Hirdetés
- Call of Duty: Black Ops 6
- Már jövőre befuthat a Stellar Blade PC-s kiadása
- S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl
- PlayStation 5 Pro teszt
- EAFC 25
- Máris elérhetőek a WarCraft sorozat első két részének remaster kiadásai
- EA Origin
- Xbox Series X|S
- WoW avagy World of Warcraft -=MMORPG=-
- Fortnite - Battle Royale & Save the World (PC, XO, PS4, Switch, Mobil)
-
GAMEPOD.hu
Haladó szintű hálózati témák topikja
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
-
Doky586
nagyúr
Akkor talán célravezetőbb lenne ugyanattól a szolgáltatótól megrendelni egy független útvonalas elérés biztosítását. Ez persze többe kerülne, akár több 10millióval is, hiszen másik irányba kezdenének el tőletek árkot ásni egy másik város felé, és ők adnák az eszközöket is.
Most lehet hogy a 'másik' szolgáltató az első szolgáltatótól veszi falun belül a netet és úgy adná nektek tovább, azaz semmivel nem lennétek előrébb; ezért inkább rendeljetek kétútvonalas betáplálást, igaz ez jóval drágább.
-
krealon
Topikgazda
"amiben gondolkodunk az egy Mikrotik dual WAN-os router. És így képzeljük el a szituációt:
UPC-s modem és valami 4G modem ---> Mikrotik dual WAN-os router -> „buta” switch -> wifi AP-ként.
Magyarán a kettő szolgáltatós modemet rákötnénk a két WAN portjára a Mikrotik routernek. A Mikrotik intézné a cím osztást (DHCP), erre lenne rákötve a switch, arra a gépek és a WiFi Router AP-ként.
A failover pedig a Mikrotik routeren lenne elintézve (ez még csak most tisztázódik)
Szerintetek így működhet?"Elvileg jo megoldas, ha nem gond, hogy a TCP kapcsolatok a WAN IP valtas miatt el fognak halni.
-
titán
-
bambano
titán
nekem rb600 van itthon, ez időnként lekoppan a 200-as digitől, pedig nincs agyonpakolva hülye tűzfallal.
ebből a fajta modemből se sok volt még a kezemben, csak vagy 900 darab...de te tudod, mindenki a maga szerencséjének a pogácsa.
Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis
-
bambano
titán
válasz vargalex #6568 üzenetére
a wdr4900 az egy "ideiglenesen nálam állomásozó" melós router, amin tesztelem és kitalálom azokat a dolgokat, amiket melóban használok. az rb600 meg a saját itthoni routerem.
nekem a routeros-sel eddig kevesebb bajom volt, mint az openwrt-vel...
szerk: ez egyébként is akkor lesz lényegi probléma, ha zöldágra vergődök a digi jogszabály értelmezésével és nagyobb netet rendelek
[ Szerkesztve ]
-
pn4hvq
senior tag
Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni a tőletek. Nekem dobták a labdát (bár sok közöm nincs hozzá), miszerint egy irodákkal teli épületben be kellene kábelezni egy új irodát a pc-kig, és hálózati nyomtatóig bezárólag (a pc-k egymáshoz közel lesznek, a nyomtató az iroda túlfelén helyezkedik el.).
Zömében félinformációkból dolgozom, így pontosan nem is tudom, hogy az iroda hogyan kerül kialakításra. Amit még említettek, parapet csatornát vezetne végig az illetékes szakember a kábelek elrejtésére.
A kivitelezésben kérném a segítségeteket.
Az én elgondolásom:
1. a gigabites "fő"switchtől ftp kábelt kihúzok az irodáig egy fali aljzathoz, amit bekötök.
2. a gépeket egy egyszerű switch (helyi csillagpont) segítségével hozzákötöm a hálózathoz.Kérdéseim:
A hálózati nyomtatót is simán patchkábellel kössem hozzá a helyi switchez?
Maradva a nyomtatónál, ha a nyomtató mögé a csatornába teszem azt beszerelnek egy utp aljzatot, akkor mit tegyek azzal? Hagyjam ki, és maradjak a helyi switch-csel való direkt összekötésnél?Egyáltalán jó irányba indulok el a probléma megoldásához?
Előre is köszönöm a segítséget!
-
Magnat
veterán
Üdv,
ez így működhet, a nyomtatót is ugyanolyan kábellel tudod csatlakoztatni mint a pc-ket, de azt tudd, hogy így a teljes forgalom szűk keresztmetszete a két switch között lesz, mert ugye azon osztozik majd az összes pc, nyomtató meg minden ami az irodában van (persze csak a fő switch irányába menő forgalom tekintetében).
̿' ̿'\̵͇̿̿\з=(◕_◕)=ε/̵͇̿̿/'̿'̿ ̿
-
4Grider
nagyúr
A hálózat egy cég IT infrastruktúrájában a házalap. Ha egy ház alapját elspórolod/elrontod/szétcseszed/elbarkácsolod, akkor lehet akármilyen drága falad, födémed, meg tetőd, semmire sem mész azokkal, ha az alap elkezd rogyadozni. Rendszermérnök koromban egy idő után már nem számoltam, hogy hány olyan cégnél volt alapból vagy utólagosan buherált a hálózat, akiknek hálózati gondjaik voltak és ezt a buhera okozta. Természetesen kisebb/átláthatóbb hálózatok (1-2 tucat aktív eszközig) esetében a buhera még elmegy (de ott se célszerű), afölött azonban rövid/hosszabb távon már saját magatokat szopatjátok.
Mi itt a buhera:
1., Lengőkábel a központi switchtől egy fali aljzatig.
2., Desktop switch-ek telepítése a munkahelyi szobákba.
3., Csatornába szerelt utp aljzat. -
pn4hvq
senior tag
válasz 4Grider #6573 üzenetére
Köszönöm a választ Magnat .
Köszönöm neked is 4Grider .Ezesetben viszont kérnék ötleteket, hogyan lehetne ideálissá tenni a hibás elképzelésemet . A hívjak szakembert most nem játszik .
1. Cat6 fali kábel megoldás az első pontodra? Cél lenne, hogy (elméleti szinten) az aljzat és "fő" switch között meglegyen a gigabites sávszélesség.
2. SOHO switchre azért gondoltam, mert lesz 3-4 pc és a nyomtató. Érdemes valami "ipari" switchben gondolkozni? Kérhetek alternatívát a switchre?
3. Az aljzat tőlem teljesen független dolog. Nem tudom pontosan, hogy mi lesz a csatornákkal.Nincs nagy jelentősége, de tegnap délután közölték, hogy meg kellene oldani holnapig a kérdést, és az első probléma: se szerszám, se kábel, semmi nincs itt...
-
titán
Kezdetnek: Jelenlegi mi áll rendelkezésre?
Mekkora a költségvetés?
Mennyi és milyen kliens eszközök lesznek?
Hogyan néz ki a helyszín? (Ha lehet akkor rajzzal.)
Mekkora forgalom várható az irodán belül és kívül?Egy dolog állandó: a változás - Internet powered by Vodafone Net L with CBN CH7465VF & Asus RT-AC65P
-
pn4hvq
senior tag
válasz Gubek-Einste #6575 üzenetére
Főswitch: mikrotik CRS226-24G-2S+
Az irodában (4,5x4,5 méteres helyiség) 3-4 pc lesz (win 8.1), egy asztal 4 oldalán. A printer az egyik oldalsó falon lesz (ez vélhetően valami konica minolta bizhub). Az általam elképzelt tervezett és bekötött fali csatlakozó melletti fal. Na ezt jól megaszontam. Másképp: az ajtóval szembeni falon jönne be terveim szerint a mikrotiktől a fali kábel, az asztal is ehhez a falhoz lenne legközelebb. Ez a fal kötelező, csak innen lehet megoldani a mikrotik elérését. A jobb oldali falon lenne a printer.
A forgalom normál irodai használatra korlátozódik, nincs p2p, file fel- és letöltés. Nethasználat, levelezés, word dokumentumok kezelése a cél. Emiatt gondoltam első sorban soho switchre.
A költségvetésről nincs infóm (mint gyakorlatilag semmiről sem), de nem tervezem az ágyúval verébre lövést.Nem utolsó sorban: köszönöm a reagálást .
-
Magnat
veterán
Még az is kérdés számomra, h a fő (Mikrotik) eszközön van annyi aljzat, h az iroda összes eszköze közvetlenül oda legyen kábelezve? Az ideális megoldás az lenne, h fali aljzat minden eszköz mellé, amiknek a másik vége a Mikrotik közelében végződne egy patch panalre kivezetve és onnan kötnéd be őket a switchbe. De ha az a prioritás, h tegnapra mennie kell és semmiféle eszköz sincs hozzá és idő sem, akkor nem marad már, mint a lengőkábelezés vagy a Mikrotikig vagy az általad említett másik switchig, amit megveszel vmelyik sarki boltban, de utóbbi esetben bőszen hangoztatni a felelősséged kizárását és azt, hogy ez egy kókány megoldás, amit te messzemenőkig nem támogattál
Egyébként az egész cég mekkora infrastruktúrával bír most? A MIkrotik eszközön milyen eszközök vannak, illetve vannak még plusz switchek vagy csak az az egy van és annyi aktív eszköz, ami azon lóg?̿' ̿'\̵͇̿̿\з=(◕_◕)=ε/̵͇̿̿/'̿'̿ ̿
-
pn4hvq
senior tag
Most, hogy rákérdeztél, azt kifelejtettem, hogy legutoljára hagynám azt a megoldást, hogy direktbe bekötnék mindent a patchpanelbe (elég körülményes a helyiség elérése a mikrotiktől, így amennyiben nem muszáj, nem szeretnék végigkúszni azon a szűk helyen a kelleténél többször). Közben elsétáltam és megnéztem, nincs ennyi szabad aljzat .
Relatív nagy hálózat, van 5 ugyanilyen mikrotik switch.
Gyakorlatilag az összes pc a fentebb említett irodai célra van használva. -
Magnat
veterán
-
-
bambano
titán
a hálózati végpont az rendszerint kevés és hajlamos kevesebbé válni.
ha egy szál kábelt húzol a központi switchig és azt helyi switch-csel osztod szét, akkor nem lesz gigabites a hálózatod, 4 pc meg egy nyomtató esetén csak 200 megabites.tehát kiszámolod, hogy hány kapcsolat kell egy munkahelyhez, veszed legalább a 130%-át, de jobb esetben a másfélszeresét, és annyi szál kábelt húzol a parapet csatornába, annyi csatlakozóval. Tehát egy munkahelyhez kell egy pc, előre gondolkodva kell egy ip telefon, egy notebook aljzat minimum. Így a négy munkahelyre legalább 18 kábelt húzunk be, plusz a nyomtató(k).
ez a leteszünk egy otthoni kategóriás switchet a földre típusú gányolástól visítva menekül egy jobb rendszergazda. tény, hogy olcsóbb kiépíteni, viszont nagyon sokkal drágább üzemeltetni.
most már nyugodtan lehet cat6a kábellel kábelezni, nem sokkal drágább. illik falikábelt használni. a kábelek másik végét egy patch panelen kell végződtetni és az aktuálisan használt végpontokat bepatchelni a switchbe.
-
DrojDtroll
veterán
Külsőre miben különbözik egy cat6 és egy cat5/5e kábel?
Hogyan tudom megállapítani melyik melyik?
-
titán
válasz DrojDtroll #6585 üzenetére
Leginkább a feliratból.
Egy dolog állandó: a változás - Internet powered by Vodafone Net L with CBN CH7465VF & Asus RT-AC65P
-
DrojDtroll
veterán
válasz Gubek-Einste #6586 üzenetére
Köszönöm.
Ha két gépet közvetlenül egy kereszt cat6-os kábellel összekötök, és mindkettőben gigabites NIC van akkor rendben van a gigabites hálózat?
-
titán
válasz DrojDtroll #6587 üzenetére
Igen de mivel már szinte kivétel nélkül minden eszköz tudja mindkét kábelt kezelni így jó lesz az egyenes kötésű is.
Egy dolog állandó: a változás - Internet powered by Vodafone Net L with CBN CH7465VF & Asus RT-AC65P
-
DrojDtroll
veterán
válasz Gubek-Einste #6588 üzenetére
Sebességben is ugyan azt hozza?
-
titán
válasz DrojDtroll #6589 üzenetére
Igen, ilyen szempontból nincsen különbség mivel csak a csatlakozóknál más az érpárok sorrendje.
-
DrojDtroll
veterán
válasz Gubek-Einste #6590 üzenetére
Nagyszerű
-
veterán
Nemrégiben úgy jártam, hogy egy CAT5E kábelezésű hálózatban két HP switchet szerettem volna link aggregation-nel összehozni. A patch kábelek viszont az egyik oldalon a patch panel és a switch között CAT6-ok voltak, és a telephely két végén lévő két switch nem látta egymást. Ha ugyanezen switchek bármelyikén, bármelyik porton, ugyanezen CAT6 kábelek bármelyikével egy laptopot kötöttem a hálózatba, azzal működött, tehát nem kábel hiba. Végül kínomban a switch beállításain nem változtattam, csak cseréltem a CAT6 kábeleket CAT5E-re, és v'oila, minden rendben összeállt.
Hány éves a hajókapitány?
-
-
Livius
őstag
Hello!
Az alaplapomon egy integrált Intel Ethernet Connection (2) I219-V LAN kártya van. Azt vettem észre, hogy naponta legalább kétszer, a netezés közben azt mondja a windows 10, hogy megszakadt a kapcsolat, és lent a hálózatikon a piros ikszel mutatja is ezt. Ekkor persze el is megy ténylegesen a hálózat, majd 1 percen belül visszacsatlakozik. Ma például kétszer csinálta ezt a gépem, kb a két hálózat megszakadás között 4-5 óra telt el.
Van valami ismert jelenség ami ezt okozhatja, hol milyen naplózásból lehetne kideríteni, hogy ekkor mi miatt megy el a hálózat?
Egy telekomos Speedport HGW-ét használok, más PC-ék teljesen stabilan kapják a hálózatot tőle. Az intel legfrissebb driverét használom.Gigabyte GA-Z170-D3H, Intel Core i7-7700K, Corsair Vengeance 2x8GB DDR4-3600MHz, Intel 545s 256GB SSD, MSI GeForce RTX 4060 Ti 16GB VENTUS 2X BLACK 16G OC
-
jancheeta876
újonc
Sziasztok!
A problémám a következő:
Újonnan szerződtem a Digivel, hogy FTTH-megoldást biztosítsanak nekünk a több éves Telekom ADSL-es gyötrelem után. Utóbbit a házba költözésemmel együtt örököltem az előző lakóktól.A házban nagyjából minden szobában van egy RJ45-nek tetsző aljzat (ám korántsem biztos, hogy az).
http://imgur.com/YleBCN4
A modem-router-wireless access point dobozka azonban csak egyetlen szobában használható — tehát gondolom kell lennie valahol egy splitternek—, a többi aljzaton csak a telefon (?) lenne használható, ám mivel évek óta se TV-nk, se vezetékes telefonunk nincsen és nincs is rá igény, ezt nem tudom megítélni.
A helyzet az, hogy ez az WiFi access point ritka rossz helyen, a ház egyik sarkában van. Az új internetszolgáltatással szeretném áthelyezni egy központi(bb) helyre (természetesen nem ugyanezt a készüléket). Továbbá, ha így sem érek el jó lefedettséget, akkor jelismétlőket szeretnék használni az egyenletes WiFi jelért. Továbbá tudom, hogy vezeték nélküli megoldáson keresztül az 1000/200Mbps-os csomag által nyújtottakat nem fogom tudni elérni — valószínűleg persze UTP-kábelen keresztül sem, de azt a WiFi-nél jobb hatásfokúnak érzem. Javítsatok ki, ha tévedek.
A házban tehát fut valamilyen ethernet (?) kábelezés, ami ha 2005 körül lett lefektetve, gondolom, hogy nem Cat5e vagy Cat6 sajnos Van valakinek ötlete, hogy mi futhat a falakban?
A jelenlegi szolgáltatás egy földkábelen éri el a házat, az alagsorban van is egy doboz, és gyaníthatóan itt osztódik el minden a szobák RJ45-aljzatai
http://imgur.com/14d81xQ
A kerületben a Digi pedig légkábelen telepíti az optikát egészen a házig.
tl;dr ADSL helyett optikai kábelen érkezne az internethozzáférés, a ház falaiban régi "telefonkábelek" futnak: össze lehet-e házasítani a két rendszert?
p.s.: lehet teljesen rossz topicban járok, ezesetben türelmeteket kérem.
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
- DUNE médialejátszók topicja
- Építő/felújító topik
- Kriptovaluták és az adózás
- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
- Egyéni arckép 2. lépés: ARCKÉPSZERKESZTŐ
- Terminátort idéző választ adott a Google AI, az emberek halálát kérte
- Autós topik
- Ingatlanos topic!
- Elektromos cigaretta 🔞
- Apple iPhone 11 - népalma
- További aktív témák...
- Új 4K Atom Gamer PC Ryzen 5 7600X/RX 6700 Xt 12GB/500Gb M2 SSD/16-32Gb DDR5 6000Mhz/750W 2-3 Év Gar
- Új 2K Atom Gamer PC Ryzen 5 7600X/RTX 3070 8Gb/500Gb M2 SSD/16-32Gb DDR5 6000Mhz/750W 2-3 Év Gar
- Új 4K Atom Gamer PC Ryzen 5 7600X/RTX 3070 Ti 8Gb/500Gb M2 SSD/16-32Gb DDR5 6000Mhz/750W 2-3 Év Gar
- Új 4K Atom Gamer PC Ryzen 5 7600X/RTX 3080 10Gb/500Gb M2 SSD/16-32Gb DDR5 6000Mhz/750W 2-3 Év Gar
- Sigma 150-600mm Sports objektív + táska ( Nikon )
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs