Új hozzászólás Aktív témák

  • janos666

    nagyúr

    LOGOUT blog

    válasz Doky586 #38502 üzenetére

    De, Windows 8 óta van.
    A /scan lényege, hogy read/write módban mountolva marad a filrendszer a vizsgálat idejére és az egyszerűbb hibákat akár még javíthatja is (miközben mindvégig írható/olvashatóak a file-ok, még a javítás után sem kell erőltetve újra mountol-ni --- persze van olyan hiba, amit csak a hagyományos módban, erőszakos leválasztás vagy reboot után tud javítani, de olyat is lehet, hogy ilyenkor már csak javítja, amit még online talált, így minimális ideig lesz csak offline).

    A hosszú SMART teszt végignézi az összes szektort, a rövid csak néhányat olvas be, hogy lássa, legalább nagyjából működik-e még a HDD (nem annyira annak a pár szektornak az állapota érdekli, hanem ahogy mondod: pozicionál és olvas-e még egyáltalán a fej, stb...). Még akár tetszőleges szektortartományt is meg lehet adni, hogy mettől meddig nézze végig a lemez területét.

    Igen pontosan ezt mondtam, hogy nem. A chkdsk mindig csak olvas, kivéve ha hibát talál és megpróbálja javítani, de olyankor is "pontszerűen" dolgozik. Vagy magát a filrendszer struktúrát, metadatokat, stb javítja, ahogy épp tudja (vagy lezárja az allocation unit-ot, ami hibás szektorra esik -> igen, ez utóbbi nyilván csak akkor jön szóba, ha a HDD vezérlő nem maszkolta el előle ezt a hibát, de szerintem megeshet olyan is, hogy nincs is hiba, de valamiért azt hiszi a filerendszer, hogy van...).

    [ Szerkesztve ]

    TV/monitor kalibrálást vállalok. ||| "All right , Thom. But understand this: I do care for you. I care for all the lost souls than end up up here."

Új hozzászólás Aktív témák