Hirdetés
-
GAMEPOD.hu
Házimozi haladó szinten
Ebben a topikban alsó-középkategória feletti rendszerekkel foglalkozunk, de bármilyen házimozival kapcsolatos kérdésre (ha tudunk) szívesen válaszolunk.
Ha nem vagy járatos a témában és kezdő szett vásárlásában kérsz segítséget, kérlek kérdésedet itt: Házimozi belépő szinten tedd fel.
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
denesdr
addikt
válasz kimi02 #169187 üzenetére
Tehát a clippelő led. Sokat számít az is, hogy a szub hol van a szobában (of course) és lehet, hogy pont egy nem túl nyerő helyre került az Ultimax, ettől is klippelhet a végfok, vagyis attól, hogy a korrekció túl van tolva egy nagy beszakadás korrigálása miatt.
Ez egyre gyakoribb problémának látszik, én mellőzném a beszakadások kiegyengetését, szerintem nem ér annyit az egész, hogy már relatív alacsony hangnyomáson klippeljen az erősítő. Meg ez ugye akár többezer Watt is lehet esetenként, ezt el is kell viselnie a hangszórónak, nem triviális feladat neki, közben meg csak átlagos hangerőnk van.[ Szerkesztve ]
-
denesdr
addikt
válasz Tamoo #169196 üzenetére
Lehet, hogy a bemeneti érzékenység is bejátszik, de ha minden rendben lenne, akkor durva nagy hangnyomást kellene tapasztalnia (akármilyen érzékenység is van beállítva), legalábbis a szubból. Akusztikus kioltás és annak az irreállis korrekciója miatt lesz az egész.
Kellene egy REW mérés. -
denesdr
addikt
válasz python1 #169278 üzenetére
Miért kellene az egyiket a centerhez a másikat meg a frontokhoz? Mindkettőt lehetne a frontokhoz meg a centerhez is nem?
Amúgy lehet, hogy noob vagyok ilyen téren, de nekem kicsit zavaros ez au LFE meg crossover szub. Ha az LFE egy teljesen független csatorna, akkor miért kell a frontokat + a többi csatornát vágni pl 100Hz-en? Tehát nem crossover sub már így a dolog? -
-
denesdr
addikt
válasz Dorian #169468 üzenetére
"30-40 Hz közti kiemelés persze ugyanúgy megvan, de 15 helyett csak 7 dB, mert alatta a Klipsch nem zuhan, hanem vízszintes 20-ig lefelé."
Ööö, ez így egy kicsit zavaros sztem, mert ebből azt lehet kivenni, hogy Klipsch 8dB-el kevesebbet produkál 30-40Hz között. Néhány görbe talán jobban mutatta volna mi a helyzet. -
denesdr
addikt
válasz python1 #169527 üzenetére
A sok betű helyett pár grafikon sokkal hasznosabb tud lenni.
Persze, ha valaki regényt szeret írni...
Próbáltál már polaritást fordítani valamelyik hangszórón? A váltás körüli beszakadás tipikusan az ellenfázis miatt szokott lenni.
Ha a polaritásváltás (az egyik hangszórón) nem vagy csak részben segít, akkor időzítési vagy crossover görbe problémád van vagy épp mindkettő egyszerre.[ Szerkesztve ]
-
denesdr
addikt
válasz python1 #169527 üzenetére
Ha minidsp-vel csinálod a váltást, akkor próbáld meg, hogy a tervezett váltási ponttól legalább 1-1 oktávon belül minél laposabbra EQ-zod az átviteleket, mindezt crossover nélkül persze, aztán ha ez megvan, akkor raksz rá pl egy 24dB/okt Linkwitz-Riley váltást, így biztosíthatod, hogy a crossover görbék közelíteni fogják az optimálisat. Innentől kezdve már csak időzítési problémád lehet. A L-R 24dB váltás azonos hangszórópolaritással működik, tehát nem kell polaritást forgatni.
A helyes fázist realtime is tudod ellenőrizni, ha megfordítod az egyik hangszóró polaritását, akkor egy erős beszakadást kell, hogy tapasztaljál a váltási pont körül, minél mélyebb a beszakadás, annál jobb a fáziskövetésed normál polaritás esetén.
[ Szerkesztve ]
-
denesdr
addikt
Mélyebb frekvenciákon a nagy hullámhosszok miatt ez a módszer általában működik a hallgatói pozícióból mérve is, magas frekvenciákon időablakolt mérés kell.
-
denesdr
addikt
válasz python1 #169532 üzenetére
Ha 24dB/oktávnál meredekebb vágás kell, akkor ott van a 36dB/oktáv vagy 48dB/oktáv LR. Ezek mind in-phase váltások többhangszórós hangsugárzókhoz megalkotva, a BW szűrés igazából nem hangszórós keresztváltáshoz lett kitalálva, mert optimális esetben is 3dB kiemelés lesz a váltási ponton, ahol a Linkwitz-Riley teljesen lapos átvitelt produkál, mert a váltási pont -6dB-en van teljes fázisegyezéssel.
-
denesdr
addikt
válasz BBéci #169556 üzenetére
Mit értesz az alatt, hogy "sokunk számára elfogadható"?
Ha tudsz róla, hogy mennyit EQ-zott pl a Cavern, akkor nem tudod elfogadni, de ha csak hallgatnád az eredményt anélkül, hogy tudnád, akkor meg tetszene?
Amíg nem próbáltad (pl Cavern + EQ APO), addig nem tudod miről van szó, szerintem ez nem vagdalkozás. -
denesdr
addikt
válasz VoidXs #169595 üzenetére
Meg kérdés, hogy miért csinálta a Dirac azt a nagy beszakadást. Valami miatt feláldozta a lineáris spektrumot?
Azért az a szakadék elég durva 40 és 200Hz között, ekkora beszakadást még nem láttam szobában mérve. Ha ez tényleg ilyen ,akkor ott gyakorlatilag nincs értékelhető mélyhang, csak 40Hz alatt. -
denesdr
addikt
válasz VoidXs #169677 üzenetére
Lehet, hogy ízlés kérdése valóban. Nekem a szabadtéri (pl udvaron) zenehallgatás, mozizás hangja tetszik a legjobban, az RT60 érték ott is konvergálhat a 0ms felé valószínűleg, de szerencsére jól elvagyok a szobában is.
Egyébként ezt a zárt vs reflex doboz kérdést nem tudom feldolgozni, mármint amit mondasz róla, persze láttam a méréseidet, meg elhiszem, hogy az a dupla 18" reflexes RCF volt a legmellbevágóbb amit hallottál, de ha megkérdeznénk 10 tapasztaltabb házimozist, akkor szerintem 9.5 a zárt dobozt mondaná feszesebbnek, jobban követhetőnek. Ez mitől lehet?
Meg elméletileg is a zárt doboznak kellene, hogy jobb legyen az impulzusátvitele (a szimulációk is ezt mutatják), persze megfelelő méretezést/hangolást feltételezve. Vagy nagy hangerőn változik valami (pl bezárt levegő nemlinearitása), amitől a reflexes jobb lesz?
Amúgy én is reflex párti vagyok, de nem a elsősorban a feszessége (amúgy ezzel nálam nincs gond), hanem főleg a magasabb hatásfoka, terhelhetősége és alacsonyabb torzítása miatt.
Mondjuk most nem kifejezetten szubokról beszélek, hanem általánosan a mélysugárzásról. -
denesdr
addikt
válasz BBéci #169693 üzenetére
Szerintem félreértettél, ahogy látszik már meg is jött a magyarázat VoidXs-től.
A kábelezés meg egyéni szoc problem, én sem használok drága kábeleket, de azért az 1000Ft/m (DIY esetén) körüli kategóriába csak becsusszanok.VoidXs:
Köszi a választ, ez elfogadhatónak és logikusnak tűnik!
Azért reflexesnél is van (hangszóró)lengés a hangolás alatt (bár ez akkor más mint a zárt doboz impulzuslengése), mondjuk ott hangnyomás már jóval kevésbé képződik dobozból, meg amúgy is jobb azt a részt már szűrni. -
denesdr
addikt
válasz ctrlaltdel13 #169729 üzenetére
Számítanak a hangszóró paraméterei, a doboz megépítettsége stb., de úgy tűnik, hogy már magának a dobozelvnek (zárt, reflex) is igen nagy jelentősége van és nem olyan módon, mint ahogy a berögződött régi elméletek sugallnák. Nyilván egy relatív jó megépítettséget és a doboznak nagyjából megfelelő hangszóró használatát feltételezve.
A VoidXs által mért RCF szubnál ezek a szempontok valószínűleg mind összeállnak és gyaníthatóan nem csak nagyjából.[ Szerkesztve ]
-
-
denesdr
addikt
válasz ctrlaltdel13 #169737 üzenetére
Elméletileg a nagyobb doboz jobb impulzusátvitellel rendelkezik, de ahogy Tamoo is írja, ez elenyésző mértékű lehet, illetve ha van is differencia, az a szobaakusztikai különbségek miatt könnyen a háttérbe szorulhat.
[ Szerkesztve ]
-
denesdr
addikt
Az R115 kicsit mélyre van hangolva, Tamoo mérései alapján amiket láttam 19.5 Hz a port tuning. Ez egy viszonylag kis dobozban is elég mélyre menő hangszórót feltételez, aminek a hatásfoka és a saját csillapítása valószínűleg elmarad a komolyabb pro mélyhangszórókétól.
Hamarosan jövök a VoidXs által is mért (és hallott) RCF szub technikai részleteivel, már csak kíváncsiság szempontjából is érdekes lesz, ahogy látom. -
denesdr
addikt
válasz ctrlaltdel13 #169760 üzenetére
Ahogy python bajtárs is mondja, nem az elektromos csatlakozásokkal van gond.
Ez simán lehet mérési/értelmezési hiba is a szoftver részéről szerintem. -
denesdr
addikt
Szóval próbáltam egy kicsit visszafelé haladva elemezni a (mondhatjuk, hogy) kiemelkedően szereplő RCF S 8028 II szub tulajdonságait, de idáig nem sikerült minden adatot összeszedni amit szerettem volna.
Amit lehet tudni, hogy a port tuning pont 30Hz-en van (gyári dobozimpedancia alapján), a hangszóró vagy az LF18N405 vagy az LF18X401, a paramétereik nagyon hasonlóak, gyakorlatilag felcserélhető egymással a két hangszóró.
Ami kétséges, az a doboz nettó térfogata. Bár a külső méretekből viszonylag nagy pontosságal kiszámolható lenne, de a port akkora keresztmetszetű, meg fura formájú, hogy pontos belső méretek nélkül nehéz meghatározni a dobozból elfoglalt térfogatát.
A portot nem számolva kb 400 liter lehet nettóban a doboz, ebből kellene levonni a port azon részét ami nem képezi a doboz hasznos térfogatát (van rá szoftver egyébként, Visaton Boxsim).A hangszórók T/S adataiból látszik, hogy a port tuning megegyezik az Fs értékkel, ez normál esetben egy SBB4 tuningot feltételez, ami a legjobb tranziensű tuning a "standard" hangolások közül. Persze ehhez kellene tudni a doboz hasznos térfogatát, de mindenesetre jó bizonyíték, hogy az Fs körüli vagy épp arra eső port tuning jól működik. A dobozméret meg amúgysem annyira kritikus, ha megvan a kellő minimum térfogat.
A hangszórók EBP (Fs/Qes) értékei 88 (neo), 96 (ferrit), Qts-eik pedig 0,32 és 0,3. Ezek mind optimálisak reflex dobozhoz.A port tényleg igen nagy keresztmetszetű, itt portkompresszió és portzaj vélhetően nem nagyon alakul ki semmilyen hangnyomáson, természetesen a hangszórók saját határain belül.
Ha valakinek van kedve hasonlót építeni akkor hajrá! Természetesen létezik egyhangszórós változat is, nem feltétlen kell a dupla mély.
Más nagyobb gyártóktól származó, hasonló T/S paraméterekkel rendelkező driverek is ilyesmi szubot eredményeznének, szóval szerintem nem feltétlen kell ragaszkodni ezekhez a hangszórókhoz.[ Szerkesztve ]
-
denesdr
addikt
-
denesdr
addikt
válasz python1 #169770 üzenetére
És tényleg! Annyi, hogy a port tuningra érdemes odafigyelni, mert ha túl magason van, akkor már viszonylag magas frekvencián "unloadolja" a hangszórót. Ebből a szempontból egy mélyebb tuning biztosabb választás. Persze attól is függ, hogy mi a cél, pl egy frontnak ami úgyis vágva lesz, jó lehet a magasabb tuning is.
#169771 Tamoo
Ha van terelő, akkor valószínüleg van benne törés is. Azért egy 19.5Hz-re hangolt portból nem egyszerű zajt kicsiholni, általában a tuning alatt szokott megemelkedni hirtelen a levegősebesség.[ Szerkesztve ]
-
denesdr
addikt
Új hozzászólás Aktív témák
- Kompakt "házimozi" szettekkel és hangprojektorokkal (soundbars) tapasztalatok híján nem foglalkozik a topik.
- hozzászólás előtt olvasd el az összefoglalót!
- HÁZIMOZI, HIFI, TV beárazás topic
- Házimozi belépő szinten topic
- Hi-Fi-ről általánosságban topic
- Hangprojektor/Sound Projector/Front Surround/SoundBar topic
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest