Új hozzászólás Aktív témák

  • Dißnäëß

    veterán

    válasz taf120 #8360 üzenetére

    Nézd, ez csak a saját véleményem: nagyon "minuscule" azaz elképesztően pici apróságokon motorozunk ilyenkor, aminek a szobában, mire kijut a térbe a hang, nem sok relevanciája lesz (lerágott csont: szobaakusztika, jel-zaj arány, hangszórók torzítása, stb).

    A másik, hogy bár ezt az oldalt én is ismerem és nézegetem, én "ASR-es" vagyok. Egyrészt "ismerem" őket kicsit "közelebbről", a fórumukról és nem gondolnám, hogy bármilyen chi-fi által lefizetett emberke, aki direkt jó színben tüntet fel kínai eszközöket egy mérésnél (akármilyen trükkel is), pláne nem úgy, hogy a SINAD listájukat (aminek vagy van értelme, vagy nincs, ez most nem lényeg) a Bruno Putzeys (Hypex, Purifi..) féle Mola Mola Tambaqui uralta, meg egy Benchmark, stb. és a frisset megnézve, van az élbolyban Linn is, meg persze a kínaiak. (Mármint amiket nem csak ott gyártanak, hanem tényleg ők tervezték). Nem gondolnám, hogy hajlana bármilyen irányba is, egyik Topping mérésben kiemelte, hogy nem "golden sample"-t kapott, amolyan szuperül viselkedő mintát a gyártótól, hanem a gyártó felajánlotta neki, hogy vegye meg tetszése szerint BÁRMELYIK Topping DAC-ot a piacon, akármelyik online vagy nemonline boltban, térítik neki az egészet, és így tesztelje azt le. Ez elég durván jó hozzáállás szerintem.

    Másik, hogy a világon még mindig sokan élnek abban a prekoncepcióban, hogy kína buta és csak gyárt. Rég nem igaz, Huawei 5G+ fronton komoly lemaradásban az USA és lesz így a jövőben is, ha nem kapnak észbe. Ha tippelnem kéne, hogy 100 év múlva melyik nagyhatalom lesz az "úr a bolygón", én Kínára szavaznék (de ez off itt).. A lényeg: Kína megtanult tervezni, gyártani pedig eddig is tudott. Ezt el kell fogadni.

    A harmadik, hogy az ilyen és a többi nemtudományos, néha pedig tudományos "rágalmakat", a sarat, a "Superbestaudiofriends" dobálja ASR-re mindig, míg az ASR fórumon csönd van őket illetően. Nincs visszaszájkarate, nincs szardobálás vissza, csak teszik csendben a dolgukat, tudva azt, hogy amiket le lehet szerintük normálisan mérni, azt a rendelkezésre álló Audio Precision eszközeikkel meg is mérik - és kész. Ha valaki jobban tudja, csinálja.. nem fogják letámadni teljes fronton és ütni-rúgni-köpködni addig, míg bele nem döglik.

    +1 amit bta is említ, ez a domain név .. :F

    Számomra tudod mit tükröz a superbestaudiofriends (uh elfáradtam) hozzáállása ? Függetlenül attól, hogy jól csinálnak-e ők is méréseket, vagy sem. Ahogy nézem őket, kommentek, review-k, stb, nonstop újra és újra az ASR említve, itt beleáll, ott egy szurka, itt egy darab szart hozzávág megint, amott tőlük idéz screenshot-al... satöbbi. Sokkal inkább gyanús számomra, hogy az ASR jópár méregdrága eszközt nem épp top ligában feltüntetve (és ez nem jelenti azt, hogy nem szól jól), egy kisebb lokálpatrióta társaság összefogott, hogy lejárassák. De ne legyen igazam, csak eléggé ilyen a szaga messziről a szuperbizbasz brigádnak. Az alap hozzáállás bűzlik nekem, amikor egy "válasszunk egy csicsa domaint és járassuk le a szomszédot tesók, mert árt a jó kis zsírvudu biznicünknek, meg ez a kína se gondolja már, hogy bármit is csak úgy lemásol és még jobb is 99 dodóért, mint a mi kétezres kütyünk "... - és lőn.

    Amikor nemhogy szimplán egy egész nemzet, de a világ legerősebb, legnagyobb hatalmának elnöki székébe képes ez a nemzet egy "érdekes figurát" ültetni (és nagyon finoman fogalmaztam), akkor itt már nem lepődök meg semmin. Több fronton bajban az USA, sokkal nagyobban önmagához képest, mint valaha, és ez sokkal jobban visszatükröződik a fejekben is, gurul el a gyógyszer többeknél.

    Hát én így látom. Nem dugom a fejem a homokba, de amit nekem az ASR megmér, az elég egy első szűrőnek, mert mondjuk a piros zónából nem biztos, hogy tényleg választanék szívesen. De itt még nem áll meg a sztori, csak ad egy támpontot, orientálja a fejem, ennyi. És egy töknormális, jó hangvételű, pozitív-tárgyilagos hangvételű fórum van alatta, nem a szardobálás, ha pedig kommentekben valaki beírja, hogy ez meg az téves esetleg, újramérnek és korrigálják a cikket (!!). BEISMERIK a hibát. Ez szintén tök jó jellemre utal - szerintem.. és nekem nagyon pozitív benyomás. Szuperbridág tagja bemehetnének ASR fórumra és udvariasan megírhatnák, hogy mi lenne, ha úgy mérnétek, hogy [...] - és indulhatna egy szakmai vita arról, hogy 1+1 az 2-e vagy sem.

    Továbbra is próbálom a "függetlenek pártját" erősíteni, és nem beállni bármilyen irányba is, de csak olyan színpadon vagyok hajlandó megjelenni és "hifizni", ahol az emberek emberek maradnak (legalább egy alap szinten, néha mindenki kiakadhat, de módszeresen és vakon szapulva a másikat, az gáz).

    Visszatérve a DAC-odhoz, amit linkeltél: ha nem válik be, eladod. Miért lenne "ciki" bármi jól mérődő DAC-ról belátni, hogy "hááát nem így képzeltem a hangját" és továbbadni ? Lehet a szomszédnak meg pont ez kell majd az ő fülére :K ;) Többezer dolláros eszközöket is adnak-vesznek, keringenek kézről kézre audiofil körökben, személyesen, online, ki hogy intézi. Az iszonyú pénzek sem garanciák semmire. Hátakkormeg ? :U Ez normális.

    Ha tetszik, húzd be. Nekem sincs jobb tippem, amikor ránézek egy árcédulára és teszre. És egy ASR még mindig többet mond nekem, mint egy stereophile szokásos szubjektív véleménye, hogy az xy egzotikumdarabon a cselló alsó húrjain lám 2000 dollárnál már hallatszik, milyen sebességgel húzta z személy a vonót és az hogy rezgette be az agyalapi mirigyem mely részét .. hagyjuk már. Úgy vagyok vele: mérést megnézzük, oké, nincs semmi dráma (autószerviz megemeli, alánéz, futómű jó, fékek jók, olaj nem csöpög) -> következő lépés: otthon saját füllel tesztelni (próbakör vétel előtt). Vagy ha kölcsönkaphatod, akár szalonból 1 hétre, akár havertől, úgy. Legrosszabb esetben megveszel valamit X dolcsiért, kicsit buksz rajta + a postát is, na bumm, egy tapasztalattal bentebb vagy.

    0dBFS és alatta: szerintem nagyon implementáció függő, hogy melyik eszköz milyen határokon belül jobb halkan, vagy hangosan (bármit is jelentsen a "jobb"). Erősítők jobban torzítanak nagyobb hangerőn, mérhető (van pár kivétel, ami furán viselkedik, ezért mondom, hogy impl. függő), hangszórók szinte mind jobban torzítanak nagyobb hangerőn, viszont a nagyobb hangerő tovább visz minket el a szoba alapzajától, nő a dinamika tartományunk.

    Tehát ez sem egy olyan triviális kérdés. Részemről torzíthat egy lánc 1 vagy akár összes tagja is egy értelmes (többnyire szubjektív) határon belül jobban, a határhoz közelebb küldve őt, mint halkan, mert halk csendes esti "borozós" szobahangerőn viccesen nincs semmi dinamika az anyagban (ennek oka pedig a szoba alapzaja, amihez minél közelebb esik egy zenében egy csúcsérték, annál szopóbb ágon vagyok, ha pedig beleesik, az információ mint olyan, megszűnt létezni).

    POKE 16017,44 ..... SYS 2077

Új hozzászólás Aktív témák