Hirdetés
-
GAMEPOD.hu
Debian GNU/Linux
Új hozzászólás Aktív témák
-
fradi81
veterán
Helló
Compiz hogy szokott elindulni magától? Indítópultba meg szolgáltatások-ba nem szokott benne lenni, szóval az eredeti megoldásra lennék kíváncsi.moto g72, Ninebot d28e
-
Petyyyyy
addikt
Üdv lányok, srácok!
Linux szűz vagyok - shell script írás tanulása van folyamatban... - de eszemben sincs telepíteni, live cd-ről akarom futtatni. ISO kiírva cd-re, de nemtudom kiválasztani boot device listából, hogy od-ről induljon mert nem hajlandó megjelenni a választó lista sem
Na szóval segítség kéne, hogy használjam a live cd-t.
Előre is thx.Szemed az úton, pedál a padlón || Whatever, Im the star
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz bambano #3200 üzenetére
Mert ez volt a leírásban...
Elég outdated. Viszont az oldconfig hiányzott, vele végre sikerült lefordítanom, és telepítettem is. Viszont gondoltam h. elsőre nem lesz jó, Kernel panic van, a VFS nem tudja csatolni a root fájlrendszert.
Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
rt06
veterán
válasz CPT.Pirk #3205 üzenetére
biztos, hogy a regi konfigot hasznalva fordult a kernel?
bemasoltad az aktualis konfigot a kernel forrasanak konyvtaraba?
ha nem, akkor tolj egy zcat /proc/config.gz > /usr/local/src/linux-image-2.X.Y/.config parancsot, ami a futo kernel beallitasait lementi neked (persze a megfelelo utvonalat add meg)a hiba amugy amiatt lehet, hogy vagy a lemezvezerlo driver-e, vagy a filerendszer kimaradt a kernelbol (en elsore ezeket ebben a sorrendben szoptam be, de utana is elofordult meg parszor)
Politikailag korrekt, valamint munkahely- és gyermekbarát aláírás, amiben egyáltalán nincsen p*na.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz bambano #3207 üzenetére
Na az initramfs rész szerintem kimaradt, lefordulás után felraktam a kernelt a dpkg... paranccsal, és akkor beállította a grubot, initramfs sor is volt, stb.
Kiadtam a dpkg-reconfigure linux-image... paranccsal, de ez sem oldotta meg.
rt06:
Egy parancs rögtön kiszedte a configot a jelenlegi kernelből, és azt betöltöttem a menuconfigba, állítgattam pár dolgot, aztán mentettem.Vszont eszembe nem jut, hogy mi volt ez a parancs.
-----------------------------------
Tudtok valami olyan leírást mutatni, ami friss? Akárhányat találok a googleben, mindegyikben legalább a fele használhatatlan.Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz bambano #3209 üzenetére
Megvan a hiba!
Először meg kellett csinálni az initramfs-t, az update-initramfs -c -k 2.6.38.2 paranccsal, majd kellett tolni egy dpkg-reconfigure linux-image-2.6.38.2... parancsot, és már működik az új kernel.
Köszi srácok!
Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
fradi81
veterán
helo
vboxban friss telepítés után átírtam a sources.listet, minden squeeze-t testing-re hogy legyenek újabb telepíthető csomagok. Majd erre ezt adja a
[link]Mit rontottam el?
moto g72, Ninebot d28e
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Most már csak arra kellene rájönnöm, hogy a zárt firmware-t hogyan tudom használni. Betettem az .fw fájlt a /usr/local/lib/firmware könyvtárban, de ettől még nem kelt életre a stick.
fradi81: tedd át a kiszolgálókat az ftp.debian.org/debian/ -ra, a magyar kiszolgálón nekem is voltak gondok. Legalább is ha jól értem az üzit, valami ilyen baja van.
-
bambano
titán
válasz CPT.Pirk #3212 üzenetére
azt nem tudom, hogy a /usr/local alatt is keresi-e, én a /lib/firmware alá tenném.
ÉÉÉÉS mivel a firmware-ket bootoláskor tölti be, értsd: még a root előtt, ezért a firmware-nek benne kell lennie az initramfs-ben is.
vagyis ha felmásoltál egy firmware-t, akkor újra kell generálni az initramfs-eket.Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Betettem a /lib/firmware alá, majd csináltam egy initramfs frissítést, de még nem jó, nem jött létre az eszköz a /dev/dvb -ben.
Hogyan tudom megállítani a boot folyamatot, hogy elolvassam a kiirtásokat? Pause gomb nem nyert...
-
tozo86
tag
Sziasztok!
Windows 7 mellé szeretnék telepíteni Suse Linuxot a laptopomra. Kezdő vagyok, nem sokat használtam linuxot eddig. Az lenne a kérdésem hogy a Bootloadert hova telepítsem? Ugye lehet az Indítószektorból (MBR), a root particióról, vagy pedig kiterjesztett particióról.
Köszönöm előre is!
Üdv, Tozo`•.¸¸.•´¯`•.¸¸.•´¯`•.¸ ><((((º>
-
kovaax
őstag
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz bambano #3218 üzenetére
A log szerint valamilyen szinten le van kezelve.
Viszont továbbra sem látszik a /dev/dvb-ben.
Itt debianon nem kell engedélyezni valamit még neki? Mint pl. a zárt eszközmeghajtók Ubuntuban.
Ennek kellene látszania, ha kész a működésre a cucc:
dmesg | grep dvb
[ 1203.912644] dvb-usb: found a 'Afatech AF9015 DVB-T USB2.0 stick' in cold state, will try to load a firmware
[ 1203.961645] dvb-usb: downloading firmware from file 'dvb-usb-af9015.fw'
[ 1204.029156] dvb-usb: found a 'Afatech AF9015 DVB-T USB2.0 stick' in warm state.
[ 1204.029279] dvb-usb: will pass the complete MPEG2 transport stream to the software demuxer.
[ 1204.125517] dvb-usb: will pass the complete MPEG2 transport stream to the software demuxer.
[ 1204.861038] dvb-usb: schedule remote query interval to 500 msecs.
[ 1204.861046] dvb-usb: Afatech AF9015 DVB-T USB2.0 stick successfully initialized and connected.
[ 1204.874344] usbcore: registered new interface driver dvb_usb_af9015Ez jelenleg üres.
[ Szerkesztve ]
-
bambano
titán
válasz CPT.Pirk #3219 üzenetére
én itt annyit látok, hogy a dvb-t vevőd hid-ként be lett konfigurálva, a sejtésem az, hogy a távirányítóját ezen keresztül lehet kezelni.
de nem biztos, hogy /dev/dvb alatt lesz a tunner része, nézz szét a /dev/usb alatt is.Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz bambano #3220 üzenetére
Nincs is neki távirányítója.
A /dev-ben meg nincs USB, az /input alatt van egy @Afatech~-event-ir.. valami.
Tanárom mondott olyat, hogy lehet h. a firmware-t a /lib/firmware -en belül egy mappába kellene tenni, ami a gyártó nevét viseli.
Valahogy így kellene kinéznie a dmesg-nek, ha rendesen menne a stick: [link]
[ Szerkesztve ]
-
fradi81
veterán
[link]
Hogy lehetne eltűntetni a tolószék ikont? Egyszer elindítottam azóta töröltem mindenhonnan de semmi.
Meg hogy ne jelenjen meg a helyekben csak az, amit beleírtam az fstab-ba. Tehát csak adatok és seagate kell.moto g72, Ninebot d28e
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
No, általánosságban egy-két kérdésem lenne.
Ha van egy firmware fájlom egy eszközhöz, és szeretném használni, ahhoz mi kell?
Bemásolom a /usr/local/lib/firmware könyvtárba. Innen már az udev betölti, ha jól tudom. Mit kell még tenni?
------------------------
Valamint a zárt Amd Catalyst drivert szeretném feltenni HD szériás radeonhoz, mi a trükk? Természetesen a gyári 11.3 telepítő elhasalt, és a logban sem volt semmi értelmes.
Felraktam most a nyílt drivert, de ezzel meg hol megy a compiz, hol nem.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz bambano #3232 üzenetére
Igen, ...Afatech Technologies, Inc. AF9015 DVB-T USB2.0 stick, az lsusb szerint.
Egyébként a rendszerben benne lévő dvb-core modul felelős azért, hogy a /dev/dvb létrejöjjön. Valszeg a firmware nem stimmel, mert szerintem annak kellene kapcsolatot teremtenie az usb-s felület és a dvb-core között.
[ Szerkesztve ]
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Apropó, hogyan tudom megnézni, hogy be van-e töltve egy firmware? A modprobe parancs való erre? Mert az nem találja az dvb-usb-af9015.fw -t.
Az sem segített, hogy a modules fájlba beírtam a dvb... fájlnevet.
-
bambano
titán
válasz CPT.Pirk #3234 üzenetére
passz.
a modprobe az arra való, hogy a kernel oldali drivert betöltsd.
a modules-be való beírásnál ha a dvb vevőd be van dugva bootoláskor, akkor megint updatelni kell az initramfs-t.
ha nem updatelted, akkor bootoláskor húzd ki a vevőt és csak akkor dugd be, amikor már elindult minden.Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Visszatérve az Ati driver telepítése témára.
Próbálom legeneráltatni az fglrx csomagot a telepítővel. Eddig több probléma már elhárult, amiket megoldott a dpkg-dev és a debhelper csomagok telepítése, de most olyan hiba jön elő, amire már nem találtam megoldást.
sh ati-driver-installer-11-3-x86.x86_64.run --buildpkg Debian/testing
Created directory fglrx-install.j35Qd7
Verifying archive integrity... All good.
Uncompressing ATI Catalyst(TM) Proprietary Driver-8.831.2.........................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................
=====================================================================
ATI Technologies Catalyst(TM) Proprietary Driver Installer/Packager
=====================================================================
Generating package: Debian/testing
cp: cannot stat `/home/patch/fglrx-install.j35Qd7/x710/*': No such file or directory
Package build failed!
Package build utility output:
dpkg-buildpackage: export CFLAGS from dpkg-buildflags (origin: vendor): -g -O2
dpkg-buildpackage: export CPPFLAGS from dpkg-buildflags (origin: vendor):
dpkg-buildpackage: export CXXFLAGS from dpkg-buildflags (origin: vendor): -g -O2
dpkg-buildpackage: export FFLAGS from dpkg-buildflags (origin: vendor): -g -O2
dpkg-buildpackage: export LDFLAGS from dpkg-buildflags (origin: vendor):
dpkg-buildpackage: source package fglrx-installer
dpkg-buildpackage: source version 8.831.2-1
dpkg-buildpackage: source changed by ATI Technologies Inc. <http://ati.amd.com/support/driver.html>
dpkg-source --before-build fglrx.VSnW4v
dpkg-buildpackage: host architecture i386
debian/rules build
dh_testdir
# move licenses away from binary dir
if [ ! -d usr/share/doc/fglrx ]; then \
mkdir -p usr/share/doc/fglrx; \
mv usr/X11R6/bin/LICENSE.* usr/share/doc/fglrx; \
fi
# set executable on user apps
find usr/X11R6/bin -type f | xargs chmod a+x
# remove exec bit from files that don't deserve it
find usr/X11R6/include \
usr/X11R6/lib \
usr/X11R6/lib64 \
usr/share usr/src -type f | xargs chmod -x
find: `usr/X11R6/include': No such file or directory
find: `usr/X11R6/lib64': No such file or directory
find lib -not -name "*.sh" -type f | xargs chmod -x
find lib -name "*.sh" -type f | xargs chmod +x
# set proper permissions on /etc files
if [ -d etc/ati ]; then \
chmod 755 etc/ati ; \
chmod 644 etc/ati/* ; \
chmod a+x etc/ati/*.sh ; \
fi
if [ -f debian/fglrx.default ]; then \
mv -v debian/fglrx.default debian/fglrx; \
fi
`debian/fglrx.default' -> `debian/fglrx'
debian/rules binary
dh_testdir
# move licenses away from binary dir
if [ ! -d usr/share/doc/fglrx ]; then \
mkdir -p usr/share/doc/fglrx; \
mv usr/X11R6/bin/LICENSE.* usr/share/doc/fglrx; \
fi
# set executable on user apps
find usr/X11R6/bin -type f | xargs chmod a+x
# remove exec bit from files that don't deserve it
find usr/X11R6/include \
usr/X11R6/lib \
usr/X11R6/lib64 \
usr/share usr/src -type f | xargs chmod -x
find: `usr/X11R6/include': No such file or directory
find: `usr/X11R6/lib64': No such file or directory
find lib -not -name "*.sh" -type f | xargs chmod -x
find lib -name "*.sh" -type f | xargs chmod +x
# set proper permissions on /etc files
if [ -d etc/ati ]; then \
chmod 755 etc/ati ; \
chmod 644 etc/ati/* ; \
chmod a+x etc/ati/*.sh ; \
fi
if [ -f debian/fglrx.default ]; then \
mv -v debian/fglrx.default debian/fglrx; \
fi
dh_testdir
dh_testroot
dh_clean -k
dh_clean: dh_clean -k is deprecated; use dh_prep instead
dh_clean: Compatibility levels before 5 are deprecated.
dh_installdirs
dh_installdirs: Compatibility levels before 5 are deprecated.
# Create the directories to install into
dh_installdirs -pfglrx-driver \
usr \
usr/lib/xorg \
usr/lib/xorg/modules \
usr/lib/dri \
usr/bin \
usr/sbin \
etc/acpi \
etc/acpi/events \
etc/default \
etc/X11/Xsession.d
dh_installdirs -pfglrx-driver-dev \
usr \
usr/include \
usr/lib
dh_installdirs -pfglrx-kernel-src \
usr/src/modules/fglrx \
usr/src/modules/fglrx/debian
dh_installdirs -A -pfglrx-amdcccle \
usr \
usr/bin \
usr/share \
usr/share/applnk \
usr/share/applications \
usr/share/icons \
usr/share/pixmaps
dh_installdirs -p \
usr/src
dh_install
dh_install: Compatibility levels before 5 are deprecated.
ldconfig -n usr/X11R6/lib/
dh_install -pfglrx-driver "usr/X11R6/bin/fgl*" "usr/bin"
dh_install -pfglrx-driver "usr/X11R6/bin/aticonfig" "usr/bin"
dh_install -pfglrx-driver "usr/sbin/atieventsd" "usr/sbin"
dh_installman -pfglrx-driver "usr/share/man/man8/atieventsd.8"
dh_installman: Compatibility levels before 5 are deprecated.
# amd64 needs some library redirection
dh_install -pfglrx-driver "usr/X11R6/lib/*.so*" "usr/lib"
dh_install -pfglrx-driver "usr/X11R6/lib/modules/dri" "usr/lib"
dh_install -pfglrx-driver "usr/X11R6/lib/modules/linux" "usr/lib/xorg/modules"
cp: cannot stat `./usr/X11R6/lib/modules/linux': No such file or directory
dh_install: cp -a ./usr/X11R6/lib/modules/linux debian/fglrx-driver/usr/lib/xorg/modules/ returned exit code 1
make: *** [binary] Error 2
dpkg-buildpackage: error: debian/rules binary gave error exit status 2
Removing temporary directory: fglrx-install.j35Qd7Amit itt a végén keres, "/usr/X11R6...", nincs X11R6 mappa az /usr-ben... Az x11 csomagokból elég sok telepítve van alapból, nem tudom mi hiányozhat neki.
Jó lenne beszélni valakivel, aki RadeonHD kártyát használ Debian alatt, és nem a nyílt driverrel. (nekem az nem megoldás, mert TV-t használok, és kell a Catalyst scaling opciója)
bambano: csináltam az updatet is, nem befolyásolta a dolgokat. Egyébként megnéztem, a régi kernellel nem ismeri fel a sticket, az újjal meg igen, szóval legalább ez a része megy a dolognak. Most már csak valami a firmware oldalán rossz.
[ Szerkesztve ]
-
bambano
titán
válasz CPT.Pirk #3236 üzenetére
valamelyik dev csomag hiányzik tippem szerint, vélhetőleg egy X-es.
rakd fel az apt-file csomagot, utána apt-file update, majd apt-file search és az a könyvtárnév, amit hiányol. abból elvileg megtudod, melyik csomag hiányzik.
de az fglrx telepítő debben elvileg van egy control file, amiben van egy build-depends sor. azt is megnézheted, hátha abból hiányzik valami (úgy értem: ami a build-dependsben van és nincs feltelepítve nálad)
Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
-
meone
tag
Sziasztok!
Egy kis problémám akadt a szerveremmel.
A héten szerdán újra raktam az egészet, és a mai nap mikor próbáltam volna a belépet gépen root-á válni a beírt jelszó után hitelesítési hibát ír ki.
Még pénteken normálisan be tudta lépni ugyan úgy ahogy szoktam root-á válni.Valami megoldás van erre?
Köszi előre is.
Elnézést kérek mindenkitől a helyes írásom ért :)
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
-
bambano
titán
meg tudná valaki mondani, hogy melyik az a legjobb nvidia vga chipset, amit a squeeze gyári állapotában hekkelés nélkül támogat? thx
Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis
-
kovaax
őstag
válasz bambano #3243 üzenetére
Azt nem tudom, hogy melyik a legújabb, de ezeket támogatja:
squeeze driver: nvidia-glx (195.36.31-6)
Supported Chips-=- There's no place like /home -=-
-
whited
addikt
sziasztok
karakteres felületen szeretném a betűméretet növelni mivel projektoron elég kicsik.
Hogy tudnám megoldani?
Előre is kösziHa nem válaszolok a PM-re, elképzelhető, hogy nem kaptam meg, ilyenkor kérlek küld el újra, köszönöm
-
Mahesa
tag
A grub konfig fájljában (/boot/grub/menu.lst vagy /boot/grub/grub.conf) a kernel sorának a végére tegyél egy vga=0x312 vagy vga=0x315 vagy vga=0x318 - ezek 640x480 ill. 800x600 ill. 1024x768 felbontást jelentenek 16 bit színnel a konzolon (framebufferrel). Aztán persze reboot.
...illetve, ha már grub2 van a gépen, akkor az /etc/defaults/grub-ban a GRUB_GFXMODE= sorban adhatod meg a felbontást, pl. 800x600. Utána ki kell adni az update-grub parancsot, majd restart.
[ Szerkesztve ]
-
Mahesa
tag
Igen, ez valóban a felbontást állítja. Asszem a font típusát az /etc/kbd/config alatt tudod megváltoztatni. A telepített fontok a /usr/share/consolefonts alatt vannak, tehát ami ebben a könyvtárban megtalálható, azt megadhatod a CONSOLE_FONT sorban. És itt vannak különböző méretű fontok is. De ezzel nincs sok tapasztalatom, azért is írtam, inkább a felbontás állítását.
Új hozzászólás Aktív témák
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest