Új hozzászólás Aktív témák

  • szazbolha

    addikt

    válasz Soká #29923 üzenetére

    Kis kitérő, mert megemlítetted a fotózást, amit összevetnék a hifizésel.
    Mindkét hobby tábor tagjai döntően profit orientált gyártók által készített eszközöket válogatnak, és vásárolnak, hogy az általuk elképzelt, vágyott vagy épp megengedhető szinten műveljék hobbijukat.
    Alapvető különbség, hogy a hobby vagy amatőr fotózásban jelen van az alkotói tevékenység, még a technikailag és esztétikailag legképzetlenebb kocafotós is törekszik arra, hogy valamilyen reflexiót keltsen az általa készített fotók bemutatásával.
    Ezzel szemben a hifista passzív befogadó. Legalábbis én nem tekintem műszaki eszközök válogatását alkotói munkának, sem tudományos tevékenységnek. A zene hallgatás sem az, amely szerintem magányos tevékenység, még egy zsúfolt koncerteremben is.
    .
    A hangfal építés nálam kb olyan mint amikor lyukkamerákat építettem (egy idő után a lyukat is vettem, mert a kínai jobb volt mint az enyém), vagy még inkább mikor felhasználva egyes gyártók alkatrészeit 6x12-es filmes kamerákat készítettem.
    A vázat meg tudtam csinálni, de az objektívet válogatnom és vennem kellett a barkács fotós gépeimhez. Itt ugyanez a helyzet a hangsugárzókkal, válogatni és vásárolni kell. Kísérletezgetek, játszogatok, mások számára értéktelen és szemétnek minősíthető dolgokat rakok össze.
    Csakhogy itt nincs a végén alkotás, és jogos lehet a feltételezés minek ez ha megvehetném kész termékként, és magát a zenehallgatást jobban is élvezhetném egy gyári hangfalon. Míg a fotóban egy 500 Ft-os barkács lyukkamerával is van esélyem olyan képet alkotni, amely befogadóban érzeteket vagy gondolatokat ébreszt. Hifi-ben ilyen nincs, max azt érhetem el, hogy az alkotók szándéka és az én ízlésem szerinti minőségben szólal meg egy zenemű.
    .
    Megjegyzés: a te esetedben lehetne alkotásnak tekinteni egy esztétikailag kiemelkedő egyedi hangfal dizájnt. (értendő a megjelenésre, látványra), de ez inkább bútorasztalos teljesítmény. Azt gondolom, hogy a hangzással kapcsolatos attribútumokat a hangszóró gyártója már beletette a termékébe, az egyszeri házihangfal építő annyit tehet, hogy ezeket maximálisan kihasználja egy akusztikailag jó dobozzal és hangváltóval.

Új hozzászólás Aktív témák