Hirdetés
-
GAMEPOD.hu
Ebben a topicban tehetitek fel a videokártyákkal kapcsolatos azonnali, sürgős kérdéseiteket! Javasoljuk, hogy mielőtt kérdeztek töltsétek ki az adatlapotokon a konfigurációra vonatkozó részt!
Új hozzászólás Aktív témák
-
ricsi99
addikt
válasz M00NWALKER #82850 üzenetére
Vegyél egy túlfeszvédő hosszabbítót s csók ,az megvéd a túláramtól...
Egy Gyűrű mind fölött, Egy Gyűrű kegyetlen, Egy a sötétbe zár, bilincs az Egyetlen...
-
ricsi99
addikt
válasz Teasüti #82849 üzenetére
Túlfeszvédő:
Jó esetben mint egy biztosíték levág ,és vagy automatikusan vagy manuálisan visszakapcsolod. Az összes túlbonyolított tipus meg felejtős.. Jó esetben is 16A van bekötve egy átlag kéróba ,most olyan cuccot összehozni ami ezt az áramerősséget váltóáramban még szabályozná ,azt nem fogják összehozni neked 10-20 ropi-ból.
UPS:
Az elég sokat kibír mivel egy szép nagy trafó van az elejére beépítve... + oda szoktak biztosítékot is tenni... persze ez tipus függő is.. ami biztos ,hogy az nem hálózati zavarok csillapítására van kitalálva ,hanem az ideigleines pótlására van tervezve...Egy Gyűrű mind fölött, Egy Gyűrű kegyetlen, Egy a sötétbe zár, bilincs az Egyetlen...
-
Teasüti
nagyúr
válasz ricsi99 #82852 üzenetére
Az, amire te gondolsz az túlterhelésre kapcsol le. A túlfesz ellen varisztorral védekeznek. Egy automata biztosíték nem is tud olyan gyorsan reagálni. Ha tudna, akkor nem lenne szükség túlfesz védelemre.
Az UPS-ek specifikációkat ha megnézed kisebb tüskék ellen véd csak, amit egy olcsó dedikált eszköz is lepipál. Persze ha elhisszük, amit a gyártók állítanak.
[ Szerkesztve ]
-
ricsi99
addikt
válasz Teasüti #82854 üzenetére
Számomra az a túlfesz védelem ami lekapcsol... terhelésre a 220-as biztosíték majd levág ha akar..
Sok ilyesmit javítottam (számtech szervíz) ,szóval Ups-ek kimenő része szokott meghalni... "túlfeszvédők" amik ilyen csoda cuccokban vannak azok meg álltalában elégett széndarabként érkezek... sokszor felismerhetetlen állapotban... nem hogy javítható..
Ezért javaslom a lekapcsolós dolgokat...Egy Gyűrű mind fölött, Egy Gyűrű kegyetlen, Egy a sötétbe zár, bilincs az Egyetlen...
-
Teasüti
nagyúr
válasz ricsi99 #82855 üzenetére
Számomra az a túlfesz védelem ami lekapcsol...
Ezt azért áttolnám a Hobbi Elektronika topikon, hogy mennyire értenek egyet ezzel a gondolattal a szakik.
Amennyire én megismertem a túlfeszvédők lélektanát, ez nem egészen így működik. Egyáltalán nem. Aztán akkor még hozzá se vettük, hogy az ilyen elosztók csak ilyen harmadrendű védelemnek jók a ház elektromos hálózatának végpontjain, ahol az első és másodrendű védelmet a szolgáltató, valamint a fogyasztó biztosítja (ha utóbbi beszereltet a házába túlfeszvédőt külön), akkor lesz csak igazán hatásos a rendszerszintű védelem. (Persze még ott van a negyedik védelmi vonal is, ami már a berendezéseket minősíti, hogy mennyire tudják szűrni a hálózati zavarokat: mondjuk egy ATX táp, esetleg az alaplap VRM-je, stb.)Amiről te beszélsz az a biztosíték. Érdemes lenne áttanulmányoznod milyen reakcióidővel rendelkeznek a biztosítékok úgy általában, majd hozzámérni egy átlag villámcsapás felfutási idejét ami végigfut a hálózaton.
[ Szerkesztve ]
-
ricsi99
addikt
válasz Teasüti #82856 üzenetére
Jó ég... már eljutottunk a villámokig? Ahhoz villámhárító kell...
Következő lépcső az atomvillanás balról?
Lélektanhoz nem értek ....
ahhoz igen ha beállítanak azzal a problémával ,hogy elfüsölt ahhoz igen.Amúgy mutass nekem egy olyan biztositékot ami 220v felett levág?
Csak menj el a sarki villanyszerelési boltba és kérj egyet... hadd legyen egy jó napjuk nekik isTéma részemről lezárva... erről való vitát a megfelelő topicban pls
Alapkérdés az volt hogy mivel védje a vga-t a hálózati problémáktól.
Irtam túlfeszvédő és csók.Egy Gyűrű mind fölött, Egy Gyűrű kegyetlen, Egy a sötétbe zár, bilincs az Egyetlen...
-
ricsi99
addikt
válasz M00NWALKER #82853 üzenetére
Szerintem mind1... csak ne csájna legyen... ezen a részen nem erósek... lásd hosszabbítók/karácsonyfadíszek ilyesmik
Egy Gyűrű mind fölött, Egy Gyűrű kegyetlen, Egy a sötétbe zár, bilincs az Egyetlen...
-
Teasüti
nagyúr
válasz ricsi99 #82857 üzenetére
Hiába hivatkozok én itt okosságokra, ha még arra nem vetted a fáradtságot, hogy legalább az UPS vs túlfeszvédő adatlapjait megnézd. Így elég nehéz érvelni, ha igazából nem vagy vitapertner.
Igen, végeredményben egy túlfeszvédő megteszi a kérdezőnek. Én arra reflektáltam, hogy az UPS túlfeszvédelme nem ér annyit, mint egy dedikált túlfeszvédő. Ennyi.
Erre elkezdtél vitatkozni, de igazából semmire nem mentünk, mert nem akarod belátni a dolgokat. Javaslom egyszer kérdezz rá egy villanyszerelőnél a túlfeszvédelemre csak úgy brahiból, aztán ha nekem nem is hiszel, majd neki! -
Nite
őstag
sziasztok!
msi 3070 gaming z, nagyjabol 56-57 fok korul indulnak be a ventik, de csak 36-37 fok korul allnak le, ez normalis?
ha csak minimalisan terhelem valamivel, mondjuk 48-49 fok kornyekere, akkor nyilvan soha nem indulnak be a ventik, de ha terheltem valamivel nagyon es mar beindultak, aztan ujra a minimalis terheles jon, akkor meg soha nem fognak leallni, hiszen a homerseklet csak 48-49 fokra esik vissza!
tenyleg ennyi agyuk volt a mernokoknek vagy az en peldanyom hibas?
Paid my dues!
-
ricsi99
addikt
Nem lehetséges ,hogy a házikódban magas a hőmérséglet?
Úgy értem ha leveszed az oldalát akkor is ezt produkálja?
Újjonan vetted a karit? Ha használt akkor lehet már lecserélték a biost és az nem jól van paraméterezve...
Ha nem akarsz vele küzdeni ajánlom az MSI afterburner nevű progit... egy tuning program igaz de van neki egy nagyon jó ventillátor vezérlő része, azzal az igényeidre szabhatod ,mekkora hőfokon mennyit forogjon...
Az is lehet ,hogy a hűtőt kéne kicsit kifujni ,mert a berakodott portol már kis fordulaton nem hűt annyira[ Szerkesztve ]
-
Csupingo
veterán
Szokott ilyet csinálni bizonyos driver változatoknál is, hogy bekapcsol, de ki már nem. Általában másik változat telepítésével meg szokott oldódni a gond.
Ha ilyenkor ránézel pl. gpu-z-vel, mikor a terhelés már megszűnt, de a ventilátor még mindig pörög, akkor milyen órajeleket látsz?Attól függ, mennyire minimálisan terheled a nagyobb terhelés után. Ha tényleg csak kicsit, akkor talán úgy is vissza tudja hűteni 37 fokig és leáll, viszont ha valamivel jobban, akkor meg nem baj, hogy lassan forognak a ventik. Szerintem kár ezen vacillálni. Az a lényeg, hogy terhelés nélkül leáll e, ha visszahűlt. Ha igen, akkor nincs gond.
[ Szerkesztve ]
Villám Shakesespeare... Főnök, ha zavarja a fogsora, vegye ki! (M-N)
-
Nite
őstag
válasz Csupingo #82863 üzenetére
szia, igy nez ki, amikor mar nincs terheles, de a ventillator meg nem allt le, a kepen eppen 45 fokos, mondjuk jatek utan! ha ezen a ponton elkezdek egy komolyabb tomoritessel rendelkezo filmet nezni, akkor ez igy is marad es hallgathatom a film kozben a veltillatort...
30%-on megy ilyenkor, rendkivul idegesito hangja van
tenyleg nem ertem, 10-es sorozatbol tobb gaming x-em is volt, 60 fokon beindult a ventillator, 59 fokon leallt, hozzateszem, 25%-on ment es hangtalan volt, teljes csendben ejszaka ez 30%-on zavaro, 30% ala pedig nem megy
Paid my dues!
-
Csupingo
veterán
Nekem gtx 960 van és nálam is jóval a bekapcsolási hőfok alatt áll csak le. Elég sokat megy, így akár 27 fokig is visszahűl, miközben 50 környékén kapcsolt be.
Abból a szempontból talán szerencsésebb ez a működés, hogy nem pár fok lehűlés után azonnal kapcsol, hanem jóval később. Mert sok amd rx-nél talán így van, miközben ott még az is hozzájön, hogy a kártyák 2-3 kijelzővel, vagy nagyobb frissítésű monitor esetén már emelik a memória órajelet, ami már felfűti a vga-t 40-50 fokra és ki-be kapcsolgatnak ebben a tartományban, holott te még nem is adtál neki extra terhelést. Az már tényleg bosszantó.
[ Szerkesztve ]
Villám Shakesespeare... Főnök, ha zavarja a fogsora, vegye ki! (M-N)
-
törölt tag
Hmm, fura, mert egyébként úgy működnie kellene.
A 30%-nál lévő pontozott vonal és a legalsó opció a képen azt jelenti, hogy valószínűleg ezt a beállítást korlátozza a gyártó. Bár mivel be van kapcsolva legalul és ha így nem működik, akkor lehet ez a helyzet.
Még esetleg annyit próbálhatsz meg, hogy hagyod az auto beállítást és BIOS-ban állítasz be görbét, ha van rá lehetőség.
Vagy ha a képen a háttérben a kártyához való program van, akkor legalul a Graph résznél lehet még erre valami beállítás, ahol a zöld pont is van.
De egyszerre csak egy progit használj, különben összeakadnak a beállítások.[ Szerkesztve ]
-
Nite
őstag
válasz #82860288 #82868 üzenetére
a hatterben a fan control csak monitorozasra van, megprobaltam azzal is, de ugyan ugy sikertelenul! a legalso opciot en kapcsoltam be, azt olvastam, hogy azzal felul lehet biralni, hogy mikor alljon le, de nyilvan nem mukodik! a bios-ban valo beallitas jo otlet lenne, de arrol nincs informaciom, hogyan lehetseges
#82869 Teasüti: afterburner-t probaltam, sikertelenul! linkeltem kepet is rola, ha valamit elhibaztam a beallitasokban, azt megkoszonnem ha segitenetek kijavitani! egyebkent, ahogy a kepen is latszik, a hiszterezis 0
[ Szerkesztve ]
Paid my dues!
-
M00NWALKER
kezdő
[link] akkor egy ilyett veszek a védelemre
Imi
-
Teasüti
nagyúr
válasz M00NWALKER #82871 üzenetére
Jó választás!
Ha teljesen komolyan gondolod a dolgot, akkor érdemes a házba is beszereltetni egy túlfeszültség levezető készüléket és úgy teljes a biztonság* (feltételezve, hogy a szolgáltatód is szabványosan kiépítette a villámvédelmet a hálózatán).
*Elvileg. Közvetlen villámcsapás ellen semmi sem véd, max ha kihúzgálsz mindent a falból. De ilyen 500 méteres körzeten kívüli csapásoknál már hatásos.[ Szerkesztve ]
-
Mike82
csendes tag
Sziasztok! Segítséget kérnék! *ASUS TUF GAMING Z690-PLUS WIFI D4, 12700K, HyperX Predator RGB 3200mhz 32gb, Asus tuf 3090 OC, AORUS RGB M.2 NVMe SSD 512GB, Phanteks Revolt Pro 850W 80+ GOLD, Dell AW3420DW*
2080 super vga-ról váltottam 3090-esre de a randszer(win10 és win11 alatt is) "random" lefagy, vagy újra indul. Vga driver, illesztő programok rendben, hőfok stb.hibátlan. Eszközkezelőben semmi hiba. Játék alatt is szépen teljesít a VGA, de amint egy szimpla programot megnyitok, pl. : Saját gép, eszközkezelő, winupdate, vezérlőpult stb. akkor kifagy, megáll vagy újra indul a gép. Alaplapi BIOS auto beállításon van, semmi OC - zás, túlhajtás.
Mi okozhatja a jelenséget? Köszönöm... 😤😡😒"Az emberi agy a világ leggyorsabb számítógépe."
-
Aprósólyom
addikt
válasz Mike82 #82876 üzenetére
DDU-val is próbáltad már a geforce összetevők eltávolítását?
Ezután 3 opciót próbálnék ki.
1. Legújabb driver helyett egy jóval korábbit tennék fel (pl. fél évvel ezelőttit.)
2. Ha a fentebbi sem, akkor DDU után hagynám, hogy a windows update tegye fel azt a verziót, amit a microsoft tárol.
3. Ha ez sem akkor kérdezősködnék az eladótól...
Újként vagy használtként vetted? Ha használtként, meg volt bontva? Volt-e javítva? Nem vertek-e róla apró SMD ellenállást, kapacitást, stb... Ma már minden noob pasztáz, takarít stb... (elnézést, senki se vegye magára indokolatlanul, csak indokoltan) közben óvatlanok. Akár simán leverhetnek/ledörzsölhetnek/leüthetnek apró SMD alkatrészeket, amit alig tart 2 pöttömnyi forrasz, ami lehet csak annyi bajt fog okozni, hogy csak bizonyos, ritka körülmények között lesz instabil. Ilyen szempontból érdemes tüzetes átnézni a NYÁK-ot használt átadás-átvételkor.4. Végül és talán ennek van a legkisebb esélye... gondoltam volna tápra is, mert a 3090 éhes kölök, és emlékeim szerint 600-700 wattos tüskék is megjelennek a tápigényként. Hogy a játékaid miként terhelik nem tudom, de az biztos, hogy az windows ablakkezelője, adott esetben felboostolja GPU órajelét maxra. Nálam így csinál és nem tudom miért. Már írtam hiba bejelentést a microsoft-nak. Szóval ilyenkor megjelenhetnek hirtelen nagy tranziensek a táp oldalon. Hogy ez hiba-e azt viszont vagy laborból vagy otthoni körülmények között sok próbálgatásból lehetne kideríteni.
Egyetlen egy próbának ami talán a legegysszerűbb ilyen irányú teszt, hogy próbaként limitálnám az RTX 3090 TDP-jét 50%-ra.Jevons paradox
-
Mike82
csendes tag
válasz Aprósólyom #82877 üzenetére
Rendben, köszönöm! Végig megyek ezeken a lépéseken.... Amúgy használt, egy évet ment bányában (?szakszerű körülmények közt, elvileg ) érintetlen, matrica rajta, magyar kiskergaris, sérülés nem látható a nyákon...
"Az emberi agy a világ leggyorsabb számítógépe."
-
Nite
őstag
válasz Aprósólyom #82879 üzenetére
ez engem is erdekelne, hogyan lehet mgenezni?
valamint honnan szerzem meg az eredeit, ha kellene?Paid my dues!
-
Mike82
csendes tag
Régebbi drivernél is fagy...rendben megkérdezem. Köszi
-
Vigneau
félisten
Te mondd azt, hogy rablótámadás, a te hangod mééélyebb... Blaaah...
-
Mike82
csendes tag
Eredeti gyári VBIOS van rajta...Próbáljam frissíteni esetleg?
-
MedMat
csendes újonc
Sziasztok!
Hozzám került egy konfig részeként egy msi gtx 980 vidikártya, ami tesztelésekkor működött (biosig patentul üzemelt), aztán amikor próbáltam egyszer beindítani, sercegő hang és elektromos égés szag kíséretében lecsapta a gépet. Úgy döntöttem szétszedem, aztán ez a kép fogadott: [kép] [kép] . Ha jól vettem ki az alsó mosfet elég csúnyán megsült. A kép egy kis alkoholos törlés után készült. Azóta nem próbáltam a kártyát. Egyéb infó még, hogy a hűtő pad, ami hűtenie kellett volna a chipet kb törik, annyira öreg szegény. Mit gondoltok van esély rá, hogy nem halt meg a kártya? Előre is köszi a segítséget. :) -
MedMat
csendes újonc
válasz Aprósólyom #82886 üzenetére
Köszönöm! :) Elnézést, ha hülye kérdés, de hol érdemes keresni olyat, aki ki tudja javítani? Debrecenben kéne, de amit találtam hely és kifejezetten gpu-kkal foglalkozik, az pesten volt
-
ricsi99
addikt
válasz MedMat #82885 üzenetére
Egy mosfet-et kicserélni nem ördöngősség.
Buktatók...
Vrm ...Kis hazánkban beszerezhetetlen /ergó kintről rendeled kb 1 hét,,, vagy leoperálod valami hasonló cucc-ról.
Előtte azért ki kell mérni ,hogy zárlatos e valahol a kari ,vagy bekapcsolás után rögtön el is száll
Csere után is lutri... mert valalmitől elszállt és nagy eséllyel más is problémás.
Szóval kb 2-3 órás muri... jó esetben ...szétszed /méricskél/kicserél /tesztel /összerak..
10-20 ropi alaphangon egy normális szervízben.
Mielött belefogsz gondold ezt át... vagy rendelj csájnából ilyen tipusú mosfet-et ,1 hónap és itt van fillérekért... aztán keress olyat akinek van szabályozható hőlégfulyója
2 perc a csere ,aztán ima és bekapcs... ha nem száll el rögtön akkor örülj ,csináld meg az ujra gappadozást pasztázást és használd... ha elszáll újra akkor meg szerintem kukázd... a szakszerű javítási költség ennél a kategóriánél nem biztos ,hogy megéri.[ Szerkesztve ]
-
Mike82
csendes tag
A jelenség továbbra is fennt áll, de viszont már nem gyakori. Alaplapi Biost legfrissebbre cseréltem, virtuális memóriát magasabbra állítottam, minden driver a "helyén", viszont amit most észrevettem hogy amikor újra indul a gép, Windows bejelentkezése után a processzor hűtő ventilátorok (be quiet dark rock pro 4) hullámokban pörögnek, és amikor szimplán csak egy Windows program megnyitásával felpörögnek és meg is fagy újra a gép de kb. 15 másodperc után újra indul. Ja és minden kifagyás után vissza áll a monitorom 60 Hz-re, miközben 120 Hz-re állítottam be.
-
szymrey
csendes tag
Sziasztok
Kérdésem a következő:
Egy msi 1060 3gb kártyát érdemes lecserelni 2060 6gb vagy 8 gb kártyára?
Ha igen akkor a 2060 kártyák közül szerintetek mi a legjobb?
Célom a wot 1440p felbontásban játszva 144 fps!
Procim:3700 AMD
Lap B450-F ram: crucial 64gb
Ssd 970evo 1tb monitort majd cserélem mert jelenleg fhd van 120hz.[ Szerkesztve ]
-
YxVs
senior tag
Sziasztok,
Adott egy i5-4440-es gép alaplapi integrált Intel HD Graphics 4600-as videókártyával.
Net nélküli friss Win 11-es telepítést követően ahogy ráengedem a netre, vagy akár még az előtt manuálisan telepítem az intel oldaláról leszedett legfrisebb VGA driverrel, az asztalról eltűnik minden, illetve bármit is megnyitok a tálcáról, az nem jelenik meg az asztalon. Régebbi driverrel is próbáltam, ott is ugyanez. Legutóbb 2 éve telepítettem Win 10-et, ott is ez volt a gond, de már nem emlékszem hogy mi volt a megoldás....
Tudnátok segíteni? -
Aprósólyom
addikt
válasz szymrey #82891 üzenetére
No offenz, de a WOT nem az a játék, aminél előnyt fogsz érzékelni 60-75fps felett. Lassú játék ahhoz nagyon. Már 80-90 fps is overkill a WOT-hoz. Minden ami e felett van, csak felesleges árampocsékolás.
Ami első körben kell neked igazán és értelme is van, hogy a VGA és a Monitor támogasson egy közös adaptive sync megoldást: Freesync vagy G-sync vagy G-sync kompatibilis mód.
Továbbá a leendő monitorod input-lagja legyen alacsony és a pixel-reposne time jó, hogy ne legyen utánhúzás vagy szellemkép overshoot miatt. Ezek nagyon durván rontják a játékélményt és játszhatóságot, aktív adaptive sync-kel pedig vaj sima lesz a játékélmény mint a baba segge.
2K felbontáson pedig egy 1060 is hoz 60-80 fps-t. Ha max grafikán akarod tolni, akkor pedig ráérsz bővíteni, de először vegyél egy jó 2K monitort, aminek az adaptive syncje kompatbilis a jelenlegi vagy jövőbeni VGA-val.
Jevons paradox
-
pepejoe
tag
Sziasztok!
Van tapasztalat brand gépekből kikerülő kártyákkal kapcsolatban. Esetleg
van valakinek Dell 3060 Ti 8GB kártyája ?Köszi
-
válasz pepejoe #82897 üzenetére
Dell MSI vagy PNY kártyákat használ. Totál referencia PCB, egyszerű hűtés.
https://www.youtube.com/watch?v=AhY7LVWgUNM
Minőségre biztos nem rosszabb mint a több márka.
Nincs rajta semmi csicsás okádék RGB giccs szóval nekem már itt megnyerte tetszésemet. Gondolom tuningban nem lesz annyira jó mint az eleve OC kártyák.[ Szerkesztve ]
-
nesh_019
senior tag
Sziasztok. Van Egy XFX radeon 480 8GB kártya. Eyefinity-t akarunk használni és rádugunk két monitort mindkettőt HDMI-vel és fekete kép, most már 1 monitorral sincs kép, mi a megoldás?
[ Szerkesztve ]
Csak az káromkodik aki nem tudja szavakba önteni amit gondol.
Új hozzászólás Aktív témák
- Nvidia Quadro M2000/ P2000/ P4000/ P5000/ RTX 4000/ RTX A2000 12Gb
- Gainward RTX 2060 Super Ghost 8GB használt videókártya eladó garanciával! AKCIÓs
- Nvidia GTX1080 Founders Edition
- Palit RTX 3060 Ti 8GB GDDR6 használt videókártya eladó garanciával!
- KÉSZLETRŐL! - Új - 180 Fokos GPU PCIe Tápcsatlakozó Adapterek - NVIDIA AMD INTEL - A Több Olcsóbb!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest