Új hozzászólás Aktív témák

  • Patice

    nagyúr

    válasz Vikthor #86190 üzenetére

    Az MP3 is egy pszichoakusztikus (matematikai) modellt használ arra, hogy mely frekvenciákat lehet levágni, kihagyni az eredeti jelből, hogy jobban tömöríteni lehessen és mégis megmaradjon az az érzet, amit az eredeti keltene.

    Tulajdon képpen arról van szó, hogy egy bonyolult matematikai modellbe öntötték azt a tudást, amit az emberi hallás viszgálatából levontak. Az MP3 mint tudjuk veszteséges tömörítési eljárás. Egy jó példát olvastam egyszer az algoritmus megértéséhez: ha állsz az utcán, akkor nem vagyunk képesek meghallani, ha leejtenek egy tűt melleettünk a betonra, miközben egy teherautó éppen elhalad mellettünk. A tű hangja túl kis intenzitású, ahhoz, hogy a fülünk meghallja egy teherautó zaja mellett. Azaz az algoritmus alapja egy olyan matemetikai modell, ami arra épít, hogy bizonyos hangerőszint különbségeket fizikailag képtelenek vagyunk érzékelni. De természetesen ez a modell messze áll a tökéletestől, azaz csak jó közelítéssel írja le a hallásunkat a bonyolultsága ellenére, bár sokat fejlődött az MP3 kódolás a megjelenése óta, ettől még veszteséges marad, amit azért bizony meg-meg hallani. Persze nem alsó kategóriában, hanem jóval feljebb. Ott már akár AB-zhető is szerintem. (Ezzel nem akarok vitát indítani!)

    A linkelt leírás szerint a mérnökök megviszgálták a különböző falakat a mélyhang átvitel szempontjából, hogy mely frekvenciákat engedik át a legkönnyebben. Ezt megnézték (elvileg) többfajta falanyagra, majd az eredményeket szerintem leírták egy MP3 tömörítéshez hasonló algoritmusba, ami bizonyos frekvenciákat ki fog "ölni" az eredeti jelből, hogy azok ne jussanak át a falakon, de a többit meghagyva, lesz mélyhang érzet.

    De valószínűleg a képlet nem olyan egyszerű, mert pár frekvenciát kihagyva a mély/szub tartományból szvsz. biztos, hogy megváltozik a hangkép odalent is. (pl. szubszonikus szűrők használatakor is mélynyomóknál).

    Szóval valami ilyesmi hókuszpókusz van szerintem a 'pszichoakusztikai' modell mögött, semmi ezotéria. :DDD

    Eladó: TP-Link 24-es switch, Xbox 360, Daewoo Matiz

Új hozzászólás Aktív témák