Új hozzászólás Aktív témák

  • lajthabalazs

    senior tag

    válasz Bossi #21833 üzenetére

    Fordítva ülsz a lovon :) A dobozt választják a hangszóróhoz, és nem a hangszórót a dobozba.
    Másrészt az ilyen gyári hangkeltőknél sokszor a doboz mérete, az előlap formája, a hangszórók elhelyezése nem annyira akusztikai, mint inkább formatervezési munka és logisztikai valamint marketing döntések eredménye (ha az olcsó hangdoboz is akkora, mint a drága, akkor nem lehet jól eladni a drágát, meg költségesebb szállítani és raktározni a nagyobbat, egy keskeny, magas hangdoboz nagyobbnak látszik és kevesebb alapterületet foglal, mint egy tömzsi stb.). Így nem biztos hogy érdemes egy gyári dobozra építeni a projektet.
    Illetőlega hangszórók ára és minősége nagyon széles skálán változik, 2-3e Ft-ért már lehet hangszórókat kapni, de ha 20-30e Ft-ért veszed darabját (és hat kell neked) akkor még mindig a középkategóriában mozogsz. Közben a legócskább és a jó középkategóriás dobozok bekerülési költségében néhány ezer forint különbség van, egy pár dobozt kihozhatsz MDF-ből, valami palettáról választott festékkel vagy fóliázva 8-10e Ft-ból.
    Szóval ha tunningolni akarod a hangszóróidat, akkor vagy a már említett vezeték- hangváltóalkatrész- és csatlakozó-csere, tüske jöhet szóba (azért ésszel a költségekkel, mert hiába veszel audiofil kábelt, ha az erősítő, hangszóró vagy maga a doboz a szűk keresztmetszet). Vagy a hangszórókhoz tervezhetsz egy új dobozt, amihez mérni kell, meg számolni, meg asztaloskodni, de ha a mérések alatt kiderül, hogy lehet jobban váltani, vagy jobban elhelyezni, akkor viszonylag alacsony költségen megvan a szinvonal-emelés, és jó mélyen belenyúltál a DIY részbe is. Vagy - és ez talán a legjobb tanács - érdemes eladni, és használtan venni egy szebben szólót, annyival drágábban, mint amennyit az egyéb munkálatokra költöttél volna.

Új hozzászólás Aktív témák