Új hozzászólás Aktív témák

  • Kernel

    nagyúr

    válasz Tailor21 #12035 üzenetére

    Az AD100-as dekóderem max. 720x576 aktív pixelre képes PAL frekvencián, tehát jelentősen elmarad a HD formátumtól. A másik meg hogy SCART kábel a csatlakozó az is ronthat.

    Ha nem is maga a csatlakozó, hanem inkább a D --> A --> D konverzió, ami ront a képen. Miután SCART-on csak analóg PAL/NTSC szabványú videojel mehet.

    A PAL nem frekvencia, hanem szabvány, ami egyebek mellett meghatározza 720x576-os felbontást, 50 Hz interlaced módon. A szabvány leírja még az analóg színkódolás technikáját is (RGB -> kompozit), ami a digitális adásban ma már nem játszik szerepet, de az SD paraméterek attól még érvényesek a digitális videóra is.

    De egyébként még ebből a felbontásból is lehet nézhető képet kihozni, jobbfajta TV-k ugyanis egész szépen fel tudják skálázni. Utána már csak kicsit távolabb kell ülni a TV-től, hiszen természetes, hogy a nagyméretű kijelző jobban kihozza az alacsony felbontás hiányosságait. Tehát itt nem csak a Full HD-n van a hangsúly, hanem fizikai méreteken is. Ha a méretnövekedés arányában távolabb ülünk a kijelzőtől, akkor nagyjából ki lehet hozni ugyanazt az SD minőséget, amit egy képcsövesnél közelebbről.

    A fő gond azonban – és erről a szolgáltatód is igyekezett hallgatni –, hogy ők azok, akik a bitrátán technikai okból spórolnak, itt főleg amiatt romlik a minőség.

    Hiszen meg lehet nézni például az RTL Klubot a magasabb bitrátájú UPC-kábelen, és szűk sávszélességet nyújtó MinDigTV-n. Azonos SD felbontás, mégis utóbbi (némi túlzással) szinte csak állóképek és rajzfilmek átvitelére alkalmas. Nagyobb mozgásoknál már esik szét.

    Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.

Új hozzászólás Aktív témák