Új hozzászólás Aktív témák

  • CrusherW

    tag

    Hello!

    Az utóbbi időben nagyon nehézkessé vált az "audio rendszerem", és egy nagyberuházás keretében refaktorálnám azt, de a legelső lépésben elakadtam, egyszerűen nem vagyok elég jártas a témában, és nem tudom merre induljak.

    Had vázoljam a problémát:

    Régen az volt a célom, hogy a PC-ben egy relatív alacsony késleltetésű hangkártya legyen, amire hangszer köthető, ezért vettem egy X-Fi platinum hangkártyát. Erre a hangkártyára kötöttem egy olcsó 5.1-es PC speaker szettet, a gépen néztem filmet, hallgattam zenét, elég is volt.

    Azóta vettem egy TV-t, amit PC-re kötöttem HDMI-vel, ezen nézünk most TV-t.

    Ha TV-t nézünk, akkor nem az X-Fi-t használom forrásnak, hanem a VGA HDMI kimenetén engedem a hangot a TV-re. Egyszerűen azért, mert ha este a TV-t időzítjük, akkor a hang is kikapcsol a TV-vel együtt. (Egyébként pedig a PC tovább küldené a mostani 5.1-re a hangot).

    Mivel a TV kizárólag PC-ről történő filmnézésre/játékra használjuk (vagyis nem az RTL megy rajta), mindig váltogatni kell az output audio device-t a gépen, annak függvényében hogy filmet nézünk vagy csak zenét hallgatunk.

    A fejembe azonban nem tudom összerakni, hogy milyen hangforrásokat kellene használni.

    1. Ha jól értem, a VGA HDMI kimenete nem az erősítőt célozná meg, hanem az erősítőt, és onnan menne tovább a TV-re még egy HDMI kábel. Vagyis a PC máris össze lenne kötve az erősítővel, az pedig a TV-vel.

    2. Ámde! Nem tudom, hogy mennyire jó forrás a VGA HDMI kimenete zenehallgatáshoz. Adott az X-Fi hangkártya hátul mini-jack kimenetekkel, sajnos optikai kimenet nincs is rajta hátul, csak az előlapi panelen. De nem baj, mert optikai kimenet van az alaplapi integrált audio eszközön. Egyáltalán rendet kéne tenni a fejembe: mihez ragaszkodjak? Számít valamit a dedikált hangkártya? Érdemesebb optikai kábelen küldeni a jelet az integrálton keresztül? Esetleg mit sem számít az egész és a VGA HDMI kimenete is kifogástalan a célra?

    Nyilván nem egy audiofil rendszer készül, de hozzá nem értésből egy kimondottan előnytelen rendszert építeni nem szeretnék.

    Ha két különböző hangforrást használok, az elég kényelmetlennek tűnik, például:
    - VGA HDMI + Integrált optikai
    - VGA HDMI + Dedikált jackek

    Ilyen konstellációban nem csak a PC output device-t kell folyton állítgatni, hanem az erősítő jelforrását gondolom.

    Még egy standalone kérdés: ezek az erősítők kommunikálnak valahogy bármely más eszközzel? Például: ne adj isten PC-ről vezérelhető (pl jelforrás váltás, vagy hangerő). Illetve az örök probléma: ha este beteszek egy filmet a PC-ről, de elalszunk rajta, a TV időzítővel kikapcsol, de az erősítő továbbra is hangoskodik. Vagyis innentől két távirányítós játékra lesz szükség mindenképpen ráadásul úgy, hogy ha altatni szeretném a filmet, akkor az erősítőn és a TV-n is időzítőt kapcsolok?

    Rendhagyó a kérdésem, mert nem a hangminőség vagy a csatornák száma a kérdés, de remélem nem topic-idegen, és tudtok segíteni rendet tenni a fejemben. Előre is köszönöm.

Új hozzászólás Aktív témák