Új hozzászólás Aktív témák

  • #41133696

    törölt tag

    válasz taki01 #22093 üzenetére

    Lenne még pár dolog ezzel kapcsolatban.
    Sokszor felmerül az is, hogy a felhasználók azon háborognak, hogy nincs másik szolgáltató, ezért nem mennek az Inviteltől át ahhoz. De azt még nem hallottam tőlük, hogy a dolog másik oldalát is megvizsgálják. Mi lenne akkor ha az Invitel sem lenne ott? Lehetne aranyáron mobilinternetezni (esetleg, mert van az országban olyan település is ahol mobillefedettség sincs, és mikrohullámú Internet sem.) Példa: [link]

    Sok helyen még olyan infrastruktúra van - mármint ami a kábeleket illeti -, ami a 80-as, 90-es években lett létesítve, és a szolgáltató csak átvette az egykori népköztársaság kormányát váltó másiktól, ez leginkább a hagyományos telefonvezeték hálózatra igaz. Akkor potom pénzért elprivatizálták, és azon szolgáltatnak. Így megéri, mert amit anno az állam jó drágán - akkori értéken - lefektetett ők olcsón megszerezték. Nem nekik kellett állni a tetemes összeget. Ahol én lakom, és ahol most megy a Telekom IPTV, VoIP, de maga az Invitel ADSL is azon volt használva, nos nálunk 1994-ben vezették be a telefont. Tehát az utcáról a házba vezető telefonkábelhez senki nem nyúlt azóta sem azon a szakaszon. Aztán ment rajta keresztül a VDSL2 20 Mbps, és elvileg az 50 Mbps is elérhető újabban.
    Amint az látható VDSL-nél elég a két végponton lecserélni az eszközöket, meg esetleg kihelyezett DSLAM-okkal turbózni. Kábelnetnél viszont hátrány van, mert azokon a területek ahol most D2 van, ott a légkábeleket, vagy költségesebb esetben a földkábeleket is cserélni kell. Az ED3 érzékenyebb, és már több árnyékolású koax kábelek vannak. Maga a Koax olcsó, de a munkadíj, és fejállomások cseréje költséges muri.
    Ha a szolgáltató oldaláról nézem:
    1. Egy kis településen a több száz milliós, vagy pár milliárdos beruházás - ahol ráadásul konkurencia sincs - mennyi idő alatt térül meg? Valószínűleg kb sohasem, mert mire megtörténne, megint lehetne technológiát váltani.
    2. Ahol a lakosság 10 000 Ft-os havidíjat fizet jelenleg is úgy, hogy nincs fejlesztés, ha mégis bekötvetkezne az, akkor a csomagok árát lehetne emelni? Nem, mert vélhetően a lakosság sem bírná kifizetni, a mondjuk 1,5x-es vagy dupla havidíjat... de egyrészt azt a hatóság sem engedné, másrészt azt kellene akkor csinálni, hogy lenne ugyanúgy 5/10/15 Mbps-os csomag, és lenne az elit csomag ami 30/60/100 Mbps, amit viszont nem bírna megfizetni a nép. Tehát sehogy sem érné meg fejleszteni. Vagyis csak speciális körülmények között (állami vagy uniós támogatással).

Új hozzászólás Aktív témák