Hirdetés
- Star Wars: The Old Republic - MMORPG
- PlayStation 5 Pro teszt
- Megjelent a Silent Hill 2 Remake
- Assetto Corsa Competizione
- PlayStation 5
- Xbox Series X|S
- Call of Duty: Black Ops 6
- iRacing.com - a legélethűbb -online- autós szimulátor bajnokság
- WoW avagy World of Warcraft -=MMORPG=-
- Úgy tűnik, hogy elkészült a S.T.A.L.K.E.R. 2 Heart of Chornobyl
-
GAMEPOD.hu
Új hozzászólás Aktív témák
-
Zsolti550
újonc
Intel I9 9900K-s processzorral a boot menü-ig el tudott jutni valaki bios frissítés nélkül az első indítás során?
Z 370-es alaplapról van szó.... -
atteee
tag
Sziasztok egy olyan kérdésem lenne hogy egy Asus Sabertooth Z77 alaplapra rátudtám tenni Be Quiet dark rock pro 3 hűtőt? Segitséget előre is köszönöm
Samsung S7 Edge 32GB
-
zso79
őstag
Az MSI B450 Tomahawk -nak megszűnik a forgalmazása? Már csak pár helyen van listázva. Melyik most a best buy B450?
-
EVL2
aktív tag
Sziasztok!
Nagyon érdekelne hogy Aorus Z390 PRO lappal van e esetleg tapasztalatotok, mert e kiszemelt lapnak a RAM támogatási listája nem tűnik túl naprakésznek. A TridentZ RGB ramok nagy része nem szerepel a listán, ellenben a G.Skill oldalán elvileg azt írják hogy kompatibilis az F4-3200C16D-16GTZR -el ami bevallom nekem elég szimpatikus és ha szerintetek is jó választás meg is vásárolnám mihamarabb. Reménykedem hátha van itt valakinek tapasztalata e alaplap és ram páros közös viszonyáról és meggyőz hogy nyugodtan vehetem, vagy esetleg jobb lenne kerülni.
Alternatív már jól bevált ram vagy minden ram-ot elfogyasztó xpm-profal rendelkező alaplap ajánlását szívesen fogadom, egy 9700k fog tevékenykedni benne.
Az elmúlt pár napban rengetek xpm profilos rémtörténetet olvastam ami egy kicsit eltántorított az azonnali vásárlástól és hasonló kérdésemre nem igazán kaptam választ a "Milyen ramot vegyek?" topikba sem.
Ráadásul ezt követően megtaláltam a Pcland-től vásárolt Z390 Aorus Elit vicces kis történetét ,mikor ugyanis két fórumlakó is megkapta ugyan azt a selejtes lapot amivel nem mentek rendesen a ramok....Válaszaitokat köszönöm!
[ Szerkesztve ]
-
Starchm
őstag
Lehetséges, h készülnek már a kövi szériás amd lapok gyártására ezért lejjebb szedték a tomahawk gyártását.
Bestbuy lapot meg itt szerintem jobban megtudják majd mondani.(#64959) EVL2
Nem mélyedtem nagyon bele a ddr4 lelkivilágába, de köztudottabb, h az intel kevésbé problémázik a ramokkal mint az amds társai. De szerintem megveheted a g.skill-t mert általában azt télleg minden megeszi. Talán a gigásoknál megkérdezheted hátha valakinek van ilyen lapja.
Lap ajánláshoz szintén a korábbi linket tudom ajánlani.
Lehet tudnak majd valami fényévekkel ram barátabb alaplapot is ajánlani -
Clrscr
csendes tag
Cpu gond lehet vagy alaplap? Asus p8b75-v alaplapomban i5-3470-et cseréltem i7 3770-re, de post-ig nem jut el, dram led világít (4db ram modulom van az összes kombinációt végig próbáltam sikertelenül viszont ram nélkül sípol). Az alaplap matricája szerint 0801 bios van rajta amit reseteltem a jumperrel, asus weboldala szerint ez a bios verzió már támogatja ezt a cpu-t. Sajnos másik alaplapban nem tudom kipróbálni a processzort és frissebb biost se tudok felrakni mert odáig nem tudok eljutni. Mi lehet a probléma? Van rá valamilyen mód hogy meggyőződjek róla hogy a cpu hibás?
-
nagyúr
válasz Clrscr #64961 üzenetére
Az i7 3770 nem támogatott a 0801-es BIOS verzióval, csak ezzel és nagyobbal, nézd:Hoppá, ezt benéztem.
Az i5-ös már nincs meg ?
Biztosan jól ül a foglalatban az i7 3770 ?
Szedd vissza, nézd át a CPU pinjeit, és a foglalatot is tüzetesen.
Olyan mintha a post folyamat elakadna a RAM-nál, és itt a memória vezérlő a CPU-ban van.
[ Szerkesztve ]
RyZsa konfig: R5 5600X, Gigabyte X470 Aorus Gaming 7 Wifi, LF III 360 Dark AIO, 4*8 GB Patriot Viper Steel 4400 CL19 KIT, TT TGS 650W RGB, Netac 930E 250 GB, Sapphire Nitro RX 480 8 GB, DELL P2417H *2, Thermaltake Core X31 Riing
-
nagyúr
válasz Starchm #64963 üzenetére
Eléggé furák.
Simán mellénéztem, úgy láttam először, hogy a 0212 az 2120.
Akad pár, rendes, állandó használatban 3 van.
Meg pár OC darab a garázsban, azok többnyire s775-ös cuccok (a retro is, ami az aláírásomban szerepel), meg s939 és AM3-as, akad pár s478 és s462 is.
Látom i7 3770k CPU-d van, jelenleg s2011-es cuccot tesztelek, abban E5-1620v2 XEON van, durván egyeznek (a TDP-t leszámítva, meg a ram kezelést - 2 vs 4 channel.
Nem gondoltam volna, hogy ekkora böcce nagyok az s2011-es CPU-k, amikor először láttam XEON E5540-et -s1366, csak néztem, hogy aztaaaa, mekkora darab... azóta már az s1366 kicsinek tűnik.
(#64964) Clrscr:
Hát, ez így érdekes... a CPU-k jellemzően nem döglenek...
A CPU pinjei is tiszták, nem sérültek ? az SMD alkatrészek is megvannak rajta rendesen ?
Találgatok....[ Szerkesztve ]
RyZsa konfig: R5 5600X, Gigabyte X470 Aorus Gaming 7 Wifi, LF III 360 Dark AIO, 4*8 GB Patriot Viper Steel 4400 CL19 KIT, TT TGS 650W RGB, Netac 930E 250 GB, Sapphire Nitro RX 480 8 GB, DELL P2417H *2, Thermaltake Core X31 Riing
-
nagyúr
válasz Clrscr #64968 üzenetére
Akkor marad, amit a kollega javasolt, kis befektetéssel Celeron/Pentium CPU.
Kicsit körbeszimatoltam itt a PH! aprón, már Pentiumot is láttam 2k-ért.
A lapok viszont horror árban futnak, pláne a "Z"-ek.
Jómagam i5-6600k-t hajtok (többek között), H170-es lapban, ahol ugye OC nincs, de a turbo működik, és ez egy DDR3-as lap.
[ Szerkesztve ]
-
Starchm
őstag
válasz Clrscr #64968 üzenetére
Akkor szerintem marad a hétközbeni szerviz keresés/ olcsó cpu vásárlás.
Egyébként én ezért szoktam 1 hétig megtartani a cuccaim új cucc vásárlása után, ha kell még megtudjam nézni..(#64966) jokeph
Meg nálad picit több a pcie szál :/ Mondjuk legalább ez megy 4.7ghz-n jó kedvébe
Bár mire letudnék vadászni egy értelmes 2011 lapot értelmes árban...Szerk: Mire leirtam a gondolataim befutott már 2 komment is
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz Starchm #64971 üzenetére
Jaja, a CPU tud 40 sávot. - bá, mivel nem gondolkozom multi GPU-ban, ez nekem pont nem számít.
Én sokáig kerestem X79-es lapot, de annyira bűn drágák....
Úgyhogy beáldoztam magam a kisérletezés oltárán, és beszereztem egy "eredeti kínai" lapot, egy E5 3.2s-t.
Van a lapnak pár hátránya, többek közt, hogy nincs OC, a turbo az megyen (E5-1620v2 XEON-ál ez 3,9 GHZ), de ez volt jó áron és új, 1 év garral.
Ami viszont tény:
s2011-es konfig: E5 3.2s alaplap+XEON E5-1620v2+4*4 GB Crucial DDR3L 1600 CL11+Asus Strix R9 380 4 GB+Corsair CX 500-as PSU + CM NEPTON 140 XL CPU hűtő + Kingston Hyper X Fury 120 GB SSD - valóban tudja a SATA3-as port a SATA3 sebességét.Idle-ben felvesz 80W-ot (energy logger 4000-el mérve).
LinX/IBT párossal megkergetve megáll 130W-nál.
Játék alatt durván 200W (azért az R9 szereti a pocakot).
A másik:
mindenféle bencmark progi és játék közben is hozza az X58-as szénné húzott konfigom teljesítményét, sőt többet is, ALAPON, mindeközben bőven kevesebbet fogyaszt.
[ Szerkesztve ]
-
--HARDCORE--
senior tag
válasz jokeph #64966 üzenetére
Nagyjából akkor hasonlóan fejlődünk gép ügyileg. Bár én nem tartom meg a 775-öket.
Asus P9X79 I7-3820 amit cserélni fogok e5-2670 v2-re.(#64967) Clrscr Nekem van egy I3-3220asom csak helyhez vagyok kötve Bp-hez közel.
Amúgy ugyanilyen lapom van P8B75-V csak I3-3250 van benne 103-as BCLK-val 3600MHz-re húzva. Nem rossz.Üdv.: Zsolt ___> ReVolution!
-
nagyúr
válasz --HARDCORE-- #64973 üzenetére
Az s775-ös cuccok nekem is már csak FUN kategória, néha tesztelgetek velük, már nincsenek napi használatban saját példányok. Többségük DDR3-as ramos, nem véletlenül, ez alól csak a P45-ös P5Q és az nForce 590i-s P5N32-SLI a kivétel.
Csak hogy témába vágó is legyen:
Adott egy Asus Sabertooth X79 lap, ami a következőket produkálja:
Jelenleg csak 2 XEON CPU (E5-1603 és E5-1620v2 - ezekhez a legutolsó BIOS kellene) áll rendelkezésemre, így nehéz kiszűrnöm a dolgokat, merthogy:
Bármelyik CPU-val ua. az a hiba, nevezetesen:
Gép indít, végigfutnak a check LED fények (ventik felpörögnek), és CPU_LED_ERROR hibával leáll az egész.
A lap nem hibátlan, van rajta pár apróbb sérülés, többek közt hiányzik a BIOS_FLASHBACK kapcsoló gombsapkája, így ezt nem tudtam alkalmazni.
Ha jól néztem, a BIOS chip kivehető.
Sérült lenne a BIOS chip tartlama/régi verzió van benne, azért dobja el hibával a XEON CPU-at ?
Vajon egy külső flash eszközzel felvive a legutolsó gyári BIOS-t, megoldodna ez a gond ?
-
Starchm
őstag
válasz jokeph #64974 üzenetére
Szerintem simán megérhet egy chip kivételt és megirni külön iróban, ha neked nincs is akkor biztos a környékeden van pár sörért megirós emberke,mert ez a jelenség általában a régi biosos alaplapokra jellemző.
Ki az akinek a biosflashback sapka kell?
Ezt nem lehet vhogy fogpiszkálóval vagy valamivel megnyomni esetleg? -
nagyúr
válasz Starchm #64975 üzenetére
Én is erre gondoltam, nincs jobb ötletem, meg hát kb. tökmindegy is, ha ettől se javul meg, akkor megmarad dísznek.
Találtam embert, aki ezt meg tudja csinálni.
Amúgy UEFI BIOS-os a lap.
Ráadásul van egy kis csavar a dologban, utánaolvastam a gyári oldalon, x verzióig a BIOS fájl kiterjesztése .ROM, de az újabb változatok meg már .CAP kiterjesztésűek, aszt hiszem, hogy azért, hogy a Windows 8-al teljeskörűen kompatibilis legyen.
Sapka:
Nem tudom kinek kellhetett ennyire, de fene a kezébe beleshetett volna.
Sajnos nem annyira egyszerű, nem csak egyszerűen meg kell nyomni a közepét, úgy néztem, hogy van a kapcsolóban 3 fémes érintkezés, ezeket kellene valamelyikeket gondolom rövidre zárni.
így néz ki:
-
--HARDCORE--
senior tag
válasz jokeph #64976 üzenetére
Pont a napokban szenvedtem vele én is. Az egyik régebbi bios verzió alatt lesz hogy kell hozzá egy konverter, ami persze nincs is fent az Asus oldalán (legalábbis a sima P9X79nél nem volt), így maradt a google, ami orosz barátaink oldalára repített, ahol megtaláltam a "konvertert" ami tök ugyanolyan mint egy köztes BIOS. Utána már felment a legújabb is.
Az a furcsa hogy az E5-1603 Sandy Bridge prcesszor, látatlanban fogadni mertem volna, hogy avval el kellene indulnia a lapnak.
Hogy lehetett így elbánni egy lappal?? Lehet egyébként a kapcsolóban van zárlat. Ha mást nem, el kellene távolítani a lapról vagy leszedni a belső vezető részeket, hogy ne zárjon össze véletlen sem.
Üdv.: Zsolt ___> ReVolution!
-
nagyúr
válasz --HARDCORE-- #64977 üzenetére
Igen, filóztam a kapcsolón is, hogy ha már így ki van herélve, lehet jobb lenne levenni, de majd az veszi le, akinek van hozzá felszerlése meg nmi tudománya.
Én már 10 éve nem nyúltam forrasztópákához meg semmi efféléhez.
Akitől elkértem, ő vette az E5-1603-as XEON-t, azzal el is küldte nekem a lapot, de viszont azt nem is láttam a támogatott CPU-k között, míg ami nekem van E5-1620v2, az benne van a hivatlaos támogatási listában.
Amúgy ez a BIOS .ROM to .CAP konvertáló progi fenn van az ASUS oldalán, a Sabertooth X79-nél én megtaláltam, meg is csináltam a folyamatot, csinált egy szép durván 8 Mbyte-os .CAP fájlt az eredeti kb. 5 Mbyte-os .ROM fájlból
-
--HARDCORE--
senior tag
válasz jokeph #64978 üzenetére
Megnéztem az én lapomon, és a 8 tűből 2 (fölül és alul 1-1) csak rögzítésre van.
A maradék 6 úgy viselkedik, hogy alaphelyzetben a két középső lefele zár, tehát az alattuk levővel rövidre zár.
Benyomva ezek kioldanak, és a két fölsővel zárnak össze. (a túloldalt a CPU 12V tápcsatija felé eső rész felé).
Nem tudom mennyire tudod ellenőrizni, van-e multimétered hozzá.[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz --HARDCORE-- #64979 üzenetére
Köszönöm, ez hasznos info, van multiméter is, így, hogy már tudom mit kell összezárni, lehet megcsinálom pendrive-ról.
FAT32-esre formázott pendrive-ra már kiraktam a .CAP BIOS fájlt.
-
Goblin12
őstag
Sziasztok.
Mi a különbség a két USB 2.0 Header között?
USB_E12; USB_1112 Asus ROG STRIX Z390-E Gaming alaplap.
Manual 1-16-dik oldal, de itt nem írnak semmit, hogy különbség lenne a kettő közt. Vagy mit jelent simán az "E" előtag? Extern lenne?
Köszönöm a segítséget.
-
Goblin12
őstag
válasz --HARDCORE-- #64983 üzenetére
És az externál itt azt jelentené, hogy egy ilyen PCI-slotba rakható bővítő USB2.0ás cuccot ide kellene bedugni? és a házon lévő USB 2.0-ás headerjét meg a 1112-be? Enyhén fura és logikátlan de oké. Hisz mind2 ugyan az.
_______Még egy kérdés, az miért van, hogy amikor bekapcsolom a gépet, akkor felpörögnek a ventik, aztán minden leáll és rá 1 sec-re magától elindul a rendszer bármi probléma nélkül? Ez valami Selfteszt az elején? Kilehet kapcsolni?
[ Szerkesztve ]
-
--HARDCORE--
senior tag
válasz Goblin12 #64984 üzenetére
Azért írtam hogy "nettó pv. azaz parasztvakítás" mert valójában teljesen ugyanarra valóak, USB kivezető portokat rácsatlakoztatni. Az "E" lehetne "erre dugd rá a ház elején lévő usb kimeneteket" jelentése is..
A dupla indulás 12 éve megszokott jelenség Inteles gépeknél. Húzva van a CPU? Próbáld ki hogy teljesen alap bios beállítás esetén hogy indul el!
-
Goblin12
őstag
válasz --HARDCORE-- #64985 üzenetére
Hűűha nekem ez a dupla indulás új, minden teljesen alap frissen telepített, összerakott gép, 9700k-val vadonat új, de ez a dupla indulás teljesen normális dolog, vagy valami "hiba" okozza?
Minden driver up to date, windows up to date, win10 pro.
[ Szerkesztve ]
-
--HARDCORE--
senior tag
válasz Goblin12 #64986 üzenetére
Akkor nem tudom, majd valaki biztosabbat mond.
Én annyit tudok, hogy 2007ben amikor ez elkezdődött, akkor attól függött, hogy alapon vagy húzva ment-e a cpu. húzva duplán indult el, alapon meg egyből. Szerintem amúgy ha alapon is így indul el, akkor nem sok mindent lehet ellene tenni.
-
Starchm
őstag
válasz --HARDCORE-- #64987 üzenetére
Inkább olyan 50-50 heogy lap indul-e és igen valamilyen selfteszt miatt indul duplán, régi intel gyártású p67 lapomnál a ramok miatt indult duplán. A mostani asrock z77 ugyanazokra a ramokra nem ugrik+ ram oc + proci + vga oc úgyh nemtudom micsoda folyik itt ...
[ Szerkesztve ]
-
123sylaar
aktív tag
Sziasztok!
AM4-es alaplapot szeretnék venni! (Platform váltás lesz.)
AMD Ryzen 3 2200G vagy AMD Ryzen 5 2400G alá kellene, majd még eldől.
Egyelőre kártya nélkül lesz, de majd egy RX 570 vagy 580 lesz a társa idővel.
Olyan lap kellen lehetőleg, amin nem kell a BIOS-t frissítgetni. (Nekem nem derül ki a specifikációkból , hogy melyik olyan...)
Előre is köszönöm!Üdv.: Krisz
Az áram alatt lévő alkatrész ugyanúgy néz ki, mint amelyik nincs áram alatt. Csak más a fogása...
-
Starchm
őstag
válasz 123sylaar #64994 üzenetére
A kérdésedre inkább ebben a topikban kapsz pontosabb választ.
De szerintem bármelyik b450 alaplap megfelelne neked.
[ Szerkesztve ]
-
ates2
senior tag
adott egy msi meg z390 ace lap,biosban nem találok olyan részt,hogy LED stb,tehát a ledeket akarnám a lapon kikapcsolni,csak a windowsba levő progijával tudom offolni
-
Perzeusz
tag
Üdv mindenkinek!
Alaplap-csere után nem látja a rendszer a HDD-t. (A BIOS sem). Már túl vagyok SATA-kábel cserén, kontaktok ellenőrzésén, stb. Azt olvastam, egy cmos reset megoldás lehet ilyen problémára.
ASRock Taichi z370 lapról van szó. Van rajta jumperes megoldás, meg egy külön clear cmos gomb is. Meg van az elemkivétel. Melyik az ajánlott? (Bocs, ha triviális a kérdés, de én még soha az életben nem csináltam ilyet)2 db WD Red 2TB eladó
-
Trebron09
őstag
válasz Perzeusz #64997 üzenetére
Szia
Az összes Sata portban kipróbáltad? Áramtalanítva kell elvégezni ez fontos, kiveszed az elemet és a jumpert átrakod 1-2 állásból 2-3 -ba. Ha biztos akarsz lenni akkor eközben 10mp-re nyomod a cmos clear gombot is. Legalább 15 percre hagyd így a lapot, majd tedd vissza az elemet és a jumpert 1-2 állásba, táp vissza, ezután lehet indítani.
[ Szerkesztve ]
- Kreatív módon kell áramvonalasítani a stagnáló koncepciót! -
-
Perzeusz
tag
válasz Trebron09 #64998 üzenetére
Köszi a választ.
Az összesben nem próbáltam ki, de háromban igen, és egyikben sem látta. Már azt gondoltam, hogy a HDD szállt el.
Aztán olvastam, hogy így nagyon sok problémát meg lehet oldani. Akkor megcsinálom.
BIOS frissítést remélem nem kell csinálnom. (Megnéztem ASRock honlapján, 3.40 a legfrissebb, az enyémen meg 3.30 van.)2 db WD Red 2TB eladó
-
Trebron09
őstag
válasz Perzeusz #64999 üzenetére
Ha előtte hibátlanul működött akkor nem valószínű hogy hibás lett a HDD, az általában nem egyik napról a másikra történik. Fel kellene ismernie a legelső 1.10-es kiadással is a háttértárakat. BIOS frissítés nem nagy dolog, odafigyelve 3 perc az egész, ott inkább az a bukó ha frissítés közben áramszünet lesz vagy valami módon megszakad a tápellátás (kihúzza valaki véletlenül). A 3.40-es csak új mikrokódot ad hozzá.
- Kreatív módon kell áramvonalasítani a stagnáló koncepciót! -
Új hozzászólás Aktív témák
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Milyen routert?
- LEGO klub
- XPEnology
- Ukrajnai háború
- Háromféle kivitelben, és nem kis kapacitásokkal jönnek a Micron 6550 ION SSD-i
- alza vélemények - tapasztalatok
- Felvarrták az Arctic rackmount rendszerekhez szánt CPU-hűtőjének ráncait
- VR topik (Oculus Rift, stb.)
- Milyen monitort vegyek?
- További aktív témák...
- 16GB 2666MHz DDR4 RAM Kingston HyperX Predator CL13 (HX426C13PB3/16) eladó
- LAPTOP Memóriák 2GB 1GB 512MB 256MB DDR3 DDR2 DDR
- Kingston HyperX FURY 2x8Gb DDR3 1600Mhz CL10
- Eladó Félkonfig! I5-10600k, Asus Tuf Gaming B560M-Plus Wifi, Kingston Fury Beast 2x8gb 3200Mhz!
- Kingston Fury 2x16GB kit DDR5 5600mhz CL40
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest