Új hozzászólás Aktív témák

  • victoireB

    csendes tag

    válasz Travelos #1810 üzenetére

    Hát kielégítő választ itt, fórumon ne várj erre a kérdésre, ez szakorvosoknak is egy finom differenciáldiagnosztikai probléma. Ahhoz minimum látni kéne az összes leletedet, plusz téged, egy alapos vizsgálat erejéig. :) Nagyon sokmindent nem írtál le, pl. látott-e gégészen kívül más szakorvos, pl. belgyógyász? A megnagyobbodott nyirokcsomóid pontosan hol vannak, kétoldalon helyezkednek el, vagy ''láncot'' alkotnak? Hogyan kezdődött fél éve, volt-e vmi jellegzetes tünet (láz, köhögés, felsőlégúti hurut), vagy csak véletlenül vetted észre? Van-e változás azóta? Van-e egyéb tüneted? Történt-e ún. vírusszerológiai vizsgálat, amivel egy korábban lezajlott vírusfertőzést tudnak kimutatni? Van-e kutyád, macskád, papagájod, más háziállatod? Milyen jellegű ez a nyaki fájdalom?
    Szóval ez így nem megy. Amit tudok neked mondani, abból amit leírtál:
    Ha a nyaki UH-n a nyirokcsomókat fellazult szerkezetűnek írják, az legvalószínűbben gyulladásos eredetre utal. Okozhatja vírusfertőzés (CMV, EBV), ill. Toxoplasma gondii nevezetű kórokozó, ami macska- kutyaürülékkel terjed. (Ezt mutatná ki a vírusszerológiai vizsgálat, biztos volt ilyen.) Lehet, hogy volt korábban ilyen fertőzésed (nem feltétlenül jár tünetekkel, de kimondottan jellemző rájuk a nyirokcsomómegnagyobbodás), és egyszerűen visszamaradtak a nagyobb nyirokcsomók, lehet, hogy sosem fognak ''összébbmenni''. Ha nem okoz panaszt, akkor ezzel nincs semmi teendő (nem lehet, hogy a ''nyaki fájdalmad'' nem ezzel függ össze?)
    Ami még nyirokcsomó megnagyobbodást okozhat:
    1. Pajzsmirigybetegségek (gyulladás, daganat áttéte). Azt mondod, a pajzsmirigyed rendben van.
    2. Vérképzőszervi (haematológiai) betegségek, úgymint limfómák. Nagyon ritkán jelentkezik nyaki nyirokcsomókon, inkább hasban, mellkasban a gyakoribb. Mivel azt írtad, a hasi UH és (gondolom) mellkasröntgen negatív, valószínűleg ez kizárható.
    3. Egyéb tumorok áttéte: ez szintén főleg a pajzsmirigyre érthető, ez szokott leggyakrabban áttétet adni a nyaki nyirokcsomókba. A felsorolt vizsgálatok (hasi UH, gyomortükrözés) azt mondod, negatívak voltak, tehát szerintem az egyéb tumor kategória is kizárható.
    Azért semmit nem szabad elbagatellizálni, és alaposan ki kell vizsgálni ezeket a dolgokat. Valószínű, ez már megtörtént. Ami a biztos diagnózist megadná, az a megnagyobbodott nyirokcsomóból történő mintavétel lenne, ami azt jelenti, hogy egy tűvel rászúrnak a nyirokcsomóra, kiszippantanak egy kis szövethengert, és ezt küldik el szövettani vizsgálatra. Valószínűleg ezt a dokid azért nem ajánlja fel, mert nem látja szükségesnek, és ő is gyulladásos eredetre gondol. Azért kérdezz rá, beszéljétek meg.
    Remélem, érthető volt, amit írtam. Jobbulást!

Új hozzászólás Aktív témák