Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
Bujdy81
aktív tag
-
Bujdy81
aktív tag
Én olajcserére szoktam csak "megvárósra" ott hagyni. Ha a C4-et viszem, akkor a Győző a Halesz parkkal szemben van -> Haleszben tudok futni egy órát, ha a Riftert, akkor még azt is megdumálom a márkaszervízzel, hogy a mozgatáshoz használt fóliát hagyják a sofőrülésen és akkor izzadtan is beleülhetek hazáig (Győzőnél át tudok öltözni a műhely sarkában futás után).
-
Bujdy81
aktív tag
válasz hobizoli #116696 üzenetére
Csak egy pontosítás:
20 millió 20 évre 151 ezer per hó (Erste)
30 millió 20 évre 225 ezer per hó (szintén Erste).Azaz 10 milliónként 74 ezerrel nő, nem 130-cal.
Öt éves kamatperiódus esetén. Tíz éves esetén a számok 157 és 236 ezer, azaz a növekmény 79 ezer/10 millió/hó.
-
Bujdy81
aktív tag
válasz cyberde #116901 üzenetére
Nehezen, de végigolvastam. Valahogy újabban egyre több az ilyen alákérdezős interjú, nekem meg forog tőle a gyomrom, ez nem újságírás, hanem tollba mondás...
"A napelem nem energiaforrás, abban nulla energia van. Ráadásul 20-30 évig működik jobb esetben, utána már olyan kémiai átalakulást szenved, hogy nagyon nagy ráfordítással lehet csak újrahasznosítani az alkotórészeit. Ha 25 évig működik egy napelem, akkor az első hat évben csak azt az energiát termeli vissza, amit a gyártása során elhasználtak. És annak az energiának a nagy része, amit a napelem gyártásába be kell fektetnünk, szintén fosszilis. Szóval bezárult a kör."
Ez taxatíve hülyeség, mert a napelem gyártáshoz nem kellene feltétlen fosszilis energia. És ha élete során 4x annyi energia nyerhető vele, mint amennyibe kerül, akkor az nem rossz hozam. A jelenlegi technológia mellett! Mert az is egyre inkább fejlődik...
"Mire feláll egy szélerőmű, már majdnem annyi fosszilis energia van benne, mint amennyi energiát pár évig termelni fog. A szélerőmű a fosszilis energia szobra."
De nem pár évig fog utána menni a szélerőmű, hanem sok-sok évig, tehát ott is bőven pozitív az energiamérleg..."Az atomerőműnek se rossz a hatásfoka, mert elég nagy az energiasűrűség, és ezek hosszú élettartamú erőművek. Urán viszont kell hozzá, és az szintén nem megújuló. "..."
Mennyi idő alatt fogy el?
Legfeljebb kilencven év. Persze ha átállítanánk erre az egész globális áramtermelést, akkor sokkal rövidebb ideig tartanának ki a készletek."Csókolom, a bácsi hallott a tórium alapú atomerőműről? Ahhoz nagyságrendekkel több üzemanyag van a földön. Tudom, ez egy friss kutatás, és egy Fideszes delegáltnak erre nem biztos, hogy van ideje, de azért észrevehette volna, hogy van ilyen. Végülis az első AHWR reaktort 1968-ban üzemelték be...
-
Bujdy81
aktív tag
válasz WiZARD #116988 üzenetére
Miniszter Úr odatette:
„A Ryanair vezérigazgatójának stílusa elfogadhatatlan és hagy maga után kivetnivalót. Bárcsak akkor is ilyen gyorsan születnének meg a légitársaság válaszai, amikor a magyar állampolgárok fordulnak hozzá ügyfélpanasszal. Reméljük, hogy nem ilyen arroganciával kezelik az utasok problémáit, bár a kialakult gyakorlatuk nem túl empatikus a tapasztalatok szerint. Teljesen érthető, hogy egy multinacionális cég a profitot védi, nem pedig a magyar családokat, mindenkitől elvárjuk azonban a tisztességes és jogkövető magatartást.”
Dobjátok a padlóla, de nagyon dulván!
-
Bujdy81
aktív tag
válasz NauTiLUS_HUN #117171 üzenetére
A kutya meg arra van, hogy szétszedje a robotot, meg a drótjait...
-
Bujdy81
aktív tag
válasz -NoVa- #117288 üzenetére
Bár már lehet, hogy tudod, de az NFL miatt eléggé kutatott ez az agyrázkódás téma.
Azt deriválták ki, hogy egy ütés után ha tud regenerálódni az agy (ami lehet 12 óra, de akár 168 is), akkor nagyon kicsi az esélye bármilyen visszamaradt sérülésnek. Ellenben ha nem kapják le a pályáról az ütést elszenvedett játékost és újra megütik, akkor más más a helyzet...
Szóval nálatok nagyon nagy az esélye, hogy semmi nyoma nem marad! Ha esetleg két hónap múlva megint beveri a fejét, akkor elvileg az nem "rakódik rá"!
-
Bujdy81
aktív tag
válasz A. Crowley #117378 üzenetére
-
Bujdy81
aktív tag
válasz WiZARD #117452 üzenetére
Ha jól tudom, akkor 4+4 órát vezethet a sofőr, közte 45 perc szünettel. 85 km/h-val számolva az autópályán az 340+340 km. Erre akár jó is lehet egy 4-500 km hatósugarú vontató, mert 45 perc alatt csak lehet annyit tölteni, hogy a maradékkal együtt elmenjen még 340 km-t.
Egy tesztben azt írják, hogy 192 kWh az akksi és 200-220 km a hatótáv. Azóta fejlődtek, legyen akkor 85 kWh/100 km a fogyasztás. Nedm az a baj, hogy kell a kamionra egy 400-450 kWh-s akksi, mert - azt gondolom - a tömeg elfér. A para inkább az, hogy a fenti példához kb. 300-350 kW-os gyorstöltő kellene a pihenőben, hogy 45 perc alatt fel tudja nyomni a szükséges kraftot. Azért az három fázison is 3x500A áramfelvétel... Optimális esetben egy 4x400 mm2-es kábel elég is hozzá! (Gondolom, nagyobb fesszel töltenek...)
(Rétegebb igény, de négy kezes vezetés esetén máris több km-t kell tudni menni...)
-
Bujdy81
aktív tag
Pázmándi kerékpáros pihenő. Nem az én fotóim, de sürgősen el kell oda menni, megnézni!
Képek alapján eléggé ott van! -
Bujdy81
aktív tag
Ez meg Zámoly:
Giro alatt:
Utána nem sokkal: -
Bujdy81
aktív tag
válasz blueboi69 #117650 üzenetére
Télikert téma:
nekünk van egy kb. 15-20 négyzetméteres terasz rész, ami fölött üvegtető van. Abból lett a télikert. Ilyen átlátszó ponyvával. Tavasszal feltekerekem, ősszel le. Kb. 300k a beruházás szumma. Most nyaralunk, de otthonról majd lövök képet, szerintem járható út.Nekem nem az ár volt a legnagyobb bajom a fix/kivehető üveges megoldásokkal, hanem az, hogy hol tároljak egy komplett nyári szezonban annyi kivett ablakot?
-
Bujdy81
aktív tag
Asszony ma beállt a MOL kútra az autópálya mellett. Magyar autó, magyar utasok, rendeltek még kávét, rágcsát. Kutas simán nem kérdezte meg, hogy van-e magyar forgalmi, csak számlázott piaci áron. Asszony persze nem vette észre, mert csak fél tankot tankolt, így nem volt kiugró a végösszeg...
-
Bujdy81
aktív tag
-
Bujdy81
aktív tag
válasz WiZARD #117749 üzenetére
Nekem a következő a taktikám barkács gépben:
- amikor akciós a Lidlben a Parkside Performance, akkor megveszem a hiányzó, ritkán használt gépet (pl. akkus vésőgép, gérvágó, orrfűrész, akkus flex),
- ezen felül van egy Makita akkus fúró/behajtó. Nem olyan, mint a tied, kisebb, kisebb feszültségű az akksi is.
- ja és egy Parkside bitkészlet a "nem hiszem, hogy van ilyen bitem" esetekre, valamint pár db Milwakee bit a legfontosabb dolgokhoz (PZ2, Torx30/40).Szóval szerintem jó ötlet volt a Makita koffer, az a kérdés, hogy ez után a ritkán használt dolgok esetén is a Makita felé mozdulsz, vagy ott marad a "kommersz" vonal.
(személyes véleményem: a Lidl/Aldi vonalon csökkenni fognak a saját márkás gépek elérhetősége, mert ahogy szegényedik az ország, csökken a kereslet... )
-
Bujdy81
aktív tag
válasz -igu- #117760 üzenetére
Fel vagyok szerelve barkács cuccokkal. Amikor a kerítés készült és 6-os lukat kellett fúrni a négyes zártszelvénybe, sokat, akkor vettem EGY darab márkás, titánhegyű fúrószárat. Mert azt jó eséllyel nem bírta volna a stock Bosch fúrószár készletből a hatos.
Ja, meg megbeszéltem egy hozzáértővel, hogy hogyan kell acélt fúrni! Aztán versenyeztem magammal, hogy milyen hosszú forgácsot tudok generálni!
-
Bujdy81
aktív tag
válasz blueboi69 #117983 üzenetére
Gyere át, akkor megnézed a télikertet is!
Inverteres hegesztő, automata fejpajzs Persze, amikor nekem vette az asszony (érted, a nejem vett nekem inverteres hegesztőt! Házasodni tudni kell! ), akkor még bőven 50 alatt volt a kettő együtt...
-
Bujdy81
aktív tag
-
Bujdy81
aktív tag
válasz ezittketto #118212 üzenetére
Nem tűntem el!
Amúgy nekem nincsen ötletem erre, mert nem nagyon van mit forgatni!
Szerintem most bármi jó, ami nem forint! Mi pl. a napelem bővítésére locsolunk rá sokat, mert jövőre 30-40%-kal drágább lenne és 2023.12.31-ig meg kell csinálni, hogy legyen szaldó elszámolás rá.
De ha az megvan, akkor lakást újítunk fel, szóval az első 15 milliónak megvan a helye, pedig a zsé még nincs is meg!
-
Bujdy81
aktív tag
válasz NauTiLUS_HUN #118345 üzenetére
És abba belegondoltál, hogy a szén moláris tömege 12, gramm, az oxigéné 16, tehát a CO2 az 44 g/mol?
Tehát VAGY 6667 kg szenet nem használtál el, VAGY 16617 kg CO2 nem termelődött, de 6667 kg szénből 24446 kg CO2 lesz.
(vagy már felejtem a kémia alapokat )
-
Bujdy81
aktív tag
napelem:
22x275W-os panelek, 6 kW-os inverter, kettő tetősík:
legjobb hónap: 2022.06: 1102,5 kWh
legjobb nap: passz, nem lapozom végig, de 2022.07.08: 47,8 kWh -
Bujdy81
aktív tag
válasz eattila #118400 üzenetére
Mert a lábon kihordott államcsőd állapotában vagyunk és _nagyon_ kell a pénz bárhonnan. A baj csak az, hogy ezen már kb. 3-6 hónapja tanakodnak és ennyit sikerült. Közben Gulyás Geri csütörtökön még letagadta, hogy készen van a szabály, cserébe megígérte, hogy lesz társadalmi egyeztetés, mert kell az EU-s pénz...
-
Bujdy81
aktív tag
válasz Sipi- #118530 üzenetére
Mi gazdagok vagyunk, évi 1000 m3 sem fogy, mert fasza a házunk -> jár a rezsicsöki.
Anyám, békési rokonok, stb. szegényebbek, nem jól szigetelt/öreg a ház -> nem jár a rezsicsöki.Anyám anno az összes, nem gyerekesnek meghirdetett homlokzatszigetelési pályázatra ráugrott, hiszen azok száma nulla volt.
A nyugdíjast vagy tartsa el a gyereke (ez lesz), vagy dögöljön meg. (mondjam, hogy egyébként ezekre szavazott, vagy mondanom sem kell?) -
Bujdy81
aktív tag
válasz Samott #118539 üzenetére
Az a helyzet, hogy pont a "tisztességes, alsó középréteget" nyírják ki, a szüleim generációja, azaz a Ratkó gyerekek pont ilyenek. És elsöprő többségben Fideszesek!
A szüleim építettek egy házat 1979-81 között, az akkori legkorszerűbb anyagból (gázszilikát). Bele mentek a szar fa helyett az alu nyílászárók.
Ezek ma már nem korszerűek, de amikor váltani/korszerűsíteni kellett/lehetett volna, mert fiatal felnőttek lettek, akkor jött a '90-es évek és a munkanélküliség, recesszió, stb. Nem volt pénz korszerűsíteni.
Az utóbbi 10 évben kicsit megszaladt, de akkor Apu azért spórolt, hogy legyen zseton öregkorukra, EU-s pályázat nem volt olyan, amin indulhattak volna (hiszen már nincsen gyerekük).
Most Anyu egyedül él egy korszerűtlen házban, amit szerettünk volna korszerűsíteni, de mondták, hogy a 100%-os támogatású pályázaton előnyt élveznek a gyerekesek -> egyedülálló nyugdíjasnak esélye sincs. Aztán UTÓLAG módosították, hogy mégis a beadási sorrend számít csak, de akkor már késő volt -> Anyu ezt is bukta.
3025 kWh/év a villanyfogyasztása, 2583 m3 gáz ment el tavaly egy év alatt.
Ez tavaly éves szinten volt neki bő 100.000 a villany és szűk 300.000 a gáz. Ehelyett, ha nem csinálunk semmit, akkor lesz a villany durván 100.000 Ft plusz és durván 700.000 plusz a gáz. Ez éves szinten 1 milliós gázszámla, a nyugdíja fele kb.És nem ő az egyetlen. Sokan vannak. Egy komoly társadalmi csoport, akik bizony az útszélén lettek hagyva...
Szerencsére a napelem, amit csináltatott (holnap jön kötni az E-on az oda-vissa mérő órát) nem ehhez a villany fogyasztáshoz van méretezve, hanem a tetőhöz (nagyobb a napelem rendszer, mint a szükséges), ezért lesz neki hűtő-fűtő klíma és akkor azzal tud gázt spórolni.
De tudnám sorolni az alföldi rokonokat, akiket ez most nagyon megüt. Térhetnek vissza a fával/szeméttel fűtésre, hogy spóroljanak a gázzal.
Én csak azt nem értem, hogy ha februárban az volt a duma, hogy olcsó a gáz, akkor miért kell most emelni? (költői, tudom, hogy hazudtak februárban)
-
Bujdy81
aktív tag
válasz Samott #118603 üzenetére
Egy testvérem van, akik jobban élnek, mint mi.
Tehát ki tudnánk köhögni a szigetelést.Anyám példája olyan szempontból jó példa, hogy ő a kivétel, nem az átlag! Az ilyen öregek nagy részének nincsen két olyan gyereke, aki fel tudna köhögni pénzt most egy komoly (8-10) milliós beruházásra.
Aki pedig nem tud, az szív, és télen fázik. Egy átdolgozott és végig bejelentett, nem adót csalt élet után.
(Anyunak most számoltam át, a napelem kb. 6000 kWh áramot fog termelni, 3000 volt a fogyasztása, két inverteres klímával a fölös áramból kb. bő 1000 m3 gázt tud spórolni és akkor az éves rezsi 200.000 alatt lesz. De ehhez bele kellett tolnia 2,5 millót a napelem+áramhálózat korszerűsítésbe. Azt sem tudja minden kortársa megtenni...)
-
Bujdy81
aktív tag
válasz A. Crowley #118606 üzenetére
450 kWh áram, az éves szinten kb. 5400 kWh. Akkor most kell venni egy 6 kWp napelem rendszert szumma 3 millióért és akkor a gázon is tudsz fogni a klímával fűtéssel. Hirtelen vágsz az évi rezsin 1,2-1,5 milliót. Azért a 2-2,5 éves megtérülésű befektetés nem rossz, nem?
-
Bujdy81
aktív tag
válasz zetor2000 #118809 üzenetére
Parkside-ban 210-es korong van, az a 10x10-es gerendát maximum 60-65 mm mélyen tudja bevágni.
A 305-ös korong, vagy attól felfelé lehet elvágni vele a 10x10-es gerendát.Az meg már Einhell-ből is 135 ezer körül van, sajnos.
Ha eleve tudott a méret, akkor én a fatelepen vágatnám méretre. Ha nem, akkor pedig vagy rókafarkú fűrésszel, vagy simán láncfűrésszel. Utóbbit pár vágás alatt megdöbbentően jól tud menni, könnyű begyakorolni.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest