Új hozzászólás Aktív témák

  • Quetz

    őstag

    Reggel nem volt időm, hogy a második részt is megírjam, miért is nem tud a HDMI kábel fényesíteni a képen. Az előző hozzászólásban már kifejtettem, hogy ha javít a képen a kábel, akkor az azt jelenti, hogy a 0->1 vagy 1->0 változás történik a forrás és vevő oldal között. Beleszól ebbe még a HDMI protokoll is:

    A fenti ábra lényege, hogy kép/hang adatközlés maximum 3 vonalon történik, azaz 3 bit értékes információt küldhetünk át egy időben. 3 időperiódus váltakozik a működés során:
    - video data: képinformáció továbbítása
    - data island: hang továbbítása
    - control period: az előző két periódus között mindig kell legyen egy control periódus, aminek a végén speciális bitsorozat jelzi a következő periódus kezdetét.

    Mivel a kábelünk nem okos, ezért a "javítás" nem csak a kép, hanem a hang és a control periódus bitjeit is "javítja". Ami azzal jár, hogy a periódusokat egymástól elválasztó fix bitsorozatok is megváltoznak, tehát a vevő nem fogja felismerni, hogy most már nem hang/kép jön az adótól, hanem kép/hang.

    Ha a vevő nem tud mit kezdeni a bejövő adattal, akkor eldobja azt és valami algoritmussal próbálja megoldani a szituációt. Ez az algoritmus gyártó függő, nem tudok róla, hogy lenne bármi előírás, igy csak tippelni tudok, hogy:
    - Ez előző képkocka pixelét rajzolom ki újra
    - Előre meghatározott színű, pl. fekete pixelt rakok ki
    - A környező pixelek alapján interpolálok valamit.

    A fentiekből látszik, hogy 1-1 pixel hibát még lehet valamilyen szinten korrigálni, de tömeges hiba esetén már nem csak a pixel információ fog sérülni, hanem a protokol vezérlő információi is, és jó eséllyel HDMI Handshake hibával kikapcsol a kép. Olyan kimenet, hogy a kábel javítja a színeket vagy a kontrasztot viszont semmilyen esetben nem fog előfordulni. Erre csak az ad lehetőséget, ha a lejátszó oldalán futó algoritmust bízzuk meg ezzel.

Új hozzászólás Aktív témák