Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
veterán
Moonman (PH-n is jelen van, gondolom már találkoztatok vele) már megint jól megaszonta...
-
Sianis
addikt
válasz Neil Watts #1351 üzenetére
Te ez mind el is olvastad? Hát nekem ennyi időm erre most nincs.
Sianis
-
veterán
-
veterán
-
rokefeller
senior tag
válasz Neil Watts #1349 üzenetére
ne emelj semmi ramon, a gnome nem azért indul lassan mert kevés a memória, hanem mert elindul egy csomó szolgáltatás, amire neked desktopon nincs szükséged, vagy legalábbis nem kell hogy fusson. Ez alapján be tudod magadnak álítgatni mi kell és mi nem. De ne várj villámbootot, ez ilyen, ebben az ubuntu sokkal jobb, ők szépen kiprofilozták az egészet, meg eleve máshogy indítják a szolgáltatásokat, az Xp is gyorsabban indul, ez egy élhető és elfogadott "gyengesége" a fedorának
Itt egy összehasonlítás, ha megnézed ott is pont 45 másodperc a login promptA télapó nem a régi már...
-
delacct
tag
válasz Neil Watts #1354 üzenetére
Nézd sokan kezdtük,kezdjük MS fanként.Ostobaságot persze nem akarom védeni sem mentegetni,DE! :be kell ismernem sok desktop és szerver alkalmazás sokkal stabilabban biztonságosabban és olcsóbban,esetenként ingyenesen elérhető kellemes környezetben linux vagy BSD alapokon...
Az MS is egy változó képlékeny tákolmány,a külömbség a zárt forráskódban a profilorientáltságukban és a filozófiájukban van elsősorban.
Sokan azért nyitottunk pár éve a *nix rendszerek felé,mert nem szeretjük ha korlátoznak minket,illetve források szükében a kényszer nagyúr alapon.
Mára eljutottam jómagam odáig,hogy szívesebben használok RH alapú disztribeket mint MS termékeket ahol ez lehetséges.
Ám a szellemi tőkét,a tudásvágyat pótolni szoftveresen a *.nix rendszerek nem képesek,ezért sokan nem ajánlják ezeket a rendszereket a "kényelmesebb"(hülyébb) juzereknek.postázni nem postázok semmit
-
rokefeller
senior tag
válasz delacct #1356 üzenetére
nem mindenkinek okoz örömek ha könyékig túrhat az OS-ben, és bár nem feltétlen kell, de a lehetőség miatt sokan azt hiszik mégis. másrészt pedig mindenki azt választja mit ismer, mire ma valaki nulla tudással odajut hogy kell egy számítógép, nem keresgél oprendszert, azt sem tudja mi az, azt fogja feltenni amit a szomszéd pistike feltol, vagy amit a boltban rátettek a gépre. aztán azzal boldogul valahogy. egyébként a cikk szerintem nem olyan rossz, jellemzően egy pc worldös féligazságra egy ms fanabb féligazsággal válaszol. majdnem minden tevékenységet, majdnem minden említett oprendszeren el lehet végezni :-) lehet keresni a majdnemek okát, de minek :-)
A télapó nem a régi már...
-
delacct
tag
válasz rokefeller #1357 üzenetére
Én nem szeretem ha kitalálja a gyártó helyettem mit szeretnék,ezért ++ *nix rendszereknek.Ha kevesebbet brusztoltam volna MS alapokon ma kevésbé lennék sötét.
A könyékig turkászás egyébként MS alapokon ugyanígy megvan,csak ott erre cleanerek és egyébb syarok szolgálnak,hogy milyen eredménnyel azt hagyjuk...postázni nem postázok semmit
-
zoltanz
nagyúr
válasz rokefeller #1345 üzenetére
Kipróbáltam élesben, semmi gondja nem volt (igaz boot menüben haragudhat az Ubira mert csak az XP jelenik meg.) még a monitor felbontással vannak gondjaim, virtuális gépet akarok éppen létrehozni. Az ext4 fájlrendszerhez telepíteni kell még extra csomagokat vagy hol tudom használni?
-
Vladi
nagyúr
válasz Neil Watts #1351 üzenetére
Már bocs, hogy csak így lecseszek, de ki a szart érdekel monnman és a win a fedora topikban? Lehetőleg az ilyeneket mellőzd. Úgylátom, ez nem csak rád vonatkozik.... én is szarul keltem ma.
[ Szerkesztve ]
il sole non sorge più ad Est!
-
Erasmus
őstag
feltettem én is, és egyelőre csak feleannyira b#szott fel, mint az ubuntu, ami nem kis eredmény szóval még mindig nagggyon messze vagyunk attól, hogy a linux mainstream oprendszer lehessen.
rólam azt kell tudni, hogy egyáltalán nem vagyok guru, de évente legalább egyszer megpróbálok belőni egy működőképes linuxot. csak mert szimpatikus az egész openszósz mozgalom stb. az eddigi gyakorlat az, hogy több-kevesebb ideig hegesztgetem, majd amikor megunom a sok szívást, ledúrom a francba. mindig annak reményében kezdek hozzá, hogy az újabb kiadásokkal a szopási szint a toleranciahatár alá csökken. eddig nem így volt.
a fedora 9-cel az első benyomásom az volt, hogy elképesztően szép (én gnome-os felülettel használom). de néhány, számomra érthetetlen hülyeségbe már az elején belefutottam:
- alapból átállítja a rendszerórát két órával előre. a visszacsináláshoz adminnak kell lenni (miért???), de így sem müx, mert végtelen ciklusban dobálja fel a jogosultságkérő ablakot (amíg cancelt nem nyomsz), és persze a 2 óra plusz marad. végül megoldottam, már nem is emlékszem hogy (késő volt).
- a fájlkezelő szép ikonokkal mutatja a gépen lévő összes idegen (ntfs) partíciót, de sima userként nem tudom mountolni őket. és a progi nem ajánlja fel a váltást adminra. ez miért van? én vagyok béna?
előre is kösz.
-
rollins
őstag
válasz Erasmus #1361 üzenetére
Nincs 9-esem, az órát nem értem miért állítja át, hacsak nem más időzónát állítottál be a telepítés elején. Az ntfs partíciók hozzéférési jogáról meg szvsz vicc amit írsz.
Minél többet olvasok az F9 újdonságairól, egyre jobban megértem mi ez a nagy lelkesedés. Gondolom az elején lesznek dolgok, ami nem megy valamiért, amit remélhetőleg javítani fognak.[ Szerkesztve ]
-
Vladi
nagyúr
Hali!
Szerintem már csak 2 dolog hiányzik ahhoz, hogy mainstream lehessen:
- akarat
- közismertség (főleg az alap linuxos dolgokban)Amit az óráról írsz, ismert probléma. Megoldás és magyarázat.
A rendszeridő pedig rendszer beállítás, így természetesen root jog kell hozzá.Az ntfs rész az automounter kérdése. Mostanában az a divat, hogy mindent automatikusan próbál csatolni a rendszer. Én maradi vagyok és azt mondom, az eltávolítható köteteken kívül minden mást a fstabbal érdemes csinálni.
-
veterán
-
rokefeller
senior tag
nekem sem az órával nem volt problémám, sem az ntfs partíciók mountolásával, mindkettő feldobta a policykites ablakot, megjegyeztettem vele a root jogot, és hurrá már ment is.
"messze vagyunk attól, hogy a linux mainstream oprendszer lehessen" nos erre azt mondanám hogy messze vagyunk még attól hogy a linux olyan másodikként telepített oprendszer legyen mely dual boot környezetben, nem open source filerendszert automatikusan 100% hogy beavatkozás nélkül kezel :-) (jelenleg jár 99,99%-nál szerintem) mert ugye a másik oprendszer nyilván out of the box felcsúszik ext3-ra, netalán installnál felajánlja hogy átméretezi a meglévő ext3 partíciót, és miután feltelepül, egy klikk és egy passwörd után bemountolja a meglévő ext3 partíciót, készít bootloadert hogy mindkét rendszer menüből kiválasztva bootolható legyen, megvéd attól hogy az öcséd átbuzerálja a rendszer órát, ami miatt a zenés ébresztőd reggel 6 helyett hajnal 3-kor röffent ki az ágyból :-)
szóval na, én amondó vagyok hogy aki dual bootot akar, az az én szememben advanced user, tudja mit és hogy kell, olvasson tanuljon, stb. Ha kezdő linuxozni akar, akkor pedig legyen bevállalós, és tolja le a másik os-t, és hajrá, óvatosabb esetben kotorja elő a sokéves párszázas celeronját, és azon a külön gépen, a kis párgigás vinyóján meg az ősöreg nvidia vagy ati kártyájával játsszon egy picit, míg megszokja hogy jogosultságok vannak, centralizált szoftvermenedzsment, ilyenek.
egyébként díjazandó hogy kiváncsi vagy, személyes linuxhoz közeledési folyamatom részletei kísértetiesen hasonlítanak a te mostani próbálkozásodhoz, kb 3 release-nyi próbálkozást saccolok, addig pont annyi ragad rád, és annyit egyszerűsödnek a disztrók hogy onnantól neked sem lesz menekvés :-)
-
zoltanz
nagyúr
Szerintem is bevállalósnak kell lenni aki Linux -ot akar Windows helyett, cserébe meg kell "szokni" nincsenek vírusok, gyorsabb itt-ott és ugyanazt tudja ha nem többet (kevesebb játék fut könnyedén, úgy is a konzolok dübörögnek mostanság) nem kell codec -kel bajlódni, (kivéve a Laci XP, VISTA stb. , komolytalan. ) Nem beszélve nálam jobban bejött CD/DVD írásra is.
Foglalkoztam régebben Linux-al (nem olyan behatóan pl. nem forgattam kernelt) Red-Hat -al jópár éve akkor is nagyon kedveltem, elötte is már sok jót hallotam a UNIX féle rendszerekről.
[ Szerkesztve ]
-
ZCoyote
őstag
válasz Neil Watts #1364 üzenetére
Azért moonman-t egységsugarúnak nevezni elég érdekes bár nem tudom mire vonatkozik Nálad az r=1
Hogy on is legyek, érdekes, azt vettem észre az F9-nél, hogy jobban terheli a laptopom mint pl az Ubi. Pedig nincs több szolgáltatás indítva stb.
Romani ite domum.
-
rollins
őstag
Na most én sírok:
K3b nem akar írni (fedora 8-on), még root-tal sem (nem is azzal akarom). fstab-ban nem kell állítani semmit, ugye? Írot is ismeri. Mikor nézem az "Információ az adathordozóról", akkor látja lemezt, de mikor akarom írni, ott azt írja helyezzek be egy üres lemezt. Há hülye ez? Inaktív az írás gomb, persze sebességet sem lehet állítani, semmit. Nehogymá ehhez külön jogosultságot kelljen állítani. cdrecord, cdrdao, wodim, growisofs, stb programok vannak. Há én eztet nem értem.
Ha b*akodik velem, felrakok másik íróprogramot legfeljebb. (vagy kiírom parancssorosból, de ahhoz most lusta vagyok :>) -
rollins
őstag
rokefeller, vladi:
GnomeBaker úgy néz ki tökéletesen megírt egy újraírható dvd-t, most kiírom dvd-r -re. K3b, Brasero nem tudta, nálam ment a süllyesztőbe. K3b egyszerűen semmit nem csinált, root jogok miatt nem panaszkodott, de azzal sem ment neki. Brasero ráadásul át is akarta nevezni a fileokat, talán az utf8-cal volt baja, nem tudom. GnomeBaker -ben meg Joliet, Rock Ridge alapból ki volt pipálva, szval úgy néz ki jól íratta meg a lemezt a programokkal.[ Szerkesztve ]
-
rokefeller
senior tag
válasz rollins #1371 üzenetére
ja, a brasero akkor akar átnevezni, ha be van pipálva hogy növelje a kompatibilitást a winnel, és mondjuk 64 karakternél hosszabb a file neve. nekem mindent megír, de van pár dühítő bugja, a gnomebaker viszont nekem sosem állt kézre
[ Szerkesztve ]
-
rollins
őstag
válasz rokefeller #1372 üzenetére
Ja, Brasero-ban be volt jelölve a win. kompat. (vagy jobb lett volna ha nincs jelőlve?), gondoltam jó lesz ez, mert fat32 particóról is voltak fileok kijelölve. De volt más baja is, nem is értettem, a kis abalkban filenevek hosszú listáját írta, ott láttam hogy átnevezett volna, aztán az előzetes ellenőrzőösszeg hdd-re írása után dobta el magát, valami váratlan hiba miatt le is állt. Még jó hogy van a GnomeBaker, különben mkisofs, dvdrecord, vagy cdrecord -dal görcsölhetnék parancssorból :>
Még annyit: A GnomeBaker írásakor Auto modot választottam, végén kiírta session colosed (ha jól emlékszem), akkor ezek szerint többsávost csinált? Lehet a dao -t (disk at once) kellett volna választani. Bár ez legyen a legkisebb gond.[ Szerkesztve ]
-
veterán
-
delacct
tag
Pendrivera Fedora 9 [link]
Okos hasznos segitség lehet ha nem indul a rendszer vagy ha elutazol.postázni nem postázok semmit
-
Erasmus
őstag
kösz, az órával, tényleg ez volt a gond, windowsos dual boot van nálam.
nem akarom szétoffolni a topikot egy olyan vitával, hogy mennyire érett hétköznapi használatra a linux, de annyit azért reagálok rokefeller válaszára is, hogy:
persze, nagyon szép dolog, hogy a linux (most már alapból a fedora is) támogat egy proprietary fájlrendszert, miközben a windows nem a nyílt alternatívákat. de ettől még az megáll, hogy az messze nem egy mainstream oprendszer, aminek a telepítéséhez és a használatához advanced usernek kell lenni. egy normál user használni akarja a rendszert, nem hegeszteni, és a netes fórumokat, how to-kat böngészni minden piszlicsáré beállításnál. márpedig a linuxnak és a nyílt forráskódnak általában is talán éppen ez a filozófiája: a lényeg az a szabadság, hogy a többé-kevésbé hozzáértő felhasználó a maga igényeire szabhatja a rendszert. nem tudom, hogy ezt az elvet valaha is össze lehet-e békíteni a normál user elvárásaival.
egyébként a linuxos kísérletezésem már évek óta tart, bőven túlvagyok már három release-en
-
rokefeller
senior tag
válasz Erasmus #1377 üzenetére
értem az érveidet, és tényleg ne offoljunk vitával, csak annyit mondanék hogy sokan nem maguk telepítik a windowsukat, ami nagy különbség, használni egy általam beállított linuxot ugyanúgy tudna mókamiki, mint az általam beállított windowst.
és én még három release-t értettem :-)
[ Szerkesztve ]
-
Vladi
nagyúr
válasz Erasmus #1377 üzenetére
Erre szoktam mondani, hogy nem is biztos, hogy kell otthoni desktopra. Ahhol van aki beállítsa neked, csak használni kell, ott viszont utólérhetetlen. Mire gondolok? Közigazgatás, oktatás. Ugye a magyar szoftver büdzséből ki lehetne képezni egy egész állami szupport rendszert... mindegy
A másik: van egy haverom, aki a zusában dolgozott és vett egy csili-vili laptopot vistával. Állandóan hozzám jár vele, hogy ez se megy, meg az se, meg tegyek rá mindenféle programot. Aha, mainstream...
-
rokefeller
senior tag
dettó, az egész család, nagybátyám, barátaim nem infós vénájú tagjai, mindnél nekem kell xp-t telepíteni, újratelepíteni, vírusirtani, ilyenek. arról nem beszélve hogy hány év és hány zsákutca volt mire megtaláltam azt a codec pack-et ami megfelel, olyan vírusírtót és tűzfalat, stb.
-
delacct
tag
:S
Ma nem volt a barátom a Fedora 9.
Fujitsu Siemens Intel chipsetes alaplap fsb800 (i965?)
telepités végigment,és nvidia driver hilyán alap desk mindenféle 3D nélkül.
Eddig még élhető lett volna a rendszer ám a gondok ott kezdődtek,hogy az előzőleg lementett 150Gb Data a másik NTFS Hdd-n nem látszott.
Se csatolni se leválasztani nem lehetett.
Kis guglizás után kiderült,hogy a chipset a hunyó,valamiért túl újnak találja a rendszer.
Ebben a formában barátom azonnal demotálta a fedórás ötletet és felkúszott alaprendszernek az UHU 2.1.
Ezzel simán volt 3D és NTFS valamin a dualboot (másik hdd-n XP tartaléknak).
Sajnos nem minden konfigon megy minden disztribúció és ezalól a Fedora sem kivétel.Mindenesetre eddig a jó öreg UHU volt ami minden vason elindult és kifogástalanul teljesitett.....postázni nem postázok semmit
-
zoltanz
nagyúr
Lehet nagy hülyeséget kérdezek.
Letöltöttem a 10.3 OpenSUSE -hoz a GM-Addon-NonOss-BiArch ISO CD fájlt ebben vannak olyan RPM telepítő csomagok amik ingyenesek ugyan, de zárt forráskóddal készültek, tudom használni őket Fedora 9 -cel?
-
veterán
-
zoltanz
nagyúr
válasz Neil Watts #1384 üzenetére
Köszi, rendben javasoltnak tekintem . én is így gondoltam akkor rendben. Azt viszont nem értem mibe lenne a Fedora -ra is kiadni egy hasonlót vagy egy linket odabiggyeszteni.
-
veterán
-
veterán
Szia!
Lenne egy félig off kérdésem:
Nekem júniusban fog lejárni a gari a gépról (FSC Scaleo P) úgy terveztem idáig, hogy egy 9600GT-t fogok venni de most úgy hallom, hogy az nVidia egyre $z@r@ßß drivereket ad ki... Ekkor gondolkoztam egy kicsit, hogy ~u.a. árért lenne HD3870 is... Na most mi legyen? Help PLZ!
Üdv. Core2
[ Szerkesztve ]
-
rokefeller
senior tag
válasz Neil Watts #1388 üzenetére
a vásárlás pillanata előtt kb egy héttel gulizz a hardver támogatásával kapcsolatban, mert minden tök kiszámíthatatlan. az nvidia driverekkel nekem bajom nincs, csak ha épp nincs. persze, nekem sosem volt 3-4 évnél fiatalabb kártyám :-)
[ Szerkesztve ]
-
Vladi
nagyúr
válasz Neil Watts #1388 üzenetére
nV 96xx-hez jelenleg nincs stabil driver. Ati 3xxx-hez van. Ez alapján mérlegelj.
(#1383) zoltanz:
Ha az rpm-ek susihez vannak akkor nem valószínű, hogy felmegy fedórára. Illetve felmegy, csak futni nem fog. (Jó, van mondjuk 38,42% esélyed. )
Amúgy mi az? Nincs rá fedora rpm, vagy más program?il sole non sorge più ad Est!
-
rollins
őstag
Csak azért kérdeztem, ha már így szóbakerült a vga, illetve azon gondolkozok, hogy lecserélem az 3850-et valami 9600GT vagy 8800GT-re. Aminek egy kicsit elég idióta oka van: szeretnék játszani linux alatt is "újabb" opengl -es játékokkal, ami nem sok, de sajnos Radeonon még mindíg elég rapszodikusan futnak, péld doom3 demo, e.t:: quake wars (meg is vettem), szép-szép, de nem tudom mi az oka, hogy ennyire ugrál az fps és ez erződik is. quake4 valamiért még ronda is, pár textúra elég rondán elmosott. A régebbi opengles játékokkal nincs ilyen gond. Amúgy amióta megy az aiglx a mostani 3850-en, pöccre ment, semmit nem kellett módosítani az xorg.conf-on. Lehet én vagyok hülye hogy linuxon játszani is akarok vénségemre, de ez is növeli az élményt, csakúgy mint a mostani FF3 beta.
[ Szerkesztve ]
-
rokefeller
senior tag
válasz rollins #1393 üzenetére
mindenki szeret játszani, csak van aki olyan szerencsés mint én és nem szereti az fps-eket, és elvan az openTTD-vel :-) mennyit lehet spórolni a videokarin. bár egy natív vagy akár wine-ben futó NFS - Porsche 2000-ért én is hajlandó lennék áldozni
-
rollins
őstag
válasz rokefeller #1394 üzenetére
Jó hogy írt most valaki, már volt egy érzésem, egy kicsit égő ezt leírni :> , de ez van, megfertőződtem ezekkel a "hülye" játékokkal. doom3 mint játék nem is tetszik annyira, de jó érzés hogy linuxon is megy, höhö és milyen jól néz ki, csak ne lenne ilyen: kicsit szaggatos radeonnal. quake wars-t viszont tényleg jól eltalálták szvsz, még olyan graf. részletekre is felfigyeltem (pozitív értelemben), amit winxp-n nem láttam. Azért nincs mindíg kedvem játszani, de néha nyomatom és öröm látni, hogy legalább az opengl játokonak lenne mit keresnie linuxon, csak kevés készül mostanában.
off vége -
veterán
válasz rokefeller #1389 üzenetére
Szia!
OK!
Majd keresek teszteredményeket gamekkel kapcsolatban...
Így fogom kiszámolni (remélem érthető...)[game neve]: {Windows alatt kapott FPS-ek száma}-{esetleges wine-os lassulás mértéke %-ban}==[a kapott FPS]
Ezzel így megkapom a linux alatti értéket...
Üdv. Core2
-
veterán
a livnásat használjam vagy a RadeonHD-set?
A my-guides.net-en van az F9-hez HOWTO, és ott az nV-hez van driver, de az ATI-hoz nincs...
Van egy RadeonHD nevű 'csoda'....
Ezzel menne?[ Szerkesztve ]
-
Vladi
nagyúr
válasz Neil Watts #1397 üzenetére
Momentán egyikkel sem. A gyári fglrx az még nagyon alfa, gamma, a radeonHD meg nem tud 3d-t. Várni kell még vele.
Vagy maradsz a 8-nál és akkor a gyárit.il sole non sorge più ad Est!
-
veterán
-
veterán
Új hozzászólás Aktív témák
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, kedvező ár!
- AMD Game Bundle: Warhammer 40,000: Space Marine 2 és Unknown 9: Awakening - LEGOLCSÓBB!
- Windows 10/11 Home/Pro , Office OEM/Retail kulcsok
- PC játékok
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest