alapján biokémiailag ellenállónak kell lennie. Ha egy jó steak nem sérül, szegény babok mitől traumálják össze magukat levegőelvonás esetén? Vagy más kémiai reakció lép fel?
[ Szerkesztve ]
...és jól jegyezd meg fiacskám, az élet, ha kicsit is jól jön ki a lépés, annyira, de annyira gyönyörű. /Bohumil Hrabal/
-
icm
tag
válasz Zen42 #124375 üzenetére
Igen, Neki van mindkét őrlője igaz csak első benyomásai vannak róla a tapasztalat még várat magára
"Simplicity is the ultimate sophistication." Leonardo da Vinci
-
rastacsz
tag
-
RetepNyaraB
veterán
-
tag
válasz Zen42 #125010 üzenetére
Nehez kerdes, decemberben kerestem en is. K-hoelemes digitalis merok versenyeztek, vegul ez a topic gyozott meg hogy feleslegesen keresem a legjobbat, 1-2% lesz az elmeleti pontossag a tizenezres kategoriaban.
A TM-902C egy olcso es nepszeru darab, de elvileg ezek kozott eleg nagy a szoras, vegul egy UT320D-t vettem Alirol kicsit dragabban.
Mivel nem tudom validalni a pontossagat, ezert a klasszikus "masodik legolcsobb" opcioval mentem... -
-
HÁZIGAZDA
válasz Zen42 #125136 üzenetére
ahol elrepedt, ott egy belső menet van rajta, a gépre húzható karba meg egy lyukas csavar megy, az fogja meg a kar belső oldalánál a gőzcsövet. tehát igen, bele volt hajtva "valami", a gyári csavarja. lehet, hogy a sok hőtágulás + a tej törölgetése gőzölés után jó 50-60 évvel végül megadta magát (nyilván némileg rángatja ilyenkor a csövet).
másikat találni kb. lehetetlen. gyártatni gondolom lehet, valahol, valahogy.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
Tomace91
senior tag
válasz Zen42 #125173 üzenetére
Mikor rendeltem a 6 furatos felsőszűrőt, akkor sz. zs. kolléga linkelt egy felsőszűrőt [link]így úgy voltam vele, hogy 550 Ft-ot megér és rendelek belőle. De biztos ami biztos alapon megpróbálok kölcsön kérni egy db-ot. Köszönöm az ötletet!
Így néz ki ami jött 550-ért, fény felé fordítva vannak lyukak amik éppen, hogy csak átlátszanak, de erről nem csináltam képet:
#125145 hogyaza: Csináltam a pogiról képet. Ma az volt a teszt, hogy a géppel kapott felsőszűrő tartó és az eredeti gyári felsőszűrő csak nem tökig ráhúzva. Egyből megvolt megint mind a 2 kráter, míg a kölcsön kapott felsőszűrővel és tökig húzott felsőszűrővel csak 1 kráterem volt.
Továbbá megcsináltam a 100 Ft-os tesztet de még csak 15g őrleménnyel, jól gondolom, hogy már túlságosan belenyomult a 100-as a pogácsába?
Pogi felülről a karban fotózva csapolás után:
Pogi alulról miutána kijött a kosárból (bekarikáztam hol volt a másik oldalon a 2 kárter):
100 Ft-os teszt:
-
Tomace91
senior tag
válasz Zen42 #125188 üzenetére
Megpróbálom azt is, mivel már nincs veszteni valóm kb.
Órákat töltve redditen találtam több posztot is, hogy a kartömítést kicserélve megoldódott embereknek ilyen gondja, hogy adott helyen kráter van és mindig ugyanott. Legtöbbet a kék tömítéssel írták ezt. De idézek is: "I had troubles with the blue gasket however - it consistently caused channeling in a single place in my puck. I am still not sure why it was happening, but I found other people with the exact same problem and just ended up replacing the gasket with a new one solved the issue."Ha már megjött majd az új kartömítés is és azzal sem oldódott meg, mivel addigra le leesz tesztelve, új/használt/eredeti alu felsőszűrő tartóval is, új felsőszűrővel is, használt felsőszűrvel is amivel köztudottan nincs ilyen gond, sőt lehet kapok míg megjön expolys rendelés másik kartömítést is. Ha ezek sem oldják meg feladom.
"A felső szűrő széle ereszt mert nem fekszik fel szorosan a vízterítőre. Sérült a vízterítő, vagy a felső szűrő azokon a pontokon."
- Ennek számomra ellent mond az, hogy másik felsőszűrőtartóval (amivel nics probléma és más használja minden gond nélkül) is próbáltam igaz a saját gyári felsőszűrőmmel. De az egyik kráter megmaradt a másik meg eltűnt. Elég kicsi esély látok arra, hogy pont ugyanabban a pozícióban sikerült felraknom a felsőszűrőt, hogy a megmaradt kráter pozíciója ugyanott legyen. Másik ami ellent mond ennek, hogy akkor a másik miért tűnt el? Ha sérült a felsőszűrő 2 helyen is akkor meg kellett volna maradnia mind a kettő kráternek, max másik pozícióban jelentkeztek volna a pogácsán, de hogy egy teljesen az erdeti helyén maradjon a másik eltűnjön az azért azt sugalja, hogy a felsőszűrővel nincs gond. Továbbá arra is kicsit az esély, hogy a felsőszűrő tartó amit kaptam pont ugyanott legyen sérült ahol nekem is főleg úgy, hogy nem látok szemmel rajta semmilyen hibát.
Ettől függetlenül próbálom másikkal és hétvégén amim csak van/amit csak kapok kölcsön mindent kipróbálok...[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Megérkezett a legújabb és eddigi legátfogóbb 3DMark teszt
- Anglia - élmények, tapasztalatok
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Google Pixel 6/7/8 topik
- NVIDIA GeForce RTX 3080 / 3090 / Ti (GA102)
- Diablo IV
- NVIDIA GeForce RTX 4060 / 4070 S/Ti/TiS (AD104/103)
- Starlink
- Poco X6 Pro - ötös alá
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: Ozeki Kft.
Város: Debrecen