Hirdetés
-
GAMEPOD.hu
Új hozzászólás Aktív témák
-
novakalex
aktív tag
-
novakalex
aktív tag
Az tudom, hogy a CPU fan PWM-es, vagyis nagyon remélem. Eddig az AMD Gyári Wraith Spire RGB-je volt fenn, de nagyon melegszik vele, ezért kerül most egy Scythe Mugen Rev B a helyére.
Én a többi FAN1 és FAN2-re gondoltam, ha oda nem jó ez, akkor felrakom CPU-ra.
Vagy most lehetséges, hogy nekem csak a PWM-es ventik lesznek jó az alaplaphoz?
[ Szerkesztve ]
-
csubuka
addikt
Sziasztok!
Nem tudom, hogy jó helyre írom-e a kérdést, ámde "thermal gap pad" élettartamról kérdeznék és ez a témában legélénkebb topik nagyjából.
Mikor cserés? Ha már kiszáradt teljesen vagy ha bárhol kiszárad az már nem jó?
Nekem már helyenként elég kiszáradtnak tűnik az összes, ami a lapon van (P6T Deluxe V2), így néhány VRM MOSFET jóval melegebb lehet, mint a többi, ami felteszem nem tesz jót az élettartamuknak. A szín is más, meg nem rugalmasak ott, ahol ez megtörtént. Jelenleg csak magát a NB-t pasztáztam újra, máshol maradtak a gyári pad-ek.
Képek:
-
GoldhandRent
őstag
Ugye az Arctic F12 nem ajánlott... És mi van a Swif2 motoros Arctic F12-vel ?
Az Arctic lapátjai elég jó tervezésűek, alacsony fordulaton is sok levegőt szállít, de talán a motorja miatt nem ajánlott. Nos, én készítettem egy Swif2 motoros Arctic ventit, és azt kell mondanom.... mindkettőnél jobbra sikerült
[ Szerkesztve ]
-
-
Grózi
Topikgazda
válasz novakalex #31454 üzenetére
Úgy néz ki a cha_fan-ok hybridek,tehát 3 és 4 pines ventit is nézhetsz.Gyárilag elosztó csak az Alpenföhn WB-n van,ha nem azt választod akkor 2 db Y kábelt is kell venned(2-2 venti/per aljzat esetén).
Szakmai kérdéseket fórumon tedd fel légyszíves,ne privátban!!!!Így másnak is hasznos lehet. 475+3 pozitív 0 negatív
-
Grózi
Topikgazda
válasz GoldhandRent #31457 üzenetére
"Az Arctic lapátjai elég jó tervezésűek, alacsony fordulaton is sok levegőt szállít"
Na ezt én nem így tapasztaltam,de legalább a legrosszabb részt(motor) már kiiktattad.Szakmai kérdéseket fórumon tedd fel légyszíves,ne privátban!!!!Így másnak is hasznos lehet. 475+3 pozitív 0 negatív
-
Ispy
veterán
Hogyha neadjisten a jövőben be akarnék rakni 2 phanteks halost a gépbe + led szalag, akkor ezek mind mehetnek az alaplapi RGB csatlakozóra valami elosztó kábellel? Vagy kell hozzá külön kontrollert venni?
"Debugging is like being the detective in a crime movie where you're also the murderer."
-
fogtunder
nagyúr
Mehet alaplapi csatlakozóra, a Phanteksnek van hozzá kábele, nem egy nagy tétel. Nem tudom, milyen LED szalagra gondolsz, de az alaplapi csatlakozók és a standard 5050 LED szalagok lábsorrendje nem ugyanaz. Ha Phanteks szalagot veszel, az nyilván ugyanaz, csak háromszor annyiba kerül, egyébként kell egy kábel, amin átkötöd a megfelelő sorrendre.
I hate morning people. And mornings. And People.
-
korren
aktív tag
Sziasztok!
Segítségetek kérném, a megfelelő ház ventillátorok kiválasztásában:
Beszerzésre került egy Corsair Carbide™ Air 540 High Airflow ház, ahol tervezek a jövőben ventillátor cserét, beszerzést.
A házban eredetileg ugye 3 db, 14 cm-es, 3 PIN-es ventillátor van. Azt gondoltam, hogy lecserélném őket BE QUIET! Pure Wings 2 140mm PWM-re. Ilyen ventim van már, két különböző házban, több méretben is, tapasztalatom szerint csendes, megfelelő mennyiségű levegőt szállít, összességében ár-érték arányban jó kis venti.
Azonban szemeztem más ventikkel is, nevezetesen a két jelölt:
BE QUIET! Silent Wings 3 140mm PWM
A kérdésem az lenne, hogy megérné-e a jelentős árkülönbözetet, ha nem a Pure Wings 2-t választom?
Illetve szükséges lehet-e még a ház tetjén is lehelyezni 14 cm-es venti(ke)t?Alapvetően nem egy iszonyat hőgyár a gép (adatlapom), illetve ugye ez a ház alapból jól szellőzik.
Köszi szépen előre is!
[ Szerkesztve ]
-I like the misery. -I like this world!
-
ovics
aktív tag
sziasztok!
korábban már volt kérdésem és kaptam választ is. köszönöm az eddigieket. mint a kérdésben is említettem phanteks enthoo pro m tg lesz az új ház, ez meg is érkezett, később át is fogom szerelni, de sajnos még nem is láttam. amiben ugye van 2 14-es venti. első körben én ezeket hagynám benne, de szeretnék mellé még az ajánlott hűtőből. 2 14-es menne előre ahogy ajánlva lett és itt a felmerülő kérdésem, hogy hova rakjak még, illetve mekkora hűtőket? később (még nem tudom hogy mikor, vagy hogy össze jön e) szeretnék vízhűtést is, tehát jó lenne ha úgy pakolnám meg hűtővel hogy azt fel tudjam majd használni. illetve kérdésem még, hogy a gyári venti maradhat e, vagy az is cserére szorul majd?
-
korren
aktív tag
A Te leírásodat és az alaplap manual-ját összevetve valóban fesz alapú szabályozásra képes.
Jelenleg amúgy PWM-es ventiket hajt meg (be! quiet Pure Wings 2 PWM), minek kellett volna feltűnni, hogy nem igazán szabályozza a fordulatot?
Továbbá felmerül bennem a kérdés, hogy a Giga minek rak rá 4 PIN-est, ha abba 3 PIN-est kell hogy dugjak?Köszi!
-I like the misery. -I like this world!
-
dqdb
nagyúr
hova rakjak még
Ilyen sorrendben szokás egy átlagos házba bepakolni a ventilátorokat: hátra-előre-előre második-felülre. Amikor már elégedett vagy a hőfokokkal, akkor megállszFelülre második léghűtésnél csak árt, alulra és oldalra csak indokolt esetben szabad tenni (nagyon kell a VGA-nak az extra hűtés), mert a helyi tünetkezelés mellett elrontják a légáramlást.
mekkora hűtőket
Ahová befér 140 mm-es, oda azt. Minél nagyobb, annál alacsonyabb fordulatszámon lehet elérni ugyanazt a légszállítást.szeretnék vízhűtést is, tehát jó lenne ha úgy pakolnám meg hűtővel hogy azt fel tudjam majd használni
Ha biztosan lesz vízhűtés, akkor olyan ventilátort válassz, ami mellett a fenti téma-összefoglalóban szerepel a bordára is megjegyzés. Ha csak gondolat szintjén született meg az elhatározás, hogy talán egyszer valamikor majd jó lenne vízhűtés, akkor nem biztos, hogy most ezt érdemes belevenni a döntésbe, és többet kiadni hűtésre a kelleténél.a gyári venti maradhat e, vagy az is cserére szorul majd
Keress rá a topikban a típusára, fejből nekem a nem túl jó, de azért elmegy kategória rémlik homályosan.tAm6DAHNIbRMzSEARWxtZW50ZW0gdmFka5RydIJ6bmkuDQoNClOBc4Ek
-
dqdb
nagyúr
válasz korren #31468 üzenetére
[link]
Szabályozza, csak a fixen 12 VDC-t elváró ventilátorok nem biztos, hogy szeretik azt, hogy nem a specifikációnak megfelelő feszültséget kapják, hanem ennél kevesebbet/jóval kevesebbet. A nem szeretem dolgot lehet, hogy észre sem veszed, lehet, hogy morog a motor, lehet, hogy idő előtt elhalálozik a ventilátor, nem igazán lehet megmondani előre (Akasa Apache-t feszültséggel szabályozva garantált a morgás, míg PWM-mel szabályozva ennek nyoma sincsen).[ Szerkesztve ]
tAm6DAHNIbRMzSEARWxtZW50ZW0gdmFka5RydIJ6bmkuDQoNClOBc4Ek
-
korren
aktív tag
-
Ispy
veterán
-
Grózi
Topikgazda
A gyári maradhat ha nem zavar a hangja-hosszabb távon úgyis cseréled.Hátra tegyél még egy 140-st(a WB2 jó választás és később akár radira is mehet) és kész is vagy.
Szakmai kérdéseket fórumon tedd fel légyszíves,ne privátban!!!!Így másnak is hasznos lehet. 475+3 pozitív 0 negatív
-
-
ovics
aktív tag
köszönöm a segítséget
-
csendes tag
Sziasztok!
Olvastam az összefoglalót de mégsem tudok továbblépni, szeretnék segítséget kérni.
Vettem potom áron egy HP EliteOne G1 all-in-one gépet, de hiányzik belőle a venti.
Szétkaptam, látszik hogy 2 darab 4-pin-es dugalj van az alaplapon, egy "anya" és egy "apa" féle.A kérdésem az lenne, hogy érdemes lehet használt laptop ventikkel megbarkácsolni az eredeti helyett? Neten a használt és új is annyiba kerül mint amiért megvettem a cuccot és inkább szeretném megoldani 5-6ezer Ft alatt ha ennyiből egyáltalán kijön két laptop venti.
12V-os 0.4A de azt, hogy PWM vagy milyen nem tudtam kideríteni. Mivel lehetne rájönni erre?Ezt kellene pótolni: 12V 0.4A
Köszi előre is ha valaki irányba tud állítani!
https://www.youtube.com/@selfhelpsingh/videos
-
whatnot
őstag
Összeállítottam egy új gépet, nem túl hangos, de azért egy picit soknak érzem alapjáraton is.
Ház: NZXT H440
CPU hűtő: Alpenföhn Brocken 3
Táp: Be Quiet Straight Power 11 550WAlaplap: ASRock Z370 Extreme4
A fan hub a CHA_FAN2-re van kötve. Próbából kihúztam a középső elülső ventit, nem érzem, hogy halkabb lenne.
Leszedtem az előlapot, úgy hallgatóztam. Nyilván van egy kis szélzaj az elülső ventiknél, de a proci ventire gyanakszom inkább. Sajnos nehéz megvizsgálni, mert kicsit nehezebben hozzáférhető helyen van a ház.A Brocken 3 hűtőventijével mi az általános tapasztalat? Halknak lehet mondani, vagy van jobb választás?
-
Grózi
Topikgazda
válasz fekikeem #31477 üzenetére
Ez pwm-s a kép és a leírás szerint is.Ha jártas vagy az elektronikában akkor szétkapod,kiméred mi merre és 2 db pwm-s lapos ventivel simán helyettesíthető.Arra figyelj,hogy a cseredarabok hasonlóak legyenek(áramfelvétel,rpm).
-
Grózi
Topikgazda
válasz whatnot #31478 üzenetére
Ha a H440-ben a gyári ventik vannak,akkor sose lesz halk.Kezdésnek húzd le a fan hubról őket és feszültségalapú aljzattal szabályozd őket le ahogy tudod.Úgy halkabb lesz,de a légszállításuk nagyon gyenge-hosszú távon a csere segít.Volt ilyen házam és előre a Lepa Bol.Quiet vált be jobban a speciális keretkialakítás miatt-több levegőt tud beszívni oldalról,mert ugye elöl zárt a ház.
-
whatnot
őstag
Nézelődtem és szembejött a Coolink Swif2.
Előző gépemben ez van hátul + a procin és elég jók a tapasztalatok vele. Nem lenne jó 3 db előre, vagy a kialakítás miatt szerencsésebb a Lepa? -
Grózi
Topikgazda
válasz whatnot #31483 üzenetére
Az úgy tökéletes.Sajna a jónak ára van..
Viszont nézz utána,hogy a lapodon van-e elég valódi pwm-s aljzat,mert attól hogy 4 pines még nem az-lásd Összefoglaló!
És lehet elosztók is kellenek-mondjuk a 3 első Lepa mehet egy 3-s kábelre és a 2 SW egy Y-ra,úgy már elég 2 aljzat.Szakmai kérdéseket fórumon tedd fel légyszíves,ne privátban!!!!Így másnak is hasznos lehet. 475+3 pozitív 0 negatív
-
whatnot
őstag
Elolvastam, de összezavarodtam. ASRock lapom van ugyebár, viszont Q-Fan control nincs. Gondolom FAN-tastic tuning a megfelelője.
Itt ezen az oldalon vannak screenshotok.
Ezen a képen vannak a chassis fan-ek.
Leírásnál a 3. pin tér csak el, a többi:
1. GND
2. FAN_VOLTAGE
4. FAN_SPEED_CONTROLCPU
3. CPU_FAN_SPEED
CHA_FAN1
3. CHA_FAN_SPEED
CHA_FAN2
3. FAN_SPEED
A hubot hozzáférhetőség miatt eredetileg a CHA_FAN2-re kötöttem, hogy a CPU maradjon egyedül a neki dedikált csatlakozón.
Kipróbáltam, milyen, ha a ház leírása szerint kötöm be (hub PWM kábele a CPU_FAN1-re, CPU a hub extension kábelére). Így most sokkal halkabb. Úgy tűnik, a CHA_FAN2-re kötve folyamatosan maxon pörgette a házventiket.
Egyelőre nem értem, hogy a CHA_FAN2-n miért nem ment szabályozás. -
Grózi
Topikgazda
válasz whatnot #31485 üzenetére
Papíron ezek hybrid aljzatok,viszont a screenshootokban csak a cpu fannál látom hogy állítható pwm mode-ra.Lépj be a biosba és csekkold le a cha_fan-okat is.Ha van pwm és dc mode akkor oké.
[ Szerkesztve ]
-
whatnot
őstag
Kezdek talán kicsit képbe kerülni.
CPU_OPT és CHA_FAN3-nál van lehetőség PWM/DC mód közötti váltásra. Vízhűtés esetén is ezekre kéne kötni (lehet váltani W_PUMP-ra).A többinél nincs lehetőség. Választhatóak előre beállított értékek (silent/stardard/performance/full) és customize, aminél 5 lépcsőben választhatóak hőfok - venti sebesség % párok.
Ezen kívül a CHA-FAN-eknél választható, hogy a CPU vagy a MB hőfoka legyen az alap.Ezek szerint van 2 PWM (CPU_OPT, CHA-FAN3) és 3 DC csatlakozó?
-
dqdb
nagyúr
válasz whatnot #31488 üzenetére
Inkább úgy fogalmaznék, hogy van két hibrid csatlakozód (CPU_OPT, CHA_FAN3) és a többi típusa ismeretlen.
A CPU_OPT sokszor a CPU_FAN-nel közös szabályozási profilon osztozkodik. Ha ez nálad is így van, akkor azt nem tudod szabályozni külön, és ez korlátoz a ventilátorválasztás terén. Ha nem így van (BIOS-ban vagy a FanXPertben van rá beállítás), akkor szabad a vásár.
Az ismeretlen típusú csatlakozókat úgy tudod letesztelni, hogy 3 pines ventilátort kötsz rá. Ha változik a fordulatszáma, akkor DC, ha nem, akkor PWM-es csatlakozókról van szó (az ASRock kézikönyve mostanában sajnos sokszor megtévesztő, hibrid lábkiosztást szerepel nem hibrid csatlakozóknál is, emellett a BIOS leírása hiányzik, amivel árnyalni lehetne a képet).
Alternatív megoldás, hogy a LED-es Lepát kötöd rá a csatlakozókra, ha változik a fényereje is, nem csak fordulatszáma szabályozáskor, akkor DC. Ha marad a fényerő, akkor PWM.
Igazából elég neked egyetlen PWM-es szabályozásra képes csatlakozó, hogy az ajánlott Lepákkal telepakold a házat, és egy ilyen (a harmadik találattól lefelé) saját tápellátású elosztót vegyél (van 3 és 5 csatlakozós, valamint molex és SATA változat is). Ez a kábel 3 pines ventilátorokhoz/szabályozáshoz nem jó, csak PWM-es rendszerhez.
Ha LED-mentes felállást szeretnél, akkor a PWM-es Alpenföhn WingBoost 2-re építve a kábelt is meg tudod úszni.
[ Szerkesztve ]
tAm6DAHNIbRMzSEARWxtZW50ZW0gdmFka5RydIJ6bmkuDQoNClOBc4Ek
-
whatnot
őstag
Mérnöki beállítottságúként nehéz felfognom, miért kell ilyen módon tesztelgetve kiderítenem, hogy egy akármilyen komponensem milyen módon működik.
Megnéztem a WingBoost 2-t. Így most már értem, a 3-on mi az az extra foglalat (a "plus").
Mivel a procin eleve WingBoost 3 van, nem lenne egyszerűbb még 3-at beszerezni és akkor mehet fel egyetlen csatlakozóra a négy (kettő előre, egy hátra, egy procin)? Vagy frontként még mindig inkább a Lepa javasolt?
A LED valójában felesleges előre a H440-en, takarva vannak. Árban is sokkal jobban jönnék ki. -
-
Grózi
Topikgazda
válasz whatnot #31490 üzenetére
Rosszabbul járnál mint a Lepa-val,hidd el.És 4 venti egy elosztón erősen közelíti az 1A-t és nem buli egy elfüstölt ventialjzat/lap.
Sajnos ahogy fogtunder is írta,mostanában a gyártók próbára teszik az embert e-téren.Szakmai kérdéseket fórumon tedd fel légyszíves,ne privátban!!!!Így másnak is hasznos lehet. 475+3 pozitív 0 negatív
-
whatnot
őstag
válasz fogtunder #31491 üzenetére
Nem kételkedtem én, csak szóba került a WingBoost és reménykedtem, hogy olcsóbban megúszom
Szóval 3 Lepa előre. Érdemes akkor még a hátsó ventit is cserélni, ill. a CPU ventit (WingBoost 3)? Ha igen, akkor a korábbi írt SilentWings 3 PWM lenne a zajszint minimalizálás érdekében. Egyébként nézelődve, a Phanteks PH-F140XP technikai adatai néznek még ki jól. Viszont a fekete-kék házba a fehér színével kevésbé illik bele.És akkor kéne egy elosztó. Ha közvetlenül a tápról kapják az áramot, akkor elég lehet egy elosztó? Vagy mindenképp kettőben gondolkozzak inkább?
-
dqdb
nagyúr
válasz whatnot #31490 üzenetére
Mérnöki beállítottságúként nehéz felfognom, miért kell ilyen módon tesztelgetve kiderítenem, hogy egy akármilyen komponensem milyen módon működik.
Ahogyan a többiek is írták, ha hibás/hiányos a dokumentáció, akkor nehéz bármit is ajánlani. A tesztelgetés egyik kimenetele akár az is lehetne, hogy a CHA_FAN1 és CHA_FAN2 PWM-es szabályozásra képes, és ekkor PWM-es ventilátort választva a plusz kábelt megspórolod, mindegyik ventilátorra jut egy megfelelő csatlakozó, ráadásul egyesével tudod a ventilátorokat monitorozni. És persze az ellenkezője is lehetséges.A csatlakozó működését alapvetően a lábkiosztás alapján lehetne beazonosítani, majd ezt a BIOS leírása alapján finomítani. Azonban az "újkori" ASUS és ASRock lapok kézikönyvében a lábkiosztásnál legtöbbször a hibrid kiosztás szerepel, a BIOS ezen részének részletes leírását mellőzik, a FAQ a te lapodnál üres, így az elérhető beállításokra visszakérdezve lehet kideríteni, hogy az biztosan hibrid-e (van PWM/DC kapcsoló az adott csatlakozóhoz) vagy ki tudja. Ha a ki tudja eset áll fenn, akkor az a probléma, hogy nem tudjuk megmondani neked kísérletezés nélkül, hogy az a csatlakozó PWM-es vagy DC-e (vagy netán a rákötött ventilátor típusától függően automatikusan váltó hibrid, az ASRocknál ilyen is létezik).
Konkrét példa ASRocknál: lábkiosztás, a BIOS-ban egyik csatlakozóhoz sem tartozik PWM/DC kapcsoló, aztán a FAQ-ban és a valóságban két csatlakozó mégis hibrid, kettő pedig PWM-es.
Mérnökibb tesztelési módszer: fogj egy multimétert, állítsd be a kérdéses csatlakozókat 50%-os értékre, és mérj rá a második lábra. Ha 12 V-ot kapsz, akkor PWM-es, ha 6 V-ot, akkor DC a szabályozás. Majd ugyanezt ismételt meg a negyedik lábon, ott az 5 V utal a DC-re és 2,5 V a PWM-re.
És akkor kéne egy elosztó. Ha közvetlenül a tápról kapják az áramot, akkor elég lehet egy elosztó? Vagy mindenképp kettőben gondolkozzak inkább?
Egy alaplap csatlakozó (pontosítva annak második lába) általában 1 A terhelhetőséggel bír (ha többel, az szerepelni szokott a dokumentációban), ezért limitált a ráköthető ventilátorok száma. A Lepánál ez az érték 0,25 A, így nyugodt szívvel legfeljebb hármat kötnék egy egyszerű elosztó kábelre.A saját tápellátású elosztók úgy hidalják át ezt a problémát, hogy a második lábra direktben a tápból érkező 12 voltot kötik, így azok nem az alaplapot terhelik (ennek a mellékhatása az, hogy csak PWM-es szabályozás mellett használható, mert akárhány V jön az alaplap felől, mindig 12 V-ot kapnak a ventilátorok).
Mivel a procin eleve WingBoost 3 van, nem lenne egyszerűbb még 3-at beszerezni és akkor mehet fel egyetlen csatlakozóra a négy (kettő előre, egy hátra, egy procin)?
Én a helyedben nem nyúlnék a CPU hűtőjéhez. A WB3 maximális áramfelvétele 0,11 A, így elvileg mehetnének egy csatlakozóra, de ...Vagy frontként még mindig inkább a Lepa javasolt?
... az szerintem inkább hallgass Grózira, hiszen jelen esetben konkrét gyakorlati tapasztalata van a házaddal, használta egy ideig, nem csak a ventilátoros méréseire hagyatkozik, valamint a ház felépítése alapján ajánl valamit. Ez egy gyakori háztípus, érdemes visszakeresni a topikban.tAm6DAHNIbRMzSEARWxtZW50ZW0gdmFka5RydIJ6bmkuDQoNClOBc4Ek
-
whatnot
őstag
-
Grózi
Topikgazda
válasz whatnot #31495 üzenetére
A Bordáról én se cserélném a WB-t helyből a helyedben,inkább vennék neki egy párját hátra+előre 3 Lepa.
A Phantekset biztos nem választanám,az előbbiekhez képest jóval hangosabb.
Veszel egy 3-s elosztót [link] a 3 Lepa-hoz és Y kábellel a 2 db WB-t összekötöd.Így elég 2 aljzat és teljes biztonságban vagy.Szakmai kérdéseket fórumon tedd fel légyszíves,ne privátban!!!!Így másnak is hasznos lehet. 475+3 pozitív 0 negatív
-
Grózi
Topikgazda
válasz whatnot #31497 üzenetére
Tudom,arra értettem az Y kábelt.Az SW természetesen jobb,de az ára is más és a WB 3 már adott,én annak vennék párját.Persze vehetsz SW3-t is,de akkor kell egy plusz aljzat.
-
fogtunder
nagyúr
Csináltam pár képet a Halosról működés közben, sajnos a szokásos LED-et fényképezünk betegség itt is megvan, minden fényesebb, mint szabad szemmel.
Az előlap nélkül amúgy nagyon jó minden, de ha felrakom, a porszűrő megfogja a fény nagy részét is. Illetve a bol.Quiet kék LEDje is furcsa hatást kölcsönöz neki, én alapvetően fehér lapátos ventihez ajánlom, azzal az igazi.I hate morning people. And mornings. And People.
Új hozzászólás Aktív témák
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs