Új hozzászólás Aktív témák

  • Donki Hóte

    veterán

    Az ember, amikor hangfalat vásárol/épít, akkor igyekszik a minél inkább kiegyenlített hangképre, a jó térbeli képet adó sztereó színpadra, az erősítőt nem túlterhelő hangfalra szert tenni :R

    Na, ezt most el lehet felejteni :C

    Lassan elkészül a verandánk beépítése, valami dögös hangot adó, erős mélyeket és magasakat adó hangfalat akarnék építeni, ami bír legalább 40-60W teljesítményt :K

    Fedett helyen, de kültérben lévő hangsugárzókról lenne szó, sztereó kép nem érdekes, kiegyenlített hangzásra nincs igény, de jó lenne, ha a mélyek és a magasak jól érvényesülnének. Gondoltam, hogy megépítem az év übergagyi hangfalait ;]

    Sokat nem szánnék rá, ezért szétnéztem otthon a kallódó hangsugárzók között. Van jópár régi, 13, 16 és 25 cm-es hangfalba való hangszóró, meg pár 16-17 cm-es Pioneer autóhifi hangszórópárom (még a régi korszakukból :K ).

    Első nekifutásra egy pár Videoton HA25/10KS hangszórót találtam a legjobbnak a mélysugárzók szerepkörére, mégiscsak 25 cm a membrán, ez talán értelmezhető mélyeket ad félszabad térben is, talán megmozgatja kicsit a levegőt.

    Középsugárzónak egy pár 13 cm-es SAL SR1315 hangszórót találtam a legjobbnak a legkevésbé vacaknak a rendelkezésre álló hangszórók közül.

    Magassugárzón még gondolkodok, vagy egy pár kék színű Orion dóm magas/közép sugárzó fog bekerülni (nem cél, hogy a denevéreket távirányítsam, elég az a tartomány, amit a kék Orion dóm lefed), vagy veszek egy pár olcsóbb tölcséres magasat.

    Az adott típusú mélysugárzót tudomásom szerint a Videoton csak zárt dobozba építve hozta forgalomba, nem hiszem, hogy nekem kellene bassreflex doboz hangolásával bajlódni, úgyhogy a tervek szerint marad a zárt sugárzó :K A dobozt nagyjából 35-40 literesnek képzelem el, paraszti OSB lapból elkészítve (a veranda fa oszlopainek színére lazúrozva, hogy beleolvadjon a környezetbe), a tető alá rögzítve.

    Az erősítő egy 2x60 (80) wattos D osztályú bluetooth képes erősítő lesz, annak elég jó a hatásfoka és bírja a gyűrődést.

    Ha kevés lenne a basszus, akkor van egy (sajnos csak egy db) 30 cm-es DB (ez talán a DiBeisi rövidítése, le van kopva a felirat) mélysugárzó, kap a rendszer egy sub kiegészítést a sorokba.

    Ha valakinek van valami ötlete a fentiekhez, akkor ne tartsa magában :R

    Minden jó, ha a vége jó. Ha nem jó, akkor még nincs vége.

Új hozzászólás Aktív témák