Új hozzászólás Aktív témák

  • Lacerta

    aktív tag

    válasz WestBam #62007 üzenetére

    2 éve és 1 napja vagyok itt. Előtte a másik fórumon, ezt csak olvasgattam.

    Gyerekkoromban gyűjtöttem az elemlámpákat. :DDD Most is van még 2 kartondoboznyi a pincében.

    Később áttértem az akkukra és a lámpák meghackelésére, ami akkoriban többnyire halogénesítést és külső táplálást jelentett. Kellett, mert sokat túráztunk sötétbe nyúlóan is, kijártunk éjszakára hegyre csillagászkodni, és elkezdtem barlangászni. Meg amúgy is érdekelt. :D

    Kis ugrás után jöttek kisülőlámpák; fénycsövek és akkus hajtás dögivel, kompakt fémhalogénes, de végül meg nem valósult tervek.

    Első fehér ledemet 1999 nyarán szereztem, egy 3mm-es dip led volt. Azóta is megvan, egy 2xAA, izzós Maglite-ba építettem be.

    Az első gyári fehér ledes lámpám egy Led Lenser volt, 2002 nyarán. DIP fehér led, 3 db gombelemről megy. Most is megvan.

    Az első komoly lámpába 2008-ban fogtam bele. Akkor jelent meg az első COB a Seoul Semiconductor gyártásában. Ali, Ebay nem volt még sehol, a gyártótól szereztem be közvetlenül 2 db 50W-ost a cimborámmal. Barlangászlámpának vettem ( energiaforrásnak hozzá egy 60Ah-s Li-ion cellát - nem volt egyszerű beszerezni azt sem ). Sajnos magánéleti okok miatt félbeszakadt a projekt, mire megint nekikezdtem volna, elavult a beszerzett cuccok jó része, és megjelentek sokkal újabbak-jobbak. A darabjai megvannak, és azóta sincs csilliárd lumenes barlangászlámpám ( igazából olyan 3000lm körül lett volna ). A hardver tervek megvannak, időnként update-elem őket, igazából már "csak" meg kéne tanulni PIC-et programozni. :DDD

    Első "rendes" lámpáimat 2013-tól kezdtem beszerezni. Eleinte olcsóbbakat, aztán már drágábbakat is. Nagyon sok nincs otthon, mondjuk 10÷20 darab, attól függően, hogy mit számítunk bele a kategóriába. Nagyon megnézem, mit veszek, sokáig rágcsálom a témát.
    Viszont amiket szeretek, azokat rendszeres időközönként átépítem. :D

    El nem adtam egyet sem.

Új hozzászólás Aktív témák