Új hozzászólás Aktív témák

  • huskydog17

    addikt

    LOGOUT blog

    Ma csináltam egy gyors kis gyorstesztet három lejátszó között, mivel megjelent a VLC 2.0 és nagyon kíváncsi voltam ,hogy mire képes, mivel láttam a baromi hosszú changelog-ot és hogy újraírták az egészet minden platformon.
    Arra számítottam a teszt előtt ,hogy hozza legalább egy MPC-HC szintjét erőforrás-kihasználás terén, azaz nagyon okosan használja majd a DXVA-t. A tesztben a MPC-HC legfrissebb stabil kiadását (1.5.3.4006), a Splash Pro-t (1.12.1) és természetesen az új VLC 2.0-t eresztettem egymásnak. Majd idővel részletesebb tesztet is tervezek csinálni, de most több okból is egy apró gyorstesztre futotta. Itt a DXVA alatti CPU és memóriahasználatot figyeltem elsősorban. Ezen felül azt, hogy mennyire gyorsan indul és milyen kényelmes a GUI-ja.

    Az eredmény számomra meglepő lett:

    Az új VLC-ben alapértelmezetten ki van kacsolva a DXVA (!), ami nagyon meglepett. Ezt aktiváltam a beállításoknál. Ez utóbbival valami nagy gubanc van, mert elsőre semmi változtatást nem jegyzett meg, hiába állítottam be dolgokat, nem jegyezte meg, csak másodikra. Gyári beállításoknál a Post-Process pedig maximumra volt állítva, ami elég röhejes, ezt természetesen teljesen kikapcsoltam. A teszthez egy 1080p videót használtam fel, ami 12,6 Mbit/s bitrátával bír és MKV konténeres.
    Rögtön a lényegre térnék:
    A tesztet a Splash Pro nyerte, utána szorosan követi a MPC-HC és nagyon lemaradva jön az új VLC. A VLC 2.0 DXVA alatt a Core i3-370M procimat 5-10% között használja, a MPCHC 2-5% között, míg a Splash Pro 1-2 %-ot eszik. Memória téren a VLC 2.0 több, mint dupla annyit evett, mint a Splash vagy a MPC-HC.
    Ezekhez még hozzájön a GUI, ami a VLC 2.0 egy kész katasztrófa egy Splash vagy egy MPC-HC után, ugyanis a teljes képernyő funkciót úgy elrejtették, hogy csak na, jó néhány percig eltartott, míg megtaláltam, mert számomra nem logikus helyen van. Ezután megnéztem, hogy mi a helyzet post-process téren. Itt nagyon érdekes a dolog. A VLC-nél a jobb egérgombos menüben megjelenő post-process fokozatok semmire sem jók, nem történik semmi, hiába állítom az értékét maximumra, hiába kapcsolgattam ki és be, semmilyen hatása nem volt a képminőségre, miközben a két konkurens terméknél gyönyörűen feljavítják a kép minőségét.

    Lehet, hogy valóban egy hatalmas fejlődésen ment keresztül az új VLC, de a sok apró bosszantó dolog miatt, amivel idáig találkoztam benne, nálam szóba se jöhet, mint lejátszó-alternatíva. A Splash Pro és MPCHC ellen semmi esélye az én szememben. Linuxosoknak viszont egy remek lejátszó ez. Ja igen egy dolog azért volt, ami tetszett az új VLC-ben, az pedig a felirat, ami nagyon szép volt, ami nem is csoda, hiszen a beállításoknál alapértelmezetten egy csomó post-process rá van eresztve a feliratokra (is).

    Remélem idővel majd részletesebb tesztre is jut időm és energiám.

    Gameplay csatornám: https://www.youtube.com/channel/UCG_2-vD7BIJf56R14CU4iuQ

Új hozzászólás Aktív témák