Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• Timer

veterán

Ígértem egy összegzést, kritikusabb szemszögből nézve, ezért gyorsan összeszedtem néhány gondolatot!

Pozitívumok:

- A kijelző szép, a fényerő elegendő még ebben a tűző napfényben is. Automata fényerővel nem használom, így arról nem tudok mit mondani. Tartottam tőle, hogy a korábbi telefonom maasabb PPI értéke miatt ezt rosszabbnak fogom látni, de nem vészes a dolog, ha nem figyelnék rá, nem is észlelném. A 120 Hz rendben van, és ha a rendszer esetleg nem találná el a szükséges frissítést, alkalmazásonként megadható, ahogyan az is, hogy fekete sávba rejtse a glory hole-t, vagy ne.

- A formavilág nekem rendben van, semmi extra, tiszteséges iparosmunka. A gázrezsó szintű kamera sziget nem csak itt, hanem mindenütt öngól, de hát mutatni kell az - egyébként nem létező - fotós teljesítményt.

- Üzemidő. Noha a sokak által megénekelt 2, sőt 3 napos üzemidő egy barokkos túlzás, tényleg jól szerepel ezen a téren a telefon. A titok, hogy ki, mennyit, és legfőképp hogyan használja. Alapvetően nekem olyan 40 százalék szokott maradni az akkuban egy teljes 24 órás intervallumot nézve, szóval a második nap már csak kompromisszumokkal lenne meg. Készenlétben szinte alig merül a telefon, tegnap délelőtt nem igazán piszkáltam, csak velem volt, és néhány beeső emailen kívül nem nagyon ébresztettem fel, így délre mindössze 5 (!) százalékot esett. Ha viszont okostelefonként használod, méghozzá aktívan, akkor ez is merül, de nincs ezen mit meglepődni igazából. Az energia menedzsment egyébként sokkal durvább, mint az OOS hőskorában volt, úgy nem nagy kunszt rendes üzemidőt kihozni, hogy az értesítést kezdeményező (vagy inkább csak kezdeményezni akaró) alkalmazások zöme alapból optimalizált állapotban van, így kvázi használhatatlan. Ha minden social, illetve kommunikációs appodat visszaállítod, hogy futhasson és forgalmazhasson a háttérben, akkor érezhetően rövidebb lesz az üzemidő. De csak ismételni tudom magam, ezen nincs is mit meglepődni.

- Teljesítmény: erős telefon, bár meglepő, hogy a mindennapos alkalmazások futtatása során a veteránkorú 7 Pro mellé rakva épp csak érezhetően gyorsabb, semmi ugrásról vagy alázásról nem beszélhetünk, számomra fura ez így 5 évvel az előd megjelenése után. Ezen egyébként a nagyteljesítményű mód bekapcsolása sem segít. Ami miatt kifejezetten gen2 telefont kerestem, az a moderáltabb hőtermelés, és nem is okoz csalódást a termék. Persze, ha szélvédő mögé rakod be a napra a kocsiban, és úgy navigálsz, ez is melegszik, mint a tábortűz, de ugyebár meglepni ez sem fog senkit, aki használt már erős okostelefont nyáron.

- Töltés: ez egy állat. 28 perc alatt fellöki maximumra a telepet, manapság szerintem ennek kellene a minimumnak lennie. Ráadásul, a töltő melegszik érdemben, nem a telefon (persze az is meleg, de nem forró).

- Erős NFC: 7 Próhoz képest ez kábé már 3-4 centiről kommunikál, és mintha a korábban finnyás terminálok is jobban kezelnék.

Negtívumok:

- Bár engem nem érdekel, de a kamera szerintem botrány sz@r. Az ötszörös közelítés semmire nem jó, de a többi nagyítás is maximum mutatóba használható, aki ezzel a telefonnal akar fotózni elsődlegesen, az gondolja át. Szerintem a főszenzor is nulla, egy fokkal nem látom jobbnak azt sem kijelzőn, mint a 7 Pro-ban lévőt, és senki ne jöjjön azzal, hogy ilyen-olyan fiszem-f@szom gcam moddal meg RAW-ban aztán milyen jó, mert átlag felhasználót nem érdekli mindez. Én DSLR / MILC fullframe vonalon tudok csak értelmezhető képminőségről beszélni, így mondhatni, túlzottan kritikus vagyok, de tényleg nem érzem úgy, hogy ez a szenzor valami nagyon jó lenne. Arra jó kábé, hogy lefotózz vele valamit, és meglegyen, aztán töröld, ha már nem kell.

- Ujjlenyomat olvasó: én nem tudom, hogy mi volt az első napokban, de esküszöm, azon agyaltam, hogy elállok a vásárlástól. Dacára, hogy ennek a szenzornak még nedves ujjal is működnie kellene, az én ujjaimat még szárazon is csak másodjára- harmadjára ismerte fel, klasszisokkal rosszabb volt a 7 Pro szintjénél, pedig abban első generációs szenzor van a kijelző alatt. Tanítottam többször is, nem változott. Aztán teltek a napok, és az tűnf fel, hogy már gyorsabb, stabilabb. Lehet, hogy placebo, passzolom, de nem igazán hiszem. Egyébként a gyári fólia a kijelzőn szerintem sokat ront a hatásfokon, mert úgy gyűjti a zsírt az ujjakról, mint szeretett kormányunk az adóforintokat.

- Szubjektív, de alig lehet rá értelmes hátlapot venni. Kezdjük ott, hogy a gyári bumper már csak sandstone verzióban érhető el ennél a típusnál, a jó öreg kevlárt búcsúztatták. Érthetlen, eddig OP3-tól felfelé csak kevlár tokjaim voltak, mert a sandstone repedt, de ezzel kell most beérjem. Ráadásul ez a tok vastagabbá teszi is a telefont, a slider pedig kvázi elérhetetlenül mélyen ül benne. Nem ér egy tízest, ne vegyétek meg, alin 1800 forintért jobbat találtam, ilyen majdnem sandstone érzésűt.

- Slider. Az egy dolog, hogy átkerült, balkezesként nekem majdhogynem jobb is ezen az oldalon. Viszont kisebb lett a mérete, és az én példányomnál a húzás mellett egy picit be is nyomódik, pattan, mintha nem lenne rendesen a helyén. Ez a töbi 12R-nél is ilyen, vagy nálam selejtes a technika?

Összegezve, nekem maximum a kamera az, ami csalódást okozott, a többivel nincs gondom. Szerencsére ezt előre tudtam, és nem is igazán érdekelt soha. Ez nem egy csúcs telefon, mégis csúcsnak tűnő élményt ad a napi használatban. A 250 ezer forint körüli kisker bruttó ár szerintem kellően korrekt ahhoz, hogy jó és tartós ajánlat legyen, az már más kérdés, hogy a fotózás hiányosságasi miatt sokaknak abszolút kieshet majd a látóköréből, méghozzá joggal.

[ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák