Új hozzászólás Aktív témák

  • zetor2000

    senior tag

    válasz Frawly #27354 üzenetére

    "Nem. Ez, ami az MS oldalán van, ebben elvileg nem csak az SP1, hanem az összes azóta megjelent rollup frissítőcsomag benne van egészen pár hónapig ezelőttig. Lehet rosszul tudom ezt a részét, de ellenőrizni nem tudom."

    Ez nem teljesen így van. A Windows 7 akármi (home/pro/enterprise/ultimate) telepítő asszem az MSDN hálózatról elérhető. De azok max SP1et tartalmaznak.
    A Windows 10 talán az egyetlen, ahol adnak ki új telepítőket, de azt is csak időnként, amikor "release" váltás van. Emiatt van pl. Windows 10 Pro 1503 vagy 1903. Ezek sem tartalmaznak azonban minden kiadott frissítést, csak az alapot, de ezek ~fél-egy évig mennek, utána jön egy újabb Windows 10 verzió.
    A telepített Windows 10ek viszont már használják a P2P technológiát, azaz a frissítések _nem_csak a Microsoft letöltő oldaláról jöhetnek, hanem pl. a haverodéról, vagy a kollégiumban akárhonnan, vagy a céges háló gépeiről, akár. Ahol külön nem tiltották le, azok "seedelik" a frissítéseket.

    "Amit ilyen pár dollárért lehet venni termékkulcsot, azzal lehet simán aktiválni a Win7-et, de az MS oldaláról letölteni nem lehet, mivel nem fogadja el a kulcsot, érzi rajta hogy OEM, vagy valami generált kulcs, és nem eredeti dobozos retail kulcs. Nem az a genyóság, hogy kulcsot kérnek a letöltéshez, hanem hogy csak a dobozosat fogadják el, ezzel pedig a legális Windowst használók zömét is kizárják. Ezért írtam, hogy az aktiválásról tudnánk gondoskodni, a telepítő van csak ilyen elcseszettül megoldva."

    Mivel a letöltéshez MSDN hozzáférés kell, emiatt nem a telepítőkulcs dönt arról, hogy le lehet e tölteni, vagy sem. A Windows 10 asszem az első, ami a köznép számára is elérhető, ezt le tudod tölteni, de aktiválást igényel. Így, vagy úgy, de aktibválni kell.

    A Windows 7 érában (amikor megjelent) még bőven volt DVD meg hasonló média, emiatt a telepítőt vagy megvetted boltban, vagy megkaptad a gép mellé (megvéve), vagy előtelepítve a laptopra, és a recovery médiát kellett letölteni/használni az újraélesztéshez, vagy egy rejtett partíción helyet rabolt a merevlemezen. Emiatt nem lehetett a MS érdeke, hogy frissebb telepítő jelenjen meg belőle, bár csináltak pár év után egy SP1est, amit megtalálsz erre-arra. A mindennel egybegyúrt Windows 7 telepítők mókolmányok. Ráadásul van belőle 32/64es, ezek sincsenek egyben.

    A Windows 10re átállás miatt fordult elő először, hogy nagy mennyiségben lehetett letölteni, mert 1 évig ingyenes volt a váltás Win7ről 10re. Adott rendszerre adott frissítő jött (32 / 64 bites) ami leszedte a telepítő csomagot, majd indította a frissítést. Az érvényesség már adott volt, mert a Win7 is igényelt aktiválást, és amíg az meg nem történt, a frissítés se nagyon jött le, vagy az aktíválatlan Win7 aktiválatlan 10est eredményezett. Ezt nem próbáltam, mert minek? :)

    "Ezt is valami öltönyös-nyakkendős dákófejű találta ki, gondolom még szép tortadiagrammos prezit is nyomott róla az MS értekezleten, hogy ezzel a kulcskéréssel mennyire kibabrálnak a warez táborral :W"

    Nem "prezit", hanem PowerPoint Bemutatót... Mégiscsak konkurrens termék... :))

    A legnagyobb probléma, hogy SP1-es (volt) Windows 7 az elérhető legfrisebb legális telepítőmédia, de onnan ~800 frissítés jött ki, amit nem szeretnek gyorsba' odaadni. Emiatt vagy félnapot kell várni, mire elkezd frissíteni, azt akkor is 2-3-4 kör, mire minden okés lesz. Pár hete itt a fórumon szívott vele valamelyik fórumtárs, ő is megerősíthet. Lassan, de lejön, és sokáig tart. Van egy patch, amit ha telepítesz, onnan "összegző" frissítéként megkapsz sokmindent egyben, és utána havonta egyszer, talán a patch kedd után minden "lényegtelent", a fontosakat azonnal, nem kell patch keddre várni vele - ezek súlyos biztonsági hibákat javítanak, másokat meg létrehoznak. :)

    Külön jóság, hogy a rendszert telepítheted angolul, és magyar UI-t tehetsz rá külön, vagy eleve magyarul "beszélő" rendszert is telepíthetsz... Ez még egy kis fűszer.

    Ez a dal a lelkünk közötti híd kövei között a malter közötti szeretetet átitató áldás közötti békesség.

Új hozzászólás Aktív témák