Új hozzászólás Aktív témák

  • Kobak77

    aktív tag

    Sziasztok!

    Előre is elnézést kérek mind a hosszú szövegért, mind azért, ha esetleg egyes részek már ki lettek vesézve. Sok mindent olvastam már itt, de nem frissek az élmények, nagyrészt emlékezetből kérdezek.

    Adott esetemben egy közepesen kibővített microserver, napi - családi - használatban.
    CPU: 1260L
    Mem: 12GB
    disk: 2x2 TB raid 1-ben, ill. 2 db disk átmeneti használatban (kikerül).

    A géphez kb. 3 éve nem nyúltam hardveresen, a rajta futó OS-eket upgradelem, de az alatt minden "gyári". Most cserére kerülne a 2TB-os tömb egy 6 TB-osra, és ha már hozzányúlok, megcsinálnék pár dolgot. De haladjunk sorjában :).

    Disk bővítés:
    Lett 4 db 6TB-os natív 4k diskem. Amit eddig sikerült kinyomoznom:
    - nem működik együtt az 512-es szektorméretű diskekkel, tehát a raid tömb bővítése (1 disk kivesz, helyette új be -> tömb újraépít -> másik disk kicserél nagyobbra -> tömb újraépít -> filesystem kibővít nagyobb méretre) nem játszik.
    - "általában" a hp raid vezérlők raid üzemmódban "nem szeretik" a natív 4k diskeket. AHCI módban viszont mennek.
    Erről sajnos közelebbi infót nem találtam gugliban. Jó lenne ha továbbra is tudnám használni a b120i-vel raid1-ben a tömböm. A céljaimra megfelel. Esetleg valaki próbált már 4kn disket használni raidben? Van esetleg tapasztalat?

    BIOS és egyéb FW-ek:
    Egyrészről az az alapelvem, hogy ami működik, azt ne javítsuk meg, ugyanakkor olvastam itt a fórumon az ILO flash témáról. Nekem eddig nincs vele problémám, pedig jó régi verzió, de gondoltam, hogy megfrissíteném, ha már dolgozom vele. A kérdések a következők:
    - nem romolhat el attól, ha elkezdem piszkálni? vagy mindenképp érdemes frissíteni?
    - olvastam, hogy maga a javítás sem lett 100%-os. Ismét csak, érdemes frissíteni?

    Továbbmenve a ILO flash témától:
    Mit frissítenétek meg? A gép nincs kinn neten, csak belső hálózaton van használva és ráadásul az ILO-t sem használom (vhogy elkutyultam a hozzáférését tartalmazó cetlit)

    És a technikai kérdés:
    SD kártyán vmware esxi fut rajta. Ha jól értem, OS alól (win, linux) így nemigen lehet megfrissíteni. Van vmi ötletetek, hogy hogy lehetne ilo-t, egyebeket (amit javasoltok) frissíteni rajta?

    Előre is köszi a tanácsokat!

    Kobak

    Szerk.: egyelőre szedem össze az infókat, nekiállni két ünnep között fogok :)

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák