Hirdetés
- PlayStation 5
- Xbox Series X|S
- Call of Duty: Black Ops 6
- iRacing.com - a legélethűbb -online- autós szimulátor bajnokság
- WoW avagy World of Warcraft -=MMORPG=-
- Star Wars: The Old Republic - MMORPG
- Úgy tűnik, hogy elkészült a S.T.A.L.K.E.R. 2 Heart of Chornobyl
- Bestbuy játékok
- Assetto Corsa Competizione
- Már jövőre befuthat a Stellar Blade PC-s kiadása
Új hozzászólás Aktív témák
-
tzsolesz
nagyúr
-
törölt tag
A cél az, hogy neki jó legyen, ez sikerült is De az a magas elhelyezés mindenképp meghökkentő.. Így szinte a tölcséres hangját hallja, a magasét nem, pedig az elvileg jobban tudja kiadni a magas hangokat...felfelé állítva pont azért hall sok magas hangot mert nem kezelte semmivel a mélyközép hangját...pedig úgy talán szebb hangokat hallhatna...de a kivitel tetszik, jól néz ki a két hangfal (csak dőtötte volna le a magosokat )
-
shalafi66
veterán
-
-
O$zkł
aktív tag
Sziasztok
milyen kábellel érdemes bekötni szetereó hangfalakat? érdemes árnyékolt kábelt használni vagy annyira nem számít a kábelek minősége? illetve a hangváltó és a hangszóró között milyet ajánlott használni?"Be the change you want to see in the world"
-
sony25
tag
-
blattida
nagyúr
válasz sony25 #17115 üzenetére
Pecc félreértette a kérdésed: Ő az árnyékoló lemezre gondolt, nem a plusz mágnesre.
A dupla mágnes javítja a hangszóró elektromos viselkedését és növeli az érzékenységét, de az egy másik történet, hogy ennek mennyire van értelme.Gauranga! हरे कृष्ण हरे कृष्ण कृष्ण कृष्ण हरे हरे || हरे रामा हरे रामा रामा रामा हरे हरे||
-
Giot
addikt
válasz tzsolesz #17117 üzenetére
Az OSB lap akusztikai jellemzői nem jók. Túl laza anyag túlságosan porózus, vagyis a szóró mellet a doboz is szól. Rezonál.
A magasnak és a középnek mindig a hallgató felé kell lennie.
Így láthatatlanba, kicsit tompa, maszatolós hangja lehet.
Amennyire szép hangja van az a szóró erénye. -
törölt tag
A tölcsérest direktben kötötte be, mindenféle vágás nélkül, ezért nem hiszem, hogy "maszatol" a hangja, elég magas frekire felmegy a leírás alapján (mármint amit a készítője írt). Írja is, hogy ha előre felé szólt a magas, akkor túl sok volt...
Kb most úgy használhatja, mintha egyutas "széles sávú volna. Kérdés, mennyire szól tisztán így..(kíváncsi lennék én is a hangjára). Gondolom, kell a két szubb, hogy halljon valamit az alsó tartományban (a maszatolás inkább itt lehet szerintem), anélkül jelentéktelen lenne a mély hangja a rendszerének.
Az OSB lapon én is elcsodálkoztam, de ha nem nagy hangerőn hallgatja a zenét, akkor túl nagy jelentősége szerintem ebben az állapotában nincs, hisz becsövezte a dobozt, ráadásul eléggé nagynak tűnt (nem tudom hány literes) plusz még tett bele bélést is...
Szépnek szép, de megérdemelt volna az a hangszóró egy méretezett dobozt
De mindenképp emelem előtte a kalapom: első hangfalnak nagyon jó darab (még akár többediknek is), jó kézügyessége és tiszteletre méltó kitartása van (Természetes, hogy készítettek ennél sokkal szebb, jobb hangfalakat is, de ez más kérdés). Legalább az állók nem SAL-ok.. (A szubbokat hát...fogok használni SBX-et hamarosan, 25 centist, de majd leírom, fényképezem, ahova szánom, oda elmegy, de venni nem vennék és nem is akarnám nagyobb rendszerrel használni, ezt is kaptam ingyen )
Amennyire szép hangja van az a szóró erénye Tulajdonképpen ja, egyszerűen leírtad , ezért is hallgatnám meg szívesen[ Szerkesztve ]
-
HornedReaper
senior tag
A B&W LCR60 S3-as hangfalam hangzásával nem vagyok elégedett.
Most Néhai Titan STD kábellel hajtom, ezüstözött átkötővel.
A mélyhangokat keveslem belőle. 2,5 utas: a magasnak külön banándugója van, és a mély-szekció 2 hangszórójának szintén, 2 hangváltó is van a dobozban.
A 2 mélyközép közül a bal oldali elvileg csak mélyhangokat kap, a másik a "középmély".
Mi lenne, ha 2 utasra alakítanám, hogy dinamikusabban szóljon?
Rengeteg csillapítóanyag van a dobozban, ha azt csökkenteném / szellősebbre (Hangszóró 2000 Kft-féle) cserélném, segíthet a mélyhangokon? Jelenleg a reflex-csőből alig jön hangnyomás.. -
Osynho
addikt
Üdv!
A régi autómból kikerült egy Mac Premium 2.16-os szett, amiből kis mindenes hangfalat szeretnék építeni. A fő szempont a költséghatékonyság, mdf lapot valszeg tudok szerezni. A gondom az, hogy nem tudom a hangszóró Thiele-Small paramétereit, ennyit találtam róla. Zárt dobozt terveznék hozzá, talán nehezebb elrontani + kisebb lenne + nem esne bele semmi. Kb hány literes kellene hozzá? Milyen csillapító anyagot tegyek bele, és mennyit? Valószínűleg gy Lepai 2020a+ kis erőstőről hajtanám. -
HornedReaper
senior tag
válasz HornedReaper #17121 üzenetére
Benéztem, csak 1 hangváltó van benne.
-
ozzy711
őstag
válasz HornedReaper #17121 üzenetére
Mit értesz azon, hogy dinamikusabban? Most ugyanis mindkét sugárzó ugyanolyan mélyet ad, különbség csak abban van, hogy az egyik 400 Hz fölött nem sugároz.
Ennél dinamikusabb biztos nem lesz akármit csinálsz vele. Szerintem inkább próbáld meg a szobaakusztikát optimalizálni a mélyekhez ( ha az a gond ).
A tisztán kétutas rendszerben a mélyek nem lennének erősebbek, csak a közép ( de az sem biztos ), de az felbillentheti a jelenlegi balanszot.
Egyébként most néztem meg a keresztezési frekiket az adatlapján:
Crossover Frequency 400Hz, 4kHz. Ha így van akkor ez ha nem háromutas konstrukció ( márpedig mindenhol azt olvasom, hogy nem ), akkor az egyik mély 400 Hz-ig a másik pedik 4 Khz-ig működik, de mind a kettő viszi a mély-tartományt, tehát nincs levágva egyiknek sem az "alja".
Sajna ebből már több mélyet nem fogsz kisajtolni, csak ha másik dobozba teszed őket ( esetleg ).[ Szerkesztve ]
-
HornedReaper
senior tag
válasz ozzy711 #17124 üzenetére
Köszi, most már legalább tudom, mi az a 2,5 utas elosztás
Én végig 3 utasban gondolkodtam, és a bikábelezés miatt gondoltam valahogy, hogy 2,5 utas lesz tőle..
Ha azt a rakat szivacsot kiveszem, az olyan mintha új dobozba raknám.. A belső szivacsokat már kivettem, a szellősebb H2000-félére cseréltem, lehet a belső oldalfalakról is leszedem, hátha jobb lesz. -
shalafi66
veterán
válasz ozzy711 #17124 üzenetére
A dinamikát nem kellett volna idekeverni, egészen mást jelent, és máshova tartozik.
Jobb mélytartományt másik váltóval még lehet összehozni, de ahhoz ismerni kellene a jelenlegi helyzetet.
A kevesebb csillapítóanyagtól is emelkedik a hangnyomás mélyben, de ezzel együtt az alsó határ is.
12" 180/280W 8Ω PA hangszóró 98dB@1W https://hangszoro.net/FSL1220 Vifa DX25TG magashangszóró készletről https://hangszoro.net/DX25 Hangfalselymek https://hangszoro.net/selyem
-
-
Giot
addikt
válasz ozzy711 #17127 üzenetére
Lentebb lehet engedni a vágási frekit, így a közép hangok még kevésbé terhelik a mélyszórót.
Másrészt, L-pad-dal vissza lehet fogni a mély/közepet és a magast.
A kérdés az, hogy ez milyen hatással van a hangképre és a frekimenetre.
A túl sok mély rombolja a teret.[ Szerkesztve ]
-
ozzy711
őstag
Persze, de ezzel nem a mély lesz több, csak a többi kevesebb, vagyis a hangzási balanszot felborítod vele. A mély így hamarabb eljuthat a torzítási határig, ( már-már erőlködik adott esetben ) míg a közép-magas szekció ( a csökkentett érzékenysége miatt nagyobb teljesítményt bír el ) éppen hogy belejön.
Azért az a 70 Hz-es minimum frekvencia az adatlapon elég beszédes.
Ennyi erővel egyébként egy eq-val történő mély kiemeléssel ugyanezt a hatást el lehet érni, váltó módosítás nélkül, sokkal egyszerűbben.[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
válasz Osynho #17130 üzenetére
Csinálj neki 10-15 liter körüli dobozt, csavarozhatod is a ragasztó mellett, a belső felületekre tegyél csillapító anyagot (vatelint pl), aztán hallgasd meg. Majd hallgasd meg egy reflex csővel is (free air hangszórók, ezért valószínűleg jobban fogják magukat érezni nyitott dobozban).
De mindez hasra ütéses, én is próbálkoztam hasonlóval, csak az nagy ovál volt, kellemes hobbi szintű szórakozás lehet össze rakni, de lakásban sokat nem fog érni (túl érzéketlen, és tud olyan kiemeléseket csinálni, hogy azt se tudod, hova tekerd az erősítőn hirtelen a mély meg a magas potijait). Műhelybe, udvarra viszont elég lehet, vagy akár egy dobozba téve a kettőt (2*10 liter, nyitott dobozban) de külön választva egymástól egy hurcolós is lehet belőle (sátorozáshoz, éjszakázós-sörözős-bográcsozós-horgászat )
Jó szórakozást a barkácsoláshoz -
shalafi66
veterán
válasz ozzy711 #17127 üzenetére
Valóban nem. A doboz csak egy apró szelete az egésznek. Minden csak az arányokon múlik, és egyéb trükkök is vannak, amivel módosítható a mélytartomány.
(#17130) Osynho
A reflexcső kizárható, a doboz viszont lehetőség szerint legyen nagyobb, inkább a 15-20 liter közötti térfogat lesz a befutó, a hangszóró T-S paraméterei miatt.[ Szerkesztve ]
12" 180/280W 8Ω PA hangszóró 98dB@1W https://hangszoro.net/FSL1220 Vifa DX25TG magashangszóró készletről https://hangszoro.net/DX25 Hangfalselymek https://hangszoro.net/selyem
-
ozzy711
őstag
válasz shalafi66 #17132 üzenetére
Igen, de az "abszolút értelemben" vett mély tartományt ezzel nem növeled, csak a többi frekvenciához képest, ami a magasabb frekvencián érzékenység vesztéssel jár. Ez csak szemfényvesztés!
A mély tartomány elsősorban doboz+csillapító anyag ( + szobaakusztika )kérdése.
Mellesleg építő jellegű hozzászólás is lesz részedről az eredeti problémára,mivel mint már említettem engem nem kell semmiről meggyőznöd?! -
shalafi66
veterán
válasz ozzy711 #17133 üzenetére
Sosem lehet tudni, mi van akkor, ha alapesetben nem egyenes, mert nem kezelték a mélytartomány esését?
Másrészt váltóval a hangszóró T-S paraméterei is változtathatók, szóval bármi elképzelhető."A mély tartomány elsősorban doboz+csillapító anyag ( + szobaakusztika )kérdése."
Ez sem ilyen egyszerű, sokkal inkább hangszóró+doboz+erősítő.Ui: szerintem nincs itt semmi probléma, a lehetőségek megvitatása pedig mindig építő jellegű, az egész fórum ebből építkezik.
-
Osynho
addikt
válasz shalafi66 #17132 üzenetére
Köszönöm a tanácsokat! Reflexet egyelőre kihagynám, eléggé zsákbamacskának tűnik, így a TS paraméterek ismerete nélkül. Nameg, ha egyszer kivágom, akkor nehéz visszacsinálni. Valaki tud többet erről a hangszóróról? Igazándiból minél kisebb dobozt szeretnék, mert sokat lenne cipelve, persze a hang az elsődleges. Azért 20 literig nem szeretnék elmenni. :/
-
ozzy711
őstag
válasz shalafi66 #17134 üzenetére
Igen, az erősítőt kihagytam , de hát akkor a front - end is jöhet + kábelek stb. nem?
Egyet értek egyébként, csak én leragadtam az alap kérdésnél, a B&W hangsugárzó mély átviteli problémájánál.
Általánosságban természetesen igazad van.
Egyébként a váltó induktivitással is lehet trükközni mégpedig az ellenállásával, ezzel is növelni lehet a hangszóró érzékenységét ( bár néhány tized ohm-ról van csak szó, de akár még hallható is lehet egy kisebb ellenállású tekercs jótékony hatása ). -
ozzy711
őstag
válasz Osynho #17135 üzenetére
Nem olyan bonyolult ám a reflex cső "méretezés". Készítesz egy kb. 10 literes ( lehet kisebb is ) dobozt. Vágsz a hátuljára egy 5 cm-es lyukat, majd veszel egy változtatható hosszúságú reflex csövet és beállítod magadnak a hosszúságot ahogy a mérés, vagy a füled megfelelőnek találja. A szobaakusztikád úgy sem foglalkozik az elméleti adatokkal!
A lényeg, hogy a cső átmérő + hosszúság tetszőlegesen variálható, nincs kőbe vésve sem az átmérő sem a hosszúság.
Azért a "felület" ( terület ) számításánál figyelembe kell venni, ( ezt annak írom aki nem tudja )hogy pl. 4 db. 5 cm-es nyílás nem egyenlő 1 db. 20 cm-es -el, az bizony megközelítőleg 4 db. 10 cm-essel egyenlő.[ Szerkesztve ]
-
Osynho
addikt
válasz ozzy711 #17137 üzenetére
Nem célszerűbb előre tenni a reflex nyílást? Talán kevésbé lenne érzékeny az elhelyezésre. A stúdió monitor hangfalakon is elől szokott lenni. A cső próbálgatását a hangfal elkészítése után is lehet végezni? Vagy még a végleges összeragasztás előtt kellene? A csövet is ragasztással szokás rögzíteni?
-
ozzy711
őstag
válasz Osynho #17138 üzenetére
Bárhová teheted, akár az oldalára ( a centeremen oda tettem, mivel így volt célszerű ) is!
A cső beállítást már a kész dobozban kell végezni, ezért mondtam, hogy vegyél változtatható hosszúságút, mivel a cső felülete számít a reflex rendszernél! A végén akár be is ragaszthatod, de a gyári dobozoknál soknál találkoztam olyannal, ami nem volt beragasztva ( ki tudtam húzni) ! ( Pl. Tannoy )
[ Szerkesztve ]
-
shalafi66
veterán
válasz Osynho #17138 üzenetére
Egyszerű a választás, ha nem akarsz kiemelős rossz impulzusválaszú mélyeket, akkor ezzel a hangszóróval kihagyod a reflexcsövet. Ha a nagyobb hangnyomás fontosabb, akkor meg elfogadod, hogy nem szól olyan jól, de hangosabb. A T-S paramétereket ránézésre is le tudom írni, ha szükséges, de szerintem nem olyan kritikus a méretezés, ez nem az a minőségi kategória, ahol pár liter számítana.
Minél nagyobb zárt dobozzal, max. 20 literig szebben szól mélyben, viszont kevésbé hangos.A csövet próbálgatni csak teljesen fix, kellően merev dobozzal, mindenütt tökéletesen tömítve lehet. A cső pozíciója sokat számít, hangolás és a végleges átvitel, de még középtartomány szempontjából is.
[ Szerkesztve ]
-
Osynho
addikt
Igazából kíváncsi vagyok, mit tud a hangszóró egy dobozba szerelve. Autóból ismerem, de ott nem volt kiszigetelve az ajtó, stb, stb. Szóval maradok a zártnál - talán Így kevesebb is a szopás XD
-
Giot
addikt
válasz ozzy711 #17129 üzenetére
A hangzási balansz akkor is felborul ha a közép vagy a magas kikukorékol a dobozból. Mivel hangosabban szólnak mint a mély.
"A mély így hamarabb eljuthat a torzítási határig, ( már-már erőlködik adott esetben ) míg a közép-magas szekció ( a csökkentett érzékenysége miatt nagyobb teljesítményt bír el ) éppen hogy belejön."
Itt mos nem több 10db-es visszafogásról beszélek, akár 3/4db is sokat jelenthet érzetre, míg a terhelhetőségen nem igazán változtat. -
ozzy711
őstag
Értem, de 3-4 dB is azt eredményezheti, hogy 80 egy-néhány dB érzékenységűre leviszed a dobozt, amihez aztán tényleg combos erősítő kell. Egyszerűbb egy equalizer beiktatása szigorúan a mély tartomány rendbetételére ( nem olyan ördögtől való dolog az ).
Persze pc alapú lejátszásra értem, ( nálam az van ) nem külön elektronikára az erősítőre rákötve, mert az más történet.Ha ténylegesen hangosabban szólnak ( nem a szobaakusztika miatt ) akkor az L-pad valóban jó megoldás, de a B&W dobozokról beszéltünk ugye, aminél alapból be volt ez gyárilag lőve, de a fórumtársnak így is kevés volt a mély.
Ezzel indultunk nem? Csak kicsit elkalandoztunk. -
shalafi66
veterán
válasz ozzy711 #17144 üzenetére
Nincs semmi különbség, hogy a közepét vágod le, vagy a mélyekre kerül nagyobb kimenőteljesítmény. Teljesen egyre megy.
Jó hangszórókkal egyébként sem kell 80dB körüli érzékenységekre számítani.
-
HornedReaper
senior tag
Köszi itt is és az Asus kártyás topikban a segítséget
Van egy Auzen hangkártya is képben, azon a frontok 1db OPAMP-ja cserélhető, és 10eFt-tal olcsóbb, mint egy használt Essence ST..
A centerrel szerintem nem próbálkozom túlzottan, max a szivacsokkal játszom majd benne. 2-3 gyengébb minőségű (régebbi) filmmel is próbáltam, a magas hangok (beszédnél) is kicsit túlsúlyosak, szinte már sziszegnek.. Villámvédős elosztón van az erősítő, ezen próbálok majd javítani és a gyári tápkábelt is kicserélem az erősítőn 1-2 héten belül IEC aljzatra, aztán meglátjuk
A Néhai hangszórókábelek lassan bejáratódnak, a centeré valószínűleg lassabban, mert kevesebbet van használatban.Holnap kipróbálom tüskézett állványon is a centert, mert jelenleg a bútoron van (1,5cm vastag, 110cm széles "polcon", ami két szélén és hátul középen van a bútor többi részéhez csavarozva, a monitor fölött).
A center a hallgatóra "néz", enyhén előre döntve, parafa-"téglácskákon" pihen.[ Szerkesztve ]
-
Giot
addikt
"Csak kicsit elkalandoztunk"
El de nincs ezzel semmi gond, főleg hogy pont most vannak átépítés alatt a dobozaim és a váltóm.
Eszem ágában sincs levinni 80db érzékenységűre, A mélyközép a mérésem alapján 87db érzékenységű. A program amivel számoltuk a keresztváltót, -4db környékét ajánlott a magasra és a középre. Éppen ennek a kivitelezésén vagyunk.
(A többesszám annak az ismerősömnek szól aki nagy segítséget nyújt a váltó és a doboz áttervezésében) -
ozzy711
őstag
válasz HornedReaper #17146 üzenetére
Régebben én is néztem az Auzen karit, ígéretes darab. Aztán úgy voltam vele, hogy adjuk meg a módját és lett az Essence st .
Akkor, hogy összegezzük, ez a B&W doboz csak a center? Azt, hittem, hogy a frontok és a hátterek is ilyenek, mivel úgy tudom, hogy ennek pont az lenne a lényege, hogy mindenhol ilyen dobozok vannak, nem? Ezért LCR vagy valami hasonló.
Ha viszont csak a center ilyen, akkor szerintem nem érdemes vele nagyon foglalkozni, rá kell engedni szoftveresen a szubra a center csatorna mélyeit és kész.
A sziszegés már más tészta, azt nehéz lesz orvosolni. Nagy valószínűséggel a magas sugárzó a ludas. -
ozzy711
őstag
Értem, a saját projekt is benne van a történetben.
Egyébként ha már a kalandozásnál és az L-padnál tartottunk: nem értettem soha, hogy pl. az Infinity Kappa 7.2-be miért raktak a hátuljára két L-padot ( egyet a magashoz, egyet a középhez )? Ezzel csak garantáltan elcseszi a hangzást a mezei user, mivel nem, hogy a mélyhez, de egymáshoz képest sem tudja garantáltan beállítani a hangszórók érzékenységét.
Vagy feltételezik, hogy mindenkinek kis mini mérő( süket)szobája van otthon és műszerrel precíziósan beállítja? Van ugyan "0" állás középen, de akkor minek az L-pad? Nem értem.
Új hozzászólás Aktív témák
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Samsung LCD és LED TV-k
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Milyen légkondit a lakásba?
- iPhone topik
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Redmi Note 13 Pro+ - a fejlődés íve
- Internet Rádió építése (hardver), és programozása
- Okos Otthon / Smart Home
- Redmi Note 8 Pro - Redmi, a profi
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest