Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
Drótszamár
őstag
Hát suliban 3 éve tanultuk hogy kell, de azóta nem használtam, uh passz....
Mi asszem excell táblába írkáltunk adatot egy pár soros progival, ami az adatokat a hálón keresztül egy szerver progiról kapta.
Ha eszembe jut esetleg mivel, vagy hogy csináltuk akkor beírom.( 2b || !2b ) az itt a kérdés...
-
wolffy
aktív tag
válasz Drótszamár #1201 üzenetére
Köszi! Elkélne a segítség.
-
Tele von Zsinór
őstag
Hogy lehet megállapítani a monitor(ok) felbontását/frissítésést/színmélységét, a TDevMode-os módszeren kívül máshogy, ami véletlenszerűn konstans 0-t ad vissza?
-
wolffy
aktív tag
válasz Tele von Zsinór #1204 üzenetére
Persze köszi! A semmi helyett az is jó kiindulásnak.
-
wolffy
aktív tag
válasz Tele von Zsinór #1206 üzenetére
Köszi megkaptam.
-
slett27
addikt
Sziasztok !
Egy gyors kérdésem lenne. Hogy tudok (ciklus kell az biztos) egy Paradox-ban létrhozott adatbázisban kódot egymás után adatni a géppel automatikusan.
Pl. Számlaszám adásakor :
formátum, mondjuk SZ06-0001, aztán SZ06-0002 stb.
A szakdogámat csinálom és nem megy.
Köszi a segítséget előre is !"Ismerősöm szerint az ő Logitech Z-623-as rendszere (bizonyos esetekben) jobban szól, mert felére feltekerve is adja a mélyet, szétveri a házat a gettób@szó számokban !" by Rasiel :DDD
-
D@ni88
addikt
amit mondtatok h nézzem meg, megnéztem, de hát az angol, én meg full hülye vagyok hozzá, szval még mindig nem értek semmit a delphihez
nem tudnátok másik e-bookot mondani? -
Tele von Zsinór
őstag
Hogy lehet egy formot előtérbe hozni és aktiválni, akkor is, ha minimalizálva van?
-
Tele von Zsinór
őstag
Hogy lehet letiltani olyanokat, mint windows key, altF4, alt-tab,... szal kb mindent, ami az alkalmazásomból való kilépéshez/fókuszvesztéshez vezet?
-
ReJim
őstag
válasz Tele von Zsinór #1213 üzenetére
a vindóz billencshez ez nem jó?
[link]
nem próbáltam én sem</end.?>
-
BaliTHC
tag
Sziasztok!
Két kérdésem lenne, hátha találkozott vele valaki (Delphi 7 / Win98 alatt futtatják, XP alatt fejlesztem):
1) Ha a Windows font size nem normál, hanem large vagy (extra large?), akkor az allign (vagy anchor ) = right-al a jobb oldalra igazított nyomógombok egy formon csúnyán elcsúsznak jobbra. Van workaround, bugfix vagy valami?
2.) TXMLDocument komponens használata közben ''az osztály nincs regisztrálva'' hiba jön elő, nem tudom hogy mindig vagy csak azon az egy gépen. Milyen class kell az XML komponensnek, hol lehet ezt megtudni?
Kösz: BaliIn the ghetto - washing non colour fast synthetics at 60 degrees - could cost you your life! (Ali G)
-
BaliTHC
tag
1215? valaki?
In the ghetto - washing non colour fast synthetics at 60 degrees - could cost you your life! (Ali G)
-
ReJim
őstag
válasz Tele von Zsinór #1215 üzenetére
nem tudom megtaláltad-e, van egy ilyen shareware komponens, amivel le lehet tiltani a dolgokat. sajnos forrást nemmellékelnek
dWinlock a neve, vagyis a komponens dGina.dll nevet viseli.
(már nem emléxem, hogy hol találtam, ha kell elküldöm.)</end.?>
-
ReJim
őstag
őőő...
ha egy form-os applicationba egy ciklust szeretnék lefuttatni, de rögvest indulás után, tehát nincs hozzárendelve semmihez, akkor azt hova kell írnom? mert addik, oké, hogy egy gombkattintáshoz hozzá tudom rendelni, de nekem egyből kellene mennije...
azt hova, hogyan kell rakni?</end.?>
-
Terrorista
senior tag
Sziasztok!
Kérnék egy kis helpet.
Van 2 táblám 1:N kapcsolatban egymással.
Adat felvételkor a program elszáll ha már létező azonosítóval rendelkező recordot akarok felvenni. Próbáltam lekezelni a tábla OnPostError-jánál de nem kapja el a hibaüzenetet.
Mivel elvileg a memóriába kerül be az adat vmi ''Key violation'' hibaüzit kéne kapnom, de ehelyett Duplicate key 'érték' entry... hibaüzit kapok.
Próbáltam lekezelni de nem reagál rá.. A delphiben a program futás leáll a tranzakció elején, ha viszont ''kívülről'' futtatom az .exe-t akkor lefut a tranzakció és azt írja, h megtörtént a felvétel. Holott elvileg nem kellene megtörténnie, ja és a táblában nem történik változás. Szal kívülről úgy veszi mintha minden ok lenne
Vmi ötletet nem tudtok adni?
A kódot ha kell beírom..
Előre is thx! -
Darla
tag
Sziasztok!
A suliban épp az SQL-t tanuljuk Delphiben, és ehhez kéne nekem valamiféle anyag, leírás, ilyesmi. Honnan lehetne ilyet szerezni? Nektek nincs véletlenül? Köszi -
Tele von Zsinór
őstag
Írok egy kétpaneles, TC-szerű filekezelőt speciális céllal. ShellListView-eket használok, és a főnökség kiadta, hogy látszódnia kéne legfelül a ..-nak, a'la TC. Magamtól nem jöttem rá, és guglizok pár órája, de nem találtam megoldást. Létezik egyáltalán? Hozzá való ShellComboBox és -ListView használata nem jó sajnos.
-
czappa
aktív tag
Sziasztok!
Egy kérdésem lenne (delphi adatbáziskeresés, dbaseIV).
Előbb legyen a példa aztán a kérdés:
(kedden zh, sürgős lenne)
''147. FELADAT
Készítsen programot az alábbi menüpontokkal:
a.) Egy autó adatai
TTABLE típusú komponens használatával egy form-on jelenítse meg egy adott rendszámú autó adatait. A pontos rendszámot egy szerkesztőmezőben kelljen beírni, ha nincs ilyen, azt írja ki a program.
A megtalált rekord feldolgozásával a fenti form-on írja ki a program azt is, hogy az autó melyik kategóriába tartozik. Gyors, ha végsebessége 200 km/ó feletti, átlagos a 100-200 km/ó végsebesség, lassú a 100 km/ó alatti.
b.) Fogyasztás
Listázza ki egy másik form-on egy listaboxban azon autók rendszámát, melyek átlagfogyasztása egy-egy Editmezőben adott alsó és felső határok között van.
c.) Javítások
Egy listaboxban listázza ki, hogy adott sorszámú autó mikor volt javítóműmelyben. (A rendszámot kiválasztva jelenjen meg az összes (lehet több) dátum.)
A táblák
Az alábbi dBaseIV típusú adattáblákat készítse el:
KOCSI.DBF
SORSZAM N 5
RENDSZAM C 7
VEGSEB N 3
ATLFOGY N 5 2
TULAJ C 30
SZERVIZ.DBF
DATUM D
ALKRESZ C 30
SORSZAM N 5
A SZERVIZ.DBF SORSZAM mezője a KOCSI tábla hasonló mezőjére utal. Töltse fel a táblákat adatokkal.''
A dolog nagy részét értem, egy helyen akadok el;
''A SZERVIZ.DBF SORSZAM mezője a KOCSI tábla hasonló mezőjére utal.''
Mert ugye két táblázatom van, ebből a sorszám field mindkettőben szerepel és ki kéne listáznom a rendszám alapján (1. tábla), hogy hányszor volt szervízben a kocsi (2. tábla - a rendszám mező, ugye csak az első táblában szerepel).
Hogy ''kötöm'' össze?
Ez lenne a nagy bajom, a segítséget előre is köszönöm. -
czappa
aktív tag
-
Daveeboy
tag
Sziasztok!
A Delphi property elemeit hogyan kell megjeleníteni osztályleírásban és osztálydiagrammon?
Mert hogy osztálydiagram nem ismer ilyen elmeket. Ugyan ez a problémám osztályleírásnál is.
private
fMezo;
SetMezo(const Value:Tipus);
public
property Mezo:Tipus read fMezo write SetMezo;
Itt most mit kell megjeleníteni.
publikus Mezo és privát SetMezo?
De akkor hol jelenik meg a kapcsolat a kető között. Hiszen Mezo elérhető kívülről de módosítani mégiscsak SetMezo-n keresztül lehet. Dehát az privát... stb.
És itt?
property Mezo:Tipus read fMezo;
publikus a mező DE csak olvasható!
Csak olvashat mezőt hogyan adok meg osztályleírásba diagrammon
Hogyan kell ezeket kezelni?
Aki tud kérem segítsen.
Köszi! -
btotyi
tag
-
Daveeboy
tag
Köszi a hozzászólás!
Ez jó.....
De azért van némi bizonytalanság bennem...
Ha nincsen get metódusom akkor nem tudok mást, megjelenítek egy sima változót property helyett a property láthatóságával. DE honnan látszik hogy ez csak olvasható?
Akkorát csak nem hazudhatok hogy az írhatókhoz odacsalok get metódust ahova meg nem csalok ott nincsen és az ugye csak olvasható...
akkor most hogy is van ez. (merthogy get metódut nem sokszor használok hanem direktbe hivatkozom a property változójára)
ok lesz set metódus olyan láthatósággal mint a property (valójában pl. privát de a property miatt publikusan lesz megjelenítve, ez belefér?) -
btotyi
tag
válasz Daveeboy #1229 üzenetére
A property az egy Delphis lehetőség. Az UML nem ismeri. Tehát ha read onlyt akarsz akkor csak get metódusod van és az osztály példány létrehozásakor az konstruktor maga állítja be a belső változó (amit a get lekérdez) értékét. Így már remélem világos.
A set metódus pedig teljesen jó ahogy leírtad.
A property kezelést a Delphiben találták ki. Arra szolgál, hogy egy objektum tulajdonságát egy publikus típusos változón keresztül lehessen kezelni. Ha megfigyeled a Delphi object inspectora pontosan ezt teszi. Tulajdonképpen emiatt is vezették be. Ilyen property editorokat te is tudsz írni, és akkor az object inspector a te editorodat használja a megfelelő tulajdonság szerkesztéséhez. Egyszerű típusoknál elég a változó maga, összetettebekhez meg kell írni a get és set metódusokat is.
[Szerkesztve] -
_MaSTeRFoXX_
csendes tag
Sziasztok!
Nem csinált/találkozott már valaki olyan programmal (forráskódal) amit egy rakat .BMP-t, vagy .JPG-t valamilyen videó formátumúra fűzi össze (avi,mpg,wmv..). Ilyet asszem a Videomatch csinált.
Vagyis inkább így lenne jobb : Olyan forráskód kellene ami a képernyőn zajló eseményeket rögzítené videó fájlba (filmre venné)...
Köszönöm
-
Daveeboy
tag
Köszi!
Világos..
Csak olvashatónál azt mondod csak get metódus legyen/van. Ez OK, DE nekem nincsen get metódusom mert direktbe olvasom ki a privát változó értékét a publikus property-vel.
Ezt hogyan jelöljem.
Jjelöljem csak a publikus propertyt mint read only és nem törődjek azzal hogy honnan veszi az adatot?
Itt ugye van set metódus ami a privát adatot használja. De azt nem jelölöm.
Csak a privát változót? -
_MaSTeRFoXX_
csendes tag
válasz _MaSTeRFoXX_ #1231 üzenetére
UP! (#1230)!
-
_MaSTeRFoXX_
csendes tag
válasz _MaSTeRFoXX_ #1233 üzenetére
Jóvan ez megoldódot, a neten durkálni kellett...
Most az lenne a kérdés, hogy hogyan kéne codecet használni...
Mert egy 20mp-es videó kb 200megát foglal 640*480-ban.... -
wolffy
aktív tag
Sziasztok!
Tudna valaki ötleteket adni? Olyan freeware komponenseket keresek Delphi 7-eshez, amivel a megírandó program külső megjelenését lehet spékelni. Gondolok itt vizuális hatásokra, grafikai elemekre; csak szeretnék a programjaimnak egyedi felületet kölcsönözni, nem pedig XP Style, meg Windows Style.
Köszi! -
czappa
aktív tag
Sziasztok!
Nem tudom a kérdésemre létezik-e megoldás, de hátha:
1)Azt szertném megcsinálni delphiben, hogy ha tudom a program nevét, akkor el tudjam dönteni, hogy telepítve van-e a gépre, és ha igen, akkor
2)Meg tudom e nézni mi a telepített program teljes elérési helye. Itt nem csak arra gondolok, hogy mondjuk c:\program files\etc.. vagy d:\program files\etc... hanem mondjuk ha a program telepítési könyvtárában van email cím, vagy account, tehát 1000 usernél 1000 különböző helyre történhetett a telepítés, én meg mondjuk egy alkönyvtár egy file-ét akarom bizgerálni.
Helyenként talán furcsán fogalmaztam, de azért remélem érthető volt, előre is köszi. -
tbs
addikt
Szerintem ha csak teheted ódzkodj a regisztritől. Extrém esetben telefonon kell a hozzá nem értő júzet irányítanod egy kis hackeléshez. A regisztriben tök könnyen futhat bele jogosultsági gondokba a tudtán/tudtodon kívül, és adminként könnyebben barmolhatja szét egy klasszikus ''tüsszentős'' egérmozdulattal a windows-át.
Ini párti vagyok. Ha a %WINDIR%-be rakod, vagy a program mellé, fullpath sem kell neki, notepaddal következmények nélkül szerkesztheti.
Amúgy a delphi helpje elég jó példákat hoz. Sajnos a Delphi5 registry komponensei alapban mindig írás/olvasásra akarják a kulcsokat megnyitni, ebből adódhat probléma, figyelj rá! -
pIIrash
tag
unit un_RMethods;
interface
uses Windows, SysUtils, Registry;
const
CurVer = 'SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\';
R_UninstPrg = CurVer + 'Uninstall';
R_RUN = CurVer + 'Run';
procedure SetStartWithWindows(AppName, AppTitle: string);
procedure SetRegistryValue(RootKey: HKEY; Key, KeyName, Value, regType: string);
implementation
procedure SetRegistryValue(RootKey: HKEY; Key, KeyName, Value, regType: string);
var
Registry: TRegistry;
begin
Registry := TRegistry.Create;
with Registry do
begin
try
RootKey := RootKey;
if OpenKey(Key, False) then
begin
if regType = 'STR' then WriteString(KeyName, Value);
if regType = 'BOL' then WriteBool(KeyName, StrToBool(Value));
if regType = 'INT' then WriteInteger(KeyName, StrToInt(Value));
end;
finally
Free;
end;
end;
end;
function GetRegistryValue(RootKey: HKEY; Key, Value, regType: string): string;
var
Registry: TRegistry;
TempValue: string;
begin
Registry := TRegistry.Create;
with Registry do
begin
try
RootKey := RootKey;
if OpenKey(Key, False) then
begin
if regType = 'STR' then TempValue := Registry.ReadString(Value);
if regType = 'BOL' then TempValue := BoolToStr(ReadBool(Value));
if regType = 'INT' then TempValue := IntToStr(ReadInteger(Value));
end;
finally
Free;
end;
end;
Result := TempValue;
end;
pl: beírás:
procedure SetStartWithWindows(AppName, AppTitle: string);
begin
SetRegistryValue(HKEY_LOCAL_MACHINE, R_RUN, <Program elérési útja>, <Program neve>, 'STR');
end;
pl: kiolvasás:
InstallPath := GetRegistryValue(HKEY_LOCAL_MACHINE, SOFTWARE\<A program neve>\, A kulcs amiből olvasni akarsz);
Remélem segít!
[Szerkesztve] -
krokk
senior tag
kérdésem lenne
itt próbálkozok már egész nap a delphi könyvemmel és az istennek se sikerül az ibqueryt és a hozzá tartozó sql update-ot müködőképesen kezelni.
vki le tudná írni érthetően hogy hogy műlödik? milyen függvényt kell meghívni stb
addig okés hogy van a querym és az sql updateban állíthatom be hogy mi legyen az sql string ami lefut insertnél refreshnél delnél stb. de hogy idáig hogy jutok el azt nem említi a hülye könyv... én meg 1 éve használtam utáljára delfit és nem állt össze még minden újra
köszi előre is aki válaszolthe funniest thing about this text is that by the time you realize it doesn't say anything it's too late for you to stop reading it
-
krokk
senior tag
sokat próbálkoztam és összehoztam
most más jellegű problémám van amin kétlem hogy bárki is segígetni tud
azért érdekességnek leírom:
adott 2 táblám egyikben típusok másik meg hivatkozik rá tipus kóddal.
sql jó mert ibexpertben futtattam és kilistázza rendesen inner joinnal.
namost tervezés közben query beállít evvel az sqlel aktivál.
gridben látom az összes adatot amit kell mind2 táblából.
viszont ha futtatom a tipusok tábla adatai nem jelennek meg.... tegnap este még működött és azóta nem nyúltam hozzá most reggel folytatni akartam erre ez vár és nemtok vele mit csinálni....the funniest thing about this text is that by the time you realize it doesn't say anything it's too late for you to stop reading it
-
yksz
aktív tag
Hogyan tudom a programmal egy bármilyen fájl bináris kódját kiíratni? Elore is thx a helpet!
Fly away my precious knowledge fly far away
Új hozzászólás Aktív témák
- iPhone 15 Pro 128GB FEHÉR TITÁN MAKULÁTLAN
- iPhone 14 128GB Lila Független Mint Az Új/1-3 hónap gar./Akku 92%/p3826
- minigép/ i5 6500T 35W/ Dell 3050 micro/ garancia/ ingyen foxpost
- Új Modell Apple Watch Ultra 2 49mm Black/2025.09.21 Apple Gar./p3825/
- Cisco SG200-50 smart switch - 48+2 portos Gigabites
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs