Hirdetés
-
GAMEPOD.hu
Új hozzászólás Aktív témák
-
bta1
őstag
válasz Jorgi Kormi #13916 üzenetére
"békés 80'-as évek amikor örültünk ezeknek ( és egymásnak )például : Orion mini torony , Videoton hifi torony"
Fél VT toronnyal kezdtem: régi toronyreceiver, DC2050E, de igazság szerint már az elején sem tudtam örülni a lánc által nyújtott hangzásnak... a HX-2 deck relatíve sokáig megmaradt
-
bta1
őstag
válasz Mathiask #13946 üzenetére
Szösszenetedben keveredik az érzékelt hang(zás) fogalma a fizikai hang fogalmával, és ez így nagyon nincs rendben. A hang fizikai tulajdonságainak mérésével nem lehet kétséget kizáróan megcáfolni az érzékelés valódiságát, hiszen a kettő nem ugyanaz!
(Zárójelben mondom, hogy a "bizonyítás" igénye másféle, de nem kevésbé kényelmetlen kérdést vetne fel a várható objektivitást illetően.)
-
AMDFan
addikt
válasz #10726912 #14144 üzenetére
Tulajdonképpen csak a 6-tól 7 percig terjedő rész a lényeges: [link]
Már ez alapján egyértelmű, hogy a teszt metódus teljesen rossz, ugyanis ő egy Digital -> Analog -> Digital átalakítás után veszi fel a jelet. Ez a gyakorlatban minden egyes lejátszásnál és felvételnél más eredményt fog adni, még akkor is, ha teljesen ugyanazzal a kábelszettel teszi ezt meg. Hiszen nincs két egyforma DA/AD konverzió.Az USB kábelek Digital -> Digital átvitelt tesznek lehetővé, tehát a digitális térben kellene őket mérni is. Amint átkerül analóg domainbe egy mérés, ott mindig lesznek különbségek, a kérdés csak az, hogy mekkora. Hallható, vagy nem hallható tartományba esik-e.
-
btraven
őstag
válasz AMDFan #14157 üzenetére
Nem értem. Ez a D/A meg A/D átalakítás tökéletes zenehallgatásra, hiszen mint hirdetitek már a digitális CD minőség tökéletesen visszaadja az analóg hangot.
De itt hirtelen erre a tesztre meg alkalmatlan?
Amikor egy ilyen teszt azt próbálja bizonyítani hogy nincs különbség 2 kábel között akkor lelkesen tapsoltok. Ha az ellenkezőjét akkor meg hülyeség az egész teszt?
Amikor felveszitek egy fejhallgató/hangfal hangját, majd EQ/DSP-vel korrigáljátok akkor csodálatos a végeredmény, de ha ilyen tesztre használja valaki akkor meg egy rossz minőségű butaság? -
-
törölt tag
A főpróbáról van egy felvételem, egész más, ott valahogy sokkal jobb
Tigris: Itt az összefoglaló, a másik oldalon nincs különbség, ezen az oldalon van, de minimum nem zárjuk ki a lehetőségét. Ebben az esetben azonban valószínűleg nagyobb arányban AMD-nek van igaza. Tanulság: nem köll mindent elhinni mondvacsinált "teszternek"
-
Mathiask
senior tag
Tényleg nem néztem végig, ha így kezdte volna végignézem.
Az egyik hozzászóló viszont megpróbált hasonlót és azt mondja az Audacity nem alkalmas erre az összehasonlításra, mert nehéz szinkronba hozni a felvételeket, főleg 44.1kHz-en, más program alkalmasabb lenne erre. Valamint 5-10 másodpercen túl akár a lejátszó oldalon, akár az ADC oldalon túl nagy az "órajel eltolódás" ahhoz, hogy konzisztens összehasonlítást lehessen végezni.
Próbálkozásnak amúgy jó, meg kellenek az ilyenek. Legyen minél több ilyen és akkor meg lehet nézni mennyire konzisztensen jön ki ugyanaz az eredmény.[ Szerkesztve ]
-
s4tch
veterán
válasz Mathiask #14161 üzenetére
A szinkron is pont jól sikerül, ez is kiderül a videóból. Nekem is inkább a dupla konverzióval van bajom, az nem 100%-ig konzisztens. Ezzel együtt jóval nagyobb különbségek vannak A és B kábel között, mint A és A kábel között egy megismételt konverzió után. Érdekességnek tökéletesen megfelel. A véleményem nem változott, a hulladék nyomtatókábelek kivételével nekem eddig az összes usb drót egyforma volt. Nyilván limitált számú a mintám.
-
s4tch
veterán
Urak, van itt valakinek ismerőse Svédországban? Kinézetem egy dacot, de sajnos úgy néz ki, hogy nem válaszol az eladó... Óriási segítség lenne.
-
s4tch
veterán
válasz CyberFriend #14164 üzenetére
Tényleg, régebben váltottam is vele pár üzenetet. Köszi!
-
AMDFan
addikt
Ez a videó sajnos elképesztően félrevezető, szakmaiatlan és amellett hogy rossz a teszt metódus még a magyarázatok is rosszak amivel előáll a youtuber. Én nagyon nagyon sajnálom, hogy ilyen videókból tízezrek tájékozódnak. Ez egy profi videó, egy olyan embertől aki nagyon hitelesen adja elő a tartalmat, csak sajnos nem tudja miről beszél.
Az egyik probléma az, hogy ugyan egy kiváló minőség DAC-ot használ, viszont az ADC a létező legolcsóbb belépőszintű konverter a focusritetól, 100%-ig alkalmatlan egy ilyen fajta mérésre, mert kb egy nagyságrenddel rosszabb torzítási mutatókat képes felmutatni.
Az elméleti probléma a méréssel amit már leírtam: rossz helyen mér. Ha egy USB kábel digitális jellemzőit mérjük, akkor a digitális átvitel másik végén kellene rögzíteni a felvételt, még mielőtt analóggá alakul a jel. Erre egyik konvertere nem alkalmas, nem tudnak ilyet.
Amikor már átalakítjuk a digitális jelfolyamot analóggá, ott egy véletlenfaktort viszünk a rendszerbe az órajelgenerátorok pontatlansága végett, majd még egy nagyságrendel nagyobb véletlen faktort is beleviszünk, amikor a Scarlettel visszaalakítjuk digitálissá a jelünket, hiszen a Scarlett egy lényegesen pontatlanabb eszköz mint a rendszerében lévő DAC.A gyakorlati probléma a méréssel pont a Scarlett tökéletlenségéből adódik. Ezt én is tapasztaltam amikor hasonló kategóriájú konverterrel mértem. Az mintavételezés pontossága ugyanis rettentően érzékeny minden külső hatásra, például földelés, aktuális CPU terhelés, stb... Nekem sikerült például ugyanazzal a rendszerrel és kábelezéssel felvenni olyan felvételt, amiben a nullteszt után a -65dB feletti sávban már nem volt hang, és sikerült olyat is, ahol még -35-40dB körül is voltak hangok. Ez hatalmas szórás, és a belépő szintű ADC hibája.
Összefoglalva: ő jelenleg egy elektromos rendszer tökéletlenségét mutatta be, ami abszolút így van, ezt a teszt metódust szokták használni arra, hogy egy AD konverter mennyire konzisztensen képes ugyanazt a jelet felvenni. Tökéletesen soha, semmilyen konverter nem képes erre, hiszen egy analóg jelet nem lehet teljesen pontosan kétszer előállítani/digitalizálni. Hogy ezzel a youtuber nincs tisztában tökéletesen mutatja hogy 18:05-nél ( [link] ) azt mondja: "Meglepő módon egy pici hang még így is átjön". Hát nem... ez abszolút nem meglepő.
Így aztán a levont következtetése, miszerint nem bitperfect az átvitel, szintén helytelen.
[ Szerkesztve ]
-
s4tch
veterán
válasz denesdr #14170 üzenetére
"That said, I still don't see the appeal of spending $1,100 and getting worse performance than a $99 DAC." - ajajj, akció lefújva. Az a helyzet, hogy megnéztem ezt is pár hónapja, mielőtt felvettem a hifishark figyelőbe a Cyant, és nem riasztott el. Egyszerűen kíváncsi vagyok rá, és állítólag a fejes erősítője is jó.
#14171 AMDFan: szerintem egy dolog hiányzik belőle: hogy demonstrálja, mennyire inkonzisztens a Focusrite. Tudom is én, 20 sample ugyanazzal a dróttal, belőle átlag eltérés, aztán ahhoz lehet hasonlítani a kábelek közötti eltérést is. Nyilván a következtetései is mások lennének, ha rájönne, hogy nem tökéletesen megbízható az A/D átalakítás egy belépő interface-nél.
-
AMDFan
addikt
Úgy látom, hogy közben maga a youtuber is belátta, hogy nem volt ez így jó:
#14172 s4tch: így van. Ahogy sokan leírták kommentben is, értékelendő a próbálkozás, meg jól is áll neki a dolgoknak, csak a metódus és a levont következtetések nem jók. Ez a nehéz a hifivel, főleg a mai világban, hogy kevesen értik meg az end-to-end képet. Én sajnos az elektromos részét nem értem igazán, csak tippem lenne, hogy miért mért ekkora különbségeket. Pl. földhurok, eszközök melegedése, kábelek ki-be huzogatása közben fellépő statikus elektromosság, meg ami mindebből visszamarad... aki tesztelt már ilyesmit tudja miről van szó. Ezek mind durván kihatnak egy ilyen olcsó konverterre mint a focusrite. Egyszerűen nem erre van kitalálva. És ebből jönnek az urban legendek...
[ Szerkesztve ]
-
Kacsasült
junior tag
Hi, jó könyvet nem ismertek, ami a vízesés diagramról szól? Hogyan kell olvasni stb...
-
btraven
őstag
válasz AMDFan #14171 üzenetére
De én nem értem ezt a sok tudományos "maszlagot".
Tételezzük fel hogy minden USB kábel ugyanúgy szól. Mondom, tételezzük fel a példa kedvéért.
Most ha nekem van egy ezer forintos olcsó Hama USB kábelem. Az szól valahogy. Veszek egy Audioquest-et 6 ezerért. Meghallgatom és azzal szebben szól a zene. Mi volt a célja az Audioquest kábelnek? Az hogy szebben szóljon a zene. Teljesítette a feladatát? Igen. Megérte a pénzét? Igen.
Akkor miről beszélünk? Kit érdekel hogy elméletben nincs különbség amikor a gyakorlatban meg van.
Azt meg külön köszönöm Neked hogy bebizonyítottad hogy kellő odafigyeléssel és gyakorlással különbséget lehet tenni vakteszten az mp3 és wav fájl között. Nyilván 2 USB kábel között is különbséget lehetne tenni, de kinek van ideje annyi gyakorlásra? -
AMDFan
addikt
válasz btraven #14175 üzenetére
Szerintem elbeszélünk egymás mellett. Teljesen igazad van abban, hogy a végeredmény a lényeg. Ha jobbnak hallja valaki, akkor nyilván megéri azt a 6 ezer forintot, mindegy miért hallja jobbnak az ember. Ez olyan mint a C vitamin: ha jobban érzem tőle magam, mindegy miért, akkor megérte.
Aki felszólal a snake-oil ellen, az valójában az áltudományosság ellen lép fel szerintem, engem zavar amikor teljesen fals technikai magyarázatot adnak valamire. Akkor elmondom, hogy az nem azért és nem úgy van. Ennyi. Én sosem kérdőjelezem meg, hogy kit mit hall... Mindenkinek a saját döntése. Ami zavar, az amikor megpróbálnak kitalálni rá valami magyarázatot, hogy miért így meg miért úgy. Na akkor szokott emelkedni a vérnyomásom
Pl. a linkelt videóban, amikor negyed óra tök profi előadás után a srác megszólal, hogy "digital process using usb is not perfect, anyone who tells you that it is absolutely bit accurrate... ...it's flat out wrong", na akkor azt érzem, hogy hőhullámok jönnek meg a szekunder szégyenérzet Hogy hogyan tudott ennyire rossz következtetést levonni ebből a tesztből azon továbbra is meglepődök. -
denesdr
addikt
Feltételezve, hogy a "szebben szólás" volt a cél. Ha a hallgató szebbnek hallja és ez tetszik neki, akkor elégedett lehet az új kábellel. A mérés lényege az lenne, hogy kiderítse, fizikailag van-e hangzásbeli különbség, avagy az esetleges vélt különbséget valami más (mondjuk placebo, negyedik dimenzió stb.) okozza.
Persze egy rossz mérés könnyen rossz következtetésre késztetheti a méricskélőt.[ Szerkesztve ]
-
Mathiask
senior tag
"Kit érdekel hogy elméletben nincs különbség amikor a gyakorlatban meg van."
Szerintem a hifisták kb 96%-át. Amúgy egyetértek, hogy nem kéne számítson, de kevesen jutnak el ide.
Gyakorlatilag mindkét oldal elutasítja, hogy az érzékelt hangra, a rendszer fizikai tulajdonságain kívül, bármi másnak hatása lenne. Tulajdonképpen ez a közös a két szélsőségben.
Az "aranyfülűek" minden érzékelt változást valamilyen fizikai változáshoz akarnak kötni, melyet legtöbbször hibásan magyaráznak meg. A keményvonalas méréspártiak meg azt mondják, ha nincs kimérhető különbség két eszköz között, akkor érzékelhető se lesz. -
btraven
őstag
Most ezt [link] ide rakom mert a "tudományos" topikban úgyse értik.
Megint a Wi-Fi router csodálatos képességei láthatók benne. És még a "tudományosok" szerint nem számít hogy az erősítő műanyag vagy fém házban van. Mert úgy mond az erősítő nem nézi milyen dobozban van. -
dgyuri0123
nagyúr
Ma linkelte egy "kolléga" ezt [link] a bemutatót YT-ról. Tök jól hozza az egyes kábelek karakterét. Hacsak, a paraván mögött nem cserélgeti valaki titokban a "frontokat". Még így is tisztán átjött, aminek át kell jönnie. Ne a "dumára" figyeljetek, hanem a zenére...
"csak a zene van"
-
s4tch
veterán
Kollégának kölcsön adtam a Kenwoodot, ma átmentem meghallgatni. Vittem az ncore cuccot is. Kolléga hallotta nálam is mindkettőt, neki is az volt a határozott véleménye, hogy az ncore dinamikában más világ. Nála gyakorlatilag semmi különbség nem volt a két elektronika között. Az itthoni környezetben (dobozok, szoba, dac, stb) szerintem bármikor megmondanám, mikor melyik szól, nála meg tippelnék. Talán picit az ncore gyorsabb volt, a Kenwood meg magasabb színpadot hozott, de lehet, hogy csak bemeséltem magamnak.
Ja, a T+A Criterion TMR sorozata továbbra is atom. Nála egy TMR120 van, röhejesen jó doboz azért, amit fizetett érte. Teres, feszes, de nem túl kemény, van közepe, jó felbontása, nem taknyol, nem szúr, lemegy a pincébe, ha kell. Egy női vokál volt rajta almás, ott hiányzott a vokál teste, ennyit tudtam belekötni. Élvezetes volt a Kenwooddal. Kollégának egy Arcam van, valami 50W körüli erősítő, azzal is klassz, de a kraftot azért szereti.
-
törölt tag
-
fehér_ember
addikt
válasz #01758976 #14183 üzenetére
Pedig én is yt-on hallgatva bukkantam anno rájuk. Nálam pedig az AP nem jöhetett yt alapján szóba <-> Ezek szerint valami valahol nem stimmel
Amúgy ott van a régi heco 850-esem, ütős mint állat, mégse kellene többet az a zárt "pattintott" mély a TL-eshez képest. Ez nekem természetesebbnek hat, az meg az agyamra ment. Azt is csak addig hajkurásztam még el nem értem. Illetve a kelleténél fluidabbakról indultam, aztán meg elmentem a másik végletbe (ami lehet mégrosszabb).[ Szerkesztve ]
-
fehér_ember
addikt
válasz fehér_ember #14184 üzenetére
Szóval a petyhüdt mélyektől elmentem addig hogy minden létező/megszólaló mélyhang "feszes" lett (az is aminek nem kéne annak lennie), de az egy idő után ugyanúgy nem volt fajin számomra.
Majd hm-nél is kíváncsi leszek hogy a zárt szub mennyire fog zavarni ha esetleg beüzemelem. Mondjuk az legalább kisebb tartományt fog át, mint egy hangdoboz mélyhangszórója.[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
válasz fehér_ember #14186 üzenetére
Igen, az A20i, a dobozok neve Opera Quinta.
-
törölt tag
válasz fehér_ember #14184 üzenetére
Annyit írtam, hogy azért nem halljátok a két erősítő közt a dinamika különbséget, mert a doboz nem adja át. Egy AP C-20 sem tenné, ebben egyforma a két doboz. Viszont két iskola ez tisztán látszik, ebben igazad van, az AP sokkal monitorosabb megszólalás. Ettől még elég sokan szeretik, de a TMReket is. Bármelyik lehet jó, nem egy alsó ligás hang egyik sem. " Ezek szerint valami valahol nem stimmel " Szerintem minden stimm mindkét oldalon.
-
Jorgi Kormi
senior tag
válasz #07400704 #14187 üzenetére
Én Operára tippeltem , valódi bőr (ha minden igaz) van a hangfalon felhasználva , ezért gondoltam , hogy az lehet. ( Minap lapozgattam a Hifi Piac 96' 98' 2006-os példányait , ott láttam egy Opera tesztet ( igaz állványosét , de külcsín, stílus hajaz a tiédre , meg úgy spontán az Opera jutott eszembe amikor megláttam a fotón , de ez egy régebbi quinta , gondolom bitang jól szólhat)
[ Szerkesztve ]
Kocsi Nippon , az asszony Ungarische , a tévén még gondolkodom ! ( talán egy Junoszty 402 BC made in CCCP <Pana lett a vége , a "karma" hatalma.( Oled "szagértő" és crt tv tulaj)"Boldogok a lelki szegények , mert náluk a zseni is szegényebb".
-
törölt tag
válasz Jorgi Kormi #14189 üzenetére
Igen, ez a mostani Quinta közvetlen elődje, mellesleg nekem éppen jobban tetszik ez a kűlcsín, elég súlyos darabok.
Az Operák a csöviket szeretik a legjobban, nem véletlen promózzák többnyire csövesekkel, már az ARC csövesem is megmutatta a jóságát, de ez a Qualiton, főleg ahogy napról-napra járódik, egyik ámulatból a másikba esem, nagyon finom! -
Naibu
csendes tag
Nem ide. Bocs
[ Szerkesztve ]
-
sejt
tag
Üdvi mindenkinek.
Gondolkoztam rajta, hogy melyik topikba írjam, végül is ez mellett döntöttem .
Szóval, szeretnék ismét köszönetet mondani a tanácsokért erősítő vásárlással kapcsolatban. A sok ajánlat miatt sok helyen szétnéztem és folyamatosan figyeltem a D osztályt.
De mint mindenben beleszólt az alkohol . Másik fórumon beszélgetünk az erősítőkről, majd felhozódott a GAUSS magyar tervező és gyártó. Kérdeztem, hogy mennyi az ára a többiektől, de ők sem tudták, végül addig ment az oltás amig meg nem kérdeztem a készítőt, aki meghívott, hogy hallgassam meg. Én elmentem meghallgattam, majd az erősítő hazajött velem.
Egy GAUSS Seven lett a megvásárolt erősítő.
A belseje nem semmi a képek alapján
a hátulja szög egyszerű
az eleje letisztult és szép (annyi a szépséghibája, hogy a régebbi dobozban van benne az új belső, de ez legyen a legnagyobb baj).
Most építettem agy piramist belőle
.
Egy hete van itthon még bejáratos. A tervező-készítő azt mondta, hogy kb. 150 óra kell neki, hogy rendesen bejáratodjon.
Mégegyszer köszönöm a segítségetGuild Wars 2 Desolation
-
törölt tag
Ez szép, belehúztál rendesen. Ez egy Optheron?
Egy LZ-t hallottam eddig, az előtt kalapot le, bár ez valszeg jobb. Ezek szerint a tranyó a te vonalad, nem igen csinálhattál volna jobb vásárt. Tényleg gratula.
És akkor már ideírhatnád a cuccod többi részét is, miből is áll?
A topikok közt meg nem érdemes válogatnod szvsz, hisz eddig nem voltál érintett.
-
-
bta1
őstag
válasz Mathiask #14178 üzenetére
"mindkét oldal elutasítja, hogy az érzékelt hangra, a rendszer fizikai tulajdonságain kívül, bármi másnak hatása lenne."
Nem tudom, miféle "oldalakra" célozgatsz, de szerintem többségünk nem utasít el olyan nyilvánvaló, hétköznapi tapasztalatainkkal egybevágó dolgot, minthogy a környezetünk, közérzetünk konkrétan a megszólalásra is hatással bírhat, és erre szerintem bárki tudna konkrét példát mondani, akit nem a véletlen, vagy a benne rejlő Okoskatörp-attitűd kiélésének szándéka hozott ide.
-
Jorgi Kormi
senior tag
Látom nem "banánoztál" , csak úgy simán "nyersen" , közvetlenül , "hadd szóljon a rock and roll" !!!
Kocsi Nippon , az asszony Ungarische , a tévén még gondolkodom ! ( talán egy Junoszty 402 BC made in CCCP <Pana lett a vége , a "karma" hatalma.( Oled "szagértő" és crt tv tulaj)"Boldogok a lelki szegények , mert náluk a zseni is szegényebb".
-
fehér_ember
addikt
válasz Jorgi Kormi #14197 üzenetére
Pedig az nekem banánnak tűnik, nekem is hasonló van, mondjuk én utólag bele is forrasztottam a kábelvégeket.
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
Kacsasült oldalvizén más is érdeklődött, úgyhogy ügyrendileg beteszem ide is, ne kelljen mindenkinek privátban küldözgetni.
-
migabi24
nagyúr
válasz fehér_ember #14198 üzenetére
Szia, ezt a Libtecre raktad?
Új hozzászólás Aktív témák
- SONY WH-1000XM3 vezeték nélküli, zajszűrős fejhallgató - HIBÁTLAN ÁLLAPOT
- XFX Radeon Speedster SWFT 319 RX 6800 - BONTATLAN - ALZA GARANCIA
- Bomba ár! Lenovo X1 Yoga 3rd - i5-8GEN I 8GB I 256GB SSD I 14" 2K Touch I W11 I CAM I Garancia!
- Bomba ár! Lenovo X1 Carbon G3: i7-G5 I 8GB I 256GB SSD I 14" QHD I HDMI I Cam I W10 I Gari!
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T450s - i5-5GEN I 8GB I 128GB SSD I 14" HD+ I Cam I W10 I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest