Új hozzászólás Aktív témák
-
#49155328
törölt tag
válasz koxkids #2336 üzenetére
Vennék egy használt Gaggiát.
-
B-Clone
aktív tag
válasz koxkids #2338 üzenetére
Amennyiben csak barátkoznál az otthoni kávéfőzés játszós oldalával, és még nincsen egészségtelen sznobizmusod a téma iránt akkor tökéletes választás belépő gépnek. Hasonló árú Gaggia és társai egy vödör csavarnak tűnnek ehhez képest minőségre.
Darálóból pedig már 10.000 alatt kaphatsz roszdamentes acél pengés Bosch-t vagy Sencort, ami tökéletesen ki fogja elégíteni az igényeidet. Vegyél hozzá néhány féle különlegesebb babot, aztán ha kinövöd a szettet esetleg akkor kezdj el nézelődni költségesebb megoldások után. -
RetepNyaraB
veterán
válasz koxkids #2527 üzenetére
Én azért nyomtam évekig ennek az aldi verziójával...
Ki kell ismerni, hogyan tudsz vele ihatót főzni és sokat nem szabad elvárni tőle. Ezeknek nulla a hőstabilitásuk: 15 percet fűtöd, utána eresztesz belőle üresen fél decit, vársz újabb egy-két percet és csapolhatsz egyet. Persze nem bolti, porított zarándokszarból, hanem veszel egy alsó kategóriás őrlőt legalább ugyanennyiért (pl Graef CM702), vagy kéziből egy Hario Skerton Prot (bár az életed eltekergeted vele, de jóval olcsóbb) és rendes kávéval eteted. Ja, egy tamper is kell hozzá, mert az a műanyag viccnek is rossz, de egész komolyan. Legalább akkora lenne, mint a szűrő, de gondosan kisebb(#2524) viktorhu @ ha magyar kispörkölőtől vásárolsz, akkor őt támogatod és tudod, mit veszel. Olasz, előre csomagolt gyári szarnál fogalmunk sincs a pörkölési dátumról és többnyire arról sem, mi van a zacskóban. Nem beszélve magáról a pörkölés menetéről, ami a legfontosabb. Sokszor volt már itt is: pl. Pallyotz GetUp blendet nehéz lesz elrontani, vagy Kapuczineren a Velencei gondolások, esetleg Palermo aranya és egyéb 6000Ft/kg körüli dolgok.
Ez nem zárja ki, hogy jó kis cuccot tudsz venni boltban is, ha épp szerencséd van és friss gyártásút fogsz ki. De ez a része teljesen lutri és utána is rengeteg kérőjel marad, ami hosszú poszt lenne...[ Szerkesztve ]
"I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve."
-
soldier2
őstag
válasz koxkids #2914 üzenetére
Időzítős megoldásnál néha több néha kevesebb jön, csak megközelítő eredményt ad. Van ahol elég ez, de van ahol már befolyásolja a végeredményt. A sötétebb pörkölésű kávékat én a Graef edénykéjében szemre darálom, de otthon a világos pöriket már grammra ki kell mérni.
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
RetepNyaraB
veterán
válasz koxkids #2917 üzenetére
Úgy. Természetesen a Graef nagyon olcsó, ennek megfelelően
1 foglalkozni kell a beállításával. Szinte biztosan kell a gyári emelő alátét, amellyel finomabbra őröl. Akár kezdheted is rögtön a beszerelésével (5 perc).
2 ütni kell a pulthoz mint a répát, különben nem adja ki a cuccot -> rohadt hangos az egész procedúra.
3 vizezni kell a babokat őrlés előtt, különben nem adja ki a cuccot.
4 ez az egész hosszú távon elég idegesítő
5 egyáltalán nem asszonybarát, meglátásom szerint egy nő sem fog foglalkozni ilyen hülyeségekkel. Nekik plug&play kell: Niche Zero. Igaz, hogy az majdnem egy nullával drágább[ Szerkesztve ]
"I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve."
-
iatti
aktív tag
válasz koxkids #2924 üzenetére
nincs is azzal semmi gond zavar keletkezett az erőtérben ha jól gondolom az nyomifokis karral működik. itt azért nem kell annyira kimaxolni a dolgokat. ennek az az előnye,hogy nem kényes annyira a darálás minőségére.egy átlagos szintet hoz. az már egy piros pont,hogy jobb minőségű őrleményt szeretnél,és veszel egy graefet.
-
soldier2
őstag
válasz koxkids #2917 üzenetére
Ahogy írod. Általában 1689-1690 szem kell egy adaghoz vagy mérleget használok, az ötletet az angol bankból loptam (nem számolják, mérik a pénzt mérlegen)
A mondanivalóm lényege viszont úgy tűnik elveszett és zavar keletkezett az erőben: Graef kis műanyag edénykéjébe darálva egy olasz blend esetében szemre megmondod mikor elég, nem kell időzíteni (akár filcel bejelölheted a párodnak). Csak az időzítőért nem adnék plusz pénzt. (a babtartályban azért ne tarts hetekig kávét, elég pár napi adagot beletenni egyszerre.
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
soldier2
őstag
válasz koxkids #2937 üzenetére
Sajnos bolti kávék terén nem vagyok otthon, előre darált (ún tégla, az alakja miatt) téren még annyira sem. Szerintem a bolti tégla + nyomásfokozó párosnál jobb egy daráló + kotyogó (nekem Brikka van, de tudnak ajánlani mások mást ha ez nem szimpi) + valami friss szemes kávé. A presztízse alacsonyabb, de az ízvilág köröket ver rá.
Bár az is igaz, hogy már egy fris pörkölésben nem extrémnek számító 7000Ft/kg kávéval is 100Ft körül jön ki egy brikkányi kávé, ami csak névleg 2 adag, sokkal inkább 1 (bár annyi koffwin azért van benne mint 2 Nespresso kapszulában, ha így nézzük fél áron van)[ Szerkesztve ]
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
RetepNyaraB
veterán
válasz koxkids #2937 üzenetére
Semmilyen őrölt kv-t nem érdemes venni. Se boltban, se pörkölőnél. Mármint, ha bármilyen ízigénnyel szeretnél fellépni. A kapszula vákuumos, abban olyan marad, mint mikor csomagolták (bármilyen is volt akkor ). A zacskós darált azonnal oxidálódik a levegőn, ahogy kibontottad, az aromák meg csak úgy huss!
"I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve."
-
RetepNyaraB
veterán
válasz koxkids #3006 üzenetére
Ez igényfüggő. Nagyon kis pénzért egy Hario skerton pro (csak az, a többi nem) is elnavigál, csak eltekered vele az életed, világos pörire már sucks és ami 70 rugó, az azért nyilván jelentősen jobb egy 15k-s terméknél. De a kettő között nemigen van ajánlható, vagy legalábbis nem ismerem első kézből.
"I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve."
-
Ketchup2020
lelkes újonc
válasz koxkids #3006 üzenetére
Nekem is az meg a kinu Phoenix tűnik ár érték arányosnak.
De a hario skertonnal nem értek eggyet az volt az első darálóm (ma pont használtam) mostmár biztos nem ezt venném. Kotyogóhoz jó volt de a szemcseméret enyhénszolva nem egyenletes.
Akkor már inkább a 20-50e. Közti kínai darálok(Pl. Avx). -
RetepNyaraB
veterán
válasz koxkids #3374 üzenetére
Na, ha ilyen fancy szűrőtartód+disztribútorod+tampered is lesz, szerezz be normális szűrőket is és dobd ki a nyomásfokozós gyárit, illetve majd egy szűrőmagasítót, ha már a Graeffel karba is őrölhetsz.
"I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve."
-
hyperspace
őstag
válasz koxkids #4267 üzenetére
Feljebb lehet lépni a nyomásfokozóhoz képest, de akkor már jó kávé is kell hozzá, amit a legkönnyebben a hazai pörkölőknél találsz meg. Pesten sokat találni, akár személyesen is tudsz venni kávézókban. Rendelni is lehet, kapuczíner, pacificaffe, stb. Ha olcsóbb kávéban gondolkodsz, akkor az előbb említett webshopokban találni jó áron kedvelt blendeket.
Én is szeretnék kérdezni:
Azt megtaláltam, hogy az egy csészés Moka Expressből kb 40ml kávé jön le, mikor 60-at töltök bele, de a La Mokinánál nem találtam ilyesmit. Ott 40ml víz megy bele, kb 30ml kávé lesz? Hány gramm kávé megy bele ebbe a két pici kotyiba?ha azt mondom neked van igazad, nekem van igazam... :)
-
looser
addikt
válasz koxkids #4294 üzenetére
Remek választás volt az őrlő, gratulálok hozzá! Nehogy visszatérj a nyomásfokozós karhoz :-) A naked kiváló arra, hogy lásd, milyen a lefolyás, nem csatornázódik a kávépogi, nem fröcsköli szét a kávét vagyis konzisztens az őrlemény és megfelelően tömörítesz. A gép beszerzése után pár hónappal vettem és azóta csak azt használom. Érdemes a HC topicba átmenni szerintem az ezzel kapcsolatos kérdésekkel; kezd kicsit professzionalizálódni ez a topic is.
Mindent tudok a rákászszakmáról...
-
RetepNyaraB
veterán
válasz koxkids #4294 üzenetére
Közben utánaolvastam, hogy többfajta vastagságú alátétet ad a Graef. Akkor nekem a vastagabb volt benne, bocs. Nem emlékeztem. A 6-7 állás stimmel.
A nyomásfokozós alkalmatlan rendes ízekre, ha lehet, ne térj vissza."I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve."
-
nagyúr
válasz koxkids #4882 üzenetére
A kérdést megválaszoltad! Az indukciós lapos főző mindenhol elmegy!
Sima egyszerű tekerős kézi daráló is képes kis helyen, gond mentesen kiszolgálni - majdnem örök életre!
Dőlj hátra és élvezd az utazást!
A többiek majd adnak erre a kézi darálóra ötletet.Surface Book és egy Csúz a körtefán!. Pentax-szal fényképezve!
-
konzumpro
senior tag
válasz koxkids #5780 üzenetére
Gépfüggő. GC esetében hagynak légrést a pogácsa felszíne és a felsőszűrő között, a pénzérmés módszerrel szokták kitapasztalni mennyi kávé kell hozzá, tamperelés után ráhelyezel egy pénzérmét, felrakod és leveszed, ha széttolja akkor sok, ha nem nyomja meg kevés, ha látszik valamennyire akkor pont jó.
Nálam Catlerrel updosinggal működik jól, vagyis amikor főzés közben eléri a felsőszűrőt a pogácsa, nálam szétnyomná az érme az átlagos töltetet. Világos (new england) pörkölésből mintha több férne bele a kosárba amúgy, szóval ez a grammos irány sem fix.
-
senior tag
válasz koxkids #5992 üzenetére
Én pl. mézesüvegbe tárolom adagonként és általában fagyasztom, de azzal sincs baj, ha mondjuk kisebb lekváros vagy bármilyen üvegben tárolod amibe 80-100-120 g fér.
Az asszony nálam sem szeret - nem is hajlandó - sokat bíbelődni, ezért kapta a podos gépetMini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó
-
flash-
veterán
válasz koxkids #6951 üzenetére
ezt nagyon megjegyeztük, de amikor gyorsan kell, nincs "idő" rendelni-utána járni, és azért akar az ember mégis valami minél jobban tűrhetőt inni na ezért próbálkozik az ember mégis, hátha, nekem az elmúlt fél évben az alza a viszonyítás,kakaós,nehéz elrontani,szépen folyik le.
avx eléggé drágult(meg aztán az avx olcsóbb arabicái se olyan nagyon hú de ütősek szerintem), (és amig nincs rendes darálóm addig talán mindegy is)napokban vettem szemes lidl baristát(tanzániai brazil), ez se fullad be mint a szarok, és a többi szupermarketeshez képest azért jobb(bár a többi lidlös arabica amit próbáltam is kb ezen a szinten van) ez alatt eggyel talán a penny selection(de még arra se mondanám hogy szar) utána pedig az omnia barista, az már azért kompromisszumos.
ez csak a saját (egy kezdő kávézó aki még a bosch körkéses fűnyíróval darál) véleményem
[ Szerkesztve ]
"Embrace our fellow man, no longer vilified"
-
kmarci25
veterán
válasz koxkids #7053 üzenetére
Igen, azt is néztem, de ezért az árért meg már inkább a Gaggia Classic. Amennyire nézem, karosoknál a Dedica ársávjában csak az van, van az alatta levő kategória kb. 40-50-ig, aztán a felette lévő, úgy 130-tól. A kettő között meg a Dedica és pont, mást nem látok.
"There must be some way out of here" / Said the joker to the thief
-
TheProb
veterán
válasz koxkids #8722 üzenetére
Köszi!
Distributor milyen? Itt amúgy nem találtam még ki, hogy ezt a "pörgetőset" vagy a tűset vegyem. Hoffman utóbbit favorizálja pl.
Asszem rá kell jönnöm, hogy a full basic, gr-os mérlegem is lehet váltásra szorulna. Melyik a legolcsóbb 0,1gr-os mérleg, ami már ajánlott kategória?
"Boba is Mickey, Mickey is Boba" - Finkle Einhorn | PC Rig: https://pcpartpicker.com/b/bBy48d