-
GAMEPOD.hu
RECEPTEK GYŰJTEMÉNYE A TOPIKBÓL
Új hozzászólás Aktív témák
-
pohár
félisten
válasz ngabor2 #1454 üzenetére
Ááhh gomba és az édes-savanyú nem illik össze
Ha előbb megkérdezel engem, megmondtam volna hogy ratyi leszGB = gigabyte, Gb = gigabit, olyan nehéz ez? | %-kal, 2-t, 0-s, 0-ra, 0-hoz, 0-val, 0-n, 3-as, GB-tal, MHz-cel, 1-gyel, 2-vel, 3-mal, 4-gyel, 5-tel, 6-tal, 7-tel, 8-cal, 9-cel, 10-zel, 100-zal, 1000-rel |
-
hanee
senior tag
válasz ngabor2 #1492 üzenetére
Szia!
Nekem van megoldásom a problémádra!
Update 1-es tészta. A gríz ebédre még amúgy is belefér, főleg ha "csak" a tésztára teszed és lekvárból is lehet kapni diétásat (ebből is az Update 1-eset ajánlom, mert az EHETŐ is, nem csak diétás).
Szóval grizestésztára fel!
hanee
-
válasz ngabor2 #1492 üzenetére
A pirított gríz az egyik kedvenc ennivalóm, holott nagyon egyszerű. Gyerekkoromban anyámat az őrületbe kergettem a mit készítsek vacsorára? kérdésre adott hármas válaszommal: répafőzeléket, pirított grízt, sült krumplit.
Magam is el tudom készíteni eme étkeket. Az lenne a fura, ha nem.
A tudás az egyetlen érték, ami a használat során nem fogy el, hanem még gyarapszik is.
-
hanee
senior tag
válasz ngabor2 #1498 üzenetére
Szia!
Ez a kenyér esetében speciel lehetetlen, mert egy speciális lisztből készül, aminek nagyon magas a protein tartalma, a szénhidrát tartalma pedig igen alacsony. Ezt kizárólag az ő Zrt.-jük forgalmazza Magyarországon (ha jól tudom Angliából jön), tehát a piacon még hasonló termék sincs jelenleg (szorgalmazom ha megjelenik!).
Egy szelet szénhidráttartalma körülbelül ugyanannyi, mint egy szelet puffasztott búzáé, viszont nehezebb. Abból pedig még vacsorára is megehetsz két szeletet ha fogyózol, ergó ebből is.Lehet hinni vagy nem hinni, a tények ott vannak a csomagoláson, el kell olvasni.
Én azt mondom, lehet úgy is fogyni hogy szenvedsz, meg lehet úgy is, hogy soványra eszed magadat egy picivel drágább termékekkel (15-20%-ról beszélünk), amikből mellesleg sokkal kevesebbet eszel meg. A kenyér pl. igaz, hogy 500 Ft egy csomag, de naponta 2 szelet kenyeret eszel, és 10 szeletet tartalmaz: tehát 5 napig elég (ráadásul ha hűtőbe teszed, akkor az 5. nap is pont olyan friss mint amikor megvetted). Én szívesen áldozok egy kicsivel többet azért, hogy ne kelljen úgy fogynom, hogy közben szenvedek és állandóan számolgatni, hogy hány kilómétert fussak azért, hogy ehessek egy finom kalácsot reggelire.. Ráadásul egészséges is, és hiányoznak belőle azok a káros összetevők, amik minden más hasonlót termékben ott vannak. Pl. tudod mit okoz a natrium-glutamát ami a legtöbb Knorr / Maggi és hasonló gyors ételben és ételízesítőben megtalálható a piacon? Támadja a vesét, májat, hasnyálmirigyet és az érrendszert. És miért teszik bele? Mert olcsó és függőséget okoz, ezért később is megveszed a terméket, sőt egyre többet kívánsz belőle..Tény, hogy vannak termékek (pl. tej, ásványvíz), amiknél szinte értelmetlen a dolog, hiszen a sima 1,5%-os tej is ugyanaz. Na bumm, ez tényleg marketing.. Mindemellett vannak ezeknél sokkal drágább termékek is a piacon, akár tejből is. Ha jól tudom az UD1-es Mizo tej olyan 250 Ft körül van, de létezik 350 Ft-os tehéntej is, amit BIO néven futtatnak, de azért kiváncsi vagyok mit evett az a boci (kóstoltam és ugyanolyan íze van).
A felvágottak is drágábbak ez tény, de ha elolvasod az összetevőket, hiányoznak belőle pl. olyan összetevők, mint cukor, nátrium-glutamát, disznóbőrke és egyéb hasonlóan rendkívül egészséges vackok. Az ízük pedig adott esetben sokkal jobb, mint olcsó társaiké (pl. a virslinek sokkal jobb íze van, mint a hasonló árkategóriáju csomagolt virsliknek). A minőség pénzbe kerül. Ráadásul még mindig teljesen középárasak az ilyen termékek, vannak SOKKAL drágább felvágottak a piacon.
Norbi egyetlen könyvében sem írja egyébként azt (ha valaki beleolvas meglátja), hogy kizárólag az ő termékeit fogyassza bárki is. Ez csak alternatíva, ami nem is rossz, ha körbenézel a piacon. Az UD1-es tészta valóban olyan tápértékkel rendelkezik, hogy egész nyugodtan megeheted (kis mennyiségben!) vacsorára is. Én pl. az egy doboz tésztát, ami 200 gramm 3 étkezésre szoktam elosztani és mivel ezek a termékek nagyon laktatóak is, bőségesen elég, ha ezt eszem ebédre, utána nem vagyok éhes 5 órán át legalább, pedig fele annyit eszek belőle mint a rendes tésztából. Létezik UD1-es liszt is, nem is egy fajta (kenyérhez, palacsintához, süteményhez), amikből csinálhatsz a fogyókúrád ideje alatt is palacsintát, kakaós csigát, vagy bármi mást amit megkívánsz (recept rengeteg van a neten). És büntetlenül megeheted tízóraira, mert ugyanúgy fogyni fogsz. Szerintem ez megér +15-20%-os árkülönbséget (bár a liszt valóban nagyon drága). Én nem szeretek vezekelni!
Műzli szeletből pl. a Norbis az egyetlen, ami glükoz szirup és más ragacsos vackok helyett fruktózzal készül. Nincs másik, az összes BIO müzli is glükozzal készül (rendszeresen járok bio boltban és mindent el szoktam olvasni), bár némelyik *ellenőrzött ökológiai gazdaságból származik. De ugyanúgy hízlal és emeli a vércukorszintet.
Egyébként a röhej az, hogy egyszer pl. vettem a bio boltban egy puffasztott köles kockát, ami az összetevők szerint cukor mentes csokoládéval volt kenve. Ennek ellenére tiszta szirup volt az egész csoki a tetején. Na ez az igazi gáz, mert bio boltba olyanok is járnak, akik nem ehetnek cukrot és a mentes élelmiszereket keresik.. és gyanútlanul megveszik (mindezt 300 Ft-ért, míg Norbi csokival bekent puffasztott búzája 150 Ft-ba kerül és arról lehet tudni hogy valóban édesítőszerrel készül, mert pontosan fel van tüntetve rajta minden).Azok a termékek jelentősen drágábbak "társaikénál", amik a "csodalisztből" készülnek. A többi pedig középáras, ha összehasonlítod.
Azon is érdemes továbbá elgondolkozni szerintem, hogy a MACOSZ (Magyar Cukorbetegek Országos Szövetsége) szerint - amelyben vannak szakemberek ugye - az Update termékek cukorbetegek számára is ajánlottak és fogyaszthatók (egyébként az élelmiszerek összeállításában, illetve a könyvek írásában is közreműködik dietetikus szakember és orvos).
Természetesen nem rábeszélni akarlak ezekre vagy ilyesmi, hiszen mindenkinek szíve joga eldönteni hogy mivel és hogyan fogy, de kérlek, ne azért dönts ellene, mert neked nem tetszik a marketing, vagy nem szimpatikus Norbi/Réka! Kérlek, legalább próbáld ki, vagy olvasd el az összetevőket és hasonlítsd össze más termékekkel!
Abszolút a jóindulat vezérel engem, szóval nem támadó jellegű a hozzászólásom, de három éve eszerint élek és azóta nem volt szükségem arra, hogy "ismét lefogyjak 20-30 kg-t", mert tartom a súlyomat és nem éhezek. Szóval az én tapasztalatom 150%-ig jó, pedig amikor én kezdtem még nem voltak Norbi termékek sem ilyen széles választékban, vadászni kellett a túrórudi vagy a puding után is, mert csak néha volt a boltokban.. a módszer úgy is működött természetesen, viszont ezek nagyon megkönnyítik azok dolgát, akik változtatni akarnak, mert pl. nem kell lemondani a grizes tésztáról vagy egy jó sütiről néha és mégis fogy vele az ember
Természetesen szó sincs arról hogy két pofára zabálni lehet ezeket, de nagyon jól tud esni az embernek uzsonnára, vagy ebéd után egy túrórudi, főleg annak aki édesszájú, mint én. Szóval én bíztatnálak, hogy legalább próbáld ki!hanee
-
hanee
senior tag
válasz ngabor2 #1530 üzenetére
Mármint mit nem szeretsz, a futást, vagy az erdőt?
Egyébként mesélek neked valamit.. ez ilyen "Norbis" sztori Na jó nem..
Szóval amikor én általános iskolás voltam, 8 éves koromban nagyon sokat fájt a lábam, a talpam. Kiderült, hogy lúdtalpam van (amit a hipermárkás babacipőknek köszönhetek, amikben talpmagasítás van ), és nem nőttek össze a sarokcsontjaim. Ettől kezdve felmentettek tornából, mert ezzel a lábbal így nem szabadott sokat ugrálnom és ilyen lúdtalpbetéteket kellett hordanom vagy két évig. Ezek után jól meghíztam, mivel nem mozogtam semmit, meg amúgy is a 9 éves gyereknek 5 szendvics kell tízóraira ugye..
Szóval meghíztam jól, persze egy idő után újra tornáztam.. és persze volt futás is, felső tagozatban főleg. Most így visszagondolva nem volt vészes, bemelegítésnek 400 méteres kör, és utána 2x800 méteres körök, úgy az iskola körül.. egyébként tök szép környék, a XI. kerületben van. Szóval én nem tudtam végigfutni kb. 100 métert sem egyhuzamban, mert meg akartam fulladni és minden bajom volt. Elég szánalmas volt a dolog, mindig utolsónak értem be és emiatt persze utáltam is a futást, rettenetesen.. persze gyerek fejjel megalázó is volt a dolog, hogy a többiek néztek rám, hogy még ennyire sem vagyok képes, hogy lefussam (nem én voltam az egyetlen, de csak ketten voltunk ilyen elfuseráltak). Ezek után eltelt úgy 18 év, hogy rá sem gondoltam a futásra és max. csak a busz után futottam, annak ellenére hogy pl. jártam teniszezni, bringáztam, és később sportlövész is lettem, versenyeztem is, még EB-n is voltam.. de a futást még sportlövészként is elblicceltemAztán felnőttként egyszer beszélgettem egy barátnőmmel, aki amúgy sport-mozgás mániákus, ha van fél óra szabadideje a szüleinél mert épp késik az ebéd, akkor leül tornázni kb.. frankón. És ő jár futni rendszeresen. Beszélt nekem róla, hogy ez mennyire jó és szuper érzés, áradozott nekem a kocogásról. Mivel mostmár huszonévesen volt Internetem is, utána olvastam kicsit a dolognak és rájöttem, hogy ezt is, mint annyi más dolgot, tanulni lehet és kell. Nem mindenki számára értetődik magától, hogyan is kell kocogni, de ahogy egyre többet olvastam a futásról arra a következtetésre jutottam, hogy aki normálisan kipróbálta, mind szereti.. Ezért aztán hirtelen felindulástól vezérelve elmentem futócipőt venni és elkezdtem kocogni. Először épp csak 400 métert bírtam lekocogni, aztán kétszerannyit, végül pár hét után már 2 km-t, aztán 6 hét után indultam a Flora futáson ahol 3,2 km-t futottam le.. aztán jött az 5 km-es rakpartfutás 50 fokban, meg a 7 km-es maratonváltó.. aztán 10 km a környéken..
Szóval csak bíztatni tudlak, hogy menj! Most, hogy ÉSSZEL csináltam, és megtanultam a technikáját a dolognak, élvezni tudom. És tudom azt is, hogy gyerekkoromban hogy nem tudtam lefutni 300 métert nem azért volt mert engem elfuseráltak, hanem azért, mert a tanár volt elfuserált és képtelen volt rá megtanítani. Számára magától értetődő volt az egész, mert elvégezte a TF-et, de számomra 10 évesen nem. Velem nem járt anyukám kocogni..Na most lehet könnyezni
A tanulság az, hogy FUTNI JÓ!Ha valaki Újpesten lakik....
-
hanee
senior tag
válasz ngabor2 #1552 üzenetére
No igen.. egyébként én nem vagyok híve ezeknek a kész szószoknak, egyedül a Bertollinak (ami ugye aranyáron van), de azt is csak ritkán veszek, pont az ára miatt. Nameg azért is, mert a paradicsom süritmény a tizedébe kerül, fűszereim meg vannak
Párom egyébként szereti ezeket a Knorr porokat is, mindig csinál magának belőle kajákat, sőt ezt jobb szereti, mint amikor csinálok pl. rendes bolognait igazi paradicsomból meg fűszerekkel.. Én általában csak tisztes távolból nézem ilyenkor a falatozást..
-
RedWing
aktív tag
válasz ngabor2 #1584 üzenetére
A teljesség igénye nélkül, saját receptgyűjteményemből:
Tengeri ínyencség egyszerűen
Hozzávalók:
• 50 dkg tenger gyümölcsei
• 1 paradicsom konzerv
• 3 dl tejszín
• friss gyömbér
• 1 citrom
• 2 fej hagyma
• 1 gerezd fokhagyma
• olívabogyó
• friss chilipaprika
• szójaszósz
• só, bors, oregano
• bármilyen olasz- vagy akár üvegtésztaElkészítés: A hagymát apróra kockázzuk, megpirítjuk, beledobunk 2 kisebb chilit felaprítva (aki kissé csípősebben szereti, a magjával együtt teheti), egy adag szójaszószt is csorgatunk bele, majd belerakjuk a kissé áttört paradicsomkonzervet, 3-4 gerezd fokhagymát reszelünk bele, sózzuk, borsozzuk, mehet bele az oregano is. Hagyjuk főni, míg teljesen krémes lesz, a folyamatot botmixerrel felgyorsíthatjuk , sőt így egyenletesebb szószt kapunk. Belerakjuk a tenger gyümölcseit(fajtától függően, ha kell kis előfőzés után), mikor ezzel is összefőtt, felengedjük a tejszínnel. Egy jó darab gyömbért rakunk bele, majd a fél citrom kifacsart levét (a másik felét majd a tálalásnál csorgatjuk rá). Aki szereti, szórhat bele olívabogyót. Tésztával tálaljuk.
Tenger gyümölcse saláta
60 dkg fekete kagyló, 30 dkg vénuszkagyló, 20 dkg apró tintahal, 15 dkg nyers garnéla, 1 dl száraz fehérbor, 1 citrom leve, só, 1 gerezd fokhagyma, 1 tk mustár, bors, 3 ek olivaolaj, 3 zellerszár, 1 kis csomó petrezselyemzöld.
A kagylókat folyó víz alatt alaposan lekefélem. A tintahalat hideg vízzel leöblítem és gyűrűkre vágom. A garnálákat kitőrdelem a páncáljukból, a belét eldobom. Egy lábasban felforralok fél liter vizet a borral, fél citrom levével és sóval. Beleteszem a tintahalat és 1-2 percig főzöm fedő alatt, egy szűrőkanállal kiszedem és tálra teszem. A garnélákat egészen rövid ideig (1 perc) főzöm, kiszedem és a tintahalhoz teszem. A kagylóféléket mintegy 3 percig főzöm, majd leöntöm. A zártakat eldobom, a többit pedig leválasztom a héjáról. A fokhagymát megtisztítom és finomra vágom. Egy tálban összekeverem a tenger gyümölcseit a fokhagymával. A mustárt elkeverem a maradék citromlével, sóval és borssal, majd hozzákeverem az olajat. Ezzel a marináddal öntöm nyakon a tenger gyümölcseit és néhány órát érni hagyom. A zellerszárat megmosom és finom szeletekre vágom, a zöldpetrezselymet finomra vágom. Mindezeket hozzákeverem a salátához.
Szerk.: Más "gyömölcsökkel" is nagyon jó!
Raclette frutti di mare
Egy üveg tenger gyümölcse konzerv, 2 ek olaj, 4 dkg vaj, 2 ek finomra vágott petrezselyemzöld, só, frissen őrölt fehér bors, 8 szelet pirítós (a sütőedényke méretére passzítva), 60 dkg raclette-sajt.
A konzervet lecsepegtetem és egy mokkáskanálnyi sóval, valamint frissen őrölt borssal megpárolom az olajon. A végén megszórom vágott petrezselyemzölddel. A kivajazott sütőedényekbe beleteszem a pirítósokat, Elosztom rajtuk a tenger gyümölcsei ragut, majd a raclette-sajttal beborítva kb. 3 percre betolom a sütőbe.
Jó étvágyat!
[ Szerkesztve ]
Egy mérnökkel vitatkozni olyan, mint bírkózni egy disznóval a sárban. Néhány óra elteltével rájössz, ő élvezi!
-
hanee
senior tag
válasz ngabor2 #1598 üzenetére
Szia!
Nekem van egy kókuszos muffin receptem, ami elvileg UD1-es, de mellette gluténmentes is, mivel zabkorpával/zabpehellyel készül, valamint kókuszreszelékkel. Leírni csak este tudom, mert most melóhelyen vagyok és nincs kéznél a receptes füzetem De szívesen leírom akkor..
Hanee
-
ngabor2
nagyúr
válasz ngabor2 #1602 üzenetére
kicsit egyszerűsítettem, kicsit kibővítettem... most meg megcsinálok még egy adagot
10dkg margarin
15dkg cukor
3 tojás
20dkg rizsliszt
1 ek kakaópor
1 kk szódabikarbóna
7 dkg kókuszreszelék
kb. 1 dl tej
1 maréknyi mogyoróa margarint, a cukrot és a tojássárgákat habosra keverjük. hozzáadjuk a lisztet, kakaóport, szódabikarbónát, kókuszt és a durvára darált mogyorót, és annyi tejet, hogy sűrű, de jól keverhető massza legyen. gyors mozdulatokkal hozzákeverjük a 3 tojás felvert fejérjét, és muffintepsibe, muffinpapírba adagoljuk. 180°C-ra előmelegített sütőben kb. 30 percig sütjük. a kakaó miatt elég nehéz követni, hogy mikor sül meg, nekem elsőre sikerült. szépen megnőnek, egyenletesen laza szerkezetű lesz.
a mogyoró illik hozzá, de elhagyható, vagy bármivel pótolható (oké, valszeg füstölt szalonna kockák érdekes ízhatást váltanának ki... de dió, mandula, aszalt gyümölcsök... tehát bármi, ami süteménybe illik).
mindig hallottam, hogy muffint sütni egyszerű, de ennyire egyszerűre én se számítottam.
[ Szerkesztve ]
-
-
philoxenia
MODERÁTOR
válasz ngabor2 #1618 üzenetére
Nálam a liszten kívül van benne:
- lenmag /eddig egészben, de ezután majd őrölt/pelyhesített formában, mivel ha szétrágás nélkül kerül az emésztőrendszerbe, akkor tényleg gyorsan átszalad.../
- hántolt napraforgó /pirítatlan/
- héj nélküli tökmag
- szezámmag
- búzacsíra
- zabpehelyliszt
- pattogatott amarántmag
- rizskása /bioboltokban ezen a néven forgalmazzák/Kicsit sokféle, de nekem bevált....
Később általában nem értek egyet azzal, amit korábban leírtam. Ehhez néha évek kellenek, néha percek csak...
-
philoxenia
MODERÁTOR
válasz ngabor2 #1628 üzenetére
Kefír, joghurt helyett? az szerintem nincs olyan savanyú... esetleg aludttej?
1627: nem baj, ha van benne fehér liszt, csak próbálj kenyérlisztet, vagy réteslisztet finomliszt helyett..
[ Szerkesztve ]
Később általában nem értek egyet azzal, amit korábban leírtam. Ehhez néha évek kellenek, néha percek csak...
-
philoxenia
MODERÁTOR
válasz ngabor2 #1630 üzenetére
A jó kefir, ami nem folyós, a savó nélkül nem igazán savanyú, az aludttej sem igazán, ha a savót nem használod fel. Javaslat még sovány tejszín /kávé/, esetleg tej + étkezési keményítő esetleg kevés liszt.
Később általában nem értek egyet azzal, amit korábban leírtam. Ehhez néha évek kellenek, néha percek csak...
-
venember83
nagyúr
válasz ngabor2 #1697 üzenetére
Pont fordítva lett, mivel a hús be volt pácolva, hamar átsült/átpárolódott és a krumplinak kellett volna még egy kis idő, de már mindegy, tegnap elment a kaja több mint fele, ma megeszem a másik felét, ez így sikerült. Legközelebb okosabb leszek. De legalábbis tapasztaltabb. A lefedés csak akkor ugrott be, amikor már benyomtam a sütőbe vagy tíz perce, így fedél nélkül volt bent kb. ötven percet.
-
philoxenia
MODERÁTOR
válasz ngabor2 #1748 üzenetére
Csukát, ha sütöd, szerintem érdemes füstölt szalonnával és fokhagymával tűzdelni, a harcsapörköltnél viszont főzném kicsit a pörköltalapot a hal beletétele előtt, esetleg jó lecsósan, ha szereted. Gomba gondolom eleve lesz benne.....
Szerk: nem saját kútfőből [link]
[ Szerkesztve ]
Később általában nem értek egyet azzal, amit korábban leírtam. Ehhez néha évek kellenek, néha percek csak...
-
föccer
nagyúr
válasz ngabor2 #1902 üzenetére
2 személyre azért durva mennyiség lenne az 1 kiló lisztből. Így is küldtünk anyósoméknak is egy adagot. A maradék kritériummal csak annyi baj va, hogy 1: nincs 3 serpenyőm, csak 1, 2: nincs turmixgépem, csak fakanalam+habverőm. Erre még rájön, hogy elektromos tűzhelyem van, amin egy pöttyat lassan készül a palacsinta.
De igyekszem legközelebb így csinálni
üdv, föccer
Építésztechnikus. Építőmérnök.
Új hozzászólás Aktív témák
- Filmvilág
- LEGO klub
- Eredeti játékok OFF topik
- OLED TV topic
- Renault, Dacia topik
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- Apple iPhone 13 Pro Max - őnagysága
- Bluetooth hangszórók
- Debrecen és környéke adok-veszek-beszélgetek
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: Ozeki Kft.
Város: Debrecen
Cég: Alpha Laptopszerviz Kft.
Város: Pécs