Aktív témák

  • localhost

    Közösségépítő

    válasz P100 #5052 üzenetére

    "A busz v. sín topológiát több gép egyetlen kábelre történő felfűzésével alakítják ki, melyben a hálózati kábel csak a szomszédos hálózati elemeket köti össze. A munkaállomások a két végén ellenállásokkal lezárt gerinchálózatra T-csatlakozók segítségével kapcsolódnak, amely lehetővé teszi átmeneti kiiktatásukat a hálózati gerincvezeték megbontása nélkül is. Bár a felsorolt architektúrák közül kis kábeligénye és egyszerű szervezése révén ez a legköltséghatékonyabb, sebessége a legkisebb mind közül. Mivel minden munkaállomás csak a közös gerincvezetéken keresztül képes közli üzenetét a másikkal, ezért minden számítógép látja az összes üzenetet attól függetlenül, hogy neki szól -e vagy sem. Ráadásul mivel a kábelen egyszerre csak egyetlen eszköz küldhet üzenetet, ezért nyilvánvalóan ki kell várnia a már esetlegesen megkezdett adatforgalom befejezését, mielőtt saját adásba kezdhet. Az ilyen ütközések elkerülésére két módszer terjedt el. Az első esetben minden munkaállomásnak meghatározott időszelete van, mely alatt kizárólagos jogot élvez a vezeték használatára. A megvalósítás egyszerű, de nyilvánvalóan csökkenti a teljes hálózat kihasználtságát, hiszen a kikapcsolt, de legalábbis pillanatnyilag kommunikálni nem kívánó munkaállomás időszelete kárba vész. Ennél sokkal célravezetőbb a kábel használatának dinamikus kiosztása a munkaállomások versenyeztetésével. Amikor egy eszköz adatot kiván küldeni először "ráfigyel" a vezetékre, hogy valaki megkezdte -e már rajta az adatközlést. Amennyiben pillanatnyilag nincs adatforgalom úgy az eszköz az adatok küldésébe kezd, míg egyéb esetben véletlenszerűen kiválaszott ideig várakozó módba megy, aminek letelte után ismét megvizsgálja a hálózat foglaltságát. A véletlenszerűen megválasztott várakozási idő biztosítja, hogy előbb-utóbb minden kommunikálni kívánó eszköz "szóhoz jusson".

    A topológiának ugyancsak hátránya, hogy a gerincvezeték sérülése (zárlat v. megszakadása) a teljes hálózati szegment "leüléséhez" vezet."

    ¤ Most már biztos: teljesen normális vagyok! ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... Mondták itt ezek a hangok is a fejemben. :)) ¤ My IP is: 127.0.0.1

Aktív témák