-
GAMEPOD.hu
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
John3:16
csendes tag
válasz soldier2 #59745 üzenetére
Valóban, észnél kell lenni, hogy mennyi vizet engedünk el, ha valaki mégis használná a "szegény ember előáztatását".
Volt olyan állapota a gépemnek, amikor már volt PID + rézcső (tágulási nélkül) de még nem volt nyomásszabályzás + manométer. Akkoriban jó szolgálatot tett ez a módszer, de nyilván a rézcsőben levő kb. 60 ml előmelegített víz töltötte után a bojlert a kivonatolás alatt, így nem annyira borult meg a hőháztartás, mint egy sima GC-nél. Egy mércés pohárral ellenőriztem, hogy kb. 30-40 ml-nél ne pacsáljak el több vizet az előáztatás alatt. Akinek nincs rézcsöve, annál tényleg többet árthat, mint használ. Akinek pedig van tágulási + szűkítő a gépében, annak ez teljesen értelmetlen téma.[ Szerkesztve ]
-
8nemesis8
veterán
válasz soldier2 #59745 üzenetére
Köszönöm!
Akkor a nespresso gépeket alapvető ajánlod?
Ha esetleg jobban rászoknánk a témára, akkor ha jól láttam, akkor van lehetőség arra, hogy fém utángyártott újratölthető kapszulát vegyünk, csak ehhez sem ártana, hogy legyen egy örlő, ami most nincs, mert a mákdaráló ugye erre sajnos nem éppen alkalmas
Jól értem, hogy a Nespressoba mehetne a colonna féle vagy a gyári Nespresso kapszula is ugye? Mindegy, hogy mennyire drága gépet veszünk hozzá? -
8nemesis8
veterán
válasz soldier2 #59760 üzenetére
Köszi!
Akkor az utántöltés felejtős. Persze tudom, hogy nem ajánlod, de mégis jó lehet ez, ha gyári kapszulával veszem.
Ha esetleg szeretném fejleszteni az otthoni főzést, milyen örlőt ajánlotok hozzá? A kézi teljesen jó szerintem, fontos, hogy ne legyen drága, de ha gépi van arányosan drágábban megfontolnám!sz.zs., Csápájev: Köszi!
-
#93794560
törölt tag
válasz soldier2 #59901 üzenetére
Én úgy 90-95%-ig rakom a kotyeszben a kávét. Ha tökig telepakolom, a kávépogácsa széttörik, a kávé pedig nagyon keserű lesz. A teljesen tele állapottól csak alig rakok bele kevesebbet, így a főzés során az òrlemény pont akkorára dagad, hogy a pogácsa felszíne olyan sima lesz, mint az asztallap. Ez a pár százalékos eltérés is sokat számít az íz tekintetében. A kávé így nem lesz gyenge, de a keserű íz jóval kevésbé érezhető. Bár az ízlések és pofonok különbözőek.
-
HÁZIGAZDA
válasz soldier2 #59951 üzenetére
én meg amióta kést cseréltem a roburban, inkább szar kávékat iszom, mint jót. persze össze-vissza jöttek-mentek a kávék, 250 grammnál több semmiből sem volt és én is relatíve szar pöriket csináltam, amikor egyáltalán csináltam. de akkor is. épp most ittam meg a citromlevet a legfrissebb casmo etiópból...
azt hiszem, leginkább engem kéne lecserélni most már a kávés szettből
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
jveres
csendes tag
válasz soldier2 #59959 üzenetére
Látom már érik, de előbb-utóbb, ha legyőzöm a lustaságom teszek fel legalább képet a crema mentes kávémról. Ami mellesleg hihetetlenül finom
Nálad mi az arány? Nálam 1:2,5-3,0
Elnyújtott idővel, alacsony nyomáson DE 1:1,5-1,8 aránynál pacuha- val próbálva volt crema. Na nem mintha nagyon hiányozna, de talán az arány lehet a magyarázat a crema létére.
Továbbra is az a véleményem, hogy (szerintem) nincs szükség a crema-ra a jö ízű világos pörkölésű, gyümölcsös kávékhoz[ Szerkesztve ]
-
Rush77
aktív tag
válasz soldier2 #60121 üzenetére
Köszi.
Mondjuk most a yirgat csak azért használtam el mert a maradék kevés volt nekem filterhez. De amíg nem váltok komolyabb gépre a poemiaról addig sajnálnám megvenni az ilyen kávékat presszóra. De akkor finomabb őrlés kell neki.
Mondjuk presszónál kb most már kitapasztaltam, hogy ~16g kávé kell a presszóhoz ennél a gépnél és így szerintem ízre egész jókat tudok főzni a körülményekhez képest. (16g kávé -> 25mp, 30-35ml)
Ha megpróbálom lassítani még egy picit akkor meg már sokszor befullad a gép vagy égett íze lesz a kávénakViszont amit észrevettem még az az, hogy az egyik kifolyón mindig jobban jön mint a másikon (nem nyomásfokozós a karom). Szerintem nem tömörítési hiba bár nem vagyok szakértő, mert egyenletes a lefolyás (nem szakadozik) és a pogácsa is egyben esik ki a szűrőből. Nyilván nyitott karral kiderülne ha tömörítési hiba lenne de olyanom nincs és nem is lesz mert erre már nem szeretnék költeni (inkább spórolok a következő gépre)
[ Szerkesztve ]
-
pacuha69
csendes tag
válasz soldier2 #60086 üzenetére
Egy kis adalék a Colonna Etióphoz. A előző kávéhoz beállított daráló álláson kezdtem a kóstolást, aminek következtében 86 másodpercig húzódott el a teljes csapolás. A kávé nem sínylette meg ezt a hosszú extrakciót, hozta az ilyen kávékra jellemző édességet. Helyesebben fogalmazva: az ilyen jól sikerült pörkölésű kávékra jellemző édességet, mert ez az, szerintem. Nagyon balanszos, finom ital lett. Aztán elkezdtem állítani a darálón, hogy ugyan még se legyen már ilyen hosszú a csapolás, de valahogy már 50-60 mp körül nem hozta azt kellemes összhatást, mint az elején, és az édesség is alább hagyott. Még kóstolgatom ezeken az alacsonyabb csapolási időkön, de szerintem ha van még tartalékod, próbáld kicsit még jobban elnyújtani a csapolást. Nekem úgy jobban bejött.
-
Nimda
addikt
válasz soldier2 #60131 üzenetére
Nagyon sok függ attól is, hogy ki van a pult mögött.Szoktam figyelni őket, sokszor gyorsan összecsapják még akkor is, ha nincs vendég a kávézóban.Ettől függetlenül nekem ízlik a kávéjuk, jobban mint a Starbucks, ahol ittam már barna löttyöt.
A hétvégén a párommal elsétálunk a Deák tér környékére, ismer valaki a környéken normális kávézót?
[ Szerkesztve ]
-
Sinisi
senior tag
-
Bazsee71
őstag
válasz soldier2 #60531 üzenetére
Nem tudom a mocsoktól hogy jutottunk el a kráterig (bár azt sem tudom, hogy létrejöttén kívül kit és mivel károsít meg), de kezdem kicsit úgy érezni, hogy felesleges ezt tovább folytatni, mert úgyis előálltok egy újabb vesszőparipával, szegény Gaggia el van kárhoztatva. Pontosítok: értelme lenne folytatni, de őszintén szólva energiám már nincs rá.
KMT: És mi a baj a porcelánnal? Érdemes kézbe venni egy Pepco-s csésze megvétele előtt, elég nagy a minőségbeli különbség.
[ Szerkesztve ]
-
Bazsee71
őstag
válasz soldier2 #60536 üzenetére
Nem ellened irányult, elnézést. Csak ez már a sokadik hullám két nap alatt, ami arra irányul, hogy miként lehet ezeket a szerencsétlen gépeket a megnyugtató mérési eredmények ellenére is valamivel lehúzni.
A hozzászólásomban benne volt a bizonyos személy felé fokozódó undor is, nem rád kellett volna kivetítenem.
Szerk.: Előre is elnézést mindenkitől a későbbiekre, de részemről bármiféle pozitív irány reményét vesztette a szegedi vállalkozás tekintetében. Sajnálom, de amíg ilyen a feje, addig ez a hal bizony büdös.
[ Szerkesztve ]
-
Bazsee71
őstag
válasz soldier2 #60644 üzenetére
Több helyről is azt hallottam - többek között fragolától - hogy nem vesz külön espresso pörkölést, filterből húzza azt is.
Illetve egyszer voltam hétfőn a CasMo-nál, és szó szerint egy csomag espressora pörkölt kávéjuk sem volt. Most vagy ennyire kelendő, vagy ők sem viszik túlzásba.Na de a héten vallatom a kávét, magamat, és a K30-ast. Ebből a középső lesz a szűk keresztmetszet, de ígérem kegyetlenül őszinte leszek, bevallom férfiasan, ha kudarcot vallok.
[ Szerkesztve ]
-
HÁZIGAZDA
válasz soldier2 #60659 üzenetére
nekem ők sok. amikor a szűk "szakmai elit" átmegy ilyen mindent fikázóba, akkor szép lassan elemelkednek a valóságtól. világos, hogy hiteles, amit mondanak, de rajtuk kívül mások számára sokszor már nincs értelme.
ha például végiggondolod, hogy melyek azok a magyar borvidékek, amelyeket a hangadók a porig lehúztak, és tényleg kisatírozod őket a térképről, nem marad semmi. egészen addig, amíg nem jön egy új liebling mégis onnan, akkor, amikor már megint nem utálni trendy a borvidéket, mert akkor ők mennybe mennek.
a lelkesedés egy idő után átmegy sovinizmusba, fanatizmusba, miközben ugyanúgy nem mentes a divattól, csak azt épp ők maguk szülik.
az eszpresszó a villányi vörösbor. mindkettő fölött eljárt az idő. közben meg minden műfajban lehet kiemelkedőt alkotni.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
Állásajánlatok
Cég: Ozeki Kft.
Város: Debrecen
Cég: Alpha Laptopszerviz Kft.
Város: Pécs